Kaupat tuli: Ladislav Smid - Roman Horak

NHL / Artikkeli
Ladislav Smid puolustaa jatkossa Flames-paidassa.
Kuva © Getty Images
Albertalaisseurat Calgary Flames ja Edmonton Oilers suorittivat keskenään yhteensä neljän pelaajan kaupan. Jatkoaika analysoi kaupan molempien joukkueiden kannalta.

Flames hankki Oilersista kokeneen tšekkipuolustaja Ladislav Smidin sekä maalivahti Olivier Royn. Edmontoniin puolestaan matkasivat niin ikään tšekkiläinen hyökkääjä Roman Horak sekä maalivahti Laurent Brossoit.

Mitä hyötyä Flamesille on kaupasta?

Miika Arponen: Smid tuo kokemusta ja liikkuvuutta Flamesin takalinjoille. Kokenut puolustaja pystyy pelaamaan lähes roolia kuin roolia, ja vaikka tehot ovatkin uran aikana olleet vaatimattomat, on Smidin kiekollinen pelikin varmaa.

Mitä hyötyä Oilersille on kaupasta?

Jani Maarala: Horak on hyvä lisä joukkueen alempiin ketjuihin. Nuori hyökkääjä on varmasti käyttökelpoinen pelaaja myös alivoimilla  Lisäksi Brossoitissa Oilers saa potentiaalisen ykkösvahtiehdokkaan, vaikka tämä kausi ei ole ihan mallikelpoisesti alkanutkaan.

Mitä Ladislav Smid ehti saavuttaa Oilersissa?

JM: Smid ehti Chris Pronger -kaupassa saapumisensa jälkeen vakiinnuttaa maineensa yhtenä liigan parhaista blokkaajista. Hän oli myös erittäin pidetty persoona joukkueen sisällä ja erinomainen joukkuepelaaja. Loppujen lopuksi Taylor Fedunin nousu ja Philip Larsenin hyvät otteet kuitenkin mahdollistivat kaupan tekemisen.

Mitä Roman Horak ehti saavuttaa Flamesissa?

MA: Horakin oikeudet siirtyivät Flamesille Tim Erixon -kaupassa New York Rangersilta talvella 2011. Taitava tšekkihyökkääjä on väläytellyt ajoittain, mutta tehot ovat silti jääneet vaatimattomiksi, vaikka näytönpaikkoja on annettu kärkiketjuja myöten. Reilun kahden kauden aikana Horak ehti pelata 82 runkosarjaottelua, joissa syntyi tehot 5+13.

Jäikö Flamesille aukkoja paikattavaksi?

MA: Ei oikeastaan. Sean Monahanin myötä Flamesin keskushyökkääjä tilanne on ennakoitua parempi, ja Horak viettikin pääosan alkukaudesta farmin puolella AHL:ssä.

Jäikö Oilersille aukkoja paikattavaksi?

JM: Ei jäänyt. Fedunin ja Larsenin hyvien otteiden myötä puolustajatilanne säilyy periaatteessa ennallaan eikä Smidin poistuminen heikennä Oilersin pakistoa suuntaan taikka toiseen. Lisäksi Brossoit korvannee pitkässä juoksussa Devan Dubnykin joukkueen ykkösvahtina, mikäli kehityksessä ei takapakkia tule.

Vaikutukset muihin pelaajiin Flamesissa?

MA: Lyhyellä tähtäimellä Horakin poistuminen ei muuta asetelmia käytännössä mitenkään. Puolustuspäässä Derek Smith ja Shane O'Brien joutuvat tiukemmalle peliajan kanssa Smidin saapuessa. AHL:ssä Horakin lähtö avaa Markus Granlundille yhä isomman roolin, ja pidemmällä aikavälillä tarjoaa ehkä paremman näyttöpaikan myös NHL:n puolella.

Vaikutukset muihin pelaajiin Oilersissa? 

JM: Loppujen lopuksi asetelmat eivät Oilersissa hirveästi muutu. Oscar Klefbom saanee Smidin poistumisen myötä näyttöpaikan ja pitkällä tähtäimellä Darnell Nurse paikkaa Smidin jättämän aukon. AHL:n puolella kilpailu maalivahtipaikoista kiristyy ja Richard Bachman saa Brossoitista hyvän kirittäjän.

Kumpi voitti kaupan?

MA: Vaakakuppi kääntyy mielestäni Oilersin suuntaan. Smidin palkkapussi on huomattavasti Horakin vastaavaa painavampi, joten palkkakaton alla on huomattavasti enemmän tilaa. Oilersin puolustuksessa riittää myös leveyttä ilman Smidiä, eikä seura ole tällä kaudella kilpailemassa tosissaan Stanley Cupista.

Lisäksi Oilersin saama maalivahti Laurent Brossoit on huomattavasti toiseen suuntaan siirtynyttä Olivier Roytä lahjakkaampi, mikä oli palkka-asioiden lisäksi varmasti myös iso syy miksi Oilers ylipäänsä lähti kaupoille. Brossoit'lla on potentiaalia jopa ykkösvahdiksi asti.

JM: Pitkällä tähtäimellä Oilers on kaupassa vahvoilla. Joukkue sai mahdollista apua alempiin ketjuihin ja kauppa mahdollisti myös Ilja Bryzgalovin hankkimisen myöhemmin samana päivänä. Tietysti siitä voisi rutista, miksei Smidistä saatu vaihdossa peruspuolustajaa tilalle. Oilersin puolustus on kuitenkin Smidin poistumisesta huolimatta edelleen melko tasapainoisen oloinen.

Roman Horak voi olla kaupan jokerikortti. Taitava tsekki pääsee nyt osaksi huomattavasti tasokkaampaa hyökkäyskalustoa. Nähtäväksi jää miten Horak pystyy käyttämään mahdollisuutensa hyväksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle