Kaupat tuli: Kyykyttikö Jim Nill koko Blackhawksia?

NHL / Artikkeli
Patrick Sharp pelaa jatkossa Dallas Starsin paidassa.
Kuva © Getty Images
Perjantai-iltana tapahtuneessa pelaajakaupassa nähtiin odotettu siirtyjä, kun Chicago Blackhawks luopui vihdoin kauan kauppahuhuissa olleesta Patrick Sharpista. Jatkoaika analysoi kaupan molempien joukkueiden kannalta.

Pitkään kauppahuhuissa ollut Patrick Sharp nosti vihdoin kytkintä. Sharp siirtyi yhdessä puolustajalupaus Steven Johnsin kanssa Dallasin suuntaan. Stars antoi vuorostaan Blackhawksille puolustaja Trevor Daleyn ja hyökkääjä Ryan Garbuttin. Kumpi voitti ja kumpi hävisi kaupan? Jatkoajan Antti Wennström ja Henri Muroke analysoivat kaupan molempien joukkueiden kannalta.

Mitä hyötyä Starsille on kaupasta?

Muroke: Starsin hyökkäys on ensi kaudella erittäin laadukas. Kärkikuusikko Jamie Benn, Tyler Seguin, Valeri Nitšuškin, Jason Spezza, Ales Hemsky ja Sharp kuulostaa paperilla melkein illuusiolta. Sharp saa ensi kaudella paljon vastuuta joukkueessa ja rooli tulee olemaan suurempi kuin Blackhawksissa. Stars on nuori joukkue, joka Daleyn myötä menetti kokemusta, mutta Sharpin kolme mestaruutta ovat pukukoppiin tervetullut lisä.

Johns on iso ja ilkeä puolustaja ja ampuu oikealta, ja ne kaikki kolme ominaisuutta ovat Starsille äärimmäisen tärkeitä. Starsilla on liikaa nuoria puolustajia tällä hetkellä ja Johnsin saapuminen saattaa aiheuttaa lisää kauppoja ennen syyskuuta. Esimerkiksi Jyrki Jokipakka ja Jamie Oleksiak pelaavat joko Starsissa tai jossain muualla. Kumpaakaan ei voi lähettää enää Texas Starsiin ilman joutumista siirtolistalle.

Starsiin matkaa myös kolme Cup-sormusta.
Starsiin matkaa myös kolme Cup-sormusta.
Kuva © Getty Images

Mitä hyötyä Blackhawksille on kaupasta?

Wennström: Sharpin kauppaaminen halvempaan pelaajaan tuo ensinnäkin palkkakaton kanssa kamppailevaan mestarijoukkueeseen helpotusta palkkamenojen suhteen. Ero ei ole hirvittävän suuri, 2,5 miljoonaa, mutta nyt seura on ainakin askeleen lähempänä sitä, että se saa ainakin Marcus Krugerin kanssa sopimuksen aikaiseksi.

Pelillisesti Daley on joukkueelle Johnny Oduyan korvaaja, sillä ruotsalaispuolustaja jatkanee isomman sopimuksen kanssa muualla. Daleyn 3,3 miljoonan palkka on pienempi kuin Oduya saa vapailta markkinoilta.

Viime kaudella Starsissa kompuroinutta Daleyta odottaa Blackhawksissa jämerämpi ja selkeämpi rooli. Todennäköisesti myös selkeästi pienempi kiekollinen rooli, sekä kokonaisuutena pienempi peliaika. Se sopii Daleylle, joka huhki viime kaudella liian suuria minuutteja.

Garbutt tuo mukavasti fyysistä räkäkiekkoa, alivoimaosaamista ja kaksinkamppailujen voittoja sekä jonkin verran hyökkäysosaamista joukkueen alempiin kenttiin. Niin ja jonkun, joka pistää pudotuspeleissä Corey Perryä ja Ryan Getzlafia henkisesti ja joskus fyysisesti kuonoon.

Kokonaisuutena hyöty on pelillisesti miinusmerkkinen, mutta onnistuessaan kuitenkin iskukykyä täydentävä.

Mitä Trevor Daley ja Ryan Garbutt ehtivät saavuttaa Starsissa?

Muroke: Daley oli Starsille vuosia hyvä sotilas, joka pelasi missä roolissa vain. Viime kausi oli silti äärimmäisen vaikea ja Daley joutui pelaamaan liian suuressa roolissa vieläpä osan kaudesta loukkaantuneena. Kausi näytti pisteiden valossa hyvältä, mutta esimerkiksi kiekonhallinnan suhteen Daleyn tilastot olivat katastrofaaliset.

Osin tämä menee valmentaja Lindy Ruffin peluutuksen piikkiin, sillä Ruff peluutti Daleya paljon puolustuspään aloituksissa, jonka tilastot olivat erittäin huonot. Tämä ei ollut yhtä suuri ongelma hyökkäyspään aloituksissa. On myös huomattava, että Daleyn ollessa loukkaantuneena Starsin puolustus pelasi yllättäen paremmin yksikkönä. 

Garbutt vuorostaan on erinomainen pelaaja alivoimalla ja saattaa olla Blackhawksille erittäin arvokas lisä. Garbuttin ongelmana on holtittomuus jäähyjen suhteen. Stars otti miehen viime kaudella henkilökohtaiseen puhutteluun ja huhuissa Garbuttin läsnäolo saattoi jopa rikkoa kemiaa pukukopissa. Tästä ei ole virallisesti näyttöä, mutta Garbutt saattaa silti piristyä maiseman vaihdoksesta.

Daleyn viime kausi ei ollut erityisen onnistunut.
Daleyn viime kausi ei ollut erityisen onnistunut.
Kuva © Getty Images

Mitä Patrick Sharp ja  Steven Johns ehtivät saavuttaa Blackhawksissa?

Wennström: Sharp jää ikuisesti Blackhawksin mieleen sen uutta dynastiaa luoneena pelaajana ja sen keskeisenä palasena. Hän pelasi mainiosti laidalla ja tarvittaessa keskellä. Sharp oli hyödyllinen kentän molemmissa päissä ja teki lukemattomia tärkeitä maaleja.

Sivuhuomiona Sharp ehti olla Blackhawksissa myös ilkeiden huhujen kohteena, kun hänen huhuttiin hypänneen toisen pelaajan vaimon kanssa petipuuhiin. Nämä huhut koko joukkue kumosi, mutta ilkeät kielet ehtivät ilkamoida asialla tovin. Viimeisenä parhaiten nauroi Sharp, joka jäi joukkueeseen ja nosteli tovi sitten kolmatta kertaa Cup-kannua.

Sharpin viime kauden tehoja ei kannata tuijottaa liikaa. Hänen kuormansa oli melko suuri, mutta hyökkääjä selviytyi siitä kunnialla huolimatta suhteellisen vaisusta maalimäärästä. Sharp ei ole vielä eilisen pelaaja.

Johns ei ehtinyt nousta vielä Hawksin pelaajaksi NHL:ssä, mutta AHL:n tulokaskausi oli isokokoiselle puolustajalle oikein mainio.

Jäikö Starsille aukkoja paikattavaksi?

Muroke: Stars ei välttämättä menettänyt paljoakaan kentällä Daleyn lähdön myötä, mutta pukukopissa muutos on suuri. Daley oli luotettava veteraani ja erittäin arvostettu joukkueen sisällä. Stars haluaa lisätä nuorien puolustajien vastuuta ensi kaudella. Alex Goligoski ja Jason Demers ovat kuitenkin nyt ainoat veteraanit puolustuksessa, joten Jim Nill saattaa olla vielä aktiivisena markkinoilla. Mikäli Stars hankkii veteraanipuolustajan kaupalla, joutuu hän mahdollisesti liikuttamaan ainakin yhden puolustajan lisää toiseen suuntaan.

Garbuttin minuutit eivät ole suuri ongelma, sillä Starsilla on pelaajia kuten Brett Richie, Colton Sceviour, Curtis MacKenzie ja Antoine Roussel. Heistä jokainen heistä pystyy ottamaan tarvittaessa suuremman roolin joukkueessa.

Garbutt tykkää myös hämmentämisestä.
Garbutt tykkää myös hämmentämisestä.
Kuva © Getty Images

Jäikö Blackhawksille aukkoja paikattavaksi?

Wennström: Oikeastaan vain sopimusmielessä Krugerin ja Oduyan osalta. Hyökkäyksen laidoilla Sharpin ja Blue Jacketsiin kaupatun Brandon Saadin maalimäärää paikkaavat kesähankinnat Viktor Tihonov, Marko Dano sekä Artemi Panarin. Ja kuten aiemmin mainitsin, Oduya vaihtanee maisemaa. Pelillisesti palikoita on riittävästi taas yhtä Cup-jahtia ajatellen, mikäli Kruger saadaan mahtumaan palkkakaton alle.

Käytännön tasolla seuralle tekisi erittäin hyvää päästä eroon vielä Bryan Bickellin ja Kris Versteegin sopimuksista. Heillä molemmilla on annettavaa, mutta Hawksin kannalta liian korkeaan hintaan. Se liike on helpommin sanottu kuin tehty, ja seuran pitää todennäköisesti maksaa extraa joukkueelle, joka ottaa Bickellin neljä miljoonaa dollaria kaudessa kustantavan sopimuksen vastaan.

Näillä valmisteluilla on suuri vaikutus myös Brent Seabrookin ensi kaudella odottaviin jatkosopimusneuvotteluihin. Kyseiseen sopimukseen tarvitaan lisätilaa, tai vaihtoehtoisesti erittäin pätevä korvaaja kaupalla tai vapaan agentin hankinnalla kesällä 2016.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Stars

Muroke: Stars on viimeisen kolmen kesän aikana kokenut joukkueena valtavan määrän muutoksia. Daley oli viimeinen pelaaja vuoden 2008 rungosta, jolla joukkue pääsi pitkälle pudotuspeleissä. Joukkue on nyt viimeistään täysin Bennin käsissä ja matkalla kohti uutta.

Garbutt oli arvokas omassa roolissaan, mutta Stars pystyy korvaamaan menetyksen helposti.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Blackhawks

Wennström: Suurin vaikutus kaupalla on todennäköisesti Niklas Hjalmarssoniin, joka joutuu totuttelemaan tärkeään rooliinsa nyt Daleyn kanssa. Hjalmarsson ja Oduya ovat olleet viime vuodet yksi iso osa Blackhawksin selkärankaa, kun Duncan Keithin ja Seabrookin rooleja on hivutettu hieman hyökkäävämmäksi.

Kumpi voitti kaupan? 

Muroke: Sharp ja Johns ovat erinomaisia lisäyksiä Starsille eikä joukkue tule kaipaamaan todellisuudessa Daleyta tai Garbuttia. Daleyn minuutit jaetaan Jokipakan, Oleksiakin ja Patrik Nemethin kesken. Myös Julius Honka ja Esa Lindell saattavat kauden aikana kärkkyä paikkaa Starsissa. Johns saattaa myös lisäyksenä mahdollistaa Starsille vielä toisen kaupan ennen kautta. Nuoria puolustajia on yksinkertaisesti liikaa.

Kauppa ei silti ole Blackhawksille toimimaton. Stars maksaa puolet Garbuttin 1,8 miljoonan dollarin palkasta ja Daleyn 3,3 miljoonan dollarin sopimus on palkkakaton kanssa taistelevalle Blackhawksille erinomainen asia. Blackhawks pystyy todennäköisesti myös tarjoamaan Daleylle aavistuksen helpomman roolin, ja sen myötä uusi koti voi muuttua nopeasti mieluisaksi. Kentällä Stars on vahvempi, mutta jos Blackhawks saa tämän kaupan avulla tehtyä tilaa Seabrookin tulevalle sopimukselle, Chicagon suunnalla ei valita kukaan.

Wennström: Selkeä kaupan voittaja on Stars. Sharp on ykkösluokan vahvistus seuran kärkikuusikkoon, siinä missä Daleyn vaikeudet luovat pienen uhkakuvan miehen onnistumiselle. Stars sai kaupassa parhaan pelaajan ja paremman kokonaisvastineen luopumatta mistään elintärkeästä.

Ihan erityisen synkkänä en tilannetta silti Hawksin kannalta näe. Kyseessä oli erityisen taloudellinen liike, ja Daleyn sekä Garbuttin onnistumiset voivat nostaa nyt heikolta näyttävän kaupan asialliseksi torjuntavoitoksi palkkakattomörköä vastaan. Hawks oli jo valmiiksi polvillaan palkkakaton kanssa, joten varsinaisesta kyykyttämisestä on paha puhua.

» Lähetä palautetta toimitukselle