Kaupat tuli: Keith Yandlen todellinen näytönpaikka Rangersissa

NHL / Artikkeli
Yandle pelaa jatkossa Rangersin puolella.
Kuva © Getty Images
Siirtotakarajan merkittävimpien kauppojen kärkijoukossa oli Keith Yandlen kauppaaminen New York Rangersiin. Jatkoajan NHL-toimitus analysoi kaupan molempien joukkueiden kannalta.

New York Rangers ja Arizona Coyotes pyöräyttivät siirtotakarajaa edeltävänä päivänä ison kaupan, jossa Arizonan puolustajat Keith Yandle sekä Chris Summers ja varausvuoro tulevan kesän varaustilaisuuteen neljännelle kierrokselle siirtyivät Rangersiin.

New Yorkista toiseen suuntaan siirtyivät puolustaja John Moore, hyökkääjä Anthony Duclair, sekä Rangersin vuoden 2016 ensimmäisen kierroksen varausvuoro sekä toisen kierroksen vuoro tulevaan varaustilaisuuteen. Lisäksi Rangers maksaa puolet Yandlen palkasta.

Mitä hyötyä Rangersille on kaupasta?

Miika Arponen: Rangers saa tämän kaupan myötä kasaan yhden koko sarjan kovimmista puolustuskalustoista, ellei jopa kaikista kovimman. Ryan McDonaghDan GirardiDan BoyleMarc Staal ja Kevin Klein muodostavat Yandlen kanssa niin kovan kuusikon, että puolustuksen laajuudesta ei Stanley Cupin matkaaminen Madison Square Gardeniin ole enää kiinni.

Mitä hyötyä Coyotesille on kaupasta?

Antti Wennström: Tämä ja muut Coyotesin kaupat huutavat tietysti sanaa "jälleenrakentaminen". Yandlen kauppaamista on huhuiltu useaan otteeseen jo aiempina vuosina, mutta vasta tämän kauden entistä heikompi menestys oli riittävä signaali napin painamiseen.

Seuran lupauksissa muhii nyt siis tuleva tutkapari Duclair-Domi

Kaksi varausoikeutta parantavat Coyotesin mahdollisuutta rakentaa uusi ja riittävän leveä pohja uudelle nousulle. Joukkue kävi kykyjensä äärirajoilla pari vuotta sitten, kun se tappeli tiensä konferenssifinaaliin, mutta se oli selkeä maksimisuoritus, jota nykyinen joukkue ei olisi millään voinut saavuttaa myöskään ensi vuonna.

Duclair on Coyotes-lupaus Max Domille tuttu pelaaja U20-kisoista. Seuran lupauksissa muhii nyt siis tuleva tutkapari Duclair-Domi. John Moore on kaksikosta rajatapaus. Hän paikkaa osan Yandlen jättämästä kiekollisesta aukosta, mutta ei ole vielä pystynyt lunastamaan kaikkia odotuksia NHL-tasolla. Moorella on kuitenkin ehdottomasti potentiaalia auttaa Coyotesia kiekollisessa pelissä.

Mitä Keith Yandle ja Chris Summers ehtivät saavuttaa Coyotesissa?

Wennström: Yandle ehti iskeä vähintään 30 pistettä viime vuosikymmenen puolelta asti. Hän nakutti pisteitä myös pudotuspeleissä erittäin hyvällä tasolla. Muuten kiekollisesti melko rajallisessa organisaatiossa Yandle oli raikas tuulahdus kiekollisuutta ja varsinkin ylivoimapisteitä. Tähdistöottelussa esiintymiset eivät tulleet turhaan.

Samaan hengenvetoon Yandle ei pelannut koskaan puolustamisen kannalta erityisen suurta roolia. Hän on ollut yksipuolinen hyökkäävä puolustaja, jonka sijaan vaativimmat minuutit hoitivat milloin Derek Morris ja milloin Oliver Ekman-Larsson. Kiekollisen pelin ollessa suuressa merkityksessä NHL:ssä menestyvät joukkueet tarvitsevat kuitenkin myös riskialttiilta pelaajia, sillä heistä parhaat joka tapauksessa luovat enemmän paikkoja kuin virheillään vastustajalle aiheuttavat.

Summersin Coyotes- ja NHL-ura ovat olleet aivan marginaalissa. Hän on alunperin ensimmäisen kierroksen varaus, mutta viettänyt suurimman osan ammattilaisurastaan AHL:n puolella.

Mitä John Moore ja Anthony Duclair ehtivät saavuttaa Rangersissa?

Arponen: Duclair ehti pelata kauden aikana 18 ottelua Rangers-paidassa, ja hankki niissä uransa avausmaalin lisäsi kuusi syöttöpistettä. Maineteot isossa liigassa ovat vielä alkutaipaleella.

Mooren tilille kertyi kolmen Rangers-vuoden aikana yhteensä 140 pelattua runkosarja- ja 33 pudotuspeliottelua. Tehopisteillä ei entinen Columbus Blue Jacketsin ykköskierroksen varaus mässäillyt, mutta osoitti olevansa NHL-tason puolustava puolustaja. Varsinainen läpimurto kolmospakkiparia ylemmäs jäi kuitenkin tekemättä.

Jäikö Rangersille aukkoja paikattavaksi?

Arponen: Jääkiekkojoukkuetta ei koskaan voi sanoa valmiiksi, vaan aina löytyy parannettavaa. Rangersin osalta paperilla tilanne näyttää kuitenkin nyt hyvältä. Ykkösvahti Henrik Lundqvist on sivussa loukkaantumisen vuoksi vielä muutaman viikon, mutta kakkosvahti Cam Talbot pystyy kyllä torjumaan hyvällä tasolla. Hyökkäyspäässäkin laajuutta riittää, joten akilleen kantapäätä pitää etsiä muualta kuin kokoonpanolistoista.

Jäikö Coyotesille aukkoja paikattavaksi?

Wennström: Coyotesilla riittää siirtotakarajan kauppojen jälkeen edelleen paljon tekemistä usealla osa-alueella. Yandle ja Blackhawksiin kaupattu Antoine Vermette olivat seuran kaksi parasta pistemiestä. St. Louis Bluesiin kaupattu Zbynek Michalek oli seuran kovinta kuormaa pelannut puolustaja Ekman-Larssonin ohella. Myös seuran maalivahtipeli on epävakaalla pohjalla. Arizona Coyotes ei ilman merkittäviä hankintoja tappele pudotuspelipaikasta ensi kaudella.

Yhden aukoista Coyotes voi paikata ensi kesänä, sillä joukkue on alhaisella sijoituksellaan lähellä Connor McDavid - Jack Eichel -lottoa eli jompaa kumpaa varaustilaisuuden kahdesta ensimmäisestä vuorosta.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Coyotes

Wennström: Yandlen lähtö jättää merkittävän aukon Coyotesin puolustukseen kiekollisen pelin osalta. Sen suhteen tilanne ei ole kuitenkaan aivan mahdoton.

Coyotes on jatkossakin ensisijaisesti Ekman-Larssonin joukkue.

Coyotes on jatkossakin ensisijaisesti Ekman-Larssonin joukkue. Hän on ollut tasakentällisin seuran merkittävin pelaaja ja ylivoimallakin ruotsalainen on kerännyt tällä kaudella kokonaispistemäärään nähden kovat tehot 9+15. Ei toki pidä väheksyä Yandlen merkitystä Ekman-Larssonin pisteille.

Paikkoja ja lisää peliaikaa aukeaa Mooren lisäksi todennäköisesti eniten Michael Stonelle ja Brandon Gormleylle, seuran kahdelle kiekollisesti asialliselle nuorelle pelaajalle. Myös Klas Dahlbäck saanee hyvän mahdollisuuden, mutta hän on ensisijaisesti kahden suunnan puolustaja.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Rangers

Arponen: Suurimman vaikutuksen Yandlen saapuminen tekee Rangersin ylivoimapeliin. Se tiputtaa todennäköisesti McDonaghin ja Boylen vastuuminuutteja pykälällä alaspäin. Ylivoimaa pelaajat hyökkääjät eivät myöskään varsinaisesti valita Yandlen saapumisesta siniviivalle.

Kumpi voitti kaupan?

Arponen: Seurojen täysin erilaisista lähtökohdista johtuen yhtä voittajaa on todella vaikea sanoa, kun intressit ovat aivan ääripäissä. Rangersin tavoitteena on voittaa nyt, Coyotes ei mielellään voittaisi tämän kauden puolella enää kuin varausvuorolotossa.

Coyotesin saama palautus Yandlesta on massiivinen. Anthony Duclair on kiistatta yksi koko lajin ykköslupauksia, eikä hankinnan arvoa varmasti vähennä myös nuorten MM-kisoissa nähty valmis kemia Max Domin kanssa. Ykkös- ja kakkoskierrosten varausvuorojen arvoa ei sovi myöskään aliarvioida.

Yandle on toki huikea lisäys Rangersin puolustuskalustoon, mutta rehellisyyden nimissä on todettava sen olleen laadukas jo ennen amerikkalaisen saapumista. Summers ei keikauta vaakaa milliäkään kumpaankaan suuntaan.

Nostaisin kaupan voittajaksi siis ehkä kuitenkin Arizona Coyotesin, mutta pidätän myös oikeuden muuttaa päätöstäni, mikäli Rangers nostelee kannua Madison Square Gardenilla seuraavan kahden vuoden aikana.

Wennström: Pidän Coyotesin hankintoja erittäin tärkeänä seuran tulevaisuuden kannalta, mutta kaupan voittaja on silti selkeästi parhaan pelaajan saanut New York Rangers. Eniten kauppaa keikuttaa Rangersille se, että Coyotes maksaa puolet Yandlen ensi kauden palkasta. Yandlen tasoinen hyökkäävä puolustaja alle kolmella miljoonalla on mainio vahvistus muutenkin vahvaan Rangers-puolustukseen, ja voi auttaa uutta joukkuettaan ottamaan tärkeitä tiukkojen pelien voittoja jo tämän kevään pudotuspeleissä.

Rangers on onnistunut tällä vuosituhannellaan ykkösvarauksissaan asiallisesti, mutta ensi kesä ei auttaisi joukkuetta nyt. Yandle auttaa. Coyotes taas saattaa löytää nyt saadusta massasta hyvääkin apua tuleville vuosille, mutta täysin varmaa on vain nyt otettu askel taaksepäin. Coyotes lähti oikeaan suuntaan, mutta on vielä pitkän matkan päässä maalistaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle