Kaupat tuli: Evander Kane Sabresiin

NHL / Artikkeli
Kane kurvasi pois Winnipegistä.
Kuva © Getty Images
Winnipeg Jets ja Buffalo Sabres käynnistivät kuluvan kevään pelaajakaupparumban jättikaupalla, jossa yhteensä seitsemän pelaajaa vaihtoi NHL-organisaatiota.

Winnipegistä pois halunnut Evander Kane löysi uuden kodin Buffalosta, kun Sabres ja Jets solmivat NHL-kauden toistaiseksi suurimman pelaajakaupan. Kanen lisäksi Jets-organisaatiosta Buffaloon matkasivat puolustaja Zach Bogosian ja maalivahti Jason Kasdorf.

Sabres puolestaan luopui laitahyökkääjä Drew Staffordista, puolustaja Tyler Myersista ja hyökkääjälupauksistaan Joel Armiasta ja Brendan Lemieux'sta. Lisäksi Jets saa Sabresilta ensi kesän ensimmäisen kierroksen varausvuoron.

Jatkoajan NHL-toimitus arvioi, kumpi osapuoli voitti kaupanteossa.

Mitä hyötyä Jetsille on kaupasta?

Tommi Kröger: Jets oli Kanen suhteen pakkoraossa: oloonsa Winnipegissä tyytymätön 23-vuotias laitahyökkääjä oli hyvää vauhtia myrkyttämässä joukkuehenkeä. Kanen paikalle Jets sai pätevän tuuraajan Staffordista, vaikka sitten vain loppukauden ajaksi. Myersissa Jets-johto näkee lunastamatonta potentiaalia. Armia hakee vauhtia Jetsin AHL-farmijoukkueesta ja miehen kehitystä seurataan tarkasti.

Mitä hyötyä Sabresille on kaupasta?

Miika Arponen: Uudelleenrakennusprosessi nopeutuu. Armia, Lemieux ja vielä käyttämätön ykköskierroksen varaus ovat hyviä ja kehityskelpoisia palasia, mutta väistämättä niiden vaikutus NHL:n puolella näkyy vasta muutaman vuoden päästä. Kanen myötä tulevaisuus onkin tässä ja nyt - tai ehkä viimeistään ensi kaudella. Bogosianin tarina on lähes yksi yhteen Myersin kanssa, jos jälkimmäisen vuoden tulokkaan palkintoa ei lasketa. Ei olisi ensimmäinen kerta, kun lupaava pelaaja lunastaa potentiaalinsa maisemanvaihdoksen myötä.

Mitä Evander Kane ja Zach Bogosian ehtivät saavuttaa Jetsissä?

Kröger: Kane on jo saavuttanut urallaan 30 maalin rajan, mutta on myös hankalan joukkuepelaajan maineessa. Miehessä on kiistatta potentiaalia vielä huomattavasti nykyistä suurempiin urotekoihin, jos vain pääkoppa kestäisi ammattiurheilun paineet.

Bogosian ehti nousta joukkueen johtavien puolustajien joukkoon. Toisaalta mies on ollut varsin loukkaantumisherkkä ja on seurannut tälläkin kaudella useita otteluita katsomosta. Bogosian olisi mieluusti pidetty Winnipegissä, mutta Kanen liikuttelemiseksi Jets-johto joutui uhraamaan runkopuolustajansa.

Mitä Drew Stafford, Tyler Myers ja Joel Armia ehtivät saavuttaa Sabresissa?

Arponen: Stafford oli osa Sabresin runkoa peräti yhdeksän kauden ajan. Menestystä ei lopulta tullut sen enempää joukkue- kuin henkilökohtaisellakaan tasolla, mutta paikka NHL:n ylemmän keskikastin hyökkääjänä on selviö.

Tyler Myersin saavutukset painottuvat uran alkuun. Kesän 2008 ykköskierroksen varaus nousi hieman yllättäen Sabres-pakiston johtajaksi ensimmäisellä kaudellaan 2009-10, ja iski tauluun peräti 48 tehopistettä sekä Calder Trophyn voiton. Sen jälkeen meno onkin onkin ollut tasaista alamäkeä.

Armian kohdalla saavutukset nimenomaan Sabresissa jäivät yhteen pelattuun NHL-otteluun. AHL:n puolella farmijoukkue Rochester Americansissa tulosta alkoi viime aikoina syntyä.

Jäikö Jetsille aukkoja paikattavaksi?

Kröger: Jets kaipaa edelleen laitahyökkääjää kärkiketjuihin ja toivelistalla olisi isokokoinen voimahyökkääjä. Jets-puolustuksessa on sairastuvan tyhjennyttyä runsaudenpulaa. Sieltä toimitusjohtaja Kevin Cheveldayoff voi tarvittaessa löytää lisää kauppatavaraa.

Jäikö Sabresille aukkoja paikattavaksi?

Arponen: Onko Sabresissa jotain muutakin kuin aukkoja? Tim Murray yrittää varmistella parasta mahdollista lähtökohtaa kevään varaustilaisuuden arvontaan. Sijoittumalla koko liigan viimeiseksi hän varmistaisi vähintään Jack Eichelin ensi kauden kokoonpanoonsa.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Jets

Kröger: Kanen lähtö vaikuttaa varmuudella positiivisesti ilmapiiriin pukukopissa. Joukkue on nyt yhtenäisempi eikä Kanen tavoin yhteishenkeä nakertavaa klikkiä pitäisi enää olla. Bogosianin poistuminen oman maalin edustalta näkyy varmasti. Joukkueen alkukauden arvokkain kenttäpelaaja Dustin Byfuglien siirtynee saman tien takaisin pakin paikalle, jossa hän luuti menestyksekkäästi jo loukkaantumissuman aikana.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Sabres

Arponen: Siirrosta hyötyy erityisesti se Sabresin keskushyökkääjä, joka saa Kanen laidalleen. Stafford oli oikean laidan hyökkääjä ja Kane pelaa mielellään vasemmalla puolella, joten Matt Moulsonin peli- ja ylivoima-aikaan Kanen tulo voi jonkin verran vaikuttaa.

Kumpi voitti kaupan?

Kröger: Lyhyellä aikavälillä voittaja löytyy Manitobasta. Jets pääsi eroon Kanesta, joka niin ikään halusi lähteä. Jets löysi Kanelle ainakin loppukaudeksi korvaajan eikä joukkueen pakkikalusto käytännössä heikentynyt. Pidemmällä aikavälillä on mielenkiintoista seurata, tuleeko Armiasta vielä NHL-pelaaja Jets-organisaatiossa tai mihin suuntaan Myersin kehityskaari kulkee. Sabresilta saatu ensimmäisen kierroksen varausvuoro saatetaan kaupata vielä eteenpäin ennen siirtojen takarajaa.

Arponen: Hyvin suurella todennäköisyydellä muutaman vuoden päästä tämän kaupan voittajana pidetään Winnipeg Jetsiä. Myersin ja Bogosianin vaihtokauppaa voi pitää omana erillisenä osanaan. Tämä jättäisi Evander Kanen hinnaksi Drew Staffordin, Joel Armian, Brendan Lemieux'n ja ykköskierroksen varausvuoron. Se on todella kova hinta nuoresta asenneongelmaisesta pelaajasta, joka ei kuitenkaan ole vielä lunastanut aivan täyttä potentiaaliaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle