Kaupat tuli: Eberle ja Strome uusiin maisemiin piristysruiskeen toivossa

NHL / Artikkeli
Jordan Eberle hakee uutta nostetta New York Islandersista.
Kuva © Getty Images
Edmonton Oilers kauppasi Jordan Eberlen New York Islandersiin, joka antoi vaihdossa Ryan Stromen. Jatkoajan NHL-toimituksen Jani Maarala sekä Simo Järvinen analysoivat kaupan molempien osapuolten osalta.

Edmonton Oilers ja New York Islanders tekivät torstaina pelaajakaupan, jossa Jordan Eberle ja Ryan Strome vaihtoivat maisemaa. Kummankin ura on ollut alamäessä ja vaihtokaupan toivotaan piristävän kaksikon otteita.

Mitä hyötyä Oilersille on kaupasta?

Jani Maarala: Oilers saa kaupassa pelaajan, joka ei kovista odotuksista huolimatta ole pystynyt lunastamaan kaikkea potentiaaliaan. Stromen aika Islandersissa ei sujunut kovinkaan kaksisesti ja hyökkääjä puhkuu näyttöhaluja, etenkin jos hänet laitetaan Connor McDavidin laidalle. 

Stromessa Oilers saa monikäyttöisen pelaajan, joka pystyy pelaamaan sekä laidassa että keskellä. 23-vuotiaalla hyökkääjällä on erinomainen rannelaukaus, jota hän myös käyttää ahkerasti. Toistaiseksi maalimäärät ovat olleet melkoisen alhaisia, mutta sopivien ketjukaverien kanssa voi jälki olla tuhoisaa. Strome ei myöskään epäröi pudottaa hanskojaan jos tarve niin vaatii.

Mitä hyötyä Islandersille on kaupasta?

Simo Järvinen: Islanders oli itäisen konferenssin joukkueista maalintekotilastossa sijalla 10. Eberlen luulisi vahvistavan juuri tuota osastoa.

Jos ja kun seuraikoni John Tavares päättää tehdä kaikista huhuista huolimatta pitkän sopimuksen Islandersin kanssa, saa hän vierelleen sellaisen laiturin, joka onnistuessaan pystyy tekemään hänen kanssaan tuhoisaa jälkeä tulevalla kaudella. 

Mitä Jordan Eberle ehti saavuttaa Oilersissa?

Maarala: Eberle nousi Oilers-vuosiensa aikana yhdeksi liigan tehokkaimmista laitahyökkääjistä. Parhaalla kaudellaan Eberle takoi 76 tehopistettä ollen joukkueensa paras pistemies. Eberle tunnetaan pehmeistä käsistään ja loistavasta pelikäsityksestään. Kaksi edelliskautta ovat kuitenkin olleet pisteiden valossa vaisuja. Edes McDavid ei juuri saanut Eberlestä tehoja irti. Pudotuspeleissä hyökkääjä katosi kuvasta täysin. 

Mitä Ryan Strome ehti saavuttaa Islandersissa?

Järvinen: Stromesta piti tulla Islandersille laatusentteri tuleviksi vuosiksi. Potentiaali jäi kuitenkin rajusti täyttymättä. Hieman pienikokoinen Strome jäi usein vääntötilanteissa ja maalilleajoissa auttamatta kakkoseksi ja löysi itsensä välillä laitahyökkääjän paikalta.

Stromen parhaaksi kaudeksi Islandersissa jäi kausi 2014-2015, jolloin kanadalaishyökkääjä viimeisteli 81 ottelussa tehot 17+33.

Ryan Strome saa Oilersissa uuden mahdollisuuden läpimurtoon.
Kuva © Getty Images

Jäikö Oilersille aukkoja paikattavaksi?

Maarala: Eberlen lähdön myötä Oilersin kakkosketjuun jäi iso aukko paikattavaksi. Toistaiseksi on epäselvää, kuka paikan tulee ottamaan. Strome on yksi hyvä ehdokas, mutta myös Jesse Puljujärven kehitystä seurataan Oilersissa suurennuslasin kanssa. Tuore ykkösvaraus Kailer Yamamoto on myös vahva ehdokas Eberlen korvaajaksi, mutta hänen aikansa tulee vasta korkeintaan parin vuoden päästä. 

Jäikö Islandersille aukkoja paikattavaksi?

Järvinen: Stromen lähtö ei heikentänyt Islandersia. Hyökkäyksen osalta roolitus on nyt paljon selkeämpi, kun keskushyökkääjäksi tarkoitettuja pelaajia ei tarvitse peluuttaa laidassa.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Oilers

Maarala: Eberlen lähtö parantaa Puljujärven mahdollisuuksia saada vakituinen pelipaikka Oilersista. Tietysti Puljujärven pitää ensiksi pelata hyvä harjoitusleiri ja näyttää kuuluvansa joukkueeseen.

On myös mielenkiintoista nähdä, millä tavalla Eberlen poistuminen näkyy hänen pitkäaikaisen ketjukaverinsa Ryan Nugent-Hopkinsin pelissä. Nugent-Hopkins pelasi Eberlen tavoin pisteiden valossa vaisun viime kauden ja häneltä odotetaan nyt paluuta tulokaskautensa tasolle. 

Vaikutukset muihin pelaajiin - Islanders

Järvinen: Stromen siirtyminen Oilersiin tarkoittaa sitä, että ovet pelaavaan kokoonpanoon aukeavat seuran tulevalle huippusentterille Matthew Barzalille, joka pääsi viime kaudella kokeilemaan Islandersissa kaksi ottelua.

Taitavasti kiekkoa käsittelevä ja sulavasti luisteleva Barzal iski päättyneellä kaudella WHL:ssä 41 pelaamassa ottelussa hurjat 79 tehopistettä.

Kumpi voitti kaupan?

Maarala: Kaupan voittaja määriytyy mielestäni sillä, kumpi onnistuu uudessa ympäristössä paremmin. Eberlellä ja Tavaresilla on yhteistä historiaa nuorten MM-kisoista, mikä hyödyttää varmasti Islandersia. Oilers puolestaan sai lisää monipuolisuutta hyökkäyskalustoonsa.

Järvinen: Kauppa oli mielestäni win-win eli molemmat hyötyivät siirrosta. Oilers sai Stromesta puolustavamman hyökkääjän, kun taas Islanders sai kauan kaivattua tulivoimaa Tavaresin rinnalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle