Kaupat tuli: Brassard Rangersin nuorennusleikkauksen uhri?

NHL / Artikkeli
Ensi kaudella Derick Brassard tuulettaa maalejaan Senators-paidassa.
Kuva © Getty Images
New York Rangers ja Ottawa Senators piristivät NHL:n hiljaista heinäkuuta hyökkääjiä ja varausvuoroja liikutelleella kaupalla.

New York Rangers kauppasi maanantaina Derick Brassardin Ottawaan vaihdossa Mika Zibanejadiin. Pelaajasiirron lisäksi New Yorkiin matkasi kaupassa toisen kierroksen varausvuoro kesän 2018 varaustilaisuudessa, Ottawaan saman kesän seitsemännen kierroksen varaus. Jatkoajan NHL-toimitus purkaa kaupan osiin ja arvioi kaupan voittajan ja häviäjän.

Mitä hyötyä Rangersille on kaupasta?

Ville Lampinen: Pienen pohdinnan jälkeen on pakko todeta, että tällä vaihtokaupalla on hyvä mahdollisuus onnistua. Zibanejad on vasta 23-vuotias, hänen ensi kauden palkkansa on huomattavasti Brassardin palkkaa pienempi ja toisen kierroksen varausvuorolle on käyttöä. Ruotsin nuorisomaajoukkueessa hurmannut Zibanejad tuo Rangersin hyökkäyskalustoon vauhtia ja hyvänä aloittajana parantaa varmasti Rangersin aloitustilastoja.

Tämän siirron myötä Rangersilla on myös huomattavasti enemmän tilaa palkkakatossa. Joukkueen ensisijaisena tavoitteena on saada jatkosopimukset valmiiksi Kevin Hayesin ja Chris Kreiderin kanssa, ennen välimieskäsittelyä. 

Mitä hyötyä Senatorsille on kaupasta?

Tommi Kröger: Senators sai Brassardissa ykkössentterin, jota se on kaivannut käytännössä Jason Spezzan lähdön jälkeen. Brassardista maksettu hinta ei ollut halpa, mutta Senators-johto oli valmis sen maksamaan saadakseen hyökkäyspeliinsä monipuolisen ja luotettavan kapellimestarin maestro Erik Karlssonin aisapariksi.

Mitä Derick Brassard ehti saavuttaa Rangersissä?

Lampinen: Brassard pelasi New Yorkissa uransa parasta jääkiekkoa. Columbuksen vuosinaan 28-vuotias kanadalainen kärsi paljon loukkaantumisista ja lopullinen läpimurto antoi odottaa itseään. New Yorkissa Brassard nousi NHL-sentterien eliittiin ja johti Rangersin kertaalleen Stanley Cupin ja itäisen konferenssin finaaliin. Kaudella 2014-15 Brassard pelasi tilastollisesti uransa parhaan kauden ja iski 80 runkosarjaottelussa 19 maalia ja keräsi 41 syöttöpistettä. 

Zibanejadilta toivotaan tehoja mm. aloituspisteillä.
Zibanejadilta toivotaan tehoja mm. aloituspisteillä.
Kuva © Getty Images

Mitä Mika Zibanejad ehti saavuttaa Senatorsissa?

Kröger: Zibanejad on Senatorsin oma, ensimmäisen kierroksen varaus ja kehittyi tasaisesti neljän Ottawassa viettämänsä vuoden aikana. Kahden viimeisen Ottawan-vuoden aikanaan monipuolinen ruotsalaishyökkääjä nousi jo joukkueensa avainpelaajien joukkoon.

Vaikutukset muihin pelaajiin - Rangers 

Lampinen: Brassardin kauppaaminen voidaan tulkita eräänlaisena varoituslaukauksena Rangersin kokeneemmalle kalustolle, kukaan ei ole turvassa. GM Jeff Gorton on valmis tekemään isoja muutoksia tehdäkseen Rangersista jälleen menestysehdokkaan. Mats Zuccarellolle Brassardin lähtö on varmasti henkisesti raskas, mutta pohjoismaalaisia ei joukkueessa ole koskaan liikaa. 

Vaikutukset muihin pelaajiin - Senators

Kröger: Ykkössentterin paikka on eräs joukkueen tärkeimmistä positioista, ja lähtökohtaisesti se on Senatorsilla nyt hyvin täytetty. Brassardin tulon voisi kuvitella keventävän taakkaa mm. Kyle Turrisin harteilta. Turris kun joutui astumaan itselleen hieman liian suuriin saappaisiin joukkueensa ykkössentteriksi. Samalla Brassard pääsee pelaamaan juniorivuosilta ja maajoukkueista tuttujen Cody Cecin, Mark Stonen ja Mike Hoffmanin kanssa.

Kumpi voitti kaupan?

Lampinen: Ensivaikutelma kaupasta on "win-win"-tilanne, jossa molemmat joukkueet saivat mitä halusivat. Rangers sai pelinopean, oikeakätisen keskushyökkääjän, Senators sai jo valmiin, hyvällä pelikäsityksellä varustetun keskushyökkääjän. Zibanejadin potentiaali on suuri, mutta miehen pitää lunastaa isot odotukset New Yorkin kirkkaiden valojen alla.

Kröger: Lähtökohtaisesti tosiaan molemmat voittivat. Senators sai kaipaamansa ykkössentterin ja Rangers raivasi tilaa palkkakattonsa alle jatkosopimuksille.

Pidemmässä perspektiivissä kaupan lopullinen voittaja ratkeaa vasta, kun nähdään miten Brassard onnistuu haastavassa roolissa NHL-organisaation ykkössentterinä. Toisaalta on mielenkiintoista nähdä, onko Zibanejad hankittu New Yorkiin pitkän tähtäimen suunnitelmaksi vai pelinappulaksi siirtomarkkinoille.

» Lähetä palautetta toimitukselle