Kauden kovimmat veskarit - Vezina-kilpailussa jälleen uusi kärkinimi

NHL / Artikkeli
Braden Holtbyllä parta kasvaa ja kiekot tarttuu.
Kuva © Getty Images
NHL on täällä taas. Jatkoaika ennustaa maailman kovimman jääkiekkoliigan kärkipelaajat paremmuusjärjestykseen. Maalivahtivertailussa viime kauden kärki jää toiselle sijalle ja kymmenen ensimmäisen joukkoon mahtuu kaksi suomalaista.

1. Braden Holtby, Washington Capitals

Kanadalaisvahti on kehittynyt hiljalleen tähtimaalivahdiksi NHL:ään ja nyt ottaa lopullisen askeleen supertähdeksi. Loisti viime kaudella loppuvaiheessa ja oli pudotuspeleissä jo täyttä rautaa. Jaksaisi pelata vaikka koko runkosarjan, jos Capitals sitä tarvitsisi. On myös hieman yllättäen Aleksandr Ovetškinia tärkeämpi pelaaja Capitalsille.

Sai kesällä muhkean jatkosopimuksen ja nyt on valmis torjumaan Capitalsin historian ensimmäiseen Stanley Cupiin. Ottaa kaudella niskalenkin Pricestä ja haastaa tosissaan kaksi vuotta vanhemman virkaveljensä Kanadan ensi vuoden World Cupin ykkösvahdin paikasta.

2. Carey Price, Montreal Canadiens

Oli viime kaudella liian hyvä, joten jää helposti tällä kaudella muiden varjoon, vaikka jatkaakin edelleen huipputasolla. Voitti viime kaudella Vezina Trophyn ohella Hart Trophyn ja kun torjuu jälleen Canadiensin kotietuun, taistelee taas arvokkaimman pelaajan tittelistä, vaikka parhaan maalivahdin titteli karkaakin muualle.

Taso on joskus hieman tippunut pudotuspeleihin mentäessä, joten tämän kauden teema voisi olla päinvastainen. On kaikki kaikessa Canadiensille ja joukkueen ylivoimaisesti tärkein pelaaja. Nousi lähes jumalan tasolle Kanadassa vuoden 2014 olympialaisissa, mutta ylijumalaksi pääseminen vaatisi Stanley Cupin Canadiensille.

3. Jonathan Quick, Los Angeles Kings

Viime kauden runkosarjan suurin yllätys oli hallitsevan mestarin konttaaminen. Quick kavereineen kärsivät yllättävän pitkästä Stanley Cup -krapulasta, eikä joukkue saanutkaan kaivattua loppukiriä aikaiseksi. Näin ollen joukkueella on nälkää enemmän kuin ennen ja Quick etunenässä parantaa viime kaudesta huimasti.

Quick ei ole maalivahdiksi kovin isokokoinen tai peittävä ja silti pelaa ajoittain matalana kuin salibandymaalivahti. Nopeutta piisaa kuitenkin, kuten nimi velvoittaa, joten kiekot tarttuu ja kalifornialaiskansa tykkää.

4. Henrik Lundqvist, New York Rangers

NHL:n kovapalkkaisin maalivahti on tyylikäs ruotsalainen. Konkarivahti metsästää edelleen ensimmäistä Stanley Cupiaan ja se näkyi viime keväänä, kun Rangers putosi konferenssifinaaleissa.

Viime kauden runkosarjasta osa meni sivu suun luokkaantumisen takia ja ikääntyminen on vähitellen alkanut näkyä otteissa. Hän on kuitenkin edelleen pelipaikkansa kurkoja ja Rangersin vahvan rosterin kulmakiviä.

Jonathan Quickilta on syytä odottaa viime kautta selvästi parempaa torjuntatyöskentelyä.
Kuva © Getty Images

5. Pekka Rinne, Nashville Predators

Rinne on suomalaisjääkiekkoilun kovin nimi tällä hetkellä. Oli viime kaudella Predatorsin maalilla pelottavan hyvä, mutta Vezina Trophy jäi saamatta, kun samaan aikaan Price oli toisaalla vieläkin parempi.

Kempeleen pitkä poika on viime kausina kärsinyt loukkaantumisista ja paikkojen kestävyys on tälläkin kaudella pieni kysymysmerkki. On kuitenkin NHL:n kovimpia vahteja, se on varma. 

6. Semjon Varlamov, Colorado Avalanche

Viime kauden pilasi loukkaantumiset, vaikka lopulta pelasikin lähes 60 ottelua. Kesällä tuli ensimmäiset vaivat ja kauden aikana pari lisää. Kun pääsi loppukaudesta kunnolla iskuun, loisti kuin edellisenä kautena, mutta isossa kuvassa kausi oli pieni pettymys.

Nyt olisi tarjolla entistä isommat peliminuutit ja siihen Varlamov on valmis. Avalanchen rikkonaisessa puolustuspelissä Varlamoville kertyy huima määrä torjuntoja illasta toiseen ja vaikka päästettyjen maalien keskiarvo näyttääkin taas vaisulta, on hän joukkueen selkeästi tärkein pelaaja.

7. Sergei Bobrovski, Columbus Blue Jackets

Venäläisiä lisää ja samalla teemalla, loukkaantumisen runteleman kauden jälkeen odotetaan enemmän. Blue Jackets ottaa hiljalleen askeleita huippujoukkueeksi ja heidän viimeisenä lukkona toimii pari vuotta sitten Vezina Trophyn palkintokaappiinsa saanut Bobrovski.

Blue Jacketsissa on jo parin vuoden ajan luotettu siihen, että Bobrovski pysyy ehjänä ja pelaa loistavasti, sillä hänelle ei ole vieläkään hommattu kovaa kirittäjää. Jos tälläkin kaudella loukkaantumiset vaivaa, Blue Jacketsin johdon luulisi jo tajuavan kakkosvahdin merkityksen. Mutta se ei Bobrovskin suorittamiseen vaikuta, hänelle sopii selvä ykkösvahdin asema.

8. Petr Mrazek, Detroit Red Wings

Kappas vain, Red Wingsin ykkösvahdiksi on noussut nuori tšekki ohi Jimmy Howardin. Runkosarjassa vastuu jäi vielä Howardia pienemmäksi, mutta pelasi pudotuspeleissä, jonne Red Wings eteni ties monettako kertaa putkeen, selvästi enemmän.

On kova saavutus ottaa Red Wingsissä ykkösveskarin paikka jo 23-vuotiaana, mutta se ei Mrazekin päätä huimaa. Luvassa on huikea läpimurtokausi ja muhkea palkankorotus sekä Howardin pelaaminen siirtolistalle.

Enää ei Semjon Varlamovin huippuotteet hämmästytä.
Kuva © Getty Images

9. Jake Allen, St. Louis Blues

Toinen nuorempi vahti, joka vasta viime kauden pudotuspeleissä otti tosissaan ykkösvahdin paikan. Blues konttasi pudotuspeleissä tuttuun tyyliinsä, eikä Allen ollut mitenkään loistava, mutta sen ei kannata antaa hämätä.

Viime kausi oli 25-vuotiaalle Allenille ensimmäinen kokonainen NHL:ssä ja hän muodostaisi kovan parin Brian Elliottin kanssa, mutta koska Allen tulee olemaan ensi kauden läpimurtopelaaja, Elliottia ei enää tarvita.

10. Tuukka Rask, Boston Bruins

Tällä vuosikymmenellä kahdesti Stanley Cup -finaaleissa pelannut Bruins on pienessä suvantovaiheessa ja viime kauden tavoin nytkin tekee todella tiukkaa päästä pudotuspeleihin. Koko joukkue on hieman totuttua Bruinsia heikommassa tikissä ja se näkyy Raskissakin.

Pari vuotta sitten Vezina Trophyn voittanut Rask on edelleen muuttuneen Bruinsin tärkeimpiä pelaajia, mutta taso ei riitä olemaan aivan NHL:n ykköstorjujia.

» Lähetä palautetta toimitukselle