Kauden kovimmat tulokkaat - kesällä toinen, kauden päätteeksi ensimmäinen

NHL / Artikkeli
Ensimmäisellä kaudella Jack Eichel päihittää Connor McDavidin.
Kuva © Getty Images

1. Jack Eichel, Buffalo Sabres

Tätä on odotettu, kaksi kovaa tulokasnimeä kerralla sisään. Molemmilta odotetaan paljon, suuressa kuvassa kuitenkin toinen on hieman jäänyt varjoon. Toiselta odotetaan jopa liikoja, toinen meinaa unohtua, kun edellistä hehkutetaan. Ja tässä on Eichelin paikka. Hän on seurattu, mutta ei niin kovasti esillä kuin McDavid. Hän pääsee yllättämään.

Vaikka McDavid olisikin Eicheliä tehokkaampi, mutta iskisi esimerkiksi 65 tehopistettä, moni voi pitää hänen kauttaan pettymyksenä. Vaikka McDavid pelaisikin paremmin kuin Eichel, hän voi menettää tulokaspystin liian suurien odotusten vuoksi. Ja niinhän tässä tulee käymään, että Calder Trophy matkaa Sabresiin.

2. Connor McDavid, Edmonton Oilers

Kahtena viime kautena vuoden tulokkaaksi on valittu edelliskesän ykkösvaraus. Sitä edellisen kerran näin on käynyt kuusi vuotta aiemmin. Ykkösvaraukselta odotetaan paljon ja jos hänet haastetaan todenteolla, on vuoden tulokkaan pysti helppo antaa sille haastajalle.

Kaiken järjen mukaan McDavid tulee pelaamaan merkittävämmän ja valovoimaisemman uran NHL:ssä kuin Eichel, mutta paremman startin tälle urakalle saa kuitenkin jälkimmäinen kaveri.

3. Artemi Panarin, Chicago Blackhawks

Taiturimainen venäläinen, eli tyypillinen venäläinen, saa helpommat lähtökohdat NHL-uralleen verrattuna normaali tulokkaaseen. Panarin on jo kahden kauden ajan pelannut KHL:ssä suurseurassa isossa roolissa, joten hyppäys NHL-kaukaloihin ei ole yhtä vaikea, kuin nuorilla vain juniorisarjoissa pelanneilla. Varsinkin, kun Panarin on kuin pieneen kaukaloon tehty.

Viime kaudella KHL-mestaruus ja pistepörssin vitossija sekä päälle MM-hopea. Panarin ei ole kovin fyysinen pelaaja, mutta hän on erittäin nopea pelaaja, joka on varustettu upealla laukauksella. Pääsee aloittamaan Blackhawksin kakkoskentässä Patrick Kanen kanssa, joten tulosta on luvassa varmasti. 

4. Dylan Larkin, Detroit Red Wings

Erittäin positiivinen yllätys on, että Larkin pääsee aloittamaan kauden NHL:n puolelta. Yleensä Red Wingsissä nuoret pelaajat käyvät maltillisesti AHL-rumban läpi, ennen kuin paikkaa NHL:ssä voi edes yrittää varmistaa. Larkin on kuitenkin poikkeuksellisen kova lahjakkuus viime vuosien Red Wings -varauksiin verrattuna, että hänelle tilaisuus suodaan.

Paikka aukesi, kun joukkueen kärkihyökkääjä Pavel Datsjuk joutuu aloittamaan kauden sairastuvan puolella. Larkinilla on nyt tilaisuus näyttää, ettei häntä ole heittäminen AHL:ään enää Datsjukin tervehdyttyä. Keväällä jenkkien MM-ryhmässäkin nähty Larkin onkin kauden yllättäjiä, sillä hän tulee pelaamaan koko kauden ylhäällä.

Connor McDavid jää ensimmäisellä kaudella ilman pystiä.
Connor McDavid jää ensimmäisellä kaudella ilman pystiä.
Kuva © Getty Images

5. Mikko Rantanen, Colorado Avalanche

Suomikiekon uusi kultapoika on harvinaisen valmis NHL:ään fyysisesti. Uuden sukupolven voimahyökkääjä nappasi paikkansa Avalanchen aloittavasta NHL-ryhmästä kovalla työllä ja vahvalla uskolla. Hänelle olikin paikka aurinkoon pedattuna, sillä häneen uskottiin joukkueen johdossa.

Isokokoinen ja monipuolinen Rantanen on harjoitusleirillä pelannut aivan kärkimiesten kanssa, mutta aloittanee kauden kolmoskentässä kahden muun yli 190-senttisen pelaajan kanssa. Rantasen on ensin osoitettava, että pystyy tekemään tuhoja ilman supertähtiäkin ja sitten vasta hän nousee isompaan rooliin.

6. Max Domi, Arizona Coyotes

Toisen polven NHL-kiekkoilija on kuin isänsä vastakohta. Tie Domi oli aikoinaan NHL:n viihdyttävimpiä pelaajia, joka tappeluillaan ja rottamaisuuksillaan sai ihmiset tulemaan halleihin. Nyt on hänen poikansa vuoro, joka on upea taitokiekkoilija.

Nuoremman painoksen Domilla on erinomainen tilaisuus ottaa heti iso rooli joukkueessa, sillä Coyotes on ennustettu NHL:n pohjille ja suurta menestyspainetta ei ole. Domi on lyhyt, mutta vahva pelaaja, joka ei tappele kuin isänsä, mutta ei ole myöskään mikään heittopussi.

7. Sam Bennett, Calgary Flames

Edelliskesän nelosvaraus nousi NHL-ryhmään runkosarjan viimeiseen otteluun ja pelasi sen jälkeen täydet pudotuspelit. Viime kautta varjosti muutoin iso loukkaantuminen, mutta tällä kertaa Bennett on valmis NHL-kaukaloihin aivan kauden ensimmäisestä ottelusta lähtien.

Tuulennopea ja monipuolinen hyökkääjä elää kiekon kautta. Ajoittain kiekon liikuttamisen kanssa kestää liian pitkään, joten kaipaa suoraviivasuutta enemmän peliinsä. Pystyy kuitenkin taikomaan tyhjästä huippupaikkoja ketjukavereilleen ja viimeistelmään itsekin.

8. Sam Reinhart, Buffalo Sabres

Viime kaudella niin sanotut pakolliset yhdeksän ottelua NHL:n puolella pelannut Reinhart saa nyt isomman tilaisuuden Sabresin nuoressa hyökkäysarsenaalissa.

Älykäs pelintekijä on saanut kesällä lisää ruista ranteeseen ja on aivan mahdollista, että Reinhart on Sabresin ykkösylivoiman pyörittäjänä kun kausi etenee. Reinhart ei pelaa varsinaisesti kovaa, mutta taistelee jokaisen tilanteen loppuun ja luo uskoa joukkuekavereihin. Ainekset Sabresin pitkäaikaiseksi kapteeniksi.

Sam Bennett pelasi viime kaudella pudotuspeleissäkin.
Kuva © Getty Images

9. Sergei Plotnikov, Pittsburgh Penguins

Toinen tulokaskriteerit täyttävä uusi venäläinen NHL:ssä. Isokokoinen ja erittäin monipuolinen laituri tykkää pelata kovaa, aivan sääntöjen rajamailla. Käyttökelpoinen myös hyökkäyspäässä ja vahva maalintekijä. On valmis rooliin kuin rooliin, pienempi kaukalo kuulostaa Plotnikoville sopivalta paikalta rellestää.

Penguinsin kovassa hyökkäyskalustossa paikan saaminen kärkiketjuissa on työn ja tuskan takana, mutta Plotnikov on valmis haastamaan kokeneemmat kaverit. Ei ole aikuisten sarjoihin todellakaan mikään untuvikko, sillä vyöltä löytyy jo 300 ottelua KHL:ssä.

10. Colton Parayko, St. Louis Blues

Kukas hän on? Komea nimi kaverilla on ainakin. Tämä Parayko tulee ja yllättää, täysin puskista. Järkälemäinen puolustaja on vakuuttanut Bluesin johdon kesän harjoitusleireillä ja tulokas ottaa paikkansa NHL-ryhmästä heti kauden alussa.

Vahvalla lämärillä varustettu puolustajakolossi debytoi vasta viime kaudella AHL:ssä ja loisti siellä välittömästi. Varattiin kesällä 2012 Bluesin toimesta kolmannella kierroksella. Liikkeen kanssa voi tehdä vielä tiukkaa, mutta voi pelata heti jo joukkueen ylivoimapelissä. On vuoden kovin puolustajatulokas.

» Lähetä palautetta toimitukselle