Kauden kovimmat maalitykit - eri venäläinen kärjessä kuin yleensä

NHL / Artikkeli
Vladimir Tarasenko on tyypillinen venäläispelaaja - taitava ja maaliahne.
Kuva © Getty Images
NHL on täällä taas, joten ennen kautta on hyvä aika ennustaa pelaajien paremmuusjärjestyksiä. Maalitykkivertailussa kärjessä on tuttuun tyyliin venäläisiä, ja suuri osa kärkikymmenikön nimistä pelaa läntisessä konferenssissa.

1. Vladimir Tarasenko, St. Louis Blues

Uusi venäläinen taikuri ottaa kiekon kovaan vauhtiinsa hyvin haltuun, veivaa pakin tai pari kahville ja laittaa kiekon reppuun. Kaikilla huippumaalintekijän ominaisuuksilla varustettu laituri otti viime kaudella odotettuja askeleita NHL:n kärkitasolle, ja nyt luvassa on entistä enemmän. Viime kaudella verkko heilui hänen toimestaan 37 kertaa, ja kun hän nyt iskee reippaat kymmenen maalia enemmän, siirtyy parhaan maalitykin valtikka velivenäläiseltä toiselle.

Sai viime kaudella Jori Lehterän rinnalleen, joten jos tämä kaksikko jatkaa yhdessä, hinaa Tarasenko Lehterän suomalaisten pistepörssin kärkipaikalle. Tarasenkon kaltainen maalintekijä kaipaakin rinnalleen rauhallista pelintekijää, jollainen Lehterä on.

2. Aleksandr Ovetškin, Washington Capitals

Maalitykkien maalitykki, ehkä vielä joskus kaikkien aikojen paras maalintekijä NHL:ssä. Sellaiset 50 maalia on lupa odottaa jälleen, mutta luvassa on niukka häviäminen kilpailussa toiselle venäläiselle.

Kaikki tietävät, miten Ovetškin ja muu Capitals pelaa ylivoimaa, mutta kukaan ei saa sitä kuriin. Helponnäköinen siirto Ovetškinille, joka laukoo suoraan syötöstä tarkan lämärin ylähyllylle. Sellaisia maaleja on luvassa taas iso kasa, ja valmentajat ihmettelevät, miksei puolustus saanut tuota pelattua kuriin.

3. Tyler Seguin, Dallas Stars

Venäläisten takana kanadalaisten omaa valtikkaa kantaa nyt Seguin. Viime kaudella pääsi jälleen lähelle 40 maalin rajaa, vaikka huilasi yli kymmenen peliä loukkaantumisen vuoksi. Nyt täysi kausi ja 40 maalin raja on paperia.

Taitava Seguin on vaikea pideltävä hyökkäysalueella, kun hän juonikkaasti hakeutuu laidasta keskelle ja juuri oikeaan paikkaan, josta kiekon saa reppuun latoa. Tarvittaessa osaa toki itsekin kiekollisena maalintekosektoriin päästä, ei siihen aina Jamie Benniä tarvita.

4. Steven Stamkos, Tampa Bay Lighnting

Parhaimmillaan 60 maalia kaudessa tykittänyt kanadalaishirmu on menettämässä otettaan joukkueensa ykköstehotykkinä. Maalintekijäosastolla hän on kuitenkin edelleen joukkueensa kurko ja tärkein palanen ylivoimaa, vaikka kokonaisuutena arvonsa joukkueelle on hieman laskussa.

Klassinen maalitykki, joka laukoo paljon ja huonommistakin paikoista. Luottaa kovaan lyöntilaukaukseensa ja tarkkaan rannariinsa, tietää pystyvänsä viimeistelemään kaukaakin. Parhaimmillaan, kun rinnalla on joku vikkelä pelintekijä ja sellaiseksi kaavaillaan Jonathan Drouinia.

On se maalinteko hauskaa puuhaa, vai mitä Tyler Seguin?
Kuva © Getty Images

5. Marian Gaborik, Los Angeles Kings

Päästäkää Gaborik irti, ja syöttäkää hänelle kiekkoa vauhtiin, niin tulosta tulee. Nopea slovakki tykkää ajaa laidalta maalintekoon ja hän on erityisesti vastahyökkäyksissä myrkkyä vastustajille. Viime kaudella epäonnistuneen Kingsin tärkein maalintekijä ja muodostaa Anze Kopitarin kanssa erinomaisen tehoduon.

Loukkaantumisista paljon kärsinyt Gaborik ei ole parhaimmillaan vääntötilanteissa, mutta on silti vaikea pideltävä kiekottomanakin. Osaa laukoa suoraan syötöstä asennosta kuin asennosta ja hakeutuu aina juuri oikealle paikalle. Tarvittaessa voi kiepauttaa vastustajan solmuun ja viimeistellä sitäkin kautta.

6. Phil Kessel, Pittsburgh Penguins

Kas niin, se on Kessel ja Penguins. Luvassa on tälle mielipiteitä jakavalle maalitykille uudet ajat, sillä hän ei ole enää ketjunsa se kiekollisin kaveri. Tapana on ollut Maple Leafsissa hieman omia kiekkoa itselleen, mutta nyt hän keskittyy hakemaan maalintekopaikkaa ja laittamaan kiekkoa pussiin. Ketjukavereista kun se ei Penguinsissa ole kiinni.

Vikkeläjalkaisen laiturin suoraan luistelusta lähtevä laukaus on ihailtavaa katseltavaa. Ajoittainen turhautuminen paistaa varmasti otteista myös Penguinsissa, mutta tulosta on lupa odottaa entistä enemmän.

7. Max Pacioretty, Montreal Canadiens

Rauhallinen maalitykki. Tykkää pelata suoraviivaista peliä ja viimeistellä nopeasti hyökkäysalueella saavuttaessa. Iskee paljon maaleja myös alivoimalla, kun kesken ylivoimapyörityksen Pacioretty saa kiekon, ajaa vahvasti vastustajan päähän ja laukoo nopeasti.

Isokokoinen pelaaja, hyvä maskimies. Häntä ei helposti siirretä maalilta pois ja osaa ohjata kiekon ilmasta sisään taitavasti. Alla rikkonainen kesä. Kärsi pahasta polvivammasta, mutta on kunnossa kauden avauksessa ja valmis iskemään taas ison kasan maaleja.

8. Corey Perry, Anaheim Ducks

Perryn viime kautta varjosti loukkaantuminen, mutta hän sai silti hakattua jälleen yli 30 maalia. Kokoisekseen yllättävän sulavaliikkeinen ja taitava luistelija sekoittaa vastustajan peliä niin hyökkäystaidoillaan kuin myös hämmentäjänä.

Vahvana ja isokokoisena pelaajana hänet on vaikea saada pelattua ulos maalintekotilanteista. Pelaa tilanteet aina loppuun, vaikka sitten polviltaankin ja survoo limpun väkisin pussiin. Ducksin menestyksen kannalta Perryn maalit ovat avainasemassa.

Ei ole uusi näky, kun Corey Perry tuulettee maaliaan.
Kuva © Getty Images

9. Joe Pavelski, San Jose Sharks

Kalifornian kolmannen joukkueen maalipyssy. Monipuolinen Pavelski on saanut viime kausina maalihanat siihen kuntoon, että 40 maalia alkaa olemaan peruskauraa tälle amerikkalaishyökkääjälle. Voi pelata keskellä tai laidassa, mutta eiköhän nyt paikka vakiinnu laiturina kaimapojan viereltä.

Pavelski on siitä poikkeuksellinen maalihai, ettei hänen kentällä nähtävä olemus anna sellaista kuvaa miehestä. Pavelski painaa armottomasti duunia jäällä, saapuu tilanteeseen oikeaan aikaan ja painaa kiekon pussiin. Helppoa, kun sen osaa. Ei siihen mitään suuria hienouksia vaadita.

10. Gabriel Landeskog, Colorado Avalanche

Vaisun viime kauden jälkeen Landeskog ja kumppanit ovat valmiita parantamaan rutkasti. Joukkueen kapteenille Landeskogille tämä on lopullinen läpimurtokausi maalintekijöiden eliittiin.

Vahva vääntäjä ei ole mikään hujoppi, mutta on silti vaikea pelattava ulos maalinedustilanteista. Ajoittaa hyvin tilanteiseen tulemisen ja osaa laittaa kiekon reppuun hankalastakin asennosta. Pelaa kovaa, eikä maalintekotilanteissa pakkikaan aina säily mustelmitta.

» Lähetä palautetta toimitukselle