Katsokaa Leinoa!

NHL / Artikkeli
Philadelphian numero 22, Ville Leino, näyttää pudotuspeliparrassaan lähinnä maantierosvolta. Moisen bandiitin tavoin mies on myös ryöstämässä koko Stanley Cup-finaalien päärooliin itselleen.

Stanley Cupin finaalien hahmo ei ole ollut Patrick Kane, Jonathan Toews, Mike Richards, Chris Pronger tai kukaan muu Chicagon ja Philadelphian taalamiljonääreistä. Lähes täysin puskista Philadelphian ykköshyökkääjäksi noussut Ville Leino on pelannut niin hyvin läpi pudotuspelien, että Flyers-valmentajalla Peter Laviolettella ei ole ollut muuta vaihtoehtoa kuin antaa miehelle suuri rooli ja lähes vapaat kädet.

Toisessa ottelussa Chicagossa, jonka Philadelphia hävisi, Leino sai hyviin otteisiinsa nähden hävyttömän vähän peliaikaa kahden ensimmäisen erän aikana. Päätöserässä Laviolette päästi Leinon irti ja tämä pelasi yhteen erään huimat, noin kahdeksan minuuttia. Ja hyvin pelasikin.

Torstai-yön voittoisassa ottelussa Leino viilettikin kentällä jo lähes kaksi minuuttia enemmän, kuin seuraavaksi eniten peliaikaa saanut Flyers-hyökkääjä, ketjukaveri Daniel Briere. Ottelun loppupuoliskolla Leinoa peluutettiin kahdessa eri ketjussa. Mies vastasi Philadelphian elintärkeästä tasoitusosumasta kolmannessa erässä.

Kuudessatoista pudotuspeliottelussa tehot 6+9=15 mättänyt Leino on saanut joukkueen hyökkääjistä toistaiseksi vasta seitsemänneksi eniten peliaikaa. Suomalaishyökkääjä voi kuitenkin olla varma, että lopuissa finaaliotteluissa vastuuta tulee paljon. Laviolettella ei ole varaa istuttaa kuuminta hyökkääjäänsä penkillä.

Savonlinnassa syntyneen Leinon peli on vapautunutta ja mies silmin nähden nauttii jokaisesta vaihdostaan kaukalossa. Hämeenlinnan Pallokerhossa Jukka Jalosen alaisuudessa suuren yleisön tietoisuuteen noussut Leino on myös saanut liikkeeseensä kaivattua potkua. Luistin kulkee ja kädet käyvät.

Ketjukaverit Briere ja jyrämäinen Scott Hartnell täydentävät suomalaishyökkääjää erinomaisesti. Leino on vihdoin saanut rinnalleen kaipaamansa huippupelaajat ja tulos on sen mukaista. Brian Proppin vanha Philadephian tulokkaiden piste-ennätys on kohta historiaa, todennäköisesti jo seuraavassa ottelussa.

Suomen olympiajoukkueen ulkopuolelle jätetyn Leinon pelityyli ja ominaisuudet ovat poikkeuksellisia verrattuna muihin suomalaiskiekkoilijoihin. Miehen kyky suojata kiekkoa ja taito selvitä kaatuilujen ja kompurointien värittämistä kaksinkamppailuista voittajana on hämmästyttävä. Leinon peliä ohjaavat vaistot, visio ja pelirohkeus.

Pudotuspelien kuumassa ja provosoivassa ilmapiirissä hieman erikoisen luonteenlaadun omaava taitoniekka on kuin kotonaan. Myös Leinon halu näyttää on hurja. Miehen NHL-uran alku kun ei ole ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

Chicagon ja Philadelphian välinen finaalisarja on vauhdikas, viihdyttävä ja tasainen. Ottelusarja on nyt 2-1 Blackhawksille, mutta Flyersilla on mahdollisuus tasoittaa puntit seuraavaksi lauantain vastaisena yönä pelattavassa sarjan neljännessä ottelussa. Leinon rooli hyökkäyksen tahtipuikon heiluttajana tulee tuossa taistelussa olemaan taattu.

Finaalit alkavat Suomen aikaa klo 3.00, mutta nyt ei kannata nukkua onnensa ohi. Käynnissä nimittäin on näytös, johon jokaisen suomalaisen kiekkofanin pitäisi viimeistään nyt herätä. Stanley Cup-finaalien Leino Show on sellaista herkkua, jota ei joka kausi tarjoilla.