Katsaus pudotuspeliviivalle: Isot vastaan vihatut

MESTIS / Artikkeli
Pudotuspelipaikoista taistellaan rinta rinnan.
Kuva © Joona-Pekka Hirvonen
Ratkaisuotteluiden kiima, kuuden pisteet ottelut, playoff-parrat. Kaikki tämä kuuluu olennaisesti kevään peleihin. Mestiksessä kevään pelit ovat jo alkaneet pudotuspeliviivan tuntumassa. Arvostelua keräävät farmiseurat ovat alkaneet saavuttaa kuuden kärkeä.

Kalervo Kummolan tukeman Etelä-Korea-projektin, Mestiksen päättömän kurinpidon ja Juhani Tammisen ehdonalaisen sanktion avulla Mestiksen negatiivisistä tuulista on puhuttu rutkasti viime aikoina, mutta itse kaukalossa nähdään tulevina päivinä ja viikkoina paljonkin positiivisen kiinnostuksen herättävää materiaalia.

Runkosarjaa ollessa jäljellä joukkueesta riippuen 11-13 ottelua per seura, aivan pudotuspeliviivan tuntumassa käydään tänä keväänä hurjaa kamppailua sijoituksista auringossa, kahdeksan parhaan joukossa.

Sijalla viisi majailevan KooKoon ei pisteiden valossa tarvitsisi olla kovin huolestunut paikastaan pudotuspeleissä, mutta sen viimeaikaiset romahdukset antavat kuitenkin aihetta huoleen.

Tilanne pudotuspeliviivan tuntumassa  
Joukkue O V JV H P +/-
5. KooKoo 35 14 6 15 57 +8
6. Jokipojat 36 15 2 19 52 +1
7. Peliitat 35 15 1 19 50 -1
8. LeKi 36 14 1 21 48 -8
9. JYP-Akatemia 36 11 6 19 48 -9

Juha Juujärven miehistöllä ei missään nimessä ole varaa kärsiä 5-1-tappioita Peliitoille ja HCK:lle läpi kevään ja silmiinpistävintä mustaoranssien menossa onkin, että sen henkinen kantti katkeaa ennakolta heikompiakin joukkueita vastaan helposti. NHL:n palanneen Tommy Wingelsin lähtö onkin huojuttanut joukkuetta, kuten arvata saattoi.

Mikko Liukkosen vetreytyessä vanhaan vireeseensä, kokenut ja nimekäs joukkue taistelee kuitenkin yhä vankasti kotiedusta pudotuspeleissä. Tulevissa otteluissa TUTO Hockeyta ja Jukureita vastaan askeleita parempaan kuitenkin pitäisi jo ottaa, jottei kärkinelikko pääse karkaamaan mustaoransseilta.


Juuso Rajalan Jokipojilta odotetaan tasonnostoa viime peleihin nähden.
Joona-Pekka Hirvonen - http://jphirvonen.net/

Toinen perinteikäs ja pudotuspeliviivaa kohti vauhdilla peruuttanut seura on Jokipojat. Joensuun ärjylauma pelaa ailahtelevaa jääkiekkoa, mutta on aiempina keväinä osoittanut sietokykynsä paineen alla. Neljänä viime keväänä kolmesti finaaliin yltäneet joensuulaiset ovat hävinneet viimeiset kolme otteluaan ja esimerkiksi lauantaina LeKiä vastaan punapaidat esiintyivät todella munattomasti kotiyleisönsä edessä.

Joensuun ykkösarkkitehti Juuso Rajalan jo palattua kokoonpanoon tuloksien kuuluisi olla punamustien osalta paljon parempia, mutta esimerkiksi latvialaishyökkääjä Vitalijs Pavlovsin paluu on varmasti merkitty päävalmentaja Mikko Haapakosken kalenteriin isoin kirjaimin.

Koko Mestiksen kuntopuntarin pahnanpohjimmaisen (viimeisessä viidessä ottelussa vain neljä pistettä) kohdatessa viikon sisään järjestyksessä JYP-Akatemia, Kiekko-Vantaa ja Peliitat, ärjypaitojen on mahdollista karistaa puheet pudotuspeleistä putoamisesta kertaheitolla tai lyödä lisää löylyä lauteille mahdollisten tappioiden muodossa.

Jokipoikien kannassa hengittää jo yhden ottelun vähemmän pelannut Peliitat. Heinolalaisten on noussut Mestiksen kuntopuntarissa jo kolmanneksi, ja sen upeat voitot Jukureista ja KooKoosta kielivät sen vireestä. Kokeneen Jani Keinäsen, ikitaistelija Henri Mannisen ja läpimurtoaan tekevän parin Ville Järveläinen - Petr Stloukal jäljessä Peliittojen hyökkäys makaa hyvällä alustalla läpi kevään.

Samalla pitkästä aikaa Heinolassa voidaan todeta myös maalivahtitilanteen olevan kunnossa. Entisen liigavahdin Tommi Satosaaren käsissä Rasmus Rinteen, Heikki Tuomiston ja Pelicans-laina Janne Juvosen otteet ovat olleet tasaisen hyviä läpi kauden.

Peliitat voi entisestään vahvistaa tilannettaan perjantaina, kun se kohtaa kotonaan samoista sijoista kamppailevan LeKin.

Heinolaan perjantaina saapuva Lempäälän Kisa on voittanut viimeiset kaksi otteluaan ja on kautensa osalta tietynlaisellaa vedenjakajalla. Antti Höllin siirryttyä Ilvekseen try-outille ja joukkueen kapteeni Jarkko Näppilän ollessa jatkuvien siirtohuhujen kohteena, hyvien peliesityksien säilyttäminen voi olla vaikeaa kahden ottelun voittoputkesta huolimatta.

Näin siis vaikka Näppilän huhutun TPS-siirron kiistivätkin molemmat seurat vastikään. Olisi kuitenkin kumma, mikäli ennen Näppilää valmentanut Juha Pajuoja ei olisi iskenyt silmiänsä yhteen Mestiksen kärkipuolustajista.


Jarkko Näppilän jääminen Lempäälään olisi iso boosti Kisan menestyshaaveille.
Jaakko Stenroos - http://jaskan.kuvat.fi/

Miikka Kuuselan löydettyä oikea pelillinen ilme, olisi Kisalle sääli, jos sen menestysmahdollisuudet kokisivat kolauksen menetyksistä pelaajamarkkinoilla. Liigalainojen osalta kun LeKin tilanne on tasapainoisempi kuin esimerkiksi viime keväänä.

Pudotuspelipaikasta kiinnipitävillä joukkueilla ei ole varaa löysäilyyn, kiitos Jukka Ahvenjärven ja JYP-Akatemian. Yhdeksäntenä majaileva nuori ja innokas joukkue pelaa viihdyttävää jääkiekkoa illasta toiseen ja voi yllättää kenet tahansa.

Tästä suurimmat krediitit joukkueen loistavalle päävalmentajalle. Ahvenjärvi kuuluu Suomen lätkäskenen aliarvostettuihin hahmoihin ja on tehnyt Jyväskylässä vuodesta toiseen vakuuttavaa työtä.

Pudotuspeliviivan tuntumassa kamppailun käydessä kiivaana, on jokaisen kiekkoihmisen velvollisuus kiinnittää katseensa tuleviin otteluihin eritoten näiden joukkueiden osalta. Keväisin on totuttu näkemään farssien lisäksi rutkasti sankaritarinoita ja tarinat odottavat tekijäänsä jo tänä viikonloppuna.

Vuoden 2013 Mestis-kevään yllättäjästä saadaan osviittaa jo tulevina päivinä. Eiköhän pudotettaisi jo kiekko?

» Lähetä palautetta toimitukselle