Kapeasta kaukalosta, viikko 5 - Tanssii tähtien kanssa

NHL / Artikkeli
Tyler Seguinilla ja muilla tähdillä oli lähes avoimet ovet vastustajan maalille koko illan.
Kuva © Getty Images
Tähdistöottelu on takana, ja NHL:ssä palattiin arkeen. Tauosta huolimatta puhuttavaa riitti yllin kyllin; yli viisi miljoonaa dollaria kaudessa tienaava Mike Richards laitettiin siirtolistalle, Zac Rinaldo taas rynni itsensä pitkään pelikieltoon. Lisäksi keskustelua herättävät muun muassa Dion Phaneuf, runkopelaajien loukkaantumiset New Yorkissa, Denverissä ja Columbuksessa sekä mainitun tähdistötapahtuman formaatti.

NHL vietti taukoa arjesta, kun viikonloppu pyhitettiin tähdistöottelulle, taitokilpailulle ja muulle show-meiningille. Joukkueiden kapteenit Nick Foligno ja Jonathan Toews valitsivat liigan eliittipelaajia kokoonpanoihinsa perjantaina ja ottivat yhteen taitokilpailussa lauantaina sekä itse tähdistöottelussa sunnuntaina. Maaleja pelissä taottiin yhteensä huimat 29 kappaletta, minkä jälkeen ykköstähdeksi valittiin isäntäkaupunki Columbuksen oma poika Ryan Johansen.

Vaikka runkosarjaotteluita ei pelattukaan torstain vastaisen yön jälkeen, riitti NHL-piireissä puheenaiheita. Ray Whitney ilmoitti virallisen lopettamispäätöksen uralleen, Jarome Iginla sen sijaan jatkoi maalitehtailuaan juuri ennen taukoa ohittaen Mike Bossyn kaikkienaikojen tilastoissa.

Suomalaisittain suurin ilouutinen oli Teemu Pulkkisen avausmaali Red Wings -paidassa ja NHL-tasolla.

Osa joukkueista sai myös jobinpostia loukkaantumisten muodossa. Vancouver Canucksin puolustajan Kevin Bieksan kerrottiin joutuvan leikkaukseen, New York Islandersin Kyle Okposon sairasloman pituudeksi arvioitiin kuudesta kahdeksaan viikkoa, ja Columbus Blue Jackets ilmoitti joutuvansa kamppailemaan ilman ykkösvahtiaan Sergei Bobrovskia vähintään seuraavat neljä viikkoa. Bobrovksi oli valittu tähdistöotteluun, jonka joutui loukkaantumisen vuoksi jättämään väliin. Samoin kävi Colorado Avalanchen Erik Johnsonille, joka on poissa peleistä kolmesta kahdeksaan viikkoa.

Lisäksi Philadelphia Flyers astuu kaukaloon kahdeksan kertaa ilman hyökkääjä Zac Rinaldoa NHL:n kurinpidon rangaistua häntä laitataklauksesta. Los Angeles Kings sen sijaan pystyisi peluuttamaan Mike Richardsia, mutta Richardsin tie veikin yllättäen siirtolistalle. Yksikään joukkue ei kuitenkaan hyökkääjää sieltä poiminut.

Muun muassa tähdistöottelun tulevaisuutta, runkopelaajien loukkaantumisia ja Rinaldon sikailua puivat päätoimittaja Antti Wennström ja NHL-toimituspäällikkö Miikka Heinonen.

Tähdistöottelu herätti tunteita puolesta ja vastaan. Tarvitaanko tähdistöottelua enää? Jos perinne jatkuu, niin mitä muutoksia tekisit formaattiin?

Miikka Heinonen: Lauantaisen tähdistöottelun maalimäärä kertoo olennaisen. Starat neppailevat 60 minuuttia ujuttaen kiekkoa reppuun silloin, kun siltä tuntuu. Hyvä mieli tulee lähinnä voracekien ja seguinien lapsenomaisista virneistä, joita totisessa runkosarjaväännössä harvemmin näkee. Autoja jaellaan ja kassakoneet kilisee.

Autoja jaellaan ja kassakoneet kilisee

Tähtien varaustilaisuus oli hauskaa katseltavaan. Ympäripyöreiden haastatteluvastausten sijaan kuultiin huulen heittoa ja jopa kuittailua pilke silmäkulmassa. Shea Weberin lämärin kovuus jaksaa yllättää jokaisen taitokilpailun yhteydessä, eikä Patrick Kanen näytös tarkkuuskilpailussa ollut tylsä. Itse ottelusta kuitenkin meni maku jo ensimmäisten vaihtojen aikana.

Eurooppa vastaan Pohjois-Amerikka tai itä vastaan länsi tekisivät kamppailusta kiivaamman, mutta juuri siksi ne eivät toteudu. Vaihtoehtoina ovat ainoastaan nollan taklauksen läpsyttelyt, sillä mikään ei saa kasvattaa loukkaantumisriskiä nollasta.

Kenties joidenkin ihan muiden kuin NHL-tähtien peluuttaminen palauttaisi oikean jääkiekon osaksi tällaista show-viikonloppua. Junioriliigojen huippulupausten tuominen NHL-yleisön eteen tai esimerkiksi Euroopan liigojen tähdistön ja AHL:n kovimman kaartin kohtaaminen. Siihen sitten Weberin lämärit oheissälänä kuten tähänkin asti.

Tällaiset haaveet tuskin kuitenkaan toteutuvat. Uskon, että myös ensi vuonna tavoitellaan käsipallolukemia, ja ollaan lähempänä Tanssii tähtien kanssa -tv-sarjaa kuin jääkiekko-ottelua.

Antti Wennström: Minusta tähdistöottelu ei ole enää tarpeellinen. Ei tässä muodossa, eikä varsinkaan noilla avaruuspaidoilla. Siihen pitäisi ainakin puhaltaa vähän hohtoa mieluiten konferenssien välisenä koitoksena, vaikka suosikkini Wales ja Campbell eivät enää teekään paluuta. Vaikkapa Ovetškinin ja Crosbyn näkeminen kerran vuodessa samassa ketjussa olisi kiinnostavampaa kuin täydet arpajoukkueet ilman tarttumapintaa.

Markkinointimielessä kovin valtikka on nykyisin talviklassikko. Siinä on kyseessä alusta loppuun tyylikäs, pelaajillekin ikimuistoinen ja persoonallinen tapahtuma. Tosissaan, mutta sopivan leikkimielisesti ja lapsenintoisesti.

Niin, ja kyllä ne Euroopassa järjestettävät Premiere-tapahtumatkin tänne kelpaisivat, vai mitä?

Flyersin Jakub Voracek ja Claude Giroux suostuivat yhteiskuvaan, vaikka edustivat eri joukkueita viikonlopun tähdistöottelussa.
Kuva © Getty Images

Mike Richards työnnettiin siirtolistalle. Onko NHL:ssä joukkuetta, jolla olisi käyttöä 29-vuotiaalle sentterille? Entä jos Kings maksaisi osan hänen palkastaan?

Heinonen: Huhujen mukaan Mike Richardsia kaupattiin melko pitkään, ja ainoat vastatarjoukset sisälsivät kutakuinkin yhtä heikkoja sopimuksia, kuten David Clarksonin pahvin Toronto Maple Leafsissa. Jos Richardsin viimeisen Flyers-kauden aikana olisi kysytty, mikä on miehen rooli neljän kauden kuluttua, tuskin kukaan olisi edes vitsillä veikannut siirtolistalle joutumista tai jopa paikkaa AHL-kokoonpanossa.

Richardsin taipumuksista viihtyä kaupungin yöelämässä tarinoitiin runsaasti ennen Los Angelesiin siirtymistä. Tuolloin kuitenkin homma toimi kaukalossa, ja kyseessä oli jopa yksi liigan parhaista kahdensuunnan hyökkääjistä. Nyt otteet ovat päinvastaiset, joten on vaikea uskoa yhdenkään joukkueen olevan tosissaan kiinnostunut kanukista.

Kingsin ja Mike Richardsin yhteinen tarina voi saada onnellisen lopun vain, jos hän itse onnistuu palauttamaan tasonsa edes lähelle aiemmin nähtyä. Ikänsä puolesta Richardsin parhaat pelivuodet pitäisi olla meneillään juuri nyt. Mikäli Kings mielii saada hyökkääjän lähiaikoina kaupaksi, on palkasta pidettävä järjettömän suuri siivu tai vastineeksi huolittava lähes yhtä toivoton tapaus.

Wennström: Sopimuksen pituus on kieltämättä aika tuskainen. Jos Richardsin taso on jo 29-vuotiaana laskenut näin paljon, on vaikea nähdä kuka haluaisi pitää hänet vielä yli kolmikymppisenä. Calgary Flames voisi olla yksi sopiva kohde, jos heillä ei olisi jo valmiiksi Matt Stajania. Carolina Hurricanes olisi toinen, jonka sentterisyvyys ei vakuuta.

Monella NHL:n seuraajalla tuntuu olevan kovin ruusuinen kuva Richardsin nykytasosta. Lama on kestänyt pidempään kuin tämän kauden. Hänen koko Kings-taipaleensa on ollut laskusuhdannetta, ja viime kevään mestarikarkeloissa hän lähinnä hidasti ketjukavereitaan saadessaan ajoittain enemmän vastuuta.

Muistan muuten sellaisen hauskan yksityiskohdan, että Kingsin ensimmäisen mestaruuden jälkeen ehdotettiin hänen kauppaamistaan. Tuolloin vastine olisi vielä ollut niin hyvä, että Kings olisi kyllä voittanut toisenkin mestaruuden.

Kings on tiukassa paikassa erityisesti Vjatšeslav Voinovin tilanteen takia. Heidän pitäisi vahvistaa puolustustaan, ja kaupankäynti on enemmän kuin todennäköistä ennen siirtotakarajaa.

Dion Phaneuf on ilmestynyt siirtohuhuihin. Minkä joukkueen kannattaisi kiinnostua ja mitä he voisivat Phaneufista maksaa?

Heinonen: Maple Leafs potki jo valmentajansa, eikä olisi ihme, vaikka seuraavana laukkuja pakkaisi kapteeni Phaneuf. Calgary Flamesin ykköskierroksen varaus vuodelta 2003 on tahkonnut yli 700 peliä taalaliigassa, mutta menestys on karttanut miestä. Kokeneelle ja fyysiselle puolustajalle luulisi kuitenkin löytyvän kysyntää.

Phaneuf solmi reilu vuosi sitten seitsemän vuoden sopimuksen, joka kuluttaa joukkueensa palkkakattoa seitsemällä miljoonalla kaudessa. Ennen kaikkea on siis löydettävä kauppakumppani, joka ei näe sopimusta ongelmana; tilaa ja pätäkkää on löydyttävä.

Philadelphia Flyersin kausi on ollut pannukakku paitsi päävalmentajan osaamattomuuden myös todella alavireisen puolustuksen vuoksi. Tässä voisi olla saumaa kaapata uusi ykköspakki Kimmo Timosen saappaisiin, ja lähettää vastineena yksi seuran ylihintaisista sopimuksista.

Mielenkiintoinen kauppakumppani saattaisi olla myös Winnipeg Jets, joka olisi oiva jatkumo Phaneufin kanadalaisseurojen listalla. Dustin Byfuglien voidaan mieltää yhtä hyvin hyökkääjäksi kuin puolustajaksi, joten Jetsin puolustuksen voi katsoa lepäävän hyvin pitkälti Tobian Enströmin ja Zach Bogosianin harteilla. Lisäksi joukkueen hyökkäyskalustosta jokainen Evander Kanesta Blake Wheeleriin tuntuu olevan jatkuvasti siirtohuhujen kohteena.

Jim Nill kyllä uskaltaa

Wennström: Jos Phaneuf siirtyy, on yksi todennäköisimmistä osoitteista Dallas Stars. Stars tarvitsisi lisää kokemusta puolustukseensa. Joukkueen tuoreemmat kasvot Jason Demers, Carl Klingberg ja David Schlemko ovat kaikki onnistuneet toistaiseksi omissa rooleissaan, mutta Stars kaipaisi kahteen ensimmäiseen pariinsa sekä alivoimalle jämäkkyyttä ja kylmähermoisuutta lisää. 

Jim Nill kyllä uskaltaa. Hän pakkaisi todennäköisesti yhden nuoren puolustajan, kenties yhden hyökkääjän ja varausoikeuden, jos Phaneuf on kaupan. Starsilla on syvyyttä, ja kyseisessä joukkueessa Phaneufin ei kuitenkaan pitäisi olla kapteeni tai liian suuri keulakuva. Hän vahvistaisi teksasilaisia kirkkaimpien tähtien apulaissheriffinä, eikä olisi puolen kiekkomaailman keskipisteenä kuten Torontossa.

Maple Leafsin johdossa minä kauppaisin Phaneufin äkkiä pois. Seuran täytyy uudistaa keskeistä runkoaan, ja vaihtaa nyt alisuorittavia isopalkkaisia veteraaneja sinne, missä he ovat itselleen sopivammassa roolissa.

Zac Rinaldolle määrättin kahdeksan ottelun pelikielto. Liikaa, liian vähän vai sopivasti?

Heinonen: Zac Rinaldon taklaus Kristopher Letangin selkään ei ollut Rinaldon tai edes kauden pahin ylilyönti. Se oli kuitenkin hyvin rinaldomainen. Fyysisestä tyylistään tunnettu Rinaldo taklaa poikkeuksetta kovaa; yleensä aivan liian kovaa vailla minkäänlaista kunnioitusta kohdetta kohtaan. Ryntäyksen elementit täyttyvät kerta toisena jälkeen. Flyers hyötyisi kyseisistä niiteistä vain, jos pelaisi alivoimalla paremmin kuin viisikoin.

Pelityyliä, jossa vaaratilanteita syntyy vaihto toisensa jälkeen ei pidä katsoa läpi sormien. Rinaldon paikka ei ole NHL:ssä, toisin kuin esimerkiksi James Nealin tai Brad Marchandin, jotka sentään osaavat rottailun lisäksi pelata jääkiekkoa.

Vaikka teko ei olisi pahimmasta päästä ja vaikka loukkaantumiselta vältyttäisiin, jos kyseessä on pelaaja, joka on jatkuvasti pilaamassa niin NHL:n kuin koko jääkiekon mainetta, en näe yhtään syytä lieventäviin asianhaaroihin. Seuraavaksi 16 peliä, sitten 32. Katsellaan, jos pidemmän huilin aikana mies opettelisi vaikka lajin oikeita saloja tai löytäisi uuden ammatin.

Tai kenties myös näissä tilanteissa käyttöön pitäisi ottaa valmentajia sakottava lisä, kuten sukeltamisrangaistuksiin. Joku vastuu voisi olla heilläkin, jotka tällaisia puhtaita tykinkuulia kaukalossa peluuttaa.

Wennström: Aivoton tempaushan tuo oli. Uusijoiden tapauksissa itse tapahtuman arviointi on hieman toissijaista - olennaista on se, millainen viesti rikkojalle sekä NHL:lle ja heitä seuraavalle yleisölle annetaan. Hyväksyykö NHL tällaisen?

Rinaldon esilläolo ja peliaika kertovat eniten siitä, että Flyersin alemmat ketjut eivät ole nyt menestyskunnossa. Samalla kun Voracek ja Giroux pelaavat huikealla tasolla, nousevat alemmista ketjuista esille lähinnä alisuorittavat puolustajaveteraanit ja ylilyönteihin sortuvat hämmentäjä.

Craig Beruben ja Zac Rinaldon tulevaisuudet NHL:ssä eivät ole nyt nousussa. Myös Flyersin tilanne näyttää vähän raskaalta. Joukkueessa on lauma huikeita pelaajia, mutta heidän tukenaan on liikaa ylipalkattuja kolosseja - etenkin puolustuksessa. Kimmo Timosta on ikävä.

Zac Rinaldo ei kaihda kontaktitilanteita.
Kuva © Getty Images

New Yorkissa, Denverissä ja Columbuksessa harmitellaan avainpelaajien loukkaantumisia. Kuinka pahoja kolauksia Kyle Okposon, Sergei Bobrovskin ja Erik Johnsonin loukkaantumiset ovat heidän joukkueilleen?

Heinonen: Kun minkä tahansa joukkueen toiseksi paras pistemies joutuu jopa kahdeksaksi viikoksi huilille, aiheuttaa tilanne pakostakin toimistolla tuskaisia huutoja. Kyle Okposo on ollut sopiva palanen John Tavaresin johtamaan ykköskenttään, etenkin viime aikoina. Kolmen edellisen ottelun saldona on tehot 5+2, joten on sanomattakin selvää, että silmänräpäyksessä koko tonttia ei täytetä.

Islandersin voittomarssi tällä kaudella ei ole kuitenkaan ollut yhden tai kahden pelaajan varassa, ei edes Tavaresin. Jo yhdeksän pelaajaa kokoonpanosta on rikkonut 20 pisteen rajan. Brock Nelson, Ryan Strome ja Nick Leddy kuuluvat pelaajiin, jotka ovat nostaneet osakkeitaan erinomaisesti tällä kaudella, ja jotka todennäköisesti jatkavat sitä paikatakseen Okposon jättämän aukon. Nyt vaaditaan vain lisäliikettä ketjuruletin pyörimiseen; vähintään yhdelle pelaajalle aukeaa loistava näytönpaikka Tavaresin rinnalla. Sairastuvalta peleihin palannut Mihail Grabovski on yksi ensimmäisistä vaihtoehdoista.

Blue Jacketsin on turha repiä henkseleitään

Wennström: Sergei Bobrovskin loukkaantuminen on kyllä melkoinen kuolinisku Blue Jacketsin pudotuspelihaaveille. Vaikeaa joukkueella on silti ollut muutenkin, sillä Blue Jacketsin pelaajien loukkaantumisille menetetyt ottelut ovat koko sarjan kärjessä yli 30 ottelun erolla Anaheim Ducksiin ja Colorado Avalancheen.

Blue Jacketsin on silti turha repiä henkseleitään. Joukkue on oikealla tiellä kohti pysyvää NHL-menestystä, vaikka tämä runkosarja meneekin alta odotusten.

Myös Johnsonin poissaolo tekee kipeää Avalanchelle. Johnson on yhdessä Jan Hejdan kanssa ollut joukkueensa ehdoton kantava voima. Nyt kannattaa tiirailla jo siirtotakarajaa ja ensi kesän varaustilaisuutta, sillä Avalanche ei nouse pudotuspeleihin.

Viikon valmentaja: Cristopher Sutter, Team Foligno

Kings-valmentaja Darryl Sutterin poika otti isännän elkein NHL:n tähtihyökkääjiä puhutteluun Team Folignon penkin takana lauantain tähdistöottelussa. Bobby Ryan sai koutsilta kehuja onnistuttuaan maalinteossa, kun taas Patrick Kane vinkkejä, kuinka tappioaseman Team Toewsia vastaan voisi vielä kuroa umpeen.

» Lähetä palautetta toimitukselle