Kankeasti kauden aloittanut Laine myöntää: "Olenhan minä sen maalinteon kanssa tuskaillut"

NHL / Artikkeli
Patrik Laineen toinen NHL-kausi on käynnistynyt kankeasti.
Kuva © Getty Images
Patrik Laineen toinen NHL-kausi on alkanut tahmeahkosti, vaikka tehoja onkin kertynyt piste per peli -tahdilla. Peliesityksissä ei kuitenkaan ole näkynyt samaa rentoutta kuin aiemmin, eivätkä Winnipeg Jetsin surkeat otteet helpota Laineen tilannetta.

Viime kaudella Patrik Laine oli seitsemässä ensimmäisessä pelissään iskenyt kuusi maalia − mukana yksi hattutemppu − ja kaksi syöttöpistettä . Toinen NHL-kausi ei ole alkanut yhtä jouhevasti, kun kahdeksan pelin saldo on 4+2. Laine myöntää itsekin nihkeät otteet ja pitää suurimpana syynä kovaa harjoittelua.

− Kyllä minä tiesinkin, että alku tulee olemaan nihkeä ja siitä varoitti moni valmentajakin. Tässä on treenattu niin kovaa jalkoja ja massaa, että ottaa aikansa päästä kunnolla vauhtiin, Laine kommentoi Ylen haastattelussa.

Laine kokee kuitenkin hyötyneensä tiukasta voimaharjoittelusta.

− Tuntuu kieltämättä paljon vahvemmalta kuin vuosi sitten. Kun miettii pelejä päädyssä ja laitojen lähellä, niin olo on paljon jämäkämpi. Pystyn voittamaan enemmän kamppailuja ja siinä on tullut iso askel eteenpäin.

"kuusi pistettä seitsemään otteluun on 19-vuotiaalle pelaajalle ihan hyvä saldo."

Perusasiat maalinteon kannalta ovatkin kunnossa.

Laine on laukonut aktiivisemmin kuin viime kaudella. Peliaika ylivoimalla on kasvanut, ja Laine saa edelleen runsaasti vastuuta hyökkäyspään aloituksissa. Puolet suomalaishyökkääjän maaleista onkin syntynyt ylivoimalla.

Joukkuetasolla moni asia pielessä

Winnipeg Jetsin kausi on monella mittarilla alkanut todella heikosti.

Jets on yksi eniten maaleja päästäneistä. Samoin alivoiman onnistuminen on liigan häntäpäässä. Myös edistyneissä tilastoissa Jets on NHL:n heikoimpia joukkueita.

Ylivoimaakin Jets on päässyt pelaamaan turhan harvoin, eikä onnistumisprosenttikaan ole kuin NHL:n keskitasoa. Varsinkin kotiotteluissa suoriutuminen ylivoimalla on ollut heikkoa.

Maalinteko on kelvollisella tasolla, mutta heikko puolustus ja Steve Masonin surkea maalivahtipeli mitätöivät hyökkäyspään onnistumiset. Vapaana agenttina hankittu Mason on hävinnyt kaikki aloittamansa ottelut, ja päästettyjen maalien keskiarvo on Antti Niemen jälkeen toiseksi heikoin.

Jets on kuitenkin onnistunut toisen maalivahtinsa Connor Hellebuyckin torjunnoilla ottamaan neljä voittoa ja on hyvissä iskuasetelmissa Läntisessä konferenssissa.

Peluutuksessa paljon ongelmia

Laine on Jetsin kärkihyökkääjiä, ja peliaika painottuu vahvasti ylivoimaan. Siinä olivatkin Laineen kannalta positiiviset asiat päävalmentaja Paul Mauricen pelikirjassa.

Suomalaishyökkääjän ketjukaverit ovat vaihtuneet tiuhaan, pelipaikkakin on usein ollut oikealla laidalla, joka on Laineelle vieraampi puoli. Useimmiten Laineen kanssa ovat pelanneet tanskalainen Nikolaj Ehlers ja Bryan Little.

- Tanskan pojan kanssa koen, että niitä onnistumisia tulee enemmän kuin muiden kanssa. Hän luistelee hyvin ja on hyvä tuomaan kiekkoa alueelle. Sentterillä ei ole minulle niin väliä, Mark Scheifele ja Little ovat molemmat huippumiehiä, Laine pohti Ylen haastattelussa.

Jetsin suurin ongelma on kuitenkin kahdessa alemmassa ketjussa. Yhdeksän eri hyökkääjää on ehtinyt pelata kolmos- ja nelosketjuissa, mutta kukaan ei ole tehnyt maalia tasaviisikoin.
Alivoimalla ovat onnistuneet Joel Armia ja Brandon Tanev.

"Tanskan pojan kanssa koen, että niitä onnistumisia tulee enemmän kuin muiden kanssa. Hän luistelee hyvin ja on hyvä tuomaan kiekkoa alueelle."

Nic Petan ja Adam Lowry puolestaan ovat saaneet peliaikaa ylivoimalla, mutta jääneet ilman tehopisteitä. Tiistaina Jets lähetti Petanin farmiin ja nosti Matt Hendricksin loukkaantuneiden listalta kokoonpanoonsa. Siirron mukana alemmista ketjuista poistuu se vähäkin kiekollinen taito.

Jetsin hyökkäyspeli on epätoivoisesti riippuvainen kahden ensimmäisen ketjun onnistumisesta. Kolmos- ja nelosketjujen tehtävä on puolustaa, vaikka päävalmentaja Maurice sanoikin Winnipeg Free Press -lehden haastattelussa maalinteon olevan sallittua myös alemmille ketjuille.

− Kaikki haluavat taitavia pelaajia alempiiin ketjuihin, mutta tarvitsemme myös alivoimaosaamista ja pelaajia, jotka pystyvät vähällä jääajalla pelaamaan vahvasti ja terävästi.

Ehlers haastaa Laineen Jetsin ykköstykkinä

Jetsin tämän hetken paras maalintekijä ja pistemies on tanskalaishyökkääjä Ehlers, joka on jo iskenyt hattutempun ja kaksi voittomaalia. Ehlers on myös peliaikaan suhteutettuna yksi NHL:n tehokkaimpia maalintekijöitä. Laukaisutarkkuuskin on ollut tällä kaudella yli 23 prosenttia.

Kovimmat maalinteko-odotukset kohdistuvat jatkossakin Laineeseen, mutta Ehlers oli pelaaja, joka ratkaisi kauden avausvoiton Jetsille hattutempullaan ja upealla yksilösuorituksellaan.

− Hänellä on harvinainen kyky tehdä peliä täydessä vauhdissa, mikä tekee hänestä todella dynaamisen pelaajan, kehui Blake Wheeler Jetsin tanskalaishyökkääjää The Athleticin haastattelussa.

Laineellakin oli kahdella maalillaan iso rooli Jetsin viimeisimmässä voitossa Minnesota Wildista, vaikka voittomaalin tekikin kapteeni Wheeler.

Laineen tekemistä maaleista on helppo nähdä, että laukaus ja maalivainu ovat ennallaan. Joukkuetoverit Little, Shawn Matthias, Dmitri Kulikov ja Josh Morrissey kehuvatkin The Athleticin haastattelussa nuoren suomalaisen laukausta ja erityisesti nopeutta ja tarkkuutta.

Little ja Matthias nimeävät Laineen laukauksen jopa parhaaksi, jonka ovat urallaan nähneet.

− Olenhan minä sen maalinteon kanssa tuossa tuskaillut, mutta samaan aikaan on ymmärrettävä, että tässä on 75 ottelua aikaa. Ihmiset tietysti odottavat, että minulla olisi tässä kohtaa 40 maalia kasassa, mutta kuusi pistettä seitsemään otteluun on 19-vuotiaalle pelaajalle ihan hyvä saldo, Laine itse muistuttaa Ylen haastattelussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle