Kanada: Vakaa aikomus palata mestaruuskantaan − kokenut ryhmä ei anna armoa

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Raddysh oli mukana jo viime vuoden kisoissa.
Kanada on aina alle 20-vuotiaiden MM-kisoista puhuttaessa yksi kirkkaimmista ennakkosuosikeista. Näin on tälläkin kertaa, sillä vaahteranlehtipaidat lähettävät Buffaloon nuoreksi ryhmäksi erittäin kokeneen nipun. Viime vuoden kisojen finalisti mielii varmasti kynsin hampain takaisin kultakantaan muutaman vuoden tauon jälkeen.

Kanada oli edellisissä nuorten MM-kisoissa finaalissa, jossa se hävisi Yhdysvalloille äärimmäisen tasaisen, voittomaalikilpailuun venyneen kamppailun jälkeen maalein 5−4. Tuolloin Kanadan maalia vartioi tänäkin vuonna mukana oleva Carter Hart. Joukkueessa pelasi jo vuosi sitten useampi pelaaja, joka on alkavissakin kisoissa mukana. Kanadalta löytyy siis nuorten kisoista arvokasta kokemusta jo entuudestaan.

Erityisesti puolustusosasto on viime vuoden hopeamitalistilla huippuluokkaa. Jake Bean, Kale Clague ja Dante Fabbro olivat mukana jo viime vuonna ja uusista tulokkaista Victor Metellä on jo NHL-kokemustakin Montreal Canadiensin sotisovasta.

Edellisten nuorten MM-kisojen isännän peräpää suorastaan pursuaa kiekollista osaamista, eikä sovi unohtaa isokokoista Cal Footea, joka on pitkän uran muun muassa Colorado Avalanchessa pelanneen NHL-puolustaja Adam Footen poika.

Edellisten nuorten MM-kisojen isännän peräpää suorastaan pursuaa kiekollista osaamista

Vaikka viime vuoden MM-ryhmä pullisteli huippunimiä, kuten Dylan Strome, Thomas Chabot ja Mathew Barzal, ei tämän turnauksen nimilista jää huonommaksi. Kanadalla oli jopa varaa jättää valitsematta muun muassa ykköskierroksen 6. varaus Cody Glass ja 13. poiminta Nick Suzuki

Joukkue ei tarvitse pelaajia, jotka ovat vielä kypsymättömiä timantteja, vaikka taitotaso olisikin huippuluokkaa. Vain kolme pelaajaa ovat vuonna 1999 syntyneitä − ja näin ollen edustuskelpoisia myös tulevissa kisoissa.

Kulloisestakin ikäryhmästä löytyy tarpeeksi vahvoja arvoturnauspelaajia. Taylor Raddysh oli edelliskisojen tehokkain näihinkin kisoihin lähtevä kanadalainen.Hän oli pistepörssissä jaetulla sijalla 19 tehtyään seitsemään otteluun tehot 5+1.

 Joukkueen päävalmentajana jatkaa Dominique Ducharme, joka osaa ottaa parhaan terän irti nuorista miehistä. hän valmentaa leipätyökseen Drummondville Voltigeursia QMJHL-junioriliigassa. 

Kanadan edelliset kist päättyivät hopeamitaliin.

Kanada oli edellisten kisojen tehokkain maalintekijäjoukkue laukausprosentin perusteella, mutta omassa päässä soi mestaruushaaveiden kannalta pelottavan usein − onhan tolppien välissä mitä suurimmalla todennäköisyydellä tälläkin kertaa sama mies. Hartin torjuntaprosentti oli turnauksessa vain vaivoin yli 90, kun esimerkiksi mestaruuden voittaneen Yhdysvaltojen Tyler Parsonsin vastaava lukema lähenteli 92 prosenttia.

Varausnumerolla ei merkitystä, ellei pelaaja auta joukkuetta voittamaan

Viime kesän varaustilaisuudessa varatuista kanadalaisista jäi suuri osa pois alkavista nuorten MM-kisoista. Osa loukkaantumisten takia, osa pelillisistä syistä.

Mukaan lähtee kuitenkin heti Miro Heiskasen jälkeen neljäntenä Colorado Avalancheen varattu Cale Makar. 19-vuotias puolustaja on siitä mielenkiintoinen tapaus, ettei hän ole pelannut urallaan niinkään tavanomaisissa juniorisarjoissa. Hän pelasi neljä kautta AJHL:ssä (Alberta Junior Hockey League), jonka jälkeen siirtyi yliopistosarja NCAA:ssa pelaavan Massachusettsin yliopiston joukkueen riveihin.

Kanadalaisille kelpaa vain mestaruus.

Vaikka suurin osa pelaajista tuleekin suurista Pohjois-Amerikan junioriliigoista, ei valmennusjohto ole tuijottanut yksinomaan tehopisteitä, vaan joukkueeseen on löytynyt myös taitavasti roolitettuja pelaajia. 

Jokaisella joukkueen jäsenellä on tulevaisuudessa hyvä mahdollisuus olla NHL:n tähtikaartin pelaajia omalla pelipaikallaan, joten Kanadalta on erittäin vaikea nimetä yhtä tai muutamaa pelaajaa, joita vastustajien kannattaisi erityisesti varoa. Koko joukkue on sen syömähammas.

Arvio: 

Kanada lähtee niin kokeneella joukkueella Buffalossa pelattaviin kisoihin, ettei sillä ole kuin yksi tavoite − maailmanmestaruus. Eikä yhtään vähempi myöskään riitä tulevaisuuden supertähtiä vilisevälle joukkueelle. Haastajia vaahteralehtipaidoilla on useita, eikä vähimmäisenä Suomi. Viime vuoden hopeapettymys on erittäin lähellä kääntyä kultaiseksi varsinkin, kun otetaan huomioon, että kisat pelataan kapeassa kaukalossa. Joukkue on kasattu taitavasti, joten ylimielisyyteen tai löysään pelaamiseen Kanada tuskin esimerkiksi puolivälierässä sortuu. 

Kanadan lopullinen MM-kisakokoonpano

Päävalmentaja: Dominique Ducharme

Maalivahdit

Carter Hart, Everett Silvertips WHL
Colton Point, Colgate University NCAA

Puolustajat

Jake Bean, Calgary Hitmen WHL
Kale Clague, Brandon Wheat Kings WHL
Dante Fabbro, Boston University, NCAA
Cal Foote, Kelowna Rockets, WHL
Cale Makar, Massachussetts University (Umass), NCAA
Victor Mete, Montreal Canadiens, NHL
Connor Timmins, Sault Ste. Marie Greyhounds, OHL

Hyökkääjät

Drake Batherson, Cape Breton Screaming Eagles, QMJHL
Maxime Comtois, Victoriaville Tigres, QMHJL
Dillon Dubé, Kelowna Rockets, WHL
Alex Formenton, London Knights, OHL
Jonah Gadjovich, Owen Sound Attack, OHL
Brett Howden, Moose Jaw Warriors, WHL
Boris Katchouk, Sault Ste. Marie Greyhounds, OHL
Jordan Kyrou, Sarnia Sting, OHL
Michael McLeod, Mississauga Steelheads, OHL
Taylor Raddysh, Erie Otters, OHL
Sam Steel, Regina Pats, WHL
Tyler Steenbergen, Swift Current Broncos, WHL
Robert Thomas, London Knights, OHL

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös