Kanada murskaa Leijonat, Sveitsi kiusaa Venäjää

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Suomen puolustajilla on pitänyt kiirettä kisojen alussa.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net
MM-kisojen lauantain ohjelmassa on kuusi ottelua, joista neljä on Veikkauksen supermonivedon kohteina. Nopealla ja taitavalla Kanadalla on eväät ottaa suurimaalinen voitto Leijonista, Sveitsi vastaavasti pystyy haastamaan Venäjän. Lisähoukuttimena toimii 50 000 euron bonusraha.

Supermoniveto 2: Itävalta - Valko-Venäjä, Tanska - Etelä-Korea, Kanada - Suomi, Venäjä - Sveitsi

Itävalta 1,2 - Valko-Venäjä 1,2

Lohkon jumbojoukkueiden taistossa kohtaavat kaksi ongelmien keskellä painivaa joukkuetta. Panoksia ottelusta ei ainakaan puutu, sillä voittaja ottaa harppauksen kohti sarjapaikan säilyttämistä. Jo etukäteen oli odotettavissa, että sarjapaikkaa ratkotaan Itävallan ja Valko-Venäjän välillä, joten vastustajat ovat varmasti myös tarkasti seurattuja.

Tilastojen valossa vain Etelä-Korea on ollut kaksikkoa huonompi tämän kauden kisoissa. Itävalta on joukosta ainoa, joka on saavuttanut pisteen näissä kisoissa, kisojen avausottelussa itävaltalaiset hävisivät Sveitsille vasta varsinaisen peliajan jälkeen. Sekä Valko-Venäjällä että Itävallalla ongelmat koskevat pelin jokaista osa-aluetta.

Kumpikaan tuskin haluaa lähteä maalintekokilpailuihin, vaan kisojen toiseksi ja kolmanneksi eniten maaleja päästäneet joukkueet pyrkivät minimoimaan ongelmat omalla alueella. Eikä toisaalta kummaltakaan löydy hyökkäyspäästä niin paljoa taitoa, että odotettavissa olisi varsinaista ilotulitusta. Luvassa on vähämaalinen ja tasainen ottelu.

Tanska 5,6,7,8 - Etelä-Korea 0

Etelä-Korea on jäänyt jyrän alle jokaisessa pelaamassaan ottelussa ja aikakausi korkeimmalla tasolla jää tällä erää lyhyeen. Tilastot ovat murheellista katsottavaa, viiden ottelun jälkeen joukkue on tehnyt yhteensä vain kolme maalia ja keskimäärin omissa on soinut yli kahdeksan kertaa ottelua kohden. 

Tanska on puolestaan esiintynyt kotikisoissaan hyvin. Ero Kanadaan ja Yhdysvaltoihin oli vielä liian suuri, mutta isäntämaa on tässä vaiheessa kisoja vahvin ehdokas nappaamaan viimeisen puolivälieräpaikan. Jo Saksan ja Norjan voittaminen oli tanskalaisilta hyviä suorituksia, mutta Suomen kaataminen jatkoajalla oli vahva näyttö kevään kunnosta.

Joukkueiden välillä on huomattava tasoero. Tasoeron lisäksi Etelä-Korea on ottanut turnauksen eniten kahden minuutin rangaistuksia ja alivoimapelaaminen on heikoimpien joukossa. Vastaavasti Tanska on onnistunut loistavasti ylivoimalla. Joukkue on tehnyt kymmenestä maalistaan peräti seitsemän ylivoimalla.

Odotettavissa on suurimaalinen Tanskan voitto. Etelä-Korea ei voi edes tuudittautua ajatukseen, että tanskalaiset haluaisivat säästellä voimiaan. Kotiyleisön edessä Tanska haluaa ottaa varmasti jokaisen onnistumisen irti koneesta.

Kanada 5,6 - Suomi 1,2

Leijonat aloittivat kisaurakkansa vahvasti järjestelemällä maalikarkeloita toisensa perään, mutta jo Tanskaa vastaan joukkue joutui yllättävän suuriin ongelmiin. Tilaa ja aikaa oli ensimmäisiä otteluita vähemmän ja Suomen peli meni puskemiseksi.

Tanskalaiset pystyivät ohjaamaan suomalaisten syöttösuuntia, joten alkupelien kaltaista namuttelua ei kannata odottaa myöskään lauantaina. Kanada on materiaalin puolesta lohkon kovin joukkue, eikä aikaa tai tilaa tule ainakaan lisää. Kanada pelaa myös monilta osin samansuuntaista peliä Leijonien kanssa, mutta yksilöt etenkin alemmissa ketjuissa ovat Kanadalla laadukkaammat.

Yksi suurimmista kysymysmerkeistä on Leijonien puolustuspelaaminen. Jokaisessa ottelussa vastustajat ovat saaneet läpiajoja sekä vaarallisia ylivoimahyökkäyksiä, kun puolustajat ovat pelanneet rohkeasti hyökkäyssuuntaan, mutta hyökkääjien tuki on puuttunut. Kanada on jopa koko kisojen nopein joukkue sekä yksilötaidolla että pelitavalla mitattuna.

Kanada on selvä ennakkosuosikki. Suurempien kertoimien toivossa voikin hakea suurempia maalimääriä, sillä Kanadan kolme tai neljä tehtyä maalia kuuluvat koko pelatuimpien joukkoon, eikä olisi lainkaan mahdottomuus, että erot venähtäisivät suuriksi.

Venäjä 2,3,4 - Sveitsi 1,2

Kisojen alku oli Venäjän riemuparaatia. Kolmesta ensimmäisestä ottelusta saldona kolme voittoa tylyllä maalierolla 20-0. Neljännessä pelissä Tshekkiä vastaan voittokulku päättyi jatkoajalla tulleeseen 4-3-tappioon. Kokonaisuutena otteluohjelma suosi venäläisiä, sillä joukkue kohtasi kaikki lohkon pohjalle povatut joukkueet kisojen alussa.

Tämän vuoden joukkue on Venäjän mittapuulla totuttua nimettömämpi. Pääosin KHL-pelaajista kasattu joukkue on laadukas, mutta ei suvereeni. Jo ongelmat Tshekkiä vastaan antoivat viitteitä, että aktiivisempia joukkueita vastaan venäläisillä on vaikeuksia.

Myös Sveitsi on voittanut neljästä pelaamastaan ottelusta kolme. Venäjän tapaan Sveitsi on kohdannut kisojen alkuun ennalta heikompia maita ja ottelu Venäjää vastaan on joukkueelle vasta toinen todellinen testi. Nino Niederreitterin ja Timo Meierin vahvistamalla sveitsiläispoppoolla on kaikki eväät kiusata suurta ja mahtavaa Venäjää.

Supermoniveto 2

384 riviä, panos 0,05€

19,20€

» Lähetä palautetta toimitukselle