KalPan pelaaja-arvioinnit 2012–2013

LIIGA / Artikkeli
Miika Koivisto pelasi vahvan debyyttikauden.
Kuva © Timo Savela
KalPan kausi oli pettymys. Savolaiset jäivät mitalipelien ulkopuolelle, vaikka organisaatio operoi historian kalleimmalla joukkueellaan. Jatkoaika arvioi joukkueen pelaaja pelaajalta. Suuronnistujat olivat harvassa.

Käsitteli KalPan kautta miltä kannalta tahansa, jää kokonaisarvosana heikoksi. Joukkue taisteli runkosarjassa itsensä jälleen kuuden parhaan joukkoon, mutta puolivälierissä Ässiä vastaan savolaiset olivat täysin vailla mahdollisuuksia.

Niin pelaajat kuin joukkuekin olivat tasaisen harmaata massaa. Odotukset ylittäneitä pelaajia nähtiin lähinnä tulokkaissa. Pelaajien arvioissa on painotettu ennakko-odotuksia, joten täysin vertailukelpoisia pelaajat eivät keskenään ole.

Maalivahdit

#4 Juha Toivonen

Oli pelaamissaan otteluissa epävarma ja vastuu jäi odotetun pieneksi. Vaikean kauden "kruunasi" loukkaantuminen, joka päätti Toivosen kauden jo tammikuussa. Jatko liigatasolla on vaakalaudalla.

#52 Mikko Koskinen

Oli kokonaisuutena ykköstorjujan arvoinen, vaikka edelleen Koskisen taakse livahtaa ajoittain luvattoman helppoja maaleja. Pelasi varsinkin alkukaudella KalPalle monta voittoa. Esiintyi vajaan kahden kauden aikana savolaisten maalilla 85 liigaottelussa. Siirtyy takaisin Espoon Bluesin maalinsuulle.

#81 Pekka Tuokkola

Tapparassa yllättäen Juha Metsolan varjoon jäänyt Tuokkola siirtyi tammikuussa Kuopioon. Ehti pelata vain seitsemässä runkosarjaottelussa, mutta täytti paikkansa hyvin. Tulevalla kaudella savolaisten ykkösvahti.

Puolustus

#5 Miika Koivisto

Vaasasta Kuopioon saapunut Koivisto oli puolustuksen suurin onnistuja. Otti heti syksyllä paikan pelaavasta kuusikosta monipuolisella pelillään. Teki kauden aikana uuden sopimuksen, joka yltää aina kevääseen 2016 saakka. Liigan paras tulokaspuolustaja.

#6 Marko Kauppinen

Kokonaisuutena kohtalaisen hyvä, mutta hieman epätasainen kausi. Oli syyspuolella erinomainen, mutta loppukautta kohden puolustuspään virheet lisääntyivät. Peluutettiin paljon myös alivoimalla, vaikka vahvuudet ovat selkeästi hyökkäyspäässä.

#12 Pauli Levokari

Katastrofikausi. Ei missään vaiheessa päässyt joukkueeseen sisään loukkaantumisten ja heikkojen peliesitysten vuoksi. Huono hankinta niin pelaajan kuin seuran kannalta. Kahden vuoden sopimuksen toinen vuosi purettiin kevään korvalla.

#18 Antti Halonen

Alun hapuilun jälkeen oli KalPan puolustuksen tukipilareita. Jämäkkä puolustaja taklaa kovaa ja kykenee myös riittävään kiekolliseen peliin. Myös jäähyminuutit tippuivat tähänastisen ammattilaisuran pienimpiin lukemiin. Loppukauden selkävaivat tulivat pahaan paikkaan.

#34 Joni Haverinen

Viime hetken syvyyshankinta ei esiintynyt hyvässä eikä pahassa. Hoiti vähäisissä peleissä oman ruutunsa mallikkaasti. Siirtyy jälleen sarjaporrasta alemmaksi, Vaasan Sportin riveihin.

#38 Adam Masuhr

Tusinan maaleja tykittänyt ruotsalaispakki pääsi lähelle debyyttikauden ennätyspisteitään. Laukaus erinomainen ja taklaa todella painavasti. Arvosanaa laskee joukkueen heikoin tehosaldo runkosarjassa. Pelannut KalPassa jo yli kaksisataa runkosarjaottelua ja sata pistettä lähestyy.

#40 Mikko Kukkonen

Kukkonen ei ole koskaan ollut sulava liikkuja, mutta luistelu tuntui menneen kesän aikana vielä pari pykälää taaksepäin. Kankea omassa päässä ja kiekon kanssa paljon virheitä. Koomailuvaihe jatkui pitkälle talveen, mutta loppukaudella nähtiin ajoittain jo parempaa Kukkosta. Pukeutuu ensi vuonna ensimmäistä kertaa Niiralassa vierasasuun, kun teki kahden vuoden sopimuksen Ilveksen kanssa.

#46 Jussi Timonen

Taattua Timosta. Hoitaa puolustusvelvoitteensa ilta toisensa jälkeen kunnialla ja on käyttökelpoinen alivoimantappaja. Laittoi toisena vuotena peräkkäin myös piste-ennätyksensä uusiksi. Kaksikymmentä pistettä on peruspuolustajalle erinomainen saldo. Yksi peruspilari, jonka varaan savolaisten alakerta varaa vielä pitkään.

#50 Juuso Riikola

Parikymmentä peliä ennakkoluulottomia otteita. Sulava luistelija, taitava kiekollisena, mutta oman pään väännöissä vielä paljon tekemistä. Nuorten MM-kisoissa palanneen Riikolan loppukautta häiritsivät loukkaantumiset. Pitkä jatkosopimus osoittaa, että seuran puolelta luottoa löytyy.

Hyökkäys

#7 Antti Kerälä

Sai vakiohyökkääjistä vähiten jääaikaa, vaikka oli pisteissä mitattuna kolmanneksi paras hyökkääjä. Peluutettiin paljon myös laidalla, vaikka luonnollinen pelipaikka on sentteri. Vastuuseen nähden KalPan parhaita hyökkääjiä ja tehokkain myös pudotuspeleissä. Olisi ansainnut enemmän vastuuta.

#10 Tommi Miettinen

Lähes seitsemänsadan runkosarjaottelun veteraani sai kunniakkaan uransa päätökseen. Pelasi tasapainoisen kauden, mutta ei häikäissyt missään vaiheessa. Pelasi ainoana KalPan jokaisen liigapelin. Vahvistaa ensi kaudella KalPan valmennustiimiä.

#11 Ossi Saarinen

Teki uran parhaat pisteet ja paikkasi loukkaantuneita välillä ykkösketjussa saakka. Pelaa parhaimmillaan erittäin hyvin, mutta tasaisuus puuttuu. Energinen ja työteliäs pelityyli menee välillä höntyilyn puolelle.

#13 Jasse Ikonen

Viime kauden kaksitoista maalia nostattivat odotuksia, mutta päättynyt sesonki oli hienoinen pettymys. Loukkaantumiset vaivasivat, eikä erottunut harmaasta massasta millään tavalla. Tarvitsisi lisää luovuutta kiekollisiin ratkaisuihin.

#14 Petri Lammassaari

Yli vuoden tauon jälkeen kaukaloon palanneelta Lammassaarelta ei voinut vielä paljon odotella. Pelaamattomuus näkyi ja oli pehmeän oloinen. Hyvän kesäharjoittelun avulla ensi kaudella takaisin liigan maalintekijöiden eliittiin?

#15 Joonas Riekkinen

Kolmensadan liigaottelun Riekkinen on ollut koko uransa tähtien takana. Näkymätön ja tasainen suorittaja, mutta nousu seuraavalle tasolle uhkaa jäädä tekemättä. Tarvitsisi pelaamiseen terävyyttä ja aggressiivisuutta. Kokonaisuutena kausi oli pieni pettymys.

#21 Kalle Kerman

Kokenut pelaaja teki parikymmentä pistettä, mutta odotusarvo oli huomattavasti enemmän. Periaatteessa tekee paljon asioita oikein, mutta teot eivät konkretisoidu tulostaululla. Ja kun tulosta ei tule, ei 34-vuotias hyökkääjä ole mittavan palkkansa arvoinen.

#23 Sakari Salminen

Missähän KalPa olisi ollut ilman Salmista? Ylivertaisen alkukauden jälkeen tahti tasaantui, mutta oli siitä huolimatta savolaisten ylivoimaisesti paras hyökkääjä. Voitti pelaajayhdistyksen äänestyksessä kauden parhaan pelaajan Kultainen kypärä-palkinnon ensimmäisenä KalPa-pelaajana. Sopimus myös ensi kaudesta, mutta tuskin jatkaa Kuopiossa.

#24 Sami Kapanen

Kapteenin kausi ei ollut tänäkään vuonna ehjä. Menee edelleen kolmos- nelosketjussa, mutta ei ole enää vastuunkantajien kärkimies. Peluutettiin Voutilaisen loukkaantumisten vuoksi myös sentterinä, joka ei ole Kapaselle luontainen pelipaikka. Pelasi keväällä useamman ottelun poikansa Kasperin kanssa ja yhteistyö jatkuu vielä ensi kaudellakin.

#25 Jukka Hentunen

Joroisten veteraanin kausi oli melko lailla mitäänsanomaton. Hieman sama asia kuin kapteeni Kapasen kanssa – alempiin ketjuihin voisi vielä annettavaa olla, mutta tulosyksikön hyökkääjäksi Hentusesta ei enää ole. Kaukalon tapahtumat tulevat sen verran nopeasti, että Hentunen ei ehdi käyttää parasta asettaan, hurjaa lyöntilaukausta.

#29 Joona Harjama

Nuorten liigajoukkueen kapteeni pääsi pelaamaan kolmetoista peliä SM-liigassa, mutta maalitili jäi vielä avaamatta. Taitoa ja luovuutta löytyy, mutta tarvitsee lisää voimaa ja uskallusta. Jatkaa KalPassa vielä ainakin kaksi seuraava kautta.

#39 Jukka Voutilainen

KalPan suurhankinnan kausi oli epäonnea täynnä. Sairasteli harjoituskaudella, kärsi loukkaantumisista pitkin talvea ja pudotuspelitkin jäivät lopulta pelaamatta. Ei missään vaiheessa päässyt kunnolla pelikuntoon, joten siihen nähden peliesitykset olivat vähintäänkin kohtalaisia. Pelasi alle puolet otteluista, mutta teki silti kymmenen maalia.

#42 Kasperi Kapanen

Kukaan ei odottanut nuoremman Kapasen liigadebyyttiä vielä tällä kaudella. Kehittyi kauden aikana valtavasti ja ansaitsi peliaikansa. Neljä liigamaalia 16-vuotiaalle on hyvä suoritus. Lahjakkain KalPa-juniori sitten Olli Jokisen. Taskussa tuore kolmen vuoden sopimus.

#55 Janne Kolehmainen

Myös Kolehmaisella oli kauden alussa vaikeuksia sopeutua KalPan pelitapaan. Teki vahvaa työtä maalin edustoilla ja kulmissa, mutta pisteet jäivät suhteellisen vähäisiksi. KalPan ainoa todellinen voimahyökkääjä.

#62 Artturi Lehkonen

Rohkea siirto Turusta Kuopioon oli Lehkosen kohdalla onnistunut. Oli KalPan toiseksi paras pistemies, vaikka oli 15 peliä sivussa nuorten MM-kisojen ja loukkaantumisen vuoksi. Kolmekymmentä pistettä on 17-vuotiaalle kova saldo. Haistaa maalipaikat ja on aina vaarallinen kiekollisena.

#84 Jyri Junnila

Lähinnä Junnila muistetaan joulukuussa veivatusta huikeasta soolomaalista SaiPaa vastaan. Tuosta taituroinnista huolimatta Junnilasta ei tuloksentekijäksi ole. Tuo kentälle aina energiaa ja sähäkkyyttä, mutta ei asiaa ylempiin ketjuihin. Hyvä alivoimapelaaja.

Listattujen pelaajien lisäksi KalPa-paitaa kantoivat kesken kauden muualle siirtyneet hyökkääjät Matti Kuparinen ja Toni Kallela. NHL:n työsulun ansiosta Kuopiossa piipahtivat myös sentterit Craig Smith ja Derek Stepan. Omista junioreista Pasi Kouvalainen pelasi kaksi ottelua ja Henri Kiviaho oli varamaalivahtina muutamassa pelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle