KalPan A-juniorit kaudella 2001-2002

MESTIS / Artikkeli
Mestikseen noussut kuopiolainen edustuskiekkoilu imaisi kahden kentällisen verran pelaajia seuran A-juniorijoukkueesta. "Iso lovi syntyi" toteaa KalPan nuorten vastuuvalmentaja Jari Suvinen Jatkoajalle. Nuorentuneen joukkueen tavoite on rohkea: pelata A-nuorten SM-liigan pudotuspeleissä keväällä 2002.

Kahden edellisen kauden ajan kuopiolaisen kiekkoilun lippulaivana porskuttanut KalPan A-juniorit etsii nyt uutta roolia seuran organisaatiossa. Yhteistyö Mestiksessä pelaavan ryhmän kanssa on saatu kesän aikana alkuun. KalPalle on tärkeää, että seuran molemmat joukkueet menestyvät. Edustusjoukkueen auttaminen on tärkeää, mutta ei niin tärkeää että haluttaisiin riskeerata A-nuorten mestaruussarjapaikka.

A-junioreilla on takanaan ikäluokan SM-liigassa kaksi lihavaa vuotta, sijoitukset 6. ja 9.

1999-2000

KalPan A lähti liigakauteen 1999-2000 täysin uudessa tilanteessa. KalPa-Kuopion konkurssin jäljiltä joukkue oli kuopiolaisittain kovimmassa jääkiekkosarjassa. Päävalmentaja Suvinen sai edustuskiekkoilun äkillisen romahtamisen jälkeen ryhmäänsä varsin tasokasta pelaajamatariaalia, joten joukkueella oli kantopintaa hyväänkin menestykseen. Pelaajaringissä oli yhteensä 7-8 ikäluokkansa maajoukkuetason yksilöä.

KalPa sijoittui syyskauden 1999 alkusarjassa viidenneksi, paransi vielä jatkosarjassa sijoitustaan yhdellä, ja sai kotiedun pudotuspeleihin Lukkoa vastaan. Kuopiolaiset voittivat pudotuspelien ensimmäisen kohtaamisen kotonaan, mutta hävisivät sitten kolme kertaa peräkkäin. KalPa sijoittui lopulta SM-liigassa sijoille 5.-8.

Jo kauden aikana joukkueesta lähtivät Marko Ahosilta KJT:en, Tatu Miettinen Diskokseen ja Mikko Kainulainen, joka kokeili onneaan kolmen ottelun verran sekä Jokipojissa että Hermeksessä.

2000-01

Kaudeksi 2000-2001 sarjaa laajennettiin neljällä joukkueella ja pääsarja jaettiin kahteen lohkoon. Lisäksi sarjan yli-ikäisten ikäluokan (kaudella 2000-2001 1980 syntyneet) pelaajamäärää vähennettiin puolella. Vielä edellisellä kaudella joukkueet saivat käyttää otteluissa kuutta yli-ikäistä pelaajaa, mutta nyt kiintiöt rajattiin kolmeen mieheen per joukkue.

KalPa uusi kesän 2000 aikana kasvojaan. Suvisen rinnalle valmennustiimiin palasi Matti Jokinen. Vuonna 1980 syntyneistä profiilipelaajista puolustaja Samuli Suhonen ja hyökkääjä Jukka Voutilainen siirtyivät Jokereitten organisaatioon ja maalivahti Carl Grahn KooKoon riveihin Kouvolaan. Lahjakkaat kaksoset Antti ja Kaarle Vienola päättivät puolestaan iskeä luistimensa naulaan. Suvinen ja Jokinen paikkasivat menetyksiä vuonna 1982 ja -83 syntyneillä nuorilla. Joukkueen runkona oli 1981 syntyneitten ikäluokka.

KalPa aloitti kautensa nihkeästi, mutta paransi loppua kohti huomattavasti. Sarjan 14 ensimmäistä ottelua toivat yhdeksän pistettä. Pelit eivät silloinkaan olleet huonoja, mutta vasta kauden puolivälistä lähtien pistetili alkoi karttua ripeämmin. Runkosarjassa sijoitus oli pohjoislohkon neljäs. Ristiinkarsinnassa pääsystä pudotuspeleihin KalPa hävisi SaiPalle maalein 2-4. Lopullinen sijoitus SM-liigassa oli yhdeksäs. KalPan hyökkäyspeli oli koko kauden yhden ketjun varassa. Janne Laakkonen, Matti Tiihonen ja Eetu Qvist iskivät leijonanosan KalPan maaleista, yhteensä triolla merkittiin runkosarjassa 76 osumaa. Puolustuksessa Jussi Timonen vakiinnutti paikkansa luottomiehenä.ja maalissa Tuomas Nissinen pelasi lähes kaikki pelit onnistuen erinomaisesti.

"Hyvä kausihan tämä oli, mutta olisi saanut jatkua vielä. Viime kauden joukkueesta vaihtui noin 15 pelaajaa, joten lähtökohtiin nähden tämäkin tulos on todella hyvä", Suvinen summasi kauden Savon Sanomille viime keväänä.

Nuorennetulla joukkueella kauteen 2001-2002

Kesä 2001 merkitsi uutta myllerrystä A-juniorijoukkueessa. Kymmenen pelaajaa lähti edustusjoukkueen mukaan. Lisäksi Janne Laakkonen sai sopimuksen HPK:oon. Joukkueen runko koottiin nyt -82 ja etenkin -83 syntyneistä pelaajista. Noin puolella heistä on kokemusta sarjasta viime kaudelta. Mukana tuoreessa jääkiekkoliitolle toimitetussa nimilistassa on kahdeksan pelaajaa, jotka kuuluvat myös edustusjoukkueen kokoonpanoon. Joukkueen ykkösnyrkiksi on kaavailtu Pasi Ahosillan johtamaa ketjua, jossa laidoilla pelaisivat Simo Vidgren ja Mikko Kröger. Ahosilta pelasi koko viime kauden KalPan edustusjoukkueessa eikä ole aikaisemmin pelannut A-nuorten sarjassa. Maalivahdit ovat Markku Hassinen ja Tuomas Nissinen, joka pelaa A:ssa silloin, kun ei ole edustusjoukkueen mukana.

Avauskierroksen otteluun Kärppiä vastaan KalPa sai kovia vahvistuksia edustusjoukkueesta. Maalivahti Tuomas Nissinen, puolustajat Jussi Savolainen ja Jussi Timonen sekä hyökkääjät Jere Kolari, Matti Tiihonen ja Eetu Qvist pelasivat A:n mukana. Ottelu päättyi tasan 3-3. Kaikki KalPan maalit merkittiin aikuisten sarjasta tulleille vahvistuksille. Ainakin tällä tavalla vahvistettuna KalPan miehistö näyttäisi pystyvän tasaväkisiin vääntöihin jopa sarjan kärkijoukkueita vastaan.

KalPan A-juniorit kaudella 2001-2002:

Hyökkääjät:
Pasi Ahosilta -81, Otto Hintikka -81, Toni Hälinen -81, Matias Miettinen -81, Tuukka Miettinen -81, Toni Rönkkö -81; Kimmo Ahonen -82, Teemu Karhunen -82, Roope Mustonen -82, Mikko Kröger -83, Jyrki Laakso -83, Jami Miettinen -83, Josse Miettinen -83, Samuli Määttä -83, Mika Niiniketo -83, Hannu-Pekka Reinikainen -83, Ville Tolvanen -83, Simo Vidgren -83

Puolustajat :
Joni Kotilainen -82, Petteri Serguskin -82, Ilkka Alatalo -83, Mikko Heikura -83, Tuomas Immonen -83, Jani Kulin -83, Jarkko Lilja -83, Harri Mustonen -83, Jukka Niemelä -83, Tommi Rissanen -83, Antero Taskinen -83

Maalivahdit:
Markku Hassinen -83, Jarmo Lintunen -83

Lisäksi edustusjoukkueen käytössä on joukko pelaajia, jotka ikänsä puolesta voivat vahvistaa A-nuorten joukkuetta. Heidän pelaamisestaan A-junioreissa sovitaan kauden mittaan tapauskohtaisesti.

Hyökkääjät: Matti Tiihonen -81, Jere Kolari -82, Eetu Qvist -83

Puolustajat: Juha Alastalo -81, Jari Puustinen -81, Jussi Timonen -82, Jussi Savolainen -82

Maalivahti: Tuomas Nissinen -83

Tavoite pudotuspeleissä

KalPan lisäksi pohjoislohkossa pelaavat Ilves, Jokipojat, JYP, Kärpät, Pelicans, SaiPa ja Tappara. Sarja alkoi 15.9. Runkosarja pelataan kahdessa 8 joukkueen lohkossa, jossa joukkueet pelaavat lohkonsa sisällä nelinkertaisen sarjan (= 28 ottelua) ja lisäksi toista lohkoa vastaan kaksinkertaisen välisarjan (= 16 ottelua), yhteensä 44 ottelua. Nuorten Suomen mestari ratkeaa kahdeksan runkosarjan parhaan joukkuen voimin pelattavissa pudotuspeleissä.

KalPan valmentajana jatkaa vanha tuttu Jari Suvinen, apurinaan Pasi Unkuri. Seuraavassa vastuuvalmentajan ajatuksia sarja-avauksen aattona.

Jatkoaika: Miten harjoitusottelut ovat sujuneet?

Jari Suvinen: Kaksitoista harjoituspeliä on pelattu. Niistä 3 tai 4 voittoa, ja pieniä tappioita. Kokonaisuutena ei ole mennyt niin hyvin kuin viime kesänä, mutta toisaalta joukkue on uudistunut aika paljon, tämä on uusi ikäluokka.

JA: Paljon pelaajia on mennyt KalPan Mestikseen nousseen edustusjoukkueen mukaan. Minkälaisia ajatuksia yhteistyö edustusjoukkueen kanssa tässä tilanteessa herättää?

JS: Iso lovi syntyi, kun edustusjoukkue vei lähes kaksi kentällistä pelaajia. Keskusteluyhteys Mestiksessä pelaavan joukkueen suuntaan toimii. Pelaajan ehdoilla tässä mennään. Eli jos pelaaja ei mahdu kolmeen tai neljään pelaavaan kenttään Mestiksessä, ei ole järkeä istuttaa häntä penkillä siellä. Pelaaja pelaa silloin meillä. Vastavuoroisesti meillä on pelaajia, joita voidaan kauden mittaan lainata edustusjoukkueen käyttöön. Kierrättämistä vaikeuttaa se, että molemmissa sarjoissa pelataan tiivistä tahtia, pari peliä viikossa.

JA: Nimilistalla on paljon -81 syntyneitä yli-ikäisiä pelaajia. Onko jo päätöksiä siitä ketkä heistä pelaavat sarja-avauksessa?

JS: Kolme -81 syntynyttä pelaajaa meni Mestis-joukkueeseen (Alastalo, Puustinen, Tiihonen). Lopulta meille jäi vain neljä -81 syntynyttä, joten heidän peluuttamisestaan ei tule ongelmaa.

JA: Voitko jo nimetä joukkueesi avainpelaajat ja kapteeniston?

JS: Kapteenisto päätettiin tuossa viikonloppuna. Kapteeni on puolustaja Tuomas Immonen, avustajinaan hyökkääjät Simo Vidgren ja Roope Mustonen. Avainpelaajat: Tuomas Nissinen, josta on alustavasti sovittu, että hän aloittaa kauden meillä. Tarkoitus on, että hänelle tulisi mahdollisimman paljon pelattuja pelejä ensi kaudella, meillä tai Mestiksessä. Myös toinen maalivahti, Markku Hassinen on läpilyönnin kynnyksellä. Veikkaan, että hän tekee tulevalla kaudella läpimurron tällä sarjatasolla, kuten moni KalPa A:n maalivahti aikaisempina vuosina ennen häntä. Kapteeni Immonen, puolustaja, on kehittynyt paljon viime kaudesta. Häneltä odotetaan isoa panosta nyt. Sitten on hyökkääjistä Mikko Kröger ja Simo Vidgren.

JA: Olet ollut jo kauan KalPan A:n vastuuvalmentajana. Mistä löydät inspiraation lähteä taas uuteen kauteen?

JS: Tietynlainen hulluus tässä täytyy olla, kun on ollut kaksikymmentä vuotta mukana jääkiekossa. Tänä syksynä on tavallista enemmän virtaa johtuen siitä, että takana on kunnon pitkä kesäloma. Kuntovalmentaja Harri Hakkarainen on hoitanut kesäharjoittelun. Aiemmin olen yksin vastannut myös kesäharjoittelusta.

JA: Joukkueen tavoite?

JS: Joukkueen sopima tavoite on playoffs-paikka. Se on meidän nuorelle joukkueelle kova tavoite. Lohko on kova, siellä on suosikkeina Kärpät ja Tappara.

JA: Ovatko nämä kaksi myös suosikkisi sarjan voittajiksi?

JS: Kyllä, voittajaksi saakka. Sitten siellä on toisen lohkon puolelta vielä HIFK ja TPS.

JA: Onko vielä jotain mitä haluaisit sanoa terveisinä Jatkoajan lukijoille?

JS: A-nuorten pelit ovat hyviä pelejä, kuten on nähty. Mestiksessä on paljon A:ssa läpimurtonsa tehneitä pelaajia, esim. meillä KalPassa pelanneet Kalle Kerman ja Tatu Miettinen, kovia tekijöitä nyt Mestiksessä. Uusia lupauksia pelaa A-nuorten SM-liigaa, sellaisia joita tulevaisuudessa nähdään Mestiksessä, ja ehkä ylempänäkin, liigassa.

JA: Kiitos haastattelusta, Jari Suvinen. Jatkoajan puolesta toivotan onnea tulevaan kauteen 2001-2002.

» Lähetä palautetta toimitukselle