KalPa-Pelicans: Ei sittenkään oman pelin kautta?

LIIGA / Artikkeli
Pelicans osaa tarvittaessa rymistellä.
Kuva © Nitta Soininen
KalPan ja Pelicansin välisessä ensimmäisen kierroksen pudotuspelisarjassa nähdään kaksi eri tyypin kiekkojoukkuetta. KalPa pyrkii vastaamaan tavalla tai toisella Pelicansin fyysisyyteen. Myös Pelicans reagoinee jollain tavalla KalPan vahvuuksiin. Lähtevätkö joukkueet pelaamaan vastustajan vahvuuksia piiloon oman pelitavan kustannuksella?

Kissa ja hiiri -leikkiä päätöskierrokselle saakka pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kotiedusta mitelleet KalPa ja Pelicans iskevät yhteen nyt Kuopiossa.

Runkosarjassa lahtelaiset jäivät ilman pisteitä joukkueiden välisissä neljässä kohtaamisessa maalieron ollessa KalPan hyväksi selkeästi 14-4. Kaikissa runkosarjan välienselvittelyissä lahtelaiset ottivat runsaasti jäähyjä

KalPa etenee puolivälieriin, jos...

KalPa etenee puolivälieriin, jos se kykenee muokkaamaan pelitapaansa vastustajan mukaan. Runkosarjassa KalPa kykeni varioimaan pelitapaansa useimpien joukkueiden mukaan. Pelicans on täysin riisuttavissa aseistaan, sillä KalPalla on asettaa yksilötaitavampia pelaajia kaukaloon.

KalPan tulee päästä pois Pelicansin paineen alta omassa puolustuspäässä ja sen on annettava vastaavasti painetta hyökkäyspäässä totuttua enemmän. Fyysinen alivoima on murrettava lähtemällä tarvittaessa nopeasti omista liikkeelle ilman, että väkivahva Pelicans-karvaus pääsee iholle. Tälle asettaa omat haasteensa kuopiolaisten kapea ja ei niin varmaotteinen alakerta. KalPalla ei ole varsinaista raskasta osastoa, mutta etenkin Sami Mutasen rooli tiejyränä ja kärkikarvaajana kasvaa pudotuspeleissä.

Esimerkiksi taitavan ja vikkelän Jonne Tammelan on puolestaan rouhittava hyökkäyspään kulmissa jäämättä jyrätyksi. Ylipäätään kulmapelaamista pitää välttää mahdollisuuksien mukaan ja pyrkiä suoraviivaisuuteen totuttua enemmän.

Pelicans etenee puolivälieriin, jos...

Pelicans etenee puolivälieriin, jos se pystyy hyödyntämään selkeän fyysisen etulyöntiasemansa hermojaan menettämättä. Koko kautta varjostaneiden jäähyjen on oltava taakse jäänyttä elämää. Taitavasti kiekkoa pitävä KalPa raastaa varmasti Pelicansin hermoja, mutta lahtelaisten maltin on säilyttävä.

Pelicansin maalivahtipelin on parannuttava, mikäli se mielii pudotuspelikevään jatkuvan pidemmälle. Janne Juvonen ja Niko Hovinen eivät edes yhdessä yllä Eero Kilpeläisen tasolle toistaiseksi, sillä kummankin lahtelaistorjujan otteissa on liikaa vaihtuvuutta. Juvonen ei ole päässyt aivan omalle tasolleen alkukauden loukkaantumisen jälkeen, ja Hovinen pomputtaa kiekkoja liikaa.

Puolivälierät kutsuvat, mikäli Pelicans kykenee löytämään maalintekoon tehokkuutta. Vastustajien maalivahdit ovat olleet työllistettyjä koko kauden, mutta maalipaikkojen haaskaus on ollut yleinen ongelma.

Vaikeuksien ilmentymä on Juhani Tyrväinen, jolla on illasta toiseen tuhannen taalan mahdollisuuksia tällätä peliväline maaliin. Sihti on kuitenkin ollut metrimitalla asetettu, mistä kertoo sekin, että Tyrväisen Liigan maaliennätys ei ole ylittänyt kymmentä täysosumaa. Sen sijaan esimerkiksi Sebastian Repolla ja Antti Erkinjuntilla riittää kykyjä tehdä joukkueelleen maaleja, ja heitä kaivataan erityisesti pudotuspelien alkaessa.

» Lähetä palautetta toimitukselle