KalPa: Kenelle jatkoa, kenelle ei?

LIIGA / Artikkeli
Kuopion KalPan paluu liigaan on sujunut odotusten mukaisesti. KalPa on ollut selvästi liigan huonoin joukkue. Tulevaksi kaudeksi KalPalla on runsaasti optioita nykyisten pelaajiensa kanssa. Toivottavaa kuitenkin olisi, että pelaajistoa kehitettäisiin liigavaatimuksia vastaavaksi.

KalPan tulevan kauden joukkue on vielä melkoinen arvoitus. Se on kuitenkin selvää, että valmentaja Mika Pieniniemi jatkaa kuopiolaisten käskyttämistä. Tero Kotilaisen lisäksi maalivahtivalmentaja Mika Tarvainen tulee Pieniniemen avuksi.

Maalivahdit

Ari Luostarinen: ei jatkoa

Luostarinen on todellinen KalPa-soturi, jonka ura alkaa väistämättä kääntyä auringonlaskun puolelle. Kauemmas tulevaisuuteen katsottaessa tulisi kakkosvahdiksi löytää kasvamaan joku nuorempi lupaus. Pitkän päivätyön kuopiolaisen kiekkoilun eteen tehneellä Luostarisella ikää on mittarissa jo päälle kolmekymmentä vuotta.

Puolustajat

Jermu Pisto: jatkoa

Pisto on puolustuksen konkari. Kiekollisena ei todellakaan mikään Bobby Orr, mutta kiekottomassa pelissä Pistolle on käyttöä jatkossakin. Kokenut pelaaja on tärkeässä roolissa myös pukukopissa.


Mikko Saavinen: ei jatkoa

Saavinen ei pystynyt vakiinnuttamaan pelipaikkaansa KalPan heiveröisessä puolustuksessa. Nilkkavamma pilasi kevään. Ei käyttöä jatkossa.

Olli-Pekka Komulainen: jatkoa

Komulainen on oma kasvatti, joka kasvaa yli-ikäiseksi A-nuorista. Pyrkii fyysiseen peliin, mikä on KalPan puolustuksessa harvinaista.

Juho Kuronen: rajatapaus

Kurosen kausi on ollut vuoristoratamainen. Alkukaudesta ei mahtunut ajoittain edes pelaavaan kokoonpanoon. Käytti loukkaantumisten myötä saamansa mahdollisuuden hyväkseen ja oli marraskuussa erityisesti hyökkäyspäässä ilmiliekeissä. Ikävään saumaan sattunut loukkaantuminen kuitenkin katkaisi Kurosen lennon. Paluun jälkeen ei ole pystynyt nousemaan loukkaantumista edeltäneelle tasolleen.

Jussi Savolainen: rajatapaus

Savolaiselta on jo useampana vuonna odotettu läpimurtoa KalPan ykköspakkien joukkoon. Kehitys tuntuu kuitenkin junnaavan paikallaan. Ripaus lisää ”ilkeyttä” oman maalin edessä ei tekisi raamikkaalle puolustajalle pahaa.

Kyle Rossiter: ei jatkoa

Rossiter ei ole täyttänyt vahvistuksen tunnusmerkkejä. Kovat jäähyminuutit tulleet pääosin aiheesta, tosin eräät tuomarit ovat antaneet Rossiterille myös ns. ”nimilisää”. Kiekollisen pelaamisen epävarmuus on kostautunut turhan usein omassa päässä.

Samuli Suhonen: jatkoa

Suhoselle varmasti tarjotaan jatkoa, mutta puolustaja jättää erittäin todennäköisesti Kuopion taakseen tämän kauden jälkeen. Aloitti kauden hyvin, sukelteli välillä todella syvällä, kunnes taas viimeisissä peleissä ennen olympiataukoa paransi selvästi.

Matti Kuusisto: rajatapaus

Kuusisto pyrkii fyysiseen peliin, mutta pieni koko on selkeä rajoite. Kova asenne tosin korvaa paljon.

Hyökkääjät

Mikko Hakkarainen: jatkoa

Hakkarainen on kauden positiivisin yllättäjä. Pienehkö sentteri teki liigadebyyttinsä vasta lähes kolmikymppisenä. Monipuolinen pelaaja, joka on kärsinyt urallaan paljon loukkaantumisista.

Ville Hämäläinen: rajatapaus

Hämäläinen ei ole pystynyt lunastamaan kuopiolaisten odotuksia. Jatko riippuu KalPan liikehdinnästä sentterimarkkinoilla.

Tuomas Kiiskinen: jatkoa

Kiiskinen on tulevaisuuden lupaus. Nuori mies tarvitsee kuitenkin vielä runsaasti lisää voimaa, jotta pystyisi hyödyntämään vahvuuksiaan myös aikuisten tasolla.

Jani Tuppurainen: jatkoa

Tuppurainen on yllättänyt monet debyyttikaudellaan. Saanut jopa yllättävän paljon vastuuta, ja on kerännyt samalla kasaan kohtuulliset pisteet. Hinta-laatusuhde kohdillaan.

Tomi Pöllänen: ei jatkoa

Maalintekijäksi kuvailtu Pöllänen ei ole juuri verkkoja pölläytellyt. Alkukaudesta peliaika oli tiukassa, mutta sittemmin vastuuta on tullut runsaasti. Arkuus vaivaa erityisesti vastustajan maalin edessä, ei käyttöä tulevaisuudessa.

Henri Huohvanainen: jatkoa

Huohvanainen on haalariosaston pelaaja, joka korvaa kovalla asenteella paljon muita puutteitaan.

Tomas Kurka: jatkoa

Kurkalle on jatkoa tarjottu, mutta Kuopiossa hän ei enää ensi kaudella jatka. KalPan pelaajahankinnoista vastaavalla taholla on kova haaste löytää korvaaja maalivainuiselle tshekille.

Tatu Miettinen: ei jatkoa

Miettinen menetti lähes koko kauden loukkaantumisen takia. Sentterin viime kausien näytöt eivät puolla jatkosopimusta.

Max Kenig: ei jatkoa

Kenig on taitava, mutta armottoman pienikokoinen sentteri. Potentiaalia olisi varmasti nähtyä suurempaankin rooliin, mutta KalPan joukkue on jo entuudestaan liian pienikokoinen liigan vaatimuksiin.

Saku Kekäläinen: ei jatkoa

Pitkä päivätyö KalPan eteen nähnee päätepisteensä tämän kauden jälkeen. Kekäläinen on jäänyt tällä kaudella pieneen rooliin ja tulevaisuuden haasteet löytyvät mitä luultavimmin siviilityön parissa.

Sami Kaartinen: jatkoa

KalPan Mestis-”tykeistä” Kaartinen on ainoa, joka on viimeistellyt myös liigassa edes kohtuullisesti. Kasassa jo yhdeksän osumaa.

Timo Kuuluvainen: jatkoa

Kuuluvainen on vielä nuori mies, jonka fysiikka on jo kelpo liigatasoa. Kiekollisessa pelaamisessa tapahtunut selkeää eteenpäinmenoa kauden mittaan. Aloitti kauden nelosketjussa, mutta on aika ajoin noussut kuopiolaisten ykkösvitjaan saakka.

Matti Tiihonen: ei jatkoa

KalPassa pieneen rooliin jäänyt Tiihonen on löytänyt peli-ilon uudelleen Mestiksestä ja Kajaanista. Uran kannalta parasta saada ensi kaudella paljon vastuuta ja peliaikaa. KalPassa ei ole kumpaakaan tarjolla.

Mitä vielä?

Seuraavaksi kaudeksi joukkueen rakennetta on muutettava paremmin liigan vaatimuksia vastaavaksi. Nykyistä runkoa tulisikin muokata sellaiseksi, että se pystyisi vastaamaan jatkossa huomattavasti paremmin fyysiseen peliin. Kuopiolaiset kaipaavat kipeästi uusia tuulia ensisijaisesti maalineduspelaamiseen.

Hankintalistalle tulisi kuulua ainakin uusi kakkosmaalivahti, pari isoa ja ilkeää peruspuolustajaa, yksi kiekolliseen peliin pystyvä viivapelote, ykkössentteri pelintekijäksi ja ylivoiman aivoiksi, sekä Tomas Kurkan paikkaajaksi maalivainuinen ykkösketjun laituri. Pääosin näiden hankintojen tulisi olla tasonsa jo osoittaneita, kokeneempia pelimiehiä.

» Lähetä palautetta toimitukselle