K-Oulu jatkoaikavoittoon Mestis-karsinnoissa

MESTIS / Artikkeli
Alasarjakiekon kauden yllätysjoukkue oululainen Kiekko-Oulu otti Mestis-sarjan ensimmäisessä kotiottelussa makean kotivoiton vieraaksi tulleesta Diskoksesta. Isäntäjoukkue oli vielä avauserässä hermostunut yllättävästä tilanteesta, mutta pääsi lopulta sinuiksi pelin kanssa voittaen ottelun jatkoajalla maalein 4-3. Voittomaalin laukoi ylivoimahyökkäyksestä Risto Ottavainen, kun jatkoaikaa oli pelattu vain 41 sekuntia.

Ottavaisella oli jo aiemminkin jatkoajalla mahdollisuus ratkaista ottelu, mutta silloin hänen laukaus paukkui päätyplekseihin. Toinen kiekko-oululainen ratkaisupelaaja oli Jani Tuppurainen, jonka kolmannen erän kaksi maalia siirsivät "Kisen" jo kahden maalin johtoon. Päätöserän lopussa kuitenkin Kiekko-Oulun valtasi hyvän olon tunne, ja vieraat tasoittivat ottelun. Diskoksen parhaimmistoa olivat maalivahti Tero Kujala, iso puolustaja Eerikki Koivu ja pirteä hyökkääjä Tuomo Yläinen. Lopputulos oli siis 4-3 (0-1, 1-0, 2-2, 1-0) kotijoukkueelle.

Avauserän K-Oululta hermostunutta peliä

Ottelun alku oli molemmilta joukkueilta hiukan sekavaa peliä. Joukkueet saivat kuitenkin luotua maalipaikkoja, mutta varsinkin isäntien viimeiset syötöt olivat todella huolimattomia. Diskos pääsi nopeammin peliin sisään, eikä ottelun avausosumaa tarvinnut kauan odotella. Ajassa 7:18 Jouni Ritola laukoi b-pisteen kaarelta, ja laukauksen Kiekko-Oulun veskari Olli Puranen sylki helposti eteensä, ja kun paikalla ei ollut valkopunaisten isäntien pakkeja siivoamassa maalinedustaa, pääsi Sami Tainio helposti sysäämään 0-1-vierasosuman maalin perukoille.

Diskoksen avausosuman jälkeen peli jatkui samoissa, sekavissa merkeissä. Vieraat kontrolloivat hienokseltaan peliä, kun taas isäntien maalipaikat valuivat huolimattomien syöttöjen myötä hukkaan. Kotijoukkueen paras paikka avautui erän puolivälin jälkeen, mutta avopaikassa Juha Uusitalon nosto meni hiuksen hienosti yli yläkulman. Erän jälkimmäisellä puoliskolla Diskos sai luotua muutaman hyvän maalipaikan: mm. Lauri Selänne katkaisi maalinedestä isäntien puolustajan purkuyrityksen, ja syötti Purasen maalin takakulmalla Jani Leinosella aivan avopaikkaan, mutta Leinonen sai sudittua onnettomasti kiekosta ohi.

Erän lopulla Diskos sai luotua entisestään painetta K-Oulun puolustusalueelle, jolloin varsinkin maalivahti Olli Puranen oli todella paineessa. Avauserässä isokokoinen Puranen vaikutti todella kömpelöltä, ja esitti hermostuneita otteita. Avauserän lopussa sattui valitettava episodi, kun K-Oulun pelaaja taklasi polvella Diskoksen Tuomo Yläineistä. Yläinen nilkutti pukukoppiin, isäntien Janne Soppela sai 5 minuuttia ja pelirangaistuksen. Soppela kävi yhden vaihdon jäällä, ja pääsi heti tilastoihin. Yläinen palasi peliin heti toiseen erään.

Ottelun keskivaiheilla tasaista

Ottelun toiseen erään lähdettiin Diskoksen 0-1-johdossa, ja vieraat pääsivät pelaamaan heti erän alusta alkaen ylivoimaa K-Oulun Janne Soppelan 5-minuuttisen jäähyn vuoksi. Diskos esitti kauttaaltaan ottelussa huonoa ylivoimaa, niin tämän 5-minuuttisenkin aikana. Kotijengi Kise tappoi jäähyn, ja pääsi hyvän puolustustaistelun kautta hyvin peliin sisään. Joukkue sai oman mahdollisuutensa, kun Diskoksen Eerikki Koivu otti jäähyn väkivaltaisuudesta ennen erän puoliväliä. K-Oulu loi ylivoimalla pari hyvää paikkaa, mutta sillä kertaa ei tullut osumia.

Erän edetessä K-Oulu pääsi paremmin ja paremmin peliin sisään, vaikka molemmat joukkueet jäähyilivät. Tasoitus tuli ajassa 34:57, kun hetkeä aiemmin oli kotijoukkue saanut myllytyksen Diskoksen päätyyn, ja "Dise"-pakki Teemu Saarni joutui paineenalaisena rikkomaan. Vierasjengi vajaalle, eikä kotipoppoo kauan yv-tilannetta nikotellut. Hyvä maski Tero Kujalan maalille, eikä Kujala nähnyt mitään kun puolustaja Jani Karppinen pommitti siniviivasta Antti Sundströmin hyvästä syötöstä ansaitun 1-1-tasoituksen. Toinen erä oli ensimmäistä erää tasaisempi, joten kolmanteen erään lähdettiin tasatilanteessa.

Kaksi maalia eteen ei riittänyt

Diskos lisäsi toisen erän lopulla hiukan vauhtia, ja K-Oulu joutui erän päätteeksi rikkomaan. Kotijoukkue aloitti kolmannen erän alivoimalla Matti Aakon ottaessa toisen erän loppuun kampitusjäähyn. Lisäksi kun maalivahti Puranen vippasi kiekon katsomoon, sai Diskos heti päätöserän alkuun bonusmahdollisuuden yrittää maalia tovin 5-3-ylivoimalla. Diskoksen ylivoima oli kuitenkin heikkoa, eikä joukkue saanut juuri minkäänlaisia maalipaikkoja ylivoimalla. K-Oulu selvisi jäähyistä, iski takaisin.

Kiekko-Oulun johto-osuma tuli ajassa 44:09. Oululaiset pyöritti Diskos-päädyssä; Jani Tuppurainen lainasi kiekon maalin taakse Olli Piipolle, joka palautti syötön takaisn Tuppuraiselle. Diskos-veskari Kujala meni poikittaisliikkeeseen, ja Tuppuraiselle avautui avopaikka etukulmalle. Kiekko sisään, ja kotijoukkue johti maalilla. Maalin jälkeen Kisellä parikin puolittaista läpiajoa, mutta Diskos-pakki sai ajettua oululaishyökkääjän runkoon kiinni, eikä osumia tullut.

Kiekko-Oulun yritteliäämpi peli palkittiin ajassa 54:37. Kolmannen kerran peräkkäin kotijoukkueen hyökkääjät pääsivät ylivoimahyökkäykseen, mutta sillä kertaa kaksikko Tuppurainen-Piippo ei tupeksinut. Piippo pani lätyn, ja Tuppurainen nosti kiekon kattoon yli maalivahti Kujalan. Kotijoukkue Kiekko-Oulu siirtyi ratkaisevan tuntuisasti 3-1-kotijohtoon. Näin taisi ainakin kotijoukkue ajatella, sillä Diskoksen Jani Leinonen iski Ilkka Kallioisen ja Reeti Sahlstedtin syötöistä vajaa 15 sekuntia myöhemmin liki identtisen 3-2-kavennusmaalin.

Ottelun loppu melkoinen trilleri

Alkoi melkoinen trilleri Diskoksen hakiessa tasoitusmaalia. Kesken Disen painostuksen Kiekko-Oulu pääsi kontraamaan, mutta kuvion päätteeksi maalivahti Kujala venyi upeasti takakulmalta nostoyrityksen räpylään. Peli muuttui kertalaakista avoimeksi, ja vastahyökkäyksiä nähtiin molempiin päihin. Pari minuuttia ennen erän päättymistä Sami Eero sortui rikkeeseen, ja Diskos pääsi pelaamaan ylivoimaa. Kuin kreivin aikaan sai Dise ylivoimansa toimimaan: valtava mylläkkä Kiekko-Oulun maalille, eikä polvillaan jäissä olleet oululaispelaajat saaneet estettyä Tuomo Yläinestä toimittamasta vanhanaikaisella kiekkoa maaliin.

Diskos teki 3-3-tasoituksen aivan erän loppuun, joten ottelussa päädyttiin jatkoajalle. Jatkoajalla Kisen Risto Ottavainen ratkaisi tunnetuin seurauksin, ja kotijoukkue otti kotivoiton. Karsintasarjassa jatkoajalle menneestä ottelusta Kiekko-Oulu sai kaksi pistettä ja Diskos pisteen. Sarjassa K-Oulu on nyt kolmantena kahdella pisteellä, Diskoksen ja toisen Mestis-joukkueen UJK:n johtaessa karsintasarjaa. Sarja jatkuu lauantaina UJK-Diskos ja sunnuntaina Hokki–K-Oulu -otteluilla.