Kärppien A-junnut kohtasivat waterloonsa

LIIGA / Artikkeli
Kärppien A-junnujen kausi päättyi tiistai-iltana, kun joukkue kohtasi todellisen waterloonsa kotikentällä Raksilassa Hämeenlinnan Pallokerhoa vastaan. HPK oli lopulta selvästi Kärppiä parempi, eikä rumissa maalilukemissa 3-10 ollut mitään jossiteltavaa. Kerhon parhaita olivat SM-liigassa kunnostautuneet pelaajat Harri Suutarinen, Janne Laakkonen ja Tuukka Mäkelä. HPK:n maalissa Hannu Toivonen oli hyvä; tosin hyvin puolustaneen joukkueen takana on maalivahdinkin helppo loistaa.

HPK esitti ottelussa samanlaisia otteita kuin ensimmäisessä osaottelussa Oulussa. Fyysisesti isompi ja fiksummin pelannut HPK puolusti maaliaan todella tarkasti, ja oli maalipaikoissaan Kärppiä huomattavasti tarkempia. Kärpille tippuminen on kova pala, ei vain A-junnuille, vaan myös koko seuralla. A-junnut lähtivät playoffeihin runkosarjan voittajana, SM-liigajoukkueeseen on nostettu useita junioripelaajia, mutta siitä huolimatta tulos jäi tältä osalta todella vaisuksi. Enää ei Oulussa leijuta...

Maalitehtailua jo ensimmäisten minuuttien aikana

Jo ottelun alkuminuutit kertoivat sen, että mikä on pelin henki illan ottelussa. Tarkasta playoff-ottelusta ei ollut tietoakaan, kun jo ensimmäisten minuuttien aikana tehtiin kaksi maalia. Ensin ajassa 01:15 Teppo Tuomanen oli unohdettu täysin vapaaksi maalin eteen, ja Tuomanen nosti kiekon maaliverkkoihin. Minuutti sen jälkeen oli Kärppien kavennuksen vuoro; Mikko Karjalainen laidasta sisään hyökkäysalueelle, ja Karjalaisen laukaus upotti kiekon HPK:n maalivahdin längistä sisään. Näin ottelu jatkui 1-1-tasalukemissa.

Maalien jälkeen mentiin hiukan sekavissa merkeissä, sillä peli ei tuntunut oikein tuntunut onnistuvan kummaltakaan joukkuueelta. Kerho sai hyvän maalipaikan erän puolivälin jälkeen, kun ketju Teppo Tuomanen-Harri Suutarinen-Janne Laakkonen pääsi 3-1-ylivoimahyökkäykseen, mutta siitä ei tullut maalia. Laakkonen ei saanut nostettua yli hyvin tilanteessa venyneen Kärppien maalivahti Pekka Rinteen.

Kerhon 1-2-johto-osuma tuli ylivoimalla Kärppien jäähyn aikana, kun erää oli pelaamatta pari minuuttia. HPK pyöritti Max Kenigin ketjulla ylivoimaansa tovin aikaa, kiekkoa siirreltiin pelaajalta toiselle, kunnes puolustaja Tuukka Mäkelä laukoi tarkasti maskin takaa kiekon aivan yläkulmaan. Erätauolle lähdettiin 1-2 Kerhon johdossa.

Toinen erä HPK:lle 0-4, ja Kärppien selkäranka katkesi

Toinen erä alkoi samoissa merkeissä, missä ensimmäinen erä mentiin kokonaisuudessa. HPK puolusti tarkasti, ja seurasi, että mitä isännät ajattelivat tehdä. Kun kärppäjunnuille ei ollut oikein punaista lankaa tekemisessä, aloitti Kerho itse maalinteon. Ensimmäinen kunnon vierashyökkäys, jolloin kiekko pelattiin päätyyn. Sieltä Teppo Tuomanen kaivoi kiekon itselleen maalintekopaikalle maalin eteen, ja pisti kiekon pienestä raosta tolpan ja maalivahdin välistä maalin perukoille. Kerho johti 1-3 ajassa 25:33.

Maalin jälkeen Kerhon oli entisestä helpompi pelata, kun taas Kärpät joutuivat yhä suurempiin ja suurempiin vaikeuksiin, ja isännät pelasivat todella hengettömästi. Pikkuritarit jatkoivat maalitehtailuaan ajassa 30:31. Harri Suutarisen hyökkäyspään aloitusvoiton jälkeen kiekko pelattiin nopeasti viivaan, josta puolustaja Janne Ruohola heitti rannelaukauksella kiekon maalille. Maalivahti Rinne sai kiekon hanskaan, mutta epäonnekseen kuitenkin lirutti hanskastaan kiekon maaliin. HPK:n neljäs maali jäi maali-iloittelussa ottelun voittomaaliksi. Myös maalivahti Rinteelle se riitti, ja Kärpät vaihtoi maalivahtia.

Toisen erän viisi viimeistä minuuttia Kärpät yritti tosissaan päästä uudelleen peliin mukaan, ja loi muutamia ihan kohtuullisia tilanteitakin. Kerho teki kuitenkin maalit: ajassa 38:45 Janne Laakkonen kiersi Kärppä-maalin ja teki vanhanaikaisella helposti 1-5. Ajassa 39:05 tuli lisää: 2-1-ylivoimahyökkäyksessä Olli-Pekka Kopiloffin hyvästä poikittaissyötöstä Miika Piikkilä laukoi vastapalloon kiekon yläkulmaan, ja Kerho johti 1-6. Kaksi maalia riitti Riku Välitalolle, joka oli tullut Rinteen tilalle Kärppien maaliin. Kahden takaiskun jälkeen Rinne palasi takaisin maalinsuulle. Toiselle erätauolle lähdettin Kerhon 1-6-johdossa.

Kärpät yritti vielä kerran

Kärpät yritti kolmannen erän alkuun vielä kerran päästä peliin mukaan. HPK otti heti erän alkuun jäähyn, ja Kärpät veti maalivahdin pois maalista. 6-4-ylivoimalla Kärpät alkoi hakemaan kavennusta. Ensin näyttikin hyvältä, kun puolustaja Mikko Palomäki pääsi laukomaan kovaa, mutta sillä kertaa tolppaan. Sen jälkeen oli toinenkin paikka, mutta ei osumaa. Kärppien tilanteiden jälkeen tuli kuitenkin kuolettava isku, kun ajassa 41:47 hämeenlinnalaispuolustaja Tuukka Mäkelä pääsi kuskaamaan kiekon tyhjään Kärppä-maaliin, ja HPK siirtyi jo 1-7-johtoon.

Muutama minuutti maalin jälkeen Kärppien ollessa vajaalla Lauri Mikkolan huitomisjäähyn vuoksi Kerhon puolustaja Janne Juppo käveli kuin kunniakujaa pitkin avopaikkaan, mutta ei saanut laitettua kiekkoa riittävän tarkasti yläkulmaan, eikä avopaikasta tullut osumaa. Mikkolan päästyä jäähyltä Kärpät alkoi vielä kerran hakea kavennusta. Ennen erän puoliväliä Kärpät teki kaksi maalia: 2-7 syntyi Mikko Karjalaisen aloitusvoiton jälkeen, kun Topi Jaakola laukoi kiekon viivalta yläkulmaan. 3-7 tuli Mikko Palomäen laukauksesta, joka maalinedustaruuhkasta ohjattiin HPK:n 18-vuotiaiden maajoukkuemaalivahdin Hannu Toivosen längistä sisään.

Tuossa vaiheessa peli oli sellaista hurlumheihokia, että ei paremmasta väliä. Näytöstyyliin Kärpät myllytti ja HPK teki hienoja vastahyökkäyksiä. Pohjoisamerikkalaiset tähdistöottelutkin jää kakkoseksi – ainoa mikä illan pelin erotti tosipeliksi olivat kuitenkin harvat taklaukset. Kärppien hyökkäysinto kostautui, ja päätöserän jälkimmäisen puoliskon maalitehtailusta vastasi jälleen HPK: ajassa 51:34 Janne Laakkonen pääsi puolesta kentästä asti vapaasti läpiajoon, ja läheltä ylös 3-8. Ajassa 52:24 oli Max Kenigin vuoro viimeistellä 3-9, kun 2-1-ylivoimahyökkäyksessä Miika Piikkilä harhautti puolustajan, ja Kenig maalivahdin.

Kerhon maalien jälkeen Kärppien Henri Hietaharju ja HPK:n Janne Laakkonen vapautuivat vuorollaan läpiajoihin, mutta ei osumia. Harri Suutarinen teki ajassa 55:58 päätösnumerot 3-10, kun Suutarinen ja Laakkonen pääsivät kahdestaan läpiajoon. Kärppien maalilla Pekka Rinne sai puolittain torjuttua tilanteen, mutta kiekko vaan lirui maaliin.

Ottelun päätti hiukan turha episodi, kun Kerho otti aikalisän noin 15 sekuntia ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Mielenosoituksellisesti kaikki Kerho-pelaajat marssivatkin jäälle onnittelemaan maalivahtiaan ja itseään. Tuossa vaiheessa Raksilan yleisö palkitsi voittajat ja HPK:n raikuvin taputuksin, ja osa pelaajista yleisön. Päätuomarilla ei riittänyt tilanteessa huumorintajua, ja HPK sai joukkuerangaistuksen. Tuolla ei ollut kuitenkaan enää mitään vaikutusta lopputulokseen: HPK voitti 3-10 ja selvisi otteluvoitoin 2-1 välieriin.

Jälkiviisauksia Kärppien puolivälierästä

Paljon hypetetty Kärppien juniorityö koki nyt irvokkaan mahalaskun. Ehkä ennakkosuosikin paine ja muutenkin Kärppien juniorityön saama kohu loivat Kärppien A-junnuille kestämättömän paineen, eikä menestystä tullut. Kärpät ei pystynyt käsittelemään ennakkosuosikin paineita, vaan HPK oli Kärppiä vahvempi ja nälkäisempi. Kärppien juniorityön ainoaksi voitoksi jäi tällä kaudella se, että seura nosti todella monta junioripelaajaa SM-liigajoukkueeseen.

Kärppien valmentajat Antti Alamikkelä ja Mikko Haapakoski epäonnistuivat puolivälieräottelusarjassa. Molemmat ovat päätoimisia valmentajia, joten he ovat täydessä vastuussa lopputuloksesta. Valmentajilla olisi pitänyt olla keinot HPK:n selvittämiseen, mutta tällä kertaa ei. Joukolukkarilamaisesti sanottuna: oli valmentajien syy, että he eivät osanneet neuvoa pelaajia voittoon saakka. Tulevan kevään ja kesän kysymys kuuluukin, että onko Kärppien A-junnuilla ensi kaudella päätoimiset valmentajat. Runkosarjan voitto käy kuitenkin kaksikolle meriitistä.

Kärpät pelasi puolivälierissä kotikentällä sellaista jääkiekkoa, jolla ei voi pärjätä. Kärpät iski päätä pikkuritarien kovaan haarniskaan, niin että paukkui. HPK:n tiivis puolustus olisi pitänyt pystyä avaamaan keinolla millä hyvänsä. Kerholle olisi pitänyt antaa enemmän tilaa, jotta sen jälkeen Kärpät olisi voinut iskeä enemmän avoimemmin. Nyt Kärpät hakkasi päätä seinään, hyökkäysalueella pyörittiin ja kovasti lauottiin, mutta se oli siinä. Maalin eteen ei uskallettu, mustelmia ei otettu. Joukkueen taistelu oli olematonta, eikä voi väittää pikkukärppien kaatuneen saappaat jalassa.

Pienikokoisen ja tahdottoman Kärppien oli paha mennä maalille, kun isokokoinen HPK pelasi maalinedustan niin vahvasti. Varsinkin Kerhon tiivis puolustuspelaaminen teki vaikutuksen. Puolustus pelasi kovaa, esim. Kärppien NHL-varaus Henrik Juntunen, joka itsekin taklaa usein ja kovaa, joutui useasti Kerho-pakkien kovan taklauksien kohteeksi. Jos ei ollut Juntusella helppoa murtautua maalille, niin ei se ollut muillakaan Kärppien hyökkääjillä. Mutta jotenkin se olisi vaan pitänyt tehdä.

Kärppien maalivahdit Pekka Rinne ja Riku Välitalo eivät onnistuneet oikein tiistai-illan ottelussa. Kaiken huippuna oli, että maalivahtia vaihdettiin peräti kaksi kertaa. Tappiota ei kuitenkaan voi laittaa maalivahtien kontolle, sillä edessä pelaavat kenttäpelaajat olivat todella anemisia, ja HPK:n tilanteet olivat todella vaarallisia. Jotta Kärpät olisi kyennyt tänään voitosta kamppailemaan, olisi Kärppien veskareiden pitänyt hyvillä torjuntasuorituksillaan auttaa kenttäpelaajia entistä enemmän. Tappio ei ollut maalivahtien vika, mutta ei he kyllä loistaneetkaan. Vastaavasti HPK:n Hannu Toivonen oli itse varmuus.

HPK:n mahdollisuuksista jatko-otteluissa on paha sanoa mitään. Avainasemassa ovat varmaankin edustusjoukkueen SM-liigassa pelaavat pelaajat Harri Suutarinen, Tuukka Mäkelä ja Janne Laakkonen. HPK:n edustuksella alkavat ensi viikolla myös playoff-pelit, joten tiukasti runkosarjan voitosta kamppaileva Kerho tarvitsee kovasti A-juniori-ikäisiä Suutarista, Mäkelää ja Laakkosta. Sama tilanne on myös HPK:n välierävastustajalla TPS:llä, sillä turkulaisetkaan ei saa parhaita A-junioreita edustuksen ringistä.

Kahdella muulla välieräjoukkueella HIFK:llä ja SaiPalla on puolestaan parempi tilanne, sillä kyseisten seurojen edustukset ovat tipahtaneet pois SM-liigan playoffeista, ja seurojen A-juniori-ikäiset pelaajat jatkavat kautta A-junioreiden välierissä. Leveyttä riittää, sen takaavat nimet Joni Yli-Torkko, Ville Hämäläinen, Toni Häppölä, Ville Viitaluoma etc.