Kärppien joulutodistus

LIIGA / Artikkeli
Peruskoulussa on tapana jakaa oppilaille joululoman alkamisen kunniaksi joulutodistus. Yleensä sen suurin merkitys on antaa palautetta syyslukukauden onnistumisista sekä kehittämiskohteista.

Jatkoajan tarkkailijat ovat seuranneet silmä tarkkana joukkueen esityksiä syyskauden ajan. Tässä todistuksessa joukkuetta käsitellään kokonaisuutena, yksittäisten pelaajien arvostelut tehdään vasta keväällä.

Käyttäytyminen: Kiitettävä

Kokonaisuus loistava. Joukkue on käyttäytynyt kaukalossa esimerkillisesti. Mitään ylilyöntejä, eikä pientä tönimistä pahempaa, ole tapahtunut. Pelaajat ovat esiintyneet koko syksyn ajan esimerkillisesti jokaisessa tilaisuudessa. Fanitkin ovat käyttäytyneet halleissa esimerkillisesti. Tästä on hyvä jatkaa.

Huolellisuus: Hyvä

Arvosanaksi tässä kohdassa hyvä. Kehittymisen varaa kuitenkin on. Huolellisuuden ajoittainen herpaantuminen on nuoren joukkueen tunnuskuva. Johtoasemassa pelaamisessa on vielä kehitettävää kevättä varten. Pientä huolimattomuutta on ollut havaittavissa myös silloin, kun joukkue on siirtynyt sarjan kärkeen.

Huolellisuus on osa-alue, jota on kevättä varten kehitettävä. Silloin pienet asiat ratkaisevat ja yleensä se joukkue menestyy, joka pystyy suoriutumaan mahdollisimman vähillä virheillä. Pienet huolimattomuusvirheet saattavat ratkaista jopa Suomen mestarin.

Maalivahtipeli: Kiitettävä

Erinomainen syyslukukausi. Tämä osa-alue on suoriutunut tehtävistään erittäin hyvin. Kotiläksyt on kesällä tehty ja vaikeistakin koettelemuksista on voittajana selvitty. Niklas Bäckström on omalla tontillaan tällä hetkellä Suomen paras. Rinteen Pekka auttaa tarvittaessa. Hänenkään ei tarvitse esitystään hävetä.

On tärkeää, että maalivahtipeli on alusta lähtien kunnossa. Tasokas ja luotettava maalivahti on menestymisen salaisuus. Kärpillä tämä osa-alue on yksi valtakunnan vahvimmista. Lupaa hyvää kevättä varten.

Puolustus: Hyvä

Hyvää liigatasoa. Erittäin tasainen seitsikko on hoitanut hommansa hyvin. Kunhan mukaan saadaan vielä Lotvosen Kimmokin, on puolustus valmis vastaamaan haasteeseen. Maaleja omiin on mennyt sarjassa neljänneksi vähiten, mitä voidaan pitää hyvänä saavutuksena. Vielä jää kuitenkin varaa parannukseen.

Arvosanaa pudottaa hieman se, että hyökkäyssuuntaan pelaamisessa on vielä kehitettävää. Kärpiltä ei löydy ylivoimalla kunnon viivapelotetta ja muutenkin puolustajat voisivat tukea hyökkäyksiä hiukan aktiivisemmin. Puolustuksen liikkuvuus on sarjan eliittiä ja fyysinenkin puoli on kehittynyt koko ajan. Yksittäisistä pelaajista parhaan arvosanan saa Ilkka Mikkola ja kevääseen eniten petrattavaa jää Mikko Myllykoskella.

Hyökkäys: Kiitettävä

Noussut kiitettävälle tasolle. Sarjan toiseksi eniten tehtyjä maaleja, IFK meni viimeisellä kierroksella tilastossa ohi. Alkukausi tyydyttävä, mutta syysloman jälkeen kiitettävällä tasolla. Ennen marraskuu taukoa tehtyjen maalien keskiarvo 2,63/ottelu, tauon jälkeen 3,57/ottelu. Tästä voimmekin huomata, että kehitystä on tapahtunut reilusti.

Kiitettävään arvosanaan vaikuttaa myös se, että hyökkäyksessä arvosteltavat oppilaat ovat varsin tasaisia. Kaikkiin neljään kentälliseen löytyy riittävästi taitoa ja tasoa. Onnistumisia voidaan odottaa keväällä alkukautta laajemmalle rintamalle.

Erikoistilanteet: Tyydyttävä

Tässä kategoriassa ehkä eniten kehitettävää. Vaikka ylivoiman onnistumisprosentti onkin noin 17, ei ylivoimaan voi olla tyytyväinen. Kiekon ylöstuonti on ollut ajoittain erittäin tuskaista. Suurimman osan ylivoimamaaleista Kärpät on tehnyt voittamalla hyökkäyspään aloituksen, jonka jälkeen ylivoima on saatu rauhoitettua.

Alivoima on erittäin aktiivista, lähinnä hyvän liikkeen ansiosta. Parannettavaa kuitenkin vielä on. Pudotuspelien koittaessa erikoistilanteet ovat erittäin tärkeitä. Tasakentällisin erot ovat pieniä, ratkaisut syntyvät siitä, kuka kykenee selviytymään parhaiten erikoistilanteista.

Opettajan yhteenveto

Joulutodistuksessa opettaja yleensä arvioi koko ryhmän onnistumista. Jatkoajan joulutodistus ei tästä poikkea.

- Takana on pitkä sarja ja olemme onnistuneet pelaamaan tasaisen pätkän. Aina ei voi voittaa, mutta olen tyytyväinen, että olemme hävinneet näinkin vähän.

- Viimeiset pelimme ovat olleet jo erittäin hyviä. Hyökkäys ja puolustus on saatu tasapainoon ja olemme kyenneet kontrolloimaan kentällä näitä viimeisiä pelejä.

- Eniten kehitettävää on ehkä erikoistilanteissa. Ne ovat olleet jo nyt hyvässä kunnossa, mutta varaa kehittymiseen tietysti aina on, päävalmentaja Kari Heikkilä kommentoi joukkueen siirtyessä viikon mittaisen joululoman viettoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle