Kärpät 2016-17: Vauhtikäännöksellä uuteen aikaan

LIIGA / Artikkeli
Lasse Kukkonen ja Mika Pyörälä edustavat vanhaa kärppäläisyyttä roimasti uudistuneessa joukkueessa.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net
Oulun Kärpissä alkaa Kai Suikkasen aikakausi. Päävalmentaja ja suuri osa pelaajista vaihtui, joten mitaliputken jatkaminen vaatii kovaa työtä koko seuralta. Lähteneitä on saatu paikattua, mutta yhdelle tuloksentekijälle olisi yhä tilaa.

Oulun Kärpät on uuden aikakauden edessä. Päävalmentaja vaihtui Lauri Marjamäestä Kai Suikkaseen, ja moni avainpelaaja siirtyi ulkomaille. Kovasta vaihtuvuudesta voi olla haittojen lisäksi myös hyötyä, sillä nyt Suikkasen projekti voi alkaa lähes täysin puhtaalta pöydältä.

Kaikki ei kuitenkaan ole uudistunut, sillä tietynlaisen jatkuvuuden takaa pitkäaikaisten apuvalmentajien jatkaminen myös Suikkasen aikakaudella. Suikkanen on harjoituskaudella painottanut vastuun jakamista tasaisesti kaikille valmentajille, joten täydellistä mullistusta pelitapaan tuskin tulee.

Seuraan saapuessaan Suikkanen kertoi tuovansa mukaan omaa juttuaan, mutta samalla kunnioittavan kärppäperinteitä. Harjoituskaudella esimerkiksi viivelähtöjä on karsittu rajusti, ja pelkästään tämä tuo peliin lisää tempoa. Suikkasen Kärpät tulee olemaan kovasti luisteleva joukkue.

Pelaajakartta Kärppien pelaajakartta

VLH

Mika Pyörälä
Jesse Saarinen
Saku Mäenalanen
Jari Sailio
Sami Anttila

KH

Niklas Olausson
Mikael Ruohomaa
John Albert
Miska Humaloja
Antti Kalapudas

OLH

Mikko Lehtonen
Ville Leskinen
Toni Kähkönen
Radek Koblizek
Tuomas Vartiainen

P

Lasse Kukkonen
Shaun Heshka
Jani Hakanpää
Mikko Niemelä
Ilkka Mikkola
Taneli Ronkainen
Nicolai Bryhnisveen

MV

Jussi Rynnäs
Sami Aittokallio
Aleksi Autio

Valmentaja

Kai Suikkanen

Maalit tulevat vasemmalta

Kärppähyökkäyksen potentiaalisimmat maalintekijät löytyvät hyökkäyksen vasemmasta laidasta. Vasemmalla laidalla on edelliskauden pelureiden lisäksi myös yksi profiilihankinta.

Ykkösketjun Mika Pyörälä on Kärppien tärkein hyökkääjä. Kahdella edelliskaudella Pyörälä oli Marjamäen ehdoton luottohyökkääjä, joka sai vastuuta myös erikoistilanteissa. Joukkueen varakapteenina jatkava Pyörälä on vakiokokoonpanossa pelaavista hyökkääjistä ainoa kärppäkasvatti. Tämä kertoo joukkueessa tapahtuneesta vaihtuvuudesta paljon.

KHL-seura Medvescak Zagrebista Kärppiin siirtynyt Jesse Saarinen hankittiin joukkueeseen alkusyksystä, ja otteet CHL-otteluissa ovat olleet lupaavia. Saarisen edelliskausi ei mennyt täysin nappiin, mutta toissa kaudella HPK:ssa pisteitä syntyi hyvin. Saarisen rooli Kärpissä on tulosketjuissa ja ylivoiman viivamiehenä.

Kiekko-Kettujen kasvatti Saku Mäenalanen saanee alkavalla kaudella paljon vastuuta kakkos-kolmosketjussa. Mäenalanen ei tähän saakka ole juuri maaleilla juhlinut, mutta vastuun kasvaessa myös maalihanat saattavat aueta. Viime keväänä Kärppiin Bluesista siirtynyt Jari Sailio taas on nelosketjun vakiokasvo, joka taitaa vastustajien ärsyttämisen lisäksi myös maalinteon.

Mika Pyörälä on kärppähyökkäyksen tärkein pelaaja.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Kapeahko oikea laita

Oikean laidan hyökkääjät ovat Kärppien hyökkäyksen heikoin kohta. Jos vasemmalla laidalla ja keskellä on vain vähän viime kauden kärppiä, oikealla laidalla tilanne on vielä erikoisempi. Oikean laidan liigatasolla paikkansa vakiinnuttaneissa pelaajissa ei nimittäin ole ainuttakaan viime kaudella Kärpissä pelannutta hyökkääjää.

SHL:stä tälle kaudelle Kärppiin siirtyneen Mikko Lehtosen onnistumisen varaan on laskettu paljon. Lehtosen harjoituskausi on sujunut noususuhdanteisesti, mutta vielä ei olla nähty sellaista pelaamista jota ykkösketjun laiturilta odotetaan.

Ruotsista saapui myös muutaman kauden takaa tuttu paluumuuttaja Toni Kähkönen. Kähkösen rooli Kärpissä on kolmos-nelosketjussa ja tulee näkymään erityisesti erikoistilannepelaamisessa. Maaleja ei välttämättä juurikaan nähdä, mutta etenkin jarruketjuroolissa Kähkönen on mies paikallaan.

Kärppänuorissa useita kausia kiekkoillut Ville Leskinen on oikean laidan valopilkku. Leskisen liigadebyytti tapahtui muutama kausi sitten KalPan lainapelaajana, mutta vasta Sportissa hän pelasi Liigaa sopimuspelaajana. Leskisen läpimurtokausi oli odotettavissa viime kaudella, mutta paha loukkaantuminen syksyllä varjosti loppukautta.

Lehtonen, Kähkönen ja Leskinen ovat joukkueen ainoat oikealta laukovat hyökkääjät, jotka ovat vakiinnuttaneet paikkansa liigatasolla ennen alkavaa kautta. Nuorista löytyy kaksi oikealta laukovaa hyökkääjää, Radek Koblizek ja Tuomas Vartiainen, mutta heidän roolinsa on todennäköisesti loukkaantumisten paikkaamisessa. Mikäli oikeaan laitaan ei tule uutta hankintaa, saattavat Koblizek ja Vartiainen saada hyvän näytönpaikan.

Kärpät on peluuttanut harjoituskaudella vasemman laidan hyökkääjiä myös oikealla. Otteet eivät ainakaan vielä ole olleet sillä tasolla, että niillä voisi korvata täysverisen oikealta ampuvan laiturin. Kokonaisuutena Kärppien hyökkäys on jo varsin mallikas, mutta oikea laita kaipaisi yhden liigatason pelurin lisää.

Toni Kähkönen kuului kauden 2013-14 mestaruusjoukkueeseen.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Laadukkaat sentterihankinnat

Vakiokokoonpanon keskushyökkääjistä ainoastaan nelossentteri Miska Humaloja pelasi Kärpissä viime kaudella. Vaikka vaihtuvuus on ollut suurta myös keskushyökkääjien kohdalla, on lähteneet saatu hyvin korvattua.

Viimeisimpänä joukkueeseen hankittu ruotsalaissentteri Niklas Olausson ottanee Kärppien ykkössentterin roolin. Edelliskaudet Sveitsissä eivät sujuneet yhtä hyvin kuin miehen kaudet Luulajassa, mutta terveenä pysyessään Olausson tulee olemaan koko Liigan kärkisenttereitä. Harjoituskauden otteluissa Olaussonin otteet ovat olleet varsin lupaavia.

Kesällä Kärppiin hankitun yhdysvaltalaisen John Albertin kausi lähti kehnosti käyntiin. Mies nimittäin loukkaantui ensimmäisen harjoitusottelun ensimmäisessä erässä.

Albert oli viisi viikkoa sivussa joukkueen yhteisistä jääharjoituksista, mutta pitkä toipilasaika ei näkynyt käytännössä mitenkään miehen palatessa kokoonpanoon CHL-alkulohkon viimeisessä ottelussa. Vauhti oli heti joukkuetovereiden tasolla ja kärppäuran avausmaalikin näki päivänvalon.

Albertin kanssa kakkos-kolmossentteriakselilla kiekkoilee KalPasta hankittu Mikael Ruohomaa. Ruohomaan pelaaminen on ollut vakuuttavaa läpi harjoituskauden, eikä Olaussonin haastaminen ykkössentterin roolista olisi lainkaan kaukaa haettua. Sentterinelikosta Ruohomaa on päässyt harjoittelemaan selkeästi eniten, ja tämä näkyi varmoissa otteissa jo harjoituskaudella.

Antti Kalapudas hamuaa keskushyökkääjän tonttia vakiokokoonpanosta. Harjoituskaudella menestys kyseisellä tontilla on ollut vaihtelevaa, joten kokoonpanoon on vaikea murtautua ilman loukkaantumisia. Kalapudas on nuoriso-osaston kokenein paikkaaja laidoille. Kalaputaan lisäksi myös Aku Kestilä kuuluu Kärppien nuoriin senttereihin, mutta kokoonpanoon murtautuminen voi olla Kalaputaan tapaan haastavaa.

Puolustuspäässä kokemusta ja nousussa olevia nuoria

Kärppien puolustuspäässä on pari isoa muutosta, mutta jatkuvuutta löytyy melko hyvin muihin pelipaikkoihin verrattuna. Puolustusmateriaali ei ole kovin laaja, joten moni pelaaja pääsee isompaan rooliin kuin aiemmin. Heiltä odotetaan tasonnostoa ja vastuun kantamista.

Lasse Kukkosen rooli Kärppien puolustuspään pelillisenä, ja koko joukkueen henkisenä johtajana on kuitenkin kiistaton. Liigan parhaimpiin puolustaviin puolustajiin kuuluva Kukkonen on kärppäikonina oleellinen osa kärppäläisyyttä kovan muutoksen kokeneessa joukkueessa.

Hänen vierellään pelaa isossa roolissa kanadalainen Shaun Heshka, joka otti KHL:ään siirtyneen Adam Masuhrin paikan ykköspakkiparista. Heshka on Masuhrin tapaan hyökkäyspainotteinen puolustaja, mutta osaa myös puolustaa ja pelata fyysisesti. Kokemusta Heshkalta löytyy AHL:stä ja KHL:stä usean kauden ajalta. Viime kauden hän edusti ruotsalaisseura Modota, joka tippui maan pääsarjasta.

Viime kaudeksi Kärppiin saapuneelle isokokoiselle puolustajalle Jani Hakanpäälle on luvassa edelliskautta isompi rooli. Myös odotukset tälle kaudelle ovat varmasti isommat sekä pelaajalta itseltään että muilta. Harjoitus- ja CHL-ottelut antoivat jo merkkejä kehityksestä. Parempi liike, kiekollinen peli ja fyysisyys kelpaavat varmasti uudelle päävalmentajalle.

Oulun oma poika Mikko Niemelä on toinen kärppäpuolustaja, jolta odotetaan vielä kehitysaskelia seuraavalle kaudelle. Viime kausi jäi loukkaantumisten takia vajaaksi, mutta nyt kaiken pitäisi olla kohdallaan tulevaan kauteen. Peruspuolustajana tunnettu Niemelä väläytti kiekollista osaamistaan tekemällä jatkoaikamaalin Vitkovice Ostravaa vastaan.

Kolmen Rauman Lukossa vietetyn kauden jälkeen Ilkka Mikkola palaa kotikaupunkiinsa. 37-vuotiaan Mikkolan rooli kärppäjoukkueessa on luultavasti suurempi henkisellä kuin pelillisellä puolella. Monipuolinen puolustaja on kuitenkin olennainen palanen Kärppien kapeahkoa puolustusmateriaalia vielä tässäkin vaiheessa uraansa.

Taneli Ronkainen on Kärppien lupaavimpia puolustajia.
Kuva © Jouko Kylmäoja, http://www.kylmaoja.net

Kuusamosta kotoisin oleva 21-vuotias Taneli Ronkainen omaa myös varmasti odotuksia kehitysaskeleen suhteen. Viime kaudella Ronkainen sai vastuuta Kärppien liigajoukkueessa loukkaantumisten myötä. Myös pudotuspelikokemusta kertyi Markus Nutivaaran loukkaannuttua keväällä. Ronkainen selviytyi tehtävästään hyvin ja osoitti potentiaalinsa osana liigajoukkuetta.

Harjoituspelien perusteella Ronkaiselle on avautumassa vakituinen paikka kärppäjoukkueessa. Nälkää ja näytönhalua löytyy varmasti, ja kauden edetessä nähdään, minkälaiseen suoritukseen ja rooliin Ronkainen yltää. Torniolaispuolustaja kulkee Nutivaaran ja Ville Pokan viitoittamalla tiellä kohti rahakkaampia ja kapeampia kaukaloita.

Ruotsin Allsvenskanissa pari viime kautta kiekkoillut norjalainen Nicolai Bryhnisveen on tällä hetkellä Kärpissä try-out-sopimuksella. Bryhnisveenin liike riittää hyvin Liigaan, mutta kiekollinen peli herättää kysymysmerkkejä.

Harjoituskauden perusteella Bryhnisveen saattaa hyvinkin saada vähintään loppukauden sopimuksen Kärppiin. Selkeää roolia ei terveessä kokoonpanossa ole näillä näkymin hänelle osoittaa, mutta rotaatiopuolustajana Bryhnisveen saattaisi nousta vähitellen kovempaan ruutuun.

Maalivahdit jälleen vahvuutena

Kärpissä torjuu jälleen kaksi laadukasta maalivahtia, joita peluutetaan todennäköisesti melko tasaisesti. Tänä vuonna ykkösvahti on kuitenkin kauden alussa selkeämpi kuin moneen vuoteen. Jussi Rynnäs tekee paluun Kärppiin kahden Yhdysvalloissa ja Venäjällä vietetyn kauden jälkeen.

Liigan suurikokoisin maalivahti lukeutuu myös sarjan parhaimpiin torjujiin ja pelasi harjoituspeleissä varmempaa peliä kuin kollegansa. 29-vuotias Rynnäs on Kärppien tärkeimpiä pelaajahankintoja viime keväältä.

Jussi Rynnäs palasi Ouluun.
Kuva © Antti Romsi - http://www.romsi.net

Rynnäksen haastaa toista kauttaan Oulussa pelaava Sami Aittokallio. Ennen Kärppiä 24-vuotias Aittokallio torjui kolme kautta Colorado Avalanchen organisaatiossa lähinnä AHL:n puolella Lake Erie Monstersissa.

Viime kaudella torjuntavastuun aluksi Iiro Tarkin kanssa jakanut Aittokallio sai talvella ykkösvahdin paikan Tarkin lopetettua uransa. Pudotuspelien aikaan ykkösvahdin paikan nappasi kuitenkin maalivahtivajetta paikkaamaan saapunut Pelicansin Sami Rajaniemi. Aittokallio on parhaimmillaan todella hyvä maalivahti, mutta taso ailahtelee etenkin runkosarjaotteluissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle