JYPin välitodistukset

LIIGA / Artikkeli
JYPin alkukausi oli vuoristorataa. Ensimmäinen kuukausi oli normaalia, lokakuussa kolkuteltiin jo kotietua, mutta synkkä ja musta marraskuu oli upottaa Keski-Suomen ylpeyden liigan pohjamutiin. Kevääseen JYP starttaa kahdeksannesta lähtöruudusta.

JYPin valmennusjohto osoitti ainakin kyntensä pelaajamarkkinoilla, sillä liigan ehdottomasti pienimmällä budjetilla onnistuttiin hurrikaanipaitaan rekrytoimaan useita mainioita pelimiehiä. Mieltä ylentävää oli myös nähdä omien juniorien esiinmarssi.

Maalivahdit:

Tero Leinonen

9

Historia toistaa itseään; viime kaudella selväksi ykköseksi kaavailtu Ari-Pekka Siekkinen hävisi ykkösvahdin mandaattinsa nuorelle ja nälkäiselle Mika Lehdolle, joka oli sellainen muuri johon JYP saattoi luottaa hädässä. Tälle kaudelle Tero Leinoselle kaavailtiin pelattavaksi noin kymmenen kunta peliä, mutta rauhallisesti torjuva "Mikkelin muuri" on asettanut asetelman kyseenalaiseksi.

Rauhallinen torjuntatyyli on pikkuhiljaa saanut kenkämäisiä tyylittely-piirteitä. Muutaman kerran pelissä Leinonen nappaa sellaisen hanska-torjunnan, että varmasti pääsisi Urheiluruutuun.Mika Lehto

8

Mika Lehdon arvosana muita enemmän yksittäisten ottelujen keskiarvo, sillä ailahtelu on jatkunut hurjalla hajonnalla. Yhtenä iltana Lehto torjuu yli 40 laukausta ja pohjustaa voiton ja seuraavana jokainen veto menee sisään. Kevätkaudella haastanee Leinosen taas kilpaan peliajasta. Viimeiset ottelut olivatkin "JJ:ltä" hyvä työnäyte. Parhaimmillaan Lehto onkin vikkeline jalkoinen tälläkin kaudella ollut liigan aatelia, huonoimmillaan..jotain muuta.

Puolustajat

Jyri Marttinen

8 1/2

Nuori Marttinen otti suuremman roolin JYPin
pakistosta kuin ennen kautta olisi kuvitellut.
Marttisen ennakkoluuloton ja kuviokunnioittamaton
pelityyli oli jo ennen kautta tiedossa, mutta Marttinen on
esittänyt uskomattoman kypsää kiekollista peliä
suurella - joskus jopa liian suurella -
itseluottamuksella. Marttinen tekee joskus virhearviointeja puutteellisen kokemuksensa takia, mutta tilastojen valossakaan ei voida puhua vielä hasardi-pakista, kun nuorukaisella on joukkueen puolustajista paras tehopörssilukema.Nuorukainen on esittänyt vahvaa fyysistä peliä vaikka ei ole koolla pilattu (180 cm). Samoin taklaukset ovat olleet joskus epäpuhtaita, mutta se johtuu vain nuoruuden innosta ja kokemuksen puutteesta. Marttinen on saanut paljon peliaikaa tasakentällisin sekä yli- ja alivoimassa. Aloitti kautensa pelaamalla kolmospakkiparissa
Petri Virolaisen kanssa tai nelospakkiparissa Sami
Siltavirran kanssa, jotka ovat molemmat Marttisen
vastakohtia eli heikosti liikkuvia
pakastinjääkaappiyhdistelmiä, joilla ei liiallista
kiekollista osaamista. Mutta nuori Marttinen raivasi tiensä kahteen ensimmäiseen pakkipariin, jossa viime peleissä pelannut Martin Cechin tai Jani-Matti Loikalan kanssa.

Angel Nikolov

8 1/2

Ottanut juuri sen roolin, minkä hänen tasoisensa pelaajan pitää ottaakin. Tšekin maajoukkueen vakiokalustoon kuuluva pitkänhuiskea puolustaja solmi JYPin kanssa syksyn aikana kaksivuotisen jatkosopimuksen. Noussut JYPin johtavaksi puolustajaksi vahvalla liikkeellään ja pelintekemisellään. Myös omassa päässän Nikolov on taistellut vahvasti ja on ensimmäisenä heitäytymässä kiekkojen tielle. Nikolov on ollut todella monipuolinen puolustaja, mutta vain yhteen asiaan oltaisiin kaivattu muutosta - hänen laukauksensa saisi olla parempi. Viime peleissä Angel on kuitenkin esiintynyt ajoittain haparoiden - onko maajoukkueturnaukset ja kiivas pelitahti uuvuttaneet puolustajan?

Martin Cech

9-

Turhaankin suurennuslasin alle joutunutta Cechiä tšekkitermein kuvailtiin ennen kautta all-around puolustajaksi. Totuus on osoittanut Cechin olevan Jyrki Lumpeen itsevarmuudella pelaava loistava kiekollinen pakki. Cech ollut elementissään kiekon ylöstuonnissa ja vastustajan pelaajien kahvittamisessa. Media on ottanut kaverin hampaisiinsa hänen pelinsä hasardi-alttiuden takia - joka suomalaisessa kiekossa on syvä tabu. Mikä olisikaan junioripelaajalle pahempi virhe kuin menettää kiekko alimpana miehenä? Totuus on kuitenkin, että Cechin kaltaista kiekollista pakkia keskisuomalainen jääkiekko on odottanut. Mies pelaa yleisöystävällistä kiekkoa ja on tuonut viimein takalinjoille sitä kiekollista osaamista, mitä JYPin puukätisistä jääkaappipakastin yhdistelmän kokoisista peräpään luutijoista ei ole löytynyt sitten Leo Gudaksen. Pisteiden valossa Cech onkin JYPin tehokkain puolustaja eikä teholukemakaan ole hullumpi. Martinin hienot otteet ovat myös herättäneet Tšekkien maajoukkuevalmentaja Josef Augustan huomion ja Cech matkaakin Moskovan perinteiseen joulunalusturnaukseen maajoukkueen mukana.

Jani-Matti Loikala

8 -

Virhelingoksi haukuttu Loikala on jättänyt virheiden linkoamiset muille ja keskittynyt pääasiaan; vahvaan peruspeliin ja väläytellyt kiistatonta kiekollista osaamistaan järkevästi ja hallitusti. Myös kulmaväännöissä ja kaksinkamppailuissa "Fisu" on taistellut vahvasti. Kaiken kaikkiaan voidaan sanoa, että Loikala on ollut JYPissä hyvä all-around puolustaja. Kärsi noin kolme viikkoa "flunssasta", mutta pahat kielet kaupungilla kertoivat että kyse olisi ollut rangaistustoimi.

Pekka Poikolainen

7+

Onko tämä sama mies kuin viime kaudella JYPissä kiekkoillut samanniminen ja samannäköinen maajoukkuepakki? Ei kyllä hevillä uskoisi; sen verran on kiekko polttanut kiekollisen puolustajan lavassa. Hirveiden hasardien lisäksi Poikolainen on "kunnostautunut" turhien jäähyjen ottamisessa. Poikolaisen peliaikaan heikot otteet eivät mikasaarismaisesti tietenkään vaikuta. Laukaus on kuitenkin yhä joukkueen puolustajista paras, joten "Peksin" peluuttaminen ylivoimassa on perusteltua. Loukkasi kylkensä joulutauon kynnyksellä.Jarkko Glad

7 1/2

Konstaapeli Gladin kausi on ollut yhtä vuoristorataa. Se on harvinaista pelaajalle joka ollaan opittu tuntemaan luotettavampana kuin Leatherman. Kauden alussa Glad takoi pisteitä ja pelasi elämänsä kiekkoa. Sitten alkoi yössä vaeltaminen ja virheitä tuli toisen perään.
Ennestäänkin heikko liike ei riittänyt juuri mihinkään. Otti itseään niskasta kiinni ja pelaa taas tasaisen varmasti.

Petri Virolainen

6 1/2

Ehkä JYPin suurin pettymys. Viime kauden divarilöytö on ollut ajoittain suuressa pulassa niin kiekollisesti kuin liikkeessäkin. Omaa kyllä vihaisen laukauksen, mutta ehtii vain harvoin virittää sen. Jatkuvasti vaikeuksissa omassa päädyssään vastustajan kärkikarvaavien ahdistelussa.

Sami Siltavirta

6 1/2

Joukkueen rumimman tehopörssilukeman omaava puolustaja ei ole oikein saanut omaa peruspeliään kasaan. Liike ollut ennakoitua parempaa, vaikka silti varsin heikkoa, mutta pahin puute onneton kiekollinen peli. Jos Siltavirralta ottaisi mailan pois, kiekollinen peli ei muuttuisi mitenkään.

Miikka Huczkowski

Nuori kaveri on käynyt tuuraamassa muutamassa ottelussa. Ei ole oikein erottunut kentällä, joka on puolustajalle pelkästään hyvä ominaisuus. Arvosanaa ei kuitenkaan oikein voi muodostaa liian pienen pelimäärän takia.

Hyökkääjät:

Jouni Kulonen

8-

Nopeat kädet, pieni mies. Forssan tasku-herkules. Monikaan ei tiedä että liigan pienin pelaaja on myös yksi liigan parhaita kärkikarvaajia. Kulonen omaa sellaista kiekollista juonikkuutta, jota tarvitaan. Nousi oikeastaan sattuman kautta Tonin rinnalle kolmeen peliin ja tulosta tuli enemmän kuin Harri Sillgreniltä kahtena kuukautena.

Petr Ton

9

Hippoksen jumalan perässään vetämää rekeä onnistuttiin keventämään kuluvalle kaudelle. Silti Tono kaappasi kultakypärän heti kättelyssä eikä ole siitä vieläkään joutunut luopumaan. Maajoukkuetauon jälkeen Tonin maalihanat olivat lähes kuukauden tukossa, mutta sitten alkoi taas tapahtua. Niinäkin aikoina kun Tono ei ole ollut piste-per-peli tahdissa, hän ei pelannut huonosti. Osittain hiljaiselo johtui siitä, että kultakypärä pelasi muutamia otteluita kylkivaivaisena joka heijastui otteisiin. Ikävä kyllä yksi näistä otteluista oli sellainen, että katsomossa istui Tšekin maajoukkuevalmentaja Jozef Augusta.

Tomas Chlubna

9 1/2

Aivan loppukesän hankinta on osoittautunut oivalliseksi show-mieheksi ja ennen kaikkea ahtaissa paikoissa viihtyväksi maalintekijäksi. Aina suurella tunteella pelaava "Jihlavan Jyrä" on säteilevällä olemuksellaan ja peliotteillaan noussut Hippoksen suureksi suosikiksi. Chlubnalla juttelee ja paijailee vastustajan pelaajia ja selittää pelin saloja heille - tietenkin tšekiksi.
Harri Sillgren

7+

Lunasti itselleen mandaattipaikan Tonin viereen harjoituskauden vahvoilla peliesityksillä. Syyskuun jälkeen vaipunut lähes täydelliseen yöhön. Tällöin myös selvisi miksi Sillgren oli Lukossa niin tehoton. Mies veivaa hyökkäyspäässä aina liian monimutkaisia kuvioita ja kompastuu lopulta omaan näppäryyteensä. Pimensi myös pikkunäppäryydellään Tonin tehoja kunnes valmennusjohto älysi erottaa heidät.

Antti Virtanen

8 1/2

Pikku-Antti on ehkä eniten kärsinyt siitä kun ketjuja ollaan vaihdeltu. Pelannut kuitenkin suurimman osan ajasta kakkoskentässä Chlubnan ja Ahosen kanssa. Tämä ketju onkin ollut joukkueen toimivin osa niin pelillisesti kuin tuloksellisestikin. Virtanen on sellainen pelaaja, joka tarvitsee tilaa ja on ollut sitä saadessaan todella vaarallinen pelin- ja maalintekijä. Varsinkin ylivoimalla Virtanen on ollut elementissään. Hänen ylivoimatehojaan haittaa vain se, että muut eivät ole olleet.

Tuomas Pihlman

8-

Pihlmanin rooli on ollut joukkueessa joko kakkoskentässä
Olli Ahosen ja Chlubnan vierellä tai vanhassa HPK-kentässä, joka toimii kolmosvitjana. Pihlmanin pelitapa on rynniä
voimalla ja taidolla hakien vapaita paikkoja. Nykyinen rooli täyttää
varsin tehokkaasti Jussi Pesosen jättämää aukkoa JYPin
kakkoskentän voimahyökkääjänä. Pihlmanin huonot puolet
eli hosuminen kiekon kanssa ja turha pörrääminen on
vähentynyt viime kaudesta merkittävästi, mutta liian
usein Pihlman menettää kiekon keskialueella
hyökätessään, josta usein on seurannut pahoja
vastahyökkäyksiä. Pihlman oli monien kannattajien
hampaissa koska ennen nilkkavammaansa oli ollut kovin
vaisu, mutta nilkkavammaa parannellessa taisi palaset
jotenkin siinä kuntopyörää polkiessa loksahtaa
paikalleen ja nyt Pihlmanin rooli joukkueessa on varsin
suuri. Pihlmanilla on vielä fyysisestä pelityylistään johtuen ikävä tapa ottaa liikaa jäähyjä. Pihlman on kuitenkin sen verran iso lupaus, että odotukset ovat hänen suhteensa erittäin kovat. Kohtuullinen peli ei riitä tulevalle NHL-pelaajalle. Yhä odotellaan.

Olli Ahonen

8 1/2

Joukkueen johtava sentteri, joka omaa myös hurrikaanipaitojen ehdottomasti parhaimman tehopörssilukeman. Kehittynyt monella osa-alueella Jyväskylässä pelatessaan, mutta eritoten vauhtia mies on saanut pohkeisiinsa lisää. Spock on kunnostautunut myös kiekon ylöstuonnissa. Kerännyt pariinkin otteeseen mediahuomion - ensin ratkaistuaan Helsingissä IFK:ta vastaan pelin jatkoajalla ja sitten viimeistelemällä kaksi alivoimamaalia Bluesia vastaan. Pelannut kaikenkaikkiaan järkevää ja kypsää peliä läpi koko syyskauden.Janne Hauhtonen

8+

Hauhtonen on ollut syyskauden oma itsensä eli moraaliltaan esimerkillinen taistelija, joka on peräksiantamattomuudellaan onnistunut jopa hetkeksi valtaamaan paikan ykköskentästä. Hauhtonen onnistui Tonin vierellä parhaiten tämän kauden keskushyökkääjistä hoitaen puolustustehtävät tunnollisesti ja laittamalla sen kiekon maaliin kun paikka tulee (Tonin vierellä yleensä tulee). Hauhtonen ollut vahva laitaväännöissä, joista usein saanut joukkueelleen rakennettua hyviä maalintekopaikkoja. Sai maalitilinsä viimein auki tv-ottelussa Saipaa vastaan muutama viikko sitten.

Tomi Hirvonen

7

Alivoimapelaaja, jolle ollaan tyrkytetty nyt jo toista kautta ykköskentän sentterin roolia, mutta Hirvonen ei ole kyennyt kerta kaikkiaan vastaamaan siihen huutoon. Epäonnistunut roolissaan lähes täysin. Tärkeä pelaaja alivoimalla, mutta niin oli V.P.Nutikkakin. Hirvonen omaa joukkueen rumimman plus/miinus-lukeman.

Tuomas Mikkonen

7 1/2

Yksi keskisuomalaisen kiekkokoulun tulevista tähdistä joka ankkuroitiin joukkueeseen pitkällä jatkosopimuksella. Mikkonen on ollut pelillisesti hiomaton timantti. Liike ja voima ovat riittäneet perusliigatasoon, mutta kaveri on erottunut kahdella eri tavalla. Mikkonen on esittänyt loistavia oivalluksia, mutta vastapainoksi harkitsemattomia jäähyjä ja jopa karkeita omanpään hasardeja. Aika näyttää onko Mikkonen timovertala vai juhaviinikainen..

Pekka Kärkkäinen

7 1/2

Kaverin sentterin taitoja ollaan haaskattu peluuttamalla miestä laidassa. Joukkueen parhaimpia aloittajia. Kärkkäinen profiloitui divarissa järkevästi pelaavana kahdensuunnan sentterinä. Liigassa mies sai kauden viimeisessä ottelussa maalitilinsä viimein auki. Paikkoja on ollut kyllä vaikka pariinkymmeneen maaliin, mutta kun terävyys ei riitä, niin se ei riitä!

Tuomo Jääskeläinen

7 1/2

Terrierimäisesti karvaava vanhempi Jääskeläinen on vaipunut neloskentän vähän peliajan myötä myös yhä näkymättömämmäksi. Kentälle päästyään on luonut vastustajan maalille säpinää - tavalla tai toisella.

Jari Jääskeläinen

7 1/2

Yksi juniorilupauksista, joka on jäänyt kovin pieneen rooliin. Tehnyt pisteitä mukavasti naurettavan vähäiseen peliaikaan nähden. Tulevaisuuden nimi, mutta tuskin hurrikaanipaidassa.

Juha-Pekka Hytönen

7+

Jäänyt kauden edetessä yhä pienempään rooliin. Omaa periaatteessa hyvän pelikäsityksen, mutta kaukalossa tämä on näkynyt syksyn aikana ani harvoin. Tähtihetket aloitusten voittamisissa, joskin hävinnyt juuri yleensä ne tärkeimmät ottelun tai erän viime hetkillä

Käymään vaan ei olemaan-osasto

Jozef Voskar

8+

"Hymyilevä Jooseppi" ei ollut valmennusjohdon mielestä vahvistus joukkueeseen ja olisi mahtunut "korkeintaan kolmos- tai neloskenttään." Uskokoon ken tahtoo, mutta vaikka Voskar ei ollutkaan aivan mitä Kamil Piroksen korvaajalta olisi odottanut, oli hän silti joukkueen ehdottomasti paras sentteri - ainakin kiekollisesti.

» Lähetä palautetta toimitukselle