ILV - IFK
LUK - HPK
SAI - JUK
SPO - PEL
WSH - SJS 2.00
OTT - ARI 2.30
CHI - NYI 3.30
CGY - CAR 4.00
EDM - DET 4.00

JYPin välitodistukset: Sensaatiovahti, uutta loistoa ja tyhjiä arpoja

LIIGA / Artikkeli
Joo-o.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Jatkoaika jakoi JYPin pelaajille joulutodistukset ensimmäisestä kauden puolikkaasta. Mukaan mahtui niin iloisia yllätyksiä kuin karvaita pettymyksiä. Päähuomion varastivat JYP-Akatemian kautta liigan puolelle nousseet nuorukaiset.

Maalivahdit

5
Veini Vehviläinen
18-vuotiaan sensaatiovahdin liigauran alku kuvastaa herraa loistavasti. Kotidebyytissään Vehviläinen päästi enemmän tai vähemmän helppoja osumia, mutta nuorukainen ei tuosta hätkähtänyt. Tuon jälkeen pessyt kilpakumppaninsa Tarkin jokaisella mittarilla. Kolme nollapeliä, alle kahden päästetyn maalin keskiarvo ottelua kohden ja 94:ää hipova torjuntaprosentti vie Vehviläisen hyvin lähelle vuoden tulokkaan titteliä. 
3,5
Tuomas Tarkki
Tarkin kautta on vaikea sanoa täysin epäonnistuneeksi, mutta paljon parempiakin otteita konkarilta on nähty. 35-vuotiaalla vahdilla on ennenkin ollut vaikeita hetkiä kauden aikana, mutta ennenkaikkea Tarkista on noussut aina esiin maalivahdille tärkein piirre: voittaminen. Tällä kaudella voittoprosentti hipoo vain 45:ä, kun kilpakumppanillaan Vehviläisellä sama lukema on 68:n luokkaa. Väläytellyt huippuosaamistaan, mutta uupuu tasaisuutta.

Puolustajat

5
Valtteri Kemiläinen
Viime kaudella liigan mukaan päässyt Kemiläinen on lunastamassa potentiaaliaan. Nuorta puolustajaa on pidetty köyhän miehen Sami Vatasena, eikä suotta. Liike ei ole Vatasen tasolla, mutta kiekollinen taituruus on upeaa katseltavaa. Kemiläisen suurimpia vahvuuksia on kuitenkin taito, joka monelta suomalaiselta puolustajalta puuttuu. Puolustaja saa aikaan hyvän laukauksen, joka ei jää pelaajaruuhkaan. Viime kauden suurin heikkous, pahat puolustuspään virheet, ovat myös vähentyneet merkittävästi. Tästä osoituksena myös JYPin paras tehotilasto. Sopimus loppuu tähän kauteen, tärkein yksittäinen kiinnitettävä pelaaja.
 4
Mikko Kalteva
Kaltevan alkukausi CHL:ssä oli haastava, mutta liigan puolella peli on kulkenut loistavasti. Vaikka puolustusvastuu ei ole unohtunut missään kohtaa, henkilökohtainen piste-ennätys miesten tasolla enää kahden pisteen päässä. Muutama maali ollut todellinen lahjahevonen, joten taitaa lukeutua ravimiehiin. 
4
Nolan Yonkman
Kun Yonkmanin hankinta julkistettiin, Jyväskylässä juhlittiin ja muualla valitettiin. Erityisesti miehen koon takia liikkeeseen ja kovaotteisuuteen liittyi paljon kritiikkiä. Liike ei tosiaan ole parasta, mutta riittävää tälle tasolle. Ollut erinomainen oman pään isäntä, jonka todellinen arvo mitataan vasta keväällä. Pelaa yksinkertaisesti, minkä vuoksi varma pelaaja antamaan avaavan syötön. Väläytellyt myös erinomaista pelisilmää. Konkarilta löytyy myös painava laukaus, mutta avausmaali odotuttaa itseään.
3
Mikko Luoma
Konkarin alkukausi on sujunut ailahtelevasti. Viime kaudella oli sarjan parhaimpia puolustajia, mutta tällä kaudella peliä ovat värittäneet juniorimaiset henkilökohtaiset virheet. Pääosin kuitenkin kohtalaisen tasainen suorittaja, jonka voi heittää kentälle tilanteessa kuin tilanteessa. Löytänyt uusvanhan kodin ylivoiman maskimiehenä.  
4
Valtteri Hietanen
Kolmatta kauttaan JYPin liigamiehistössä luutivasta Hietasesta on muodostumassa luotettava yleispuolustaja. Saanut viime kauden jälkeen fysiikkaansa paremmaksi, mikä näkyy erityisesti liikkeessä ja maalinedustalla. Yonkmanin pakkiparina pelaaminen on pönkittänyt miehen egoa, osallistuu kahakointiin innokkaasti. Miehen pelistä iskee silmään eniten virheettömys, josta kertoo vain kuuden minuutin jäähysaldo tältä kaudelta. 
3
Aleksi Salonen
"Sählä"-lisänimi kuvaa miehen pelaamista erittäin hyvin. Vaikka vartta ei ole kovin paljoa, on erittäin innokas jakelemaan taklauksia. Hyvän liikkeen turvin tukee innokkaasti hyökkäyksiä. Repertuaarista löytyy myös painava laukaus. Jumahtanut JYPissä ylimääräiseksi puolustajaksi, joten maisemanvaihdos voisi olla paikallaan.  
4
Jaakko Jokinen
Loukkaantumisten turvin paikan ylhäällä saanut Jokinen on tehnyt vakuuttavan sisääntulon omassa roolissaan. Pelaa Luoman parina yksinkertaista peliä ja jakaa helppoja syöttöjä. Akatemian puolella ylivoimavastuu hyvän laukauksen vuoksi ei ole vierasta, mutta JYPin puolella se on jäänyt vielä saamatta.  
2,5
Olli Aitola
Muutaman pelin JYPin puolella pienellä vastuulla pelannut Aitola ei päässyt kiinni omiin vahvuuksiinsa. Kiekollinen puolustaja ei saanut ylivoimavastuuta ja rytmiin kiinnipääseminen pienen vastuun vuoksi muutenkin haastavaa. Fysiikka ei riitä liigatasolle.  
2,5
Juuso Pulli
Viime kaudella liigaan murtautunut Pulli ihastutti omiaan ja vihastutti vastustajiaan. Tukee innokkaasti hyökkäyksiä, mutta tykkää myös hämmentää vastustajia. Heti kauden alkaan murtui jalka, jota ennen tehopisteet karttoivat miestä ja rooliksi jäi JYPin miinusmagneetti. Mieheltä voi odottaa suurta tason nostoa tauon jälkeen.  
2,5
Sami Niku
Viime kaudella Mestiksessä pelipaikkansa vakiinnuttanut Niku tuli suurin odotuksin JYPin puolelle. Kiekkoa rakastavan nuorukaisen uroteot jäivät kuitenkin tuonnemmaksi. Tällä hetkellä liike ainoa mainittava vahvuus. Ylivoimavastuusta elävän Nikun täytyy erityisesti kehittää laukaustaan, joka on todella huono. Puolustusvastuu tahtoi hetkittäin unohtua, minkä vuoksi komennus kävi takaisin JYP-Akatemian puolelle.

Hyökkääjät

3,5
Jani Tuppurainen
Tuppurainen on JYPin selkeä ykköshyökkääjä ja onnistunut kantamaan tuota roolia kelvollisesti. Suuri halu johtaa joukkoja niin kentällä kuin sen ulkopuolella, mikä korostui loukkaantumissuman ja tappioputken aikana. Kerännyt tehopisteitä hyvin, mutta suurin huomio kiinnittynyt miehen ulosajoihin. Sortuu hetkittäin pelin ulkopuolella hiihtelyyn, kun halu ratkoa kasvaa valtavaksi. 
3
Anssi Löfman
Eipä sitä vieläkään nähty, nimittäin Löfmanin ehjää kautta. Epäonnen soturi on kuitenkin pelannut kelvollisen kauden. Hieman yllättäen yksi eniten miinuksia keränneitä hyökkääjiä hurrikaaniryhmässä. Maalitahti ollut kuitenkin hyvä, eikä maaliennätys ole kuin kolmen kihauksen päässä. 
3
Janne Tavi
Tavi on hoitanut oman roolinsa kohtalaisen hyvin. 14 tehopistettä oikeuttaa tällä hetkellä JYPin toiseksi tehokkaimmaksi pelaajaksi. Siinä mielessä hoitanut roolinsa hyvin, mutta mahdollisuuksia myös parempaan pistesaaliiseen olisi.  
2,5
Tuomas Pihlman
Viime kauden hurja maalisaldo nosti kapteeniin kohdistuvat odotukset kattoon. Ei päässyt alkukaudella odotettuun tahtiin, kun sihti oli hieman hukassa. Tuon jälkeen ikävä loukkaantuminen, joka pitää miehen sivussa mahdollisesti koko loppukauden.  
2
Joonas Nättinen
Ykkössentteriksi kaavaillun Nättisen alkukausi ei ole sujunut kovin onnellisten tähtien alla. Vakuuttavat otteet CHL:ssä lupasivat hyvää, mutta pistetahti on ollut erittäin heikko liigan puolella. Onnistuu luomaan maalipaikkoja hyvällä liikkeellään ja näppärillä käsillään, mutta yrittää usein liian vaikeita suorituksia. Joukkueen huonoin tehotilastokaan ei aiheuta hurraa-huutoja.  
2,5
Petr Hubacek
Vasta juuri ennen taukoa kauden ensimmäisen maalinsa iskeneelle Hubacekille kausi on ollut tehojen valossa poikkeuksellisen vaikea. Miehelle aukeaa joka peliin paikka, mutta jos ennen hän tarvitsi jalkapallomaalin osuakseen, syksyllä niitä olisi tarvittu kaksi. Työmoraali kuitenkin huikealla tasolla, minkä vuoksi tärkeä pelaaja hurrikaaniryhmässä.  
4
Miika Lahti
Lahti on hoitanut oman roolinsa erinomaisesti. Korvaamaton pelaaja alivoimalla ja muutenkin puolustuspelin spesialisti. Sentterin paikalle riittää tunkua, mutta silti ansaittu jatkosopimus. Ulkomaanoptiot kielivät siitä, että ulkomaan keikka saattaa olla edessä.  
4
Janne Kolehmainen
Täksi kaudeksi JYPiin siirtynyt Kolehmainen on ollut juuri sitä, mitä häneltä saattoi odottaa. Heti loukkaantumisen jälkeen kaukaloon paluu sujui sellaisessa merkeissä, ettei hän jäänyt huomaamatta. Toiset keräävät tehopisteitä, mutta Kolehmainen kerää mustelmia. Ja niitähän kertyy, sillä hakee blokkauksia erittäin innokkaasti.  
3
Robert Carlsson
Lainasopimuksella Jyväskylään saapunut Carlsson pelasi yhden ottelun, jossa loukkaantui heti. Sen jälkeen palasi kaukaloon ja muodostanut Kolehmaisen sekä Lahden kanssa hyvän vastustajan parhaiden nollausketjun.  
2,5
Darryl Boyce
Myös Boyce kärsi heti kauden alkuun loukkaantumisen, joka on pitänyt hänet sivussa jo pitkään. Kanadalaiselta on totuttu näkemään tasonnostoa keväällä. Sitä todellakin odotetaan, sillä pelatuissakin otteluissa lisäarvo on ollut varsin pieni.  
5
Topi Nättinen
Vähän vastuuta, mutta sitäkin enemmän tehopisteitä. 14:n pelatun ottelun jälkeen kasassa 11 tehopistettä - ja vieläpä vähäisellä peliajalla. Sai taukoa edeltäneessä Pelicans-ottelussa tilaisuuden ykkösketjun keskellä kolmannen erän ja jatkoajan ajan, jolloin tulokseksi jäi "vaatimaton" 1+2. Ansaitsee ehdottomasti suuremman roolin kuin tähän mennessä saanut.  
4
Markus Nenonen
Nenonen on saanut ennenkaikkea peliinsä kokonaisvaltaisuutta, eikä hän ole enää vain erinomaisen rannelaukauksensa varassa. Toisaalta hyvän laukauksen käyttö hieman jäänyt varjoon, osittain ylivoimavastuun vähäisyyden vuoksi. Voikin pitää jopa todennäköisenä, että maisema vaihtuu suuremman roolin perässä. 
4,5
Valtteri Hotakainen
Hotakainen johtaa sarjan parasta nelosketjua. Suurimpiin vahvuuksiin kuuluu juuri kiekkojen riistäminen, josta on tullutkin kauden mittaan varsin tuttu näky. Johtaa JYPin hyökkääjien tehotilastoa.  
5
Mikko Salmio
Salmio on pelannut huikean alkukauden. Alivoimaspesialistille ilman ylivoimavastuuta 11:n tehopisteen saldo on erittäin hyvä. Osoittanut kylmäpäisyyttään nousemalla esiin ratkaisevilla hetkillä useampaan otteeseen. Erittäin näppärät kädet, jotka mahdollistaisivat pelaamisen myös ylemmissä ketjuissa.  
4
Henri Kanninen
Viime kaudella Mestistä hetkittäin jopa dominoinut Kanninen on pelannut vakuuttavan kauden. Loukkaantumistenkin kautta isoon rooliin päässyt 20-vuotias hyökkääjä on JYPin kuudenneksi paras pistemies, mitä voi pitää hyvänä suorituksena. Erittäin näppärä hyökkääjä, joka ei luista puolustusvastuustaankaan.  
3,5
Mikko Virtanen
Päävalmentajan veljenpoika on yksi monista, joka sai liigakasteensa loukkaantumisten kautta. Pelasi roolinsamukaisesti hyvää kahden suunnan peliä. Erikoistui melkoiseksi vastustajan hämmentäjäksi, joka vaihtoi kakkureseptejä vastustajan pelaajien kanssa useaan otteeseen.  
2
Joose Antonen
Sekä Antosella että seuralla oli varmasti huomattavasti suuremmat odotukset nuoresta taiturista. Wanhan koulukunnan ilvesläinen ei päässyt missään kohtaa pelaamaan vahvuuksillaan, mikä johti itseluottamuksen tuhoutumiseen.  Jatkoaika nimesi Antosen JYPin vedenjakajalla -pelaajaksi, mutta tästä on jäämässä käteen tyhjä arpa.
3,5
Joel Sund
Mitä saadaan, kun yhdistetään Petr Hubacek, Tuomas Pihlman ja Sim Liivik? Joel Sund. Sund oli vielä hieman raakile liigaan, mutta potentiaalia löytyy. Kova työmoraalin ja hyvän laukauksen lisäksi löytyy hämmentäjän piirteitä. Välillä keskittyy hämmentämiseen liikaa, jolloin muut vahvuudet unohtuvat.  
2
Mathias Tjärnqvist
Hätäpaikkaajaksi hankittu Tjärnqvist on ollut erittäin näkymätön. Hyöty jäänyt pieneksi, sillä ollut loukkaantuneena pitkän pätkän. Mahtuminen kokoonpanoon todella tiukilla, jos lainapestiä jatketaan.  
1,5
Severi Sillanpää
Tjärnqvistin kanssa samaan aikaan tullut hätäapu ei tuonut JYPiin juuri lisäarvoa. Mieleenpainuvin hetki oli eräässä syksyn ottelussa, kun Sillanpää katkaisi JYPin kirin huitomalla kiekon omaan maaliin.  
 
Listaukseen otettiin mukaan vähintään viisi ottelua pelanneet pelaajat. Listattujen lisäksi JYPissä vastuuta saivat Dennis Saikkonen, Waltteri Lehtonen ja Kalle Saramäki.

» Lähetä palautetta toimitukselle