TOR - ARI 2.00
EDM - CAR 4.30
COL - NSH 22.00
LAK - STL 23.00

JYPin topit ja flopit kaudella 2004-05

LIIGA / Artikkeli
Joukkue pelasi kohtuullisen runkosarjan, mutta pudotuspeleistä ei jäänyt taaskaan paljon kerrottavaa. Seuraavassa on arvosteltu kuluneen kauden pelaajat siten, että yksi logo kertoo pahasta alisuorittamisesta ja viisi logoa todellisesta nappikaudesta. Jokaista edustusjoukkueessa käynyttä ei ole arvosteltu, sillä pääpaino on annettu varsinaisille runkopelaajille.

Maalivahdit

50 Tommi Nikkilä src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Ei päässyt siihen vireeseen, mitä valmennusjohto ja etenkin fanit odottivat. Peliajan puutteesta odotettua vaisummat otteet eivät ainakaan olleet kiinni, sillä Nikkilä joutui selvään kakkosmaalivahdin rooliin oikeastaan vasta kauden lähestyessä loppuaan. Vakuutti seuran kuitenkin jälleen siinä määrin, että sai jatkosopimuksen. Otteisiin pitää saada lisää tasaisuutta.

72 Sinuhe Wallinheimo src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Toi joukkueeseen juuri sitä kokemusta ja auktoriteettia, jota kaivattiinkin. Pelasi hyvän runkosarjan, mutta lyhyeksi jääneet pudotuspelit jättivät varjon kuluneeseen kauteen. On joka tapauksessa tulevaa kautta ajatellen yksi tärkeimpiä tukipilareita, eikä muutamaa haparointia pidä jäädä liiaksi murehtimaan. Suurimmat vahvuudet pelin ohjaamisessa ja on isokokoisena hyvin peittävä maalivahti.

Puolustajat

5 Miika Huczkowski src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Peruspuolustajien parhaimmistoa. Pelasi jälleen tasaisen varman kauden, mutta aivan viimeinen silaus jäi edelleen puuttumaan. Ei tee virhettä omassa päässä juuri koskaan. Pientä terävyyttä kaivattaisiin, mikä antaisi edellytykset vaikka maajoukkuetasolle asti. Ensi kauden tärkeimpiä runkopelaajia.

6 Petri Virolainen src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Runkosarjassa oli välillä suuria ongelmia liikkeen ja sijoittuvuuden kanssa, mutta pudotuspeleistä saa puhtaat paperit. Jostain taisteluilme aina löytyy tärkeimpiin peleihin. Se ei vain yksistään riitä, sillä kausi on pitkä. Virolaiselle maiseman vaihto tekee hyvää, sillä Jyväskylässä kaikki tuli jo annettua. Erittäin uhrautuva pelaaja, joka ei pelkää mustelmia kiekkosateessa.

20 Tommi Kovanen src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Pelasi ehjän kauden saalistaen puolustajalle mukavat tehot 10+15. Kun Korhonen suuntaa Sveitsiin, jää Kovasen harteille entistä enemmän vastuuta joukkueen alakerran kiekollisesta pelaamisesta. Ura ollut nyt noususuhdanteessa, suurempia heikkouksia ei enää löydy. Pienikokoiselta ei kaiketi voi vaatiakaan kovin suurta panosta fyysiseen pelaamiseen.

33 Duvie Westcott src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Alkukausi meni opetellessa ja totutellessa, mutta kevätkausi oli kerrassaan upea. NHL-vahvistukselta ei voi odottaakaan sen vähempää. Omassa päässä aivan omaa luokkaansa niin kiekollisessa kuin fyysisessäkin pelissä. Pelasi ylivoimaa siniviivalla ampuen suoraan syötöstä todella lujaa. Pudotuspeleissä sattunut epäselvä nahistelu Tapparan Puistolaa vastaan ei juuri himmennä miehen arvoa ainakaan Jyväskylässä.

38 Jari Korhonen src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Sveitsiin siirtyvä Korhonen jättää ison aukon JYP-puolustukseen. Kulunut kausi ei ollut aivan yhtä häikäisevä kuin ennätykset rikkonut edellinen, mutta kiitettävät paperit Korhonen tästäkin saa. Erityismaininta on annettava siitä, että vaikka taskussa pullotti oletettavasti rahakas sopimus Ambri-Piottan kanssa, ei Korkki pistänyt leikiksi vaan pelasi täysillä loppuun saakka lupaustensa mukaisesti.

39 Ilkka Vaarasuo src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Hiljainen puurtaja. Ne sanat kuvaavat Vaarasuon kautta ja luonnetta parhaiten. Ei omannut otteissaan aivan Huczkowskin varmuutta, mutta kovasti siihen suuntaan on menossa. Saanee lisää vastuuta ensi kaudella, jolloin lopullinen potentiaalikin nähdään. Kehitettävää jokaisella osa-alueella, muttei missään erityisen huono.

58 Jyri Marttinen src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Tehojen valossa kausi ei ollut kovin onnistunut, mutta joukkueen ärsyttäjän ja fyysisen pelaajan roolin hän hoiti edelleen mallikkaasti. Vaikka ikää ei vielä mahdottomasti ole, kuuluu silti jo kokeneeseen kaartiin. Niinpä hän onkin tärkeä lenkki tulevan kauden joukkueessa. Ehkä suurin syy tehojen uupumiseen oli röyhkeyden puute maalipaikkoihin menemisessä. Kiekollisena pärjää kyllä.

Hyökkääjät

11 Carlo Grünn src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Tehoja ei edelleenkään löytynyt siihen malliin kuin varmasti kaikki olivat odottaneet. Potentiaali pysyi piilossa. Kaipaisi selvästi aggressiivisempaa ja intensiivisempää otetta peliinsä. Nyt paketti hajosi helposti surffailun puolelle. Tuleva kausi kaiken muuttaa voi, mutta pienoinen ihme pitää jo tapahtua.

12 Ilari Filppula src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Huima parannus edelliseen kauteen verrattuna. Ei ole ihme, että Jokerit korjasikin nyt omansa pois. Ei pelännyt enää ottaa ja antaa mustelmia, kiekollisessa pelissähän vanhempi Filppula on ollut aina hyvä. Muutkin kuin kirkumispuolen hoitavat joukkueen fanit olisivat kernaasti pitäneet miehen Jyväskylässä.

15 Juha-Pekka Hytönen src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Jatkoi siitä mihin edellisen kauden päättyessä jäi eli kehitystä tapahtui edelleen etenkin pelinluvussa ja rutinoitumisessa liigaympyröihin. Kuitenkin ehkä vieläkin enemmän odotettiin, sillä Hytönen jäi vähän Filppulan varjoon.

16 Arsi Piispanen src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Voiman puute oli pahin este sille, ettei ensimmäinen kausi ollut mitenkään hätkähdyttävä, vaikka loppua kohden petrasikin ihan silmissä. Tosin eipä kukaan liikoja vielä odottanutkaan, vaikka potentiaalinsa puolesta kuuluukin ikäluokkansa parhaimmistoon. Ensi kaudesta on lupa odottaa jo enemmän. Kookkaaksi kaveriksi varsin näppärä käsistään.

17 Jari Jääskeläinen src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Kehitys polki pisteiden valossa paikoillaan, eikä ennenkin peräänkuulutettua tasaisuutta löytynyt oikein vieläkään. Loisto-ottelua saattoi seurata useampi peli unten mailla. Taklausinnosta on pisteet annettava. Rooli toki onkin toimia enemmän työmyyränä kuin pistenikkarina. Jatkaa joukkueessa, joten edustaa jatkuvuutta.

21 Steve Martins src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Hyvin kaksijakoinen kausi. Yhtäältä Martins oli liigan yksi parhaimpia pelaajia alivoimalla, mutta toisaalta pistesaalis jäi kovin laihaksi. Juuri tehojen puute pudottaa miehen arvosanaa olettaen, että hän oli JYPin yksi kaikkien aikojen kalleimmista pelaajista. Ulkomaalaiselta on vaadittava enemmän. Sympaattinen kaveri, mutta se ei nyt auta.

22 Valtteri Tenkanen src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Ikuinen epäonnen soturiko? Jälleen loukkaantumiset pilasivat kauden, eikä todellista mahdollisuutta läpimurtoon tullut. Vain yksi annettu logo ei ehkä tee oikeutta miehelle, mutta suuri loukkaantumisalttiuskaan ei ole jääkiekkoilijalle hyve. Kaikki varmasti toivoisivat, että hän saisi pelata edes yhden terveen kauden, jolloin todellinen veri voitaisiin punnita.

23 Ossi Louhivaara src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Tulokaskauden alku meni vielä tuntumaa hakiessa, mutta paransi loppua kohden. Kokonaisuutena ehjä paketti. Väläytteli etenkin kevätpuolella jo useinkin taitojaan. Kun viimeistelytaidot ja rohkeus vielä paranevat, tästä miehestä on JYPille tulevaisuudessa suurta iloa. Siitä uskaltaa lyödä vaikka vetoa.

24 Tuomas Mikkonen src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Eipä ollut "nyt tai ei koskaan"-kausi, vaikka edellisessä Jatkoajan arviossa niin povailtiin. Sai vieläkin uuden mahdollisuuden, jatkaa edelleen hurrikaanipaidassa. Toiveet siitä, että Mikkosesta tulisi uusi Tuomas Pihlman, voidaan todennäköisesti jo kuopata. Sen sijaan fyysisellä rymistelypuolella hän on mies paikallaan. Ottanee myös suurempaa roolia alivoimalla. Pisteitä tekevän yleispelaajan visiosta on kaiketi valmennusjohdossakin jo luovuttu.

26 Jarkko Immonen src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Mitä ylistyssanoja hänestä vielä keksisi lisää? Jälleen todella vakuuttavaa jälkeä läpi kauden. Jaksoi puurtaa illasta toiseen, eikä valittanut. Selviä heikkouksia ei ole, ellei JYPin yleisesti surkeaa rangaistuslaukaustasoa oteta lukuun. Kuuluu huonoimmillakin osa-alueilla joukkueen keskiarvon paremmalle puolelle. Tekipä vielä jatkosopimuksenkin seuran kanssa. Asia, mikä sai vain hieman liioitellen sanottuna puoli Jyväskylää sekaisin. Pudotuspelipelaajana Immonen tosin on edelleen pienoinen kysymysmerkki.

27 Janne Hauhtonen src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Joukkueen kapteeni teki henkilökohtaisen kauden piste-ennätyksensä ja oli taistelutahdoltaan sekä uhrautuvalta pelityyliltään vähintään entisenlaisessa iskussa. Hyvän alun jälkeen seurasi vaatimattomampi kausi, mutta kevättä kohden intoutui oikein kunnolla. Suurimmat heikkoudet edelleen viimeistelytaidoissa ja aloituksissa, mutta toisaalta paikkasi puutteitaan valtavalla työmäärällä kaukalossa. Mielenkiintoista nähdä, miten Hauhtonen menestyy IFK:ssa.

40 Jaakko Uhlbäck src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Kokenut laituri, jonka arvo nousi etenkin vaikeina ajanjaksoina. Ei ole sattumaa, että juuri Uhlbäck esimerkiksi katkaisi joukkueen ja koko liigan kaikkien aikojen pisimmän maalittoman putken. Oli jälleen siinäkin mielessä arvokas työmyyrä, että teki pisteitäkin varsin mukavassa tahdissa. Hänen lähtönsä on iso menetys jyväskyläläisille.

42 Antti Virtanen src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Ei päässyt aivan samanlaiseen lentoon kuin edellisellä kaudella, mutta hyvä näinkin. Miinuksena edelleen tason heittelehtiminen. Taiteilijasielut taitavat vain yksinkertaisesti olla muita hieman enemmän mielialapelaajia. Aivan huikea kiekon ja pelinluvun kanssa, kunhan on vain juonikkaalla päällä. Jatkaa seurassa, mutta uhkakuvana tutkapari Immosen siirtyminen Ison veden taakse. Se saattaa vaikuttaa Virtasen pelaamiseen todella heikentävästi.

45 Jody Shelley src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif"> src="/images/joukkueet/smliiga/lowres/jyp.gif">

Neljä logoa vaativat selityksen. Suoranaisesti pelillistä hyötyä miehestä ei ollut kuin ylivoimalla maskimiehenä, mutta tuskin kukaan osasi odottaa sellaista Shelley-huumaa Hippoksella, mikä lopulta koettiin. Taloudellisesti nappisijoitus ja yleisön ehdoton lemmikki. Oli kentällä juuri se järjestysmies, joka piti vastustajan pelaajat kurissa ja herrannuhteessa pelkällä olemassaolollaan. Antoi myös itseluottamusta joukkuetovereilleen. Ei myöskään syyllistynyt yhteenkään ylilyöntiin, vaikka varmasti monet kukkahattutädit sitä pelkäsivät tai salaa toivoivat, ihan miten vain.

Muut pelaajat

Alla on luetteloitu muut pelaajat, jotka pelasivat kauden aikana vähintään yhden ottelun edustusjoukkueen mukana. Kyse on suurimmaksi osaksi nuorista pelaajista, joiden pääasiallinen joukkue oli vielä A-juniorit. Lisäksi listassa on ennen siirtoajan umpeutumista pois siirtyneiden Mikko Mäenpään ja Lauri Kinoksen sekä muutaman pelin Kajaanin Hokista lainassa olleen Eerikki Koivun nimet. Kuten voi havaita, aika moni A-juniori sai peliaikaa liigamiehistön mukana. Se kertoo paitsi loukkaantumisista, myös materiaalin kapeudesta. Noista tulevaisuuden nimistä olisi ehkä voinut jo nyt nostaa arvostelun kohteeksi muutamia hieman enemmän pelanneita, mutta heidän aikansa tulee vielä varmasti!

2 Henrik Forsberg

4 Lauri Kinos

7 Mikko Mäenpää

13 Filip Riska

18 Erkka Leppänen

29 Eero Hyvärinen

31 Juha Jääskeläinen

32 Eerikki Koivu

41 Aleksis Ahlqvist

» Lähetä palautetta toimitukselle