JYPin pelaaja-arvostelut: kausi 2000-01

LIIGA / Artikkeli
JYP sijoittui ensimmäisenä suljetun liigan vuonna toiseksi viimeiseksi. JYP lähti kauteen ehdottomasti pienimmällä pelaajabudjetilla. Etukäteiskaavailuissa JYPin joukkue haukuttiin Mestis-tasoiseksi A-junnujoukkueeksi ja suljetun sarjan pahimmaksi sivuotuotteeksi.

Keskisuomalaiset saivat kuitenkin yleisen hyväksynnän viimeistään loppusyksystä seitsemän ottelun voittoputkensä jälkeen. Keväällä nuorelle joukkueelle tuli väsy, ja play-off paikka karkasi noin kolmea viikkoa ennen runkosarjan päätöstä. Viimeisiin otteluihin JYP kuitenkin latasi kaikkensa ja tarjosi mm. kauden viimeisessä kotiottelussaan kannattajilleen makoisan voiton tämän kevään finaalijoukkueesta Tapparasta lukemin 9-1.

Maalivahdit

#34 Mika Lehto 8+

Ässien erotetun toimitusjohtaja Kari Takon hylkäämä nuori maalivahti varasti yllättäen show:n ja ykkösvahdin paikan Ari-Pekka Siekkiselta. Pelasi JYPille monta pistettä ja kykeni yksin voittamaan otteluita. Ottet alkoivat kuitenkin ailahdella mystisesti heti kun Siekkisen kone oli poistunut Suomen ilmatilasta.

#31 Mika Nyman

Sai vain satunnaisia minuutteja ja pelasi kaksi ja puoli ottelua tällä kaudella. Pelaamattomuus näkyi Saipa ottelussa jossa joutui keräämään kiekon kuudesti selkänsä takaa. Lähtee hakemaan vauhtia ensi kaudeksi Mestiksestä.

Puolustajat

#3 Chris MacKenzie 8-

Yliopistosarjoista Suomeen ensimmäistä ammattilaiskauttaan pelaamaan saapunut kanadalaispakki oli ensimmäiset pelit eksyksissä, mutta sai pelin juonesta kiinni nopeasti. Oli JYPin varmin pakki läpi kauden, mutta tehoja jäätiin kaipaamaan. Kuitenkin JYPin takalinjojen parasta osastoa. Jätti kuitenkin Jyväskylän.

#4 Pekka Poikolainen

Varakapteeni hoiti tonttinsa tyylillä ja taidolla vaisun viime kauden jälkeen. Pelasi koko kauden ykköskentässä ja ykkösylivoimassa. JYPin paras pakki kävi myös hetken tauon jälkeen haistelemassa maajoukkuekuvioita. Ehdottomasti JYPin johtava pakki kiekollisesti ja muutenkin. Solmi kaksi vuotisen jatkosopimuksen JYPin kanssa.

#6 Petri Virolainen

Vaasan Sportin konkurssipesästä pelastettu pohjalainen järkäle hankittiin pitämään JYPin maalinedusta puhtaana.Teki sen työn sen verran hyvin että ansaitsi kahden vuoden jatkosopimuksen. Sai jopa vastuuta ylivoimassa jossa väläytti kovaa laukaustaan joka pääosin kuitenkin suuntautui jonnekin muualle kuin maalia kohden. Ongelmia suunnanvaihdossa. Vakuutti esitytksillään sen verran että sai kahden vuoden jatkosopimuksen.

#7 Markku Paukkunen 7-

TPS:n junioreista Jyväskylään korkoa kasvaamaan tullut kiekollinen pakki esitti syyskauden hirveitä kiekonmenetyksiä ja hävisi järjestäen kaikki kaksinkamppailut. Nuorten MM-kisojen jälkeen Jyväskylään saapui kuitenkin muuttunut mies, joka oli selvästi liigatasoa. Kiekolliseksi pakiksi kiekko poltti lavassa liikaa.

#8 Riku Varjamo 7+

Teki sitä mitä parhaiten osasi ja pelasi viisaasti koko kauden. Ei riskejä, ei onnistumisia eikä takaiskuja. Hoiti hommansa, poistui takavasemmalle eikä kukaan huomannut edes kaivata.

#9 Jyrki Välivaara 8-

Viime kauden komeetta oli todella hukassa alkukauden. Valmennusjohto peluutti Ytfeldtin lähdettyä "Välimaata" ykköspakki parissa vaikkeivat esitykset olisikaan siihen oikeuttaneet. Loppukaudesta alkoi kuitenkin lähestyä omaa tasoaan ja olisi ollut kova luu play-offeissa jos sinne asti JYP olisi yltänyt. Jättänee JYPin ja suunnannee tiensä -surprise, surprise- Tapparaan!

#18 Markus Kankaanperä 7

Kankaanperä avasi maalitilinsä ja lopulta tekaisi maaleja 4 kappaletta kauden aikana. Vahvaa kiekotonta peliä, mutta kiekon kanssa yhä onnetomia ratkaisuja. Samoin "Kangella" oli paha taipumus ottaa typeriä jäähyjä pahaan aikaan. Maalinedusta siivottiin liian usein nyrkillä suoraan vastustajan naamaan samalla kun tuomari katsoi paraatipaikalta.

#36 Jarkko Glad 8-

Konstaapeli Glad toi kokemusta ja rauhallisuutta mutta myös kovuutta JYPin puolustukseen. Vaikka kulku on verkkaista, hyvä sijoittuminen pelasti paljon. Pelasi myös ajottain laiturina. Ylläpitää järjestystä myös ensi kaudella JYPin takalinjoilla.

Hyökkääjät

#13 Tuomo Jääskeläinen 7+

Koko kauden räkä poskella terrierimäisesti karvannut Jääskeläinen sai kunnian tehdä JYPin rumammat räkämaalit. Kun kiekko lähti Jääskeläisen mailasta kohti vastustajan maalia, alkoi usein spede show. Omasi jossain vaiheessa todella ruman +/--luvun, mutta onnistui parantamaan sitä siedettävän näköiseksi ennen kauden loppua. Yritys ei Jääskeläiseltä loppunut missään vaiheessa. Karvaa vielä kaksi vuotta JYPin paidassa.

#14 Mika Paananen 8+

Takaisin JYPiin palannut ja Ceen rintaansa saanut värikäs psykologi oli JYPin toiseksi paras pistemies. Ilmoitti ennen kauden alkua lopettavansa peliuransa tähän kauteen ja tekikin sen komeasti. Keski-Euroopan vuodet eivät aiheuttaneet ongelmia "Patun" sopeutumiselle liigakiekkkoon. Kädet eivät tärisseet selvissä maalintekopaikoissa, mutta puolustuspelaamisessa sellaisia puutteita jotka pitivät Patun kakkoskentässä. Silti joukkueen paras pelintekijä. Ajoittainen flegmaattisuus ei sopinut kapteenin arvolle. Tätä kautta on kuitenkin hienoa muistella vielä kiikkustuolissa.

#15 Juha-Pekka Hytönen

Kampesi Mikko Hyytiän liigajoukkueesta vaikka joutui itse hakemaan vauhtia Diskoksesta. Hyvä aloittaja, mutta onnistumisprosenttiläpiajoissa taisi olla tällä kaudella nolla. Kun Hytönen oli yksin läpi sai vastustajan maalivahti ottaa vaikka huikan juomapullosta. Solmi jatkosopimuksen.

#16 Olli Ahonen 8-

Koko harjoitus- ja syyskauden sairastuvalla selkäänsä parannellut Ahonen lunasti paikkansa JYPin kakkoskentässä. "Spock" oli rikkonaisesta kaudesta huolimatta JYPin toiseksi paras sentteri. Pelasi myös ajoittain laiturina jossa sai toteuttaa itseään hyökkäävämmässä roolissa. Takuuvarma aloittaja. Solmi vuoden jatkosopimuksen.

#23 Tuomas Pihlman 7 1/2

Jyväskyläläisen kiekkokoulun kirkkain kruununjalokivi sitten Timo Vertalan. Tuomas Pihlman sai niskaansa huikeat odotukset kun Pesonen vaihtoi maisemaa. Fyysisesti vahva kuin härkä ja jakeli sellaisia pommeja että Hippoksen laidat joutuivat koville. Omaa huikean potentiaalin kaikilla osa-alueilla, mutta kieltämättä kiekollisestikin lahjakas Pihlman väläytteli tätä osaamistaan aivan liian harvoin. Solmi vuoden jatkosopimuksen.

#24 Radoslav Kropac 8+

Tärkeiden maalien mies ylsi JYPin maalipörssissä Tonin jälkeen kakkoseksi. Kärsi tehottomuudesta varsinkin keväällä kunnes syttyi pari kierrosta ennen runkosarjan loppua hirveään pistetehtailuun, joka ei kuitenkaan vakuuttanut valmennusjohtoa tarpeeksi. Esitti komeiden maalien lisäksi sellaisia pellehyppyjä, että Simo Salminenkin voisi ottaa oppia. Suuntasi tiensä Keski-Euroopan rahakaukaloihin.

#26 Zdenek Sedlak

Bluesista saatu lainamies saapui JYPiin juuri ennen seitsemän ottelun voittoputkea. Typerä Virkkusen taklaus jätti pahan maun suuhun tämän epätyypillisen tsekin kaudesta. Sedlakilla oli ominaisuus saada vastustajan pelaajat kihisemään raivosta. Loistava karvaaja ja teknisesti taitava

#27 Janne Hauhtonen 8

Pomminvarma isokokoinen kolmoskentän sentteri joka piti tasonsa läpi kauden muun joukkueen esitysten heitellessä. Oma pelillinen taso nousi kauden aikana huimasti. Solmi JYPin kanssa vuoden jatkosopimuksen.

#28 Jouni Kulonen 7 1/2

Liigan pienin pelaaja kiusasi JYPin hengen mukaisesti isompiaan. Alkukaudesta oli hauska näky kun "Tasku-Herkules" työnsi puolta pidempiä miehiä sivuun. Taitava kuin mikä. Joutui penkille useassa ottelussa ehkä ilman hieman kevyin perustein. Ei jatka JYPissä joka on oikeastaan harmi.

#29 Jussi Pesonen

Hippoksen suosikki jätti kauden jälkeen hyvästit JYPille ja Jyväskylälle. Istui muutaman pelin asennevamman takia, mutta jäälle päästyään ei asenteessa ollut mitään vikaa. Parhaimmillaan pitelemätön ja maalin edessä kykeni ratkaisuihin pienessä tilassa.

#32 Tomi Hirvonen 7+

Ilveksestä kaapattulle sentterille kaavailtiin suurta roolia JYPin ylivoimassa, mutta "Hirvi" ei kyennyt vastaamaan huutoon vaikka vieressä viiletti Petr Tonin ja Zdenek Sedlakin kaltaisia taitureita. Pistesaalis jäi pienemmäksi kuin edelliskauden nelossentteri Juha Viinikaisen tämän kautinen pistesaalis Ässissä. Ongelmana koko kauden huonot ratkaisut ja tyttömäinen laukaus. Paljon petrattavaa ensi kaudelle, jonka Hirvonen kuitenkin viettää JYPissä.

#42 Antti Virtanen 8+

HPK:n hylkäämä pistehai teki tuhoisaa jälkeä divarissa ja sai jälleen mahdollisuuden JYPissä. Vastasi huutoon kunnioitettavan tehokkkasti, vaikka pehmeys vaivasi ajoittain. Ansaitsi itselleen kahden vuoden jatkosopimuksen.

#87 Petr Ton 9 1/2

Jumala. Petr Ton pelasi itsensä jo viime kaudella keskisuomalaisten sydämiin. Koko kauden kultakypärää kantaneen tsekkitaitelijan peli oli huimaa katsottavaa läpi koko kauden. Ilo oli ylimmillään kun "Tono" suostui JYPin kosintaan ja solmi jatkosopimuksen.

Käymään vain muttei olemaan-osasto

#1 Ari-Pekka Siekkinen (mv)

Ikoni palasi kotiin, mutta loukkaantumiset antoivat näyttömahdollisuuden kakkosvahto Lehdolle, joka sitten lunastikin ykkösvahdin paikan itselleen. Lähti Saksaan Hannover Scorpionseihin siirtorajan viimeisenä päivänä peliaikaa hakemaan. Symbolisesti paluu oli tärkeä.

#12 Jarno Tiilikainen (h)

Luotettava neloskentän laituri asetti itselleen loistavan harjoituskauden jälkeen riman jota ei enää liigassa kyennyt ylittämään. Haki vauhtia Jukureista, jossa loukkaantui pahasti ratkaisupeleissä.

#17 Jari Jääskeläinen (h)

A-junioreiden kapteeni pelasi itselleen pitkän jatkosopimuksen. Vahva vääntäjä, joka ei taklatessaan nimiä vastustajan selässä kunnioittanut.

#20 Mikko Hyytiä (h)

Pari peliä pelannut hyväasenteinen laituri/sentteri. Teki ensimmäisen liigamaalinsa kauden ensimmäisessä kotiottelussa, jonka jälkeen olikin vähän hiljaisempaa. Lopun kaudesta vaikutti a-junioreissa.

#69 David Ytfeldt (p)

Ruotsalaislupaukselle oli kaavailtu isoa roolia JYPin puolustuksessa. Alku näyttikin lupaavalta, mutta selkävaiva pilasi Davidin kauden. Lähti kotiin jouluksi eikä enää palannut.

#69 Jyri Marttinen (p)

Vahvalla asenteella pelaava pakki joka käväisi antamassa näyttöjä seuraavaa kautta varten muutamassa ottelussa. Hankki itselleen kahden vuoden jatkosopimuksen.

#11 Calle Steen (h)

Kävikö JYPissä tuonkin niminen kaveri? Ei esittänyt kaukalossa mitään ihmeellistä pelaamassaan kuudessa pelissä ja saikin tehdä tilaa Zdenek Sedlakille. Kylkivamma vaivasi.

#11 Jussi Passi (h)

Lainamies Passi tuurasi nuorten MM-kisojen aikaan JYPin nuoria leijonia, ja tekikin hiton hyvää työtä. Kaksi peliä tehoilla 1+1.

» Lähetä palautetta toimitukselle