JYPin pelaaja-arvostelut 2013-2014

LIIGA / Artikkeli
JYP joutui toteamaan SaiPan paremmakseen puolivälierävaiheessa.
Kuva © Eriikka Hienola
JYPin kausi päättyi kaksijakoisissa tunnelmissa, kun SaiPa tiputti hurrikaaninutut puolivälierissä 4-3-otteluvoitoin. JYP joutui kesälomalle ennen mitalipelejä ensimmäistä kertaa sitten kevään 2008. Joukkueelle kuvaavaa olikin suurien tähtien keskinkertaiset esitykset, mutta omien juniorien lupaava esiinmarssi. Jatkoaika jakoi kaikille pelaajille päättötodistukset kaudestaan.

Maalivahdit

Tuomas Tarkki

52o - T% 92.0 - PMK 2.30

5o - T% 91.3 - PMK 2.27

Antoi runkosarjassa useissa otteluissa JYPille mahdollisuuden taistella täydestä pistepotista, mutta kauden loppua kohden otteet muuttuivat epävarmoiksi. Tarkki pomputteli kiekkoja paljon eteensä, mutta hänen onnekseen viimeisissä otteluissa JYPin puolustajat olivat huomattavasti paremmin hereillä maalinedustalla.

Sami Rajaniemi

11o - T% 91.4 - PMK 2.30

3o - T% 91.0 - PMK 3.07

Nuorukaisen debyyttikausi sujui ailahtelevissa merkeissä. Kaikki muistavat Rajaniemen ensimmäisen ottelun, jossa hänet ohitettiin ensimmäisen kerran jo 13 sekunnin kohdalla. Mukaan mahtui myös erinomaisia hetkiä, kuten upea nollapeli uran toisessa ottelussa Lukkoa vastaan.

Kausi päättyi ikävästi heikompaan iltaan Lappeenrannassa seitsemännessä puolivälierässä. Rajaniemen ensimmäinen kausi oli kuitenkin erittäin opettavainen ja nuorukainen voi olla kohtalaisen tyytyväinen otteisiinsa.

Puolustajat

Aleksi Salonen

11o 1+2=3 +2

Nuori puolustaja pystyy tekemään oivaltavia ratkaisuja ja nostamaan kiekon itsekin hyökkäysalueelle. Laukaus on vielä hieman heikko, mutta tuo hyvää variaatiota ylivoimapeliin, koska pelaa oikea käsi alhaalla. Koska Salosen vahvuuksiin ei kokonsa puolesta kaksinkamppailut kuulu, hänen täytyy oppia sijoittumaan paremmin puolustusalueella.

Mikko Viitanen

13o 0+1=1 -2

3o 0+0=0 -4

Ei ole sattumaa, että heti Viitasen palattua otteet JYPin maalinedustalla kovenivat. Loukkaantumisen jälkeen takaisin kaukaloon palannut Viitanen luutii aina sääntöjen rajamailla, eikä jätä yhtäkään iskua antamatta.

Viitasen jo perinteeksi muodostunut ratkaiseva maali pudotuspeliottelun jatkoajalla jäi tänä keväänä vain haaveeksi, ja jotkut sanovatkin sen olevan suurin syy JYPin tippumiseen. Todisti harmittavan useita takaiskumaaleja lähietäisyydeltä.

Mikko Luoma

52o 4+11=15 +1

6o 0+3=3 +1

Luomasta odotettiin JYPin puolustuksen kiekollista liideriä ja puolustusalueen isäntää, mutta kummassakin tavoitteessa jäätiin puolitiehen. Luoma sortui paineen alla hätiköityihin kiekollisiin ratkaisuihin, eikä 37-vuotiaan konkarin jalka tahdo enää liikkua aivan yhtä vikkelästi. Innostui usein kuljettamaan kiekkoa hyökkäyksen kärkenä, mikä näkyi ajoittain vastustajan ylivoimahyökkäyksinä.

Mikko Kalteva

31o 1+6=7 -4

Ei ollut aivan viime kauden tasolla, jolloin häntä pystyi huoletta nimittämään JYPin ykköspuolustajaksi. Kausi meni jo joulun tienoilla pipariksi, eikä miestä enää kevään aikana nähty kaukalossa. Ei pystynyt käyttämään isokokoista kroppaansa täysin hyväkseen. Pystyi kuitenkin alkukaudella olemaan yksi varmimpia puolustajia omassa päädyssä.

Jyrki Välivaara

45o 3+11=14 +7

3o 0+1=1 +1

Ikä alkaa jo hieman painaa ja jalka ei liiku aivan yhtä terävästi. Mutta kun Välivaara saa kiekon, pystyy hän tekemään sillä mitä vaan. Hän on erittäin taitava kiekollisena ja häneltä löytyy malttia odottaa sekunnin verran pidempään, jotta hän löytää entistä paremman syöttölinjan. Tämä tosin muodostuu ajoittain myös ongelmaksi, sillä hänen laukaukset päästään usein peittämään, koska hän odottaa liian pitkään.

Yohann Auvitu

29o 1+5=6 -3

6o 2+1=3 -1

Auvitu on kehittynyt kiekollisena entisestään, mutta vielä näkyvämmin ranskalainen on kehittynyt puolustusalueella. Auvitu ei vieläkään ole omalla alueella mikään virtuoosi, mutta typerät ryntäilyt ja ulospelaamiset ovat selvästi vähentyneet.

Auvitu on näyttänyt jo useampana keväänä henkisen kovuutensa parantamalla otteitaan pudotuspeleissä. Tällaista ominaisuutta ei kovin monen 24-vuotiaan pelaajan vahvuudeksi voi sanoa.

Henri Auvinen

16o 0+0=0 +1

1o 0+0=0 +0

Auvinen on tyypillinen peruspuolustaja, jonka repertuaariin eivät juuri kiekollisuudet hienoudet kuulu. Korvaa kiekolliset neppailut äijämäisellä asenteella ja kovilla otteilla. Ei kaihda kuvia, vaan 21-vuotias painaa maalinedustalla ukkoa jäähän kuin kokenut konkari. Pieniä kokemattomuuden merkkejä näkyy vielä, kun Auvinen lähtee hakemaan liian hienoja taklauksia, mutta ajaakin vain itsensä ulos.

Kristian Näkyvä

57o 7+19=26 +5

6o 1+2=3 -1

Näkyvä oli JYP-puolustuksen ailahtelevin palanen. Ajoittain pystyy tekemään jatkuvalla syötöllä oikeita ratkaisuja kiekollisena, mutta kadottaa itseluottamuksensa melko helposti. Näinä hetkinä Näkyvän repertuaarin kuuluvatkin valitettavan usein ensimmäisen vastustajan polvisuojiin jäävä laukaus ja harhasyötöt suoraan kärkikarvaajan lapaan.

Valtteri Hietanen

52o 1+4=5 +2

7o 0+2=2 +3

Hietanen onnistui nappaamaan paikan vakiokokoonpanoon kuin varkain, sillä hänet hälytettiin pika-avuksi loukkaantumisten vuoksi. Peruspelaamisellaan valmennuksen ihastuttanut Hietanen pelasikin erittäin kypsästi. 21-vuotias Hietanen on erinomainen esimerkki puolustajasta, joka pelaa kovaa ja puhtaasti. Koko kauden aikana herralle kertyi ainoastaan kymmenen jäähyminuuttia, vaikka hän oli aina siellä missä tapahtui.

Jussi Halme

23o 3+2=5 -7

3o 0+1=1 -4

Halme oli pikainen hätäapu loukkaantumisten runtelemaan puolustuskalustoon. Halme pelasi erittäin ailahtelevasti ja teki runsaasti henkilökohtaisia virheitä, joita joutui paikkamaan "hyvillä" rangaistuksilla. Halme on saanut urallaan myös ylivoimavastuuta, mutta JYPissä se jäi erittäin vähäiseksi heikkojen kiekollisten ratkaisujen vuoksi.

Brian Salcido

24o 3+12=15 -2

7o 0+3=3 +2

Salcido nappasi kiekollisen liiderin roolin itselleen hyvin nopeasti ja onnistui tekemään tulosta kiitettävällä tahdilla. Pudotuspeleissä tahti kuitenkin heikkeni selvästi, eikä pystynyt enää olemaan ylivoiman ykköspyssy. Puolustusalueella suurissa vaikeuksissa, sillä liike oli melko heikkoa ja suuresta koostaan huolimatta ei pärjännyt kaksinkamppailuissa.

Hyökkääjät

Eric Perrin

60o 16+30=46 -12

7o 1+3=4 -1

JYPin kapteenin kausi kulki täysin samalla sävelellä kuin koko joukkueen. Hänen otteensa ailahtelivat erittäin suuresti, mutta nousi pudotuspelien ratkaisevilla hetkillä elementtiinsä. Rintaan ilmestyneen C-kirjaimen vuoksi energia tuntui suuntautuvan liian usein tuomareille höpöttämiseen. Perrinille kirjattiin koko hänen uransa heikoin teholukema, kun konkarin +/--tilasto jäi 12 astetta pakkasen puolelle.

Jani Tuppurainen

55o 12+21=33 -8

7o 1+5=6 0

Vuosi KHL:ssä oli opettanut Tuppuraiselle kaikenlaista, mutta ei niinkään hyviä asioita. Jopa maalipörssin voittokamppailuun kaavailtua Tuppuraista vaivasi uskomattoman luokan tehottomuus joulun tienoille saakka, eikä apina tuntunut missään vaiheessa poistuvan herran harteilta.

Tuppurainen kirjautti itselleen koko uransa pienimmän pistemäärän, kun huomioon otetaan kaikki yli 50 ottelun kaudet. Pudotuspeleissä Tuppurainen keräsi mukavasti pisteitä, mutta oli kaukainen muisto siitä joukkojen johtajasta, joka kaksi vuotta sitten nappasi pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinnon.

Max Wärn

60o 14+21=35 0

4o 1+3=4 +1

Wärnin syyskauden huikea lento katkesi, kun käännyttiin vuoden 2014 puolelle. Wärn ei pelannut enää omilla vahvuuksillaan, vaan jatkuvasti yritti hakea hienoja harhautuksia ja uskomattomia syöttöjä avopaikoille.

Wärn pelasi ensimmäisen täyden kautensa Liigassa rikkoen maali- ja piste-ennätyksensä kirkkaasti. Pudotuspeleissä hän onnistui keräämään hyvän määrän pisteitä, mutta päällimmäisenä herran kevään urakasta jäi mieleen hänen asemansa vastustajan kannattajien inhokkina.

Topi Nättinen

14o 2+2=4 +3

3o 0+0=0 -1

Nättinen debytoi Liigassa viime kaudella, mutta tänä vuonna läpimurto tuli jälleen askeleen lähemmäksi. 20-vuotiaalta sentteriltä ei voitu ihmeitä odottaa, mutta pelaamansa ottelut hän onnistui suorittamaan hyvällä tasolla. Nättinen on fyysisesti vielä kovin hento, mutta hän pystyy pelaamaan kuitenkin erittäin näppärästi kiekollisena.

Antti Jaatinen

15o 2+2=4 +7

Tähän kauteen pienemmässä roolissa lähteneen Jaatisen kausi meni täysin pipariksi loukkaantumisten vuoksi. Maalintekoon kykenevän laiturin tehot jäivät varsin pieneksi, mutta kuitenkin kohtalaiseksi hänen tämän kauden alempien ketjujen rooliinsa nähden.

Ossi Louhivaara

60o 21+15=36 0

6o 3+0=3 +1

Louhivaaralle kausi oli ainakin tilastojen valossa varsin poikkeuksellinen, sillä hän pääsi yli 20 maalin millään sarjatasolla, mutta samalla hän kirjautti uransa huonoimman teholukeman Liigan puolella. Tunnollisesti ruutunsa hoitava laituri kantoi hurrikaaninuttuja leveillä hartioillaan varsin komeasti, vaikka ketjukaverit vaihtuivatkin tiheään tahtiin.

Anssi Löfman

38o 7+11=18 +5

5o 2+2=4 +2

Löfmania vaivasi alkukaudella järkyttävä tehottomuus, mutta pörriäisen esitykset pysyivät energisinä. Löysi kauden loppupuolella harmonisen sävelen Perrinin kanssa. Vaikka Löfman kuuluukin joukkueen pienikokoisimpiin pelaajiin, onnistuu hän poikkeuksellisen usein hakkaamaan kiekon maaliin vastustajan maalivahdin nenän edestä.

Petr Hubacek

50o 10+12=22 -2

7o 3+1=4 -2

Energinen työmyyrä ihastutti ympäri maata varsin epätšekkiläismäisellä puolustuspelillään. Hubacek iski hänelle poikkeukselliseen tyyliin varsin komeat lukemat pistesarakkeeseensa, vaikka hänellä olisikin ollut riittävästi paikkoja vaikka tuplata maalisaldonsa. Sai paljon ylivoimavastuuta, vaikkei se Hubacekin vahvuuksiin kuulukaan.

Miika Lahti

51o 9+12=21 +9

7o 2+2=4 +2

Lahti iski syyskaudella pisteitä uskomattomalla tahdilla, mutta joulun jälkeen pistehanat menivät tukkoon. Lahti jatkoi tuttuun tyyliin vahvaa peliään puolustussuuntaan, mutta ei täysin onnistunut täyttämään kakkossentterin kriteerejä. Tekee ajoittain tyhmiä ratkaisuja kentällä, jotka kostautuvat kovalla prosentilla.

Jonne Virtanen

47o 2+7=9 +3

7o 0+0=0 -5

Virtanen esiintyi vahvasti nelosketjun keskellä, mutta pistemäärä jäi varsin vaatimattomaksi kohtalaisesta ylivoima-ajasta huolimatta. Heitettiin aina ensimmäisenä kentälle, jos joukkue kaipasi herätystä. Virtasen heikkoudet puolustusalueella nousivat jälleen pudotuspeleissä vahvemmin esiin, mistä varsin vaatimaton teholukemakin jo kertoo.

Mikko Salmio

56o 7+7=14 0

7o 1+0=1 -4

Salmio suoriutui hyvin alaketjujen fyysisessä roolissa ja hoiti alivoimavastuunsa kunnialla. Salmiolla on erittäin taitavat kädet, mutta hän käyttää niitä aivan liian harvoin. Pudotuspeleissä yksi kylmänviileä viimeistely, mutta muuten pudotuspelit sujuivat alakanttiin.

Markus Nenonen

59o 14+5=19 -1

7o 0+1=1 -5

Nenonen ei enää tällä kaudella nojannut pelkkään tappavaan rannelaukaukseen. Nuorukaisen kokonaisvaltainen pelaaminen oli mennyt eteenpäin suurin harppauksin, mistä osoituksena myöskin tulokkaiden maali- ja pistepörssin voitto. Pudotuspeleissä nuorukaisen kokemattomuus näkyi huonoina ratkaisuina, sekä turhana jännityksenä laukaisupaikoissa.

Matias Myttynen

26o 2+7=9 -3

Myttysen kausi sujui täysin erilailla kuin herra itse oli suunnittelut. Alkukaudella lupaava sentteri sai peliaikaa alemmissa ketjuissa, joissa syntyi kohtalaisesti tulossa. Loukkaantumisen jälkeen joutui mystisen syvään koirankoppiin, josta ei loppukaudella ollut enää mitään asiaa pelaavaan kokoonpanoon kuin yhden ottelun ajaksi.

Myttysen tilanne herätti erityisen suuria kummasteluita, sillä Myttynen istui jopa sentterivajeen aikana katsomossa, kun Marko Virtanen peluutti mieluummin laitureita sentterin tontilla.

Tuomas Pihlman

22o 1+3=4 -4

7o 1+2=3 +2

Pihlman on kaukana neljän vuoden takaisesta pelaajasta, joka kuului sarjan vaarallisimpien maalintekijöiden joukkoon. Nykyiseen tasoonsa nähden Pihlman pelasi kelvollisella tasolla alempien ketjujen duunarin roolissa, vaikka jalka alkaakin painaa kausi kaudelta pahemmin. Pihlmanilla on yhä yksi sarjan parhaista laukauksista, mutta hän ei päässyt tekemään sillä kykyjen mukaisia tuhoja.

Juuso Ikonen

34o 0+8=8 -5

3o 1+1=2 +1

Runkosarja meni ymmärrettävästi penkin alle tutun ja turvallisen Espoon vaihduttua vieraaseen Jyväskylään. Ikosella on suuri potentiaali nousta kovaksi pistelingoksi, mutta pistetili jäi hyvin laihaksi runsaasta ylivoimavastuusta huolimatta ja ensimmäinen maali JYP-paidassa sai odottaa itseään 37 ottelun verran.

Pudotuspeleissä Ikonen nousi uudelle tasolle ja käytti omia vahvuuksiaan rohkeasti hyväkseen.

Markus Poukkula

36o 5+5=10 0

6o 0+1=1 0

Poukkula oli läpi kauden pelaamissaan otteluissa todella energinen ja jaksoi haastaa vastustajaa ennakkoluulottomasti. Poukkulaa vaivasivat kauden alkupuolella loukkaantumiset, jotka keskeyttivät myös lupaavan putken ylemmissä ketjuissa. 25-vuotiaan laiturin otteet menivät ajoittain liikaa koohottamisen puolelle, mikä esti Poukkulaa lihottamasta pistetiliään muhkeammaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle