JYPin finaalivastustaja on kuin rikkaan miehen KalPa

CHL, SHL / Artikkeli
Suomalaisista Tuomas Kiiskinen on seurassa isossa roolissa.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/
Nopeasti SHL:n huipulle noussut Växjö Lakers isännöi CHL-finaalissa JYPiä. Jatkoaika kokosi ruotsalaisseurasta tietopaketin finaaliseuraajille.

Vuonna 1997 perustettu Växjö Lakers kuuluu SHL:n mallioppilaisiin. Kaudeksi 2011-12 korkeimmalle sarjatasolle noussut seura suoritti nopean nousun urheilulliseen eliittiin voittamalla mestaruuden keväällä 2015. Viime kaudella tilille napsahti seurahistorian ensimmäinen SHL:n runkosarjavoitto, mutta taival katkesi jo puolivälierissä Malmölle.

CHL:n puolella lento riitti viime kaudella välieriin saakka.

Växjö johtaa SHL:n runkosarjaa ylivoimaisesti, ja seuran fanit janoavat lisää menestystä myös CHL:n puolella. Joukkue lähteekin melko selvänä ennakkosuosikkina sarjan finaaliin, johon vastustajaksi saapuu JYP.

Liigasta lähin pelillinen verrokki löytyy KalPasta. Kovaan luisteluun ja kiekolla pelaamiseen perustuva pelityyli on Ruotsissa arkipäivää, mutta Smålandin maakunnasta ponnistava Växjö toteuttaa tätä äärimmäisen korkealla tasolla.

Myös pelaajamateriaalia on luonnollisesti huomattavasti kuopiolaisia laadukkaampi, vaikka pelaajabudjetti onkin "vain" SHL:n ylempää keskitasoa. Växjön joukkue rakentuukin nuorien nälkäisten pelaajien varaan muutamalla tähtipelaajalla höystettynä.

Viime vuosina suomalaiset ovat päässeet ihastelemaan seuran pelejä verrattain tiheästi. Viime kaudella Växjö tiputti CHL:n neljännesvälierissä SaiPan, ja tämän kauden alla ruotsalaiset osallistuivat TPS Cupiin voittaen TPS:n ja Lukon.

Nuori ja ennakkoluuloton

Sam Hallam korvasi pääsarjataipaleen toisella kaudella Janne Karlssonin Växjön päävalmentajana. Hallam kuuluu modernin koulukunnan valmentajiin, sillä valmennusura on alkanut jo hyvin nuorella iällä vaatimattoman peliuran jälkeen. 38-vuotias päävalmentaja aloitti valmennusuransa vuonna 2006, ja valmentaa Växjöä nyt kuudetta kauttaan.

Kuluvan kauden alku oli ensimmäinen kerta, kun Hallam ei ollut sarjan nuorin päävalmentaja. Hän palasi kuitenkin nuorimmaksi päävalmentajaksi Mattias Karlinin saatua potkut Moran penkin takaa. Kuluva kausi on myös ensimmäinen kerta, kun Hallam on vanhempi kuin kaikki hänen pelaajansa Cory Murphyn siirryttyä pois Växjön vahvuudesta.

Myös Hallamin aikana side suomalaisiin pelaajiin on pysynyt varsin vahvana, sillä tämä on ensimmäinen kausi, kun joukkueessa on alle neljä suomalaista. Tomi Kallio toimi seuran kapteenina kauden 2014-15.

Rahimi on varsin fyysinen puolustaja.
Kuva © Jaakko Stenroos - https://jaskan.kuvat.fi/

Alakerrassa tuttuja nimiä

Joukkueen ykkösmaalivahtina pelaa suomalaisillekin varsin tuttu Viktor Fasth, joka on ollut vakuuttavassa vireessä. Vuonna 2010 Växjösta maailmalle lähtenyt maalivahti palasi täksi kaudeksi joukkueen selväksi ykkösvahdiksi ja mentoroimaan Viktor Andrénia, joka on ollut luotettava kakkosvaihtoehto.

35-vuotias vahti kuuluu myös Ruotsin olympiajoukkueeseen.

Ruotsalaisen seuran alakerta rakentuu kiekollisesti luotettavien puolustajien varaan. Eric Martinsson on käyttökelpoinen pelaaja tilanteessa kuin tilanteessa ollen joukkueen peliaikakuningas. Fyysistä elementtiä seuran takalinjoille tuo Daniel Rahimi, joka on tuttu näky Ruotsin maajoukkueesta EHT-otteluissa.

Alakerran kiekollinen liideri on 23-vuotias Joel Persson. Pienikokoinen puolustaja on 29 tehopisteellään puolustajien pistepörssin kolmantena.

Sedinin manttelinperijä

Suomalaisille hyökkäyksen tutuimmat nimet ovat luonnollisesti Janne Pesonen ja Tuomas Kiiskinen. Pesonen siirtyi täksi kaudeksi seuraan, mutta on pelannut loukkaantumisten sävyttämän kauden. Kiiskinen puolestaan edustaa eteläruotsalaisseuraa jo neljättä kauttaan, ja on kuulunut jokaisella kaudella joukkueen parhaisiin pistemiehiin. Tämän kauden loukkaantumiset ovat kuitenkin hidastaneet tahtia.

Suomalaishyökkääjät ovatkin pitkin kautta laituroineet seuran valovoimaisinta tähteä, 19-vuotiasta Elias Petterssonia. Tällä kaudella SHL-debyyttinsä suorittanut nuorukainen on koko sarjan pistepörssin kolmantena, eivätkä hänen otteensa jääneet huomaamatta vuodenvaihteen alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa, kun Ruotsi nappasi pronssia.

Pettersson on yllättävän kypsä pelaaja ikäisekseen, sillä myös puolustuspelaaminen sujuu kelvollisesti. Suurimmat vahvuudet liittyvät kuitenkin huipputason luisteluun sekä kovaan maalintekotaitoon. Pettersson varattiin viime kesän varaustilaisuudessa viidentenä pelaajana Vancouver Canucksiin. Sentteristä onkin helppo odottaa Henrik Sedinin manttelinperijää.

Växjön hyökkäyskalusto on kauttaaltaan varsin laadukas, eikä ratkaisutaitoa puutu yhdestäkään ketjusta, vaikka nelosketju onkin duunaripainotteisempi. Hyökkäyskalusto on SHL:n mittapuulla melko pienikokoinen, mikä tukee luisteluun nojaavaa pelityyliä.

Tämän mentaliteetin perikuva onkin Liam Reddox, joka toimii seuran kapteenina jo kolmatta kauttaan. Hän kuuluu juuri alempien ketjujen duunareihin, mutta periksiantamattomalla taistelulla ja laadukkaalla luistelulla myös pisteitä syntyy.

» Lähetä palautetta toimitukselle