JYP, Lukko ja SAIK mukana Kärppäturnauksessa

LIIGA / Artikkeli
Historian ensimmäinen Kärppäturnaus järjestetään tällä viikolla Oulussa. Tällöin pelataan jääkiekkoa kolmena päivänä torstaista lauantaihin isäntäjoukkue Kärppien, Lukon, JYP:in ja Skellefteån toimesta. Turnauksessa mukana ovat siis kotimaisista joukkueista ne joukkueet, joissa on käynnissä "omat kasvatit" -rakennusprojekti, ja jonka tähtäimenä ovat mitaliottelut muutaman vuoden sisällä.

Joukkueilla on ollut viime aikoina lieviä kokoonpanovaikeuksia, sillä kaikkia – varsinkin suomalaisjoukkueita – ovat loukkaantumiset vaivanneet. Tämä on varmasti vaikeuttanut joukkueiden yhteispelin harjoittelua, joten esim. ylivoimapeli ei ole turnauksessa vielä kuosissaan. Asian toinen puoli on, että runkopelaajien loukkaantumisten vuoksi junioripelaajat saavat oman näyttöpaikkansa. Se ei ole ollenkaan väheksyttävä seikka, ei varsinkaan näin alkuvaiheessa kautta. Jatkoaika.com yrittää saada selvyyttä joukkueiden kokoonpanoihin, ja raportoi turnauksen etenemisestä päivittäin.

JYP – turnaus kunnon mittari JYP:lle

Jyväskyläläiset jatkavat omaa "kestävän kehityksen" –projektiaan, jossa runko on kasattu JYP:in kasvateista ja laadukkaista tsekkivahvistuksista. Mika Saarinen ja kumppanit ovat yhä valmennusvastuussa, ja kun materiaali on suht samantasoista kuin viime kaudella, niin tulevalta kaudelta on lupa odottaa pelimerkkeihin nähden ihan hyviä tuloksia.

Joukkue menetti viime kauden jälkeen puolustaja Jyrki Välivaaran ja hyökkääjä Jussi Pesosen, sekä kokeneen sentterin Mika Paanasen, joka lopetti pitkän uransa viime kauteen. Lisäksi joukkueesta poistuivat mm. Markku Paukkunen, Markus Kankaanperä sekä tsekki Zdenek Sedlak ja slovakki Radoslav Kropac, mutta ennenkaikkea kolme ensin mainittua olivat seuralle suuria menetyksiä. Tärkein anti siirtomarkkinoilla oli kuitenkin se, että Petr Ton sekä muutama lahjakas juniori pidettiin Jyväskylässä. Tulopuolella seura paikkasi menetykset siis pääasiassa tsekeillä. Puolustuksen hankinnat ovat Martin Cech ja Angel Nikolov, sekä "divisioonalöydöt" Sami Siltavirta (Kärppä-kasvatti) ja Jani-Matti Loikala (Jokeri-kasvatti). Hyökkäyspäähän tuli kaksi uutta pelaajaa eli Harri Sillgren ja slovakki Jozef Voskar, joista Voskaria kaavaillaan maalitykki Tonin sentteriksi.

JYP on pelannut harjoitusotteluja vielä vähänlaisesti. Joukkue aloitti harjoitusottelukauden elokuun alussa Tsekeissä, josta tuloksena tulivat tasapeli (Sparta Praha) ja tappio (Karlovy Vary). Viime viikolla joukkue harjoitteli todella vajaalukuisena Ilvestä vastaan, häviten sen 10-4. Ilvestä vastaan joukkueen kokoonpanosta oli pois runsaanlaisesti runkopelaajia, mm. Tuomas Pihlman ja Jyri Marttinen olivat Kärppien Joni Pitkäsen ja Lukon Toni Koiviston kanssa nuorten maajoukkueessa edustamassa Suomea. JYP pelasi Leppävaarassa tällä viikolla yhden harjoitusottelun Davosia vastaan, ja siinä maalit tasattiin 1-1.

Tsekkitähti Petr Ton on ollut raporttien mukaan kovassa iskussa, ja hän tulee olemaankin JYP:n syömähammas, jonka mukana joukkue elää tai kuolee. Kärppäturnaus on oikeastaan ensimmäinen todellinen tasonmittaus JYP:lle, ja oletettavasti joukkue tulee turnaukseen parhaalla mahdollisella kokoonpanolla. Tosin JYP:ä ovat myös loukkaantumiset vaivanneet, joukkueesta Janne Hauhtonen, Tomi Hirvonen ja Josef Voskar ovat polvivammojen ja Angel Nikolov nilkkavamman vuoksi pois tästä turnauksesta.

JYP:n alustavat kenttäkoostumukset:
Lehto ja Leinonen
Virtanen–Ahonen–Ton // Cech–Glad
Pihlman–Hytönen–Sillgren // Poikolainen–Virolainen
Kärkkäinen–Lahti–Kulonen // Loikala–Marttinen
Liimatainen–Mikkonen–T Jääskeläinen // Siltavirta–Väisänen
J Jääskeläinen

Lukko – ottaako Kärpät revanssin Lukosta?

Myös Lukossa on käynnissä "omat pojat" –projekti, jota johtamaan on palkattu HIFK:stä pois potkittu Ismo Lehkonen. Lehkonen on tehnyt aiemmin hyvää työtä lupauksien ja lahjakkuuksien kasvattajana. Niin varmaan käy nytkin, sillä Lukolla ei ole taloudellisia resursseja oikomiseen (=kalliisiin hankintoihin), ja seuran johto on varmasti sitoutunut myös tähän projektiin. Vasili Tihonov teki vuosia hyvää työtä, josta on Lehkosen helppo jatkaa. Pelaajapuolella pakka näyttää luvalla sanoen kokemattomalta. Suurin osa pelaajista on alle 22 vuotiaita, eikä vanhempia yli 27 vuotiaita ole kuin viisi eli Mika Laaksonen, Tuomas Grönman, Petri Lätti, Pasi Saarela ja Matti Kaipainen. Tuo tuskin kuitenkaan ei hidastane vauhtia.

Maalilla päävastuun saa kehityskelpoinen Petri Vehanen. Vehanen aiemmilla kausilla jäänyt kokeneempien nikkarivahtien varjoon, mutta tällä kaudella valmennusjohto aikoo antaa Vehaselle mahdollisuuden. Puolustuksen menetyksistä Erik Hämäläinen ja Kimmo Lotvonen olivat merkittävimmät, ja ne aukot taitaa seuralla jäädä paikkaamatta tällä kaudelle. Lisäksi kokeneimmista Tuomas Grönman ja Mika Laaksonen ovat olleet harjoitusottelukaudella loukkaantuneita eivätkä välttämättä pelaa turnauksessa. Isokokoinen ja kovaotteinen Marko Toivonen sekä Topi Lehtonen ovat olleet Lukko-puolustuksen johtajia alkukaudesta, niin Kärppäturnauksessakin. Uusia tulokkaita ovat nuoret Teemu Kesä ja Ville Piekkola, jotka eivät saaneet riittävästi vastuuta ja peliaikaa kasvattajaseuroissaan, joten maisemanvaihto oli paikallaan.

Hyökkäyspäähän suurimmat lovet tekivät Zdenek Nedvedin ja Petri Pakaslahden siirrot. Tilalle on kuitenkin saatu sellaista potentiaalia, joka tulee olemaan Kärppäturnauksessa melkoisen mielenkiinnon kohteena. Lukon divisioonalöydöt Markus Jämsä, Mika Viinanen ja Hermanni Vidman sekä Teemu Normio ovat pelanneet loistavasti harjoitusotteluissa, joten heiltä voi odotella loistosuorituksia jatkossakin. Turnaus antaa hiukan osviittaa siitä, että riittääkö taitavaksi tiedetyillä nuorukaisilla kovuus syksyllä alkavaan liigavääntöön. Kokeneemmista hyökkääjistä todennäköisesti pois ovat Matti Kaipainen ja Petri Lätti.

Lukko on pelannut paljon harjoituspelejä, vaihtelevalla menestyksellä. Parasta antia niissä ovat olleet juuri tämä Mika Viinasen ketjun otteet sekä yksilötasolla Pasi Saarelan vire. Kotoisassa Pitsiturnauksessa joukkue kaatoi Kärpät, joten se tuo oululaisten omaan turnaukseen oman pienen lisämausteensa: Kärpät haluavat revanssin. Lukon joukkueessa on ollut todella paljon loukkaantumisia, joten alla olevaan kenttäkoostumuksiin kannattaa suhtautua varauksella.

Lukon alustavat kenttäkoostumukset:
Vehanen ja Jokela
Koivisto–Uusikartano–Saarela // Toivonen–Lehtonen
Jämsä–Torkki–Siivonen // Laaksonen–Niskala
Vidman–Viinanen–Normio // Kesä–Harikkala
Hagelberg–Hyvärinen–Isosalo // Purontakanen–Piekkola
Seikkula

Skellefteå – ex-Kärppä-valmentajan uusin armeija

Turnauksen ulkomaalaisvieras, ruotsalaisjoukkue Skellefteå AIK tulee Ruotsin itärannikolta, Oulun korkeudelta. SAIK pelaa Allsvenskanin pohjoislohkossa ja joukkueen valmennusvastuussa on ensimmäistä kauttaan jyväskyläläisen valmennuskoulukunnan kasvatti, 40-vuotias Pasi Mustonen. Mustonen on ollut myös isäntäjoukkue Kärppien päävalmentaja vuosina 1991-93. Hänellä on paljon kokemusta valmentamisesta, sillä hän on 15 vuotisen valmennusuransa aikana toiminut eri valmennustehtävissä niin Suomessa, Ruotsissa kuin Sveitsissäkin. Mustonen on tottunut työskentelemään pienten budjettien seuroissa, ja on saanut tulosta aikaiseksi. Mm. viime kaudella hän valmensi etelä-ruotsalaista Tingsryds AIF –joukkuetta (Allsvenskanin etelälohko), joka selviytyi kaikkien yllätykseksi Superallsvenskaniin, paikalliseen 1. divisioonaan.

SAIK:ssa pelaa kolme mielenkiintoista suomalaista: Riku Varjamo (#6), Patrik Westerback (#15) ja Marko Kivenmäki (#24), kaikki kolme suomalaisille tuttuja pelaajia ja tuoreita SAIK:in hankintoja. Puolustaja Riku Varjamo (185/90) on Blues-kasvatti, joka pelasi viime kaudella JYP:ssä, mutta ei saanut paljoa vastuuta. Pelityyliltään hän on peruspakki, jolla voimaa riittää. Hyökkääjä Patrik Westerback on Kärppien päävalmentaja Kari Heikkilälle tuttu pelaaja, sillä Patrik on pelannut Vaasan Sportissa Heikkilän alaisuudessa. Westerback on taitava, mutta pehmeä pelaaja, joka kiusasi kovasti Kärppiä oululaisten pelatessa divisioonassa. Hyökkääjä Marko Kivenmäki on Westerbackin tavoin taitava ja nopea pelaaja. Kivenmäki haki viime kaudella omaa paikkaansa niin Lukosta kuin Ässistä, mutta ilmeisesti ei löytänyt mieleistään, kun siirtyi alkukesästä Ruotsiin. Näin kaikki kolme pelaajaa ja valmentaja ovat turnauksen suomalaisjoukkueille hyvinkin tuttuja.

Skellefteå AIK:ssa pelaa kolme NHL-varausta: puolustaja Mikael Tjällden (#3, 188/88) on Florida Panthers’ien varaus vuodelta 1993, hyökkääjä David Nyström (#16, 184/80) Philadelphia Flyers’in varaus vuodelta 1999 ja hyökkääjä Stefan Lundqvist (#20, 190/97) New York Rangers’in varaus vuodelta 1998. Heistä Tjällden on pelannut kaudella 98-99 18 ottelua Rauman Lukossa. Lisäksi SAIK:ssa on yksi Norjan maajoukkuepelaaja eli hyökkääjä Pål Johnsen (#21, 180/83), jolla on 70 Norjan A-maaottelua. Joukkueessa on muutamia Ruotsin nuorten maajoukkuepelejä pelanneita pelaajia, mutta tuon kummenpaa kansainvälistä kokemusta joukkueessa ei ole. Joukkueen parhaat pistemiehet olivat viime kaudella Patrik Ekholm (#14, 180/85), Pär Mikaelsson (#80, 185/90) ja Stefan Lundqvist.

SAIK on uudistunut kovasti viime kaudesta, joten tänä kesänä pelaamastaan muutamasta harjoitusottelusta huolimatta, joukkueen peli ei varmaankaan ole vielä kovin valmista. Joukkueen loukkaantumistilanteesta ei ole muuta tietoa kuin, että Marko Kivenmäki ei pelaa turnauksessa alkukesästä sattuneen loukkaantumisen vuoksi. Vieraiden tehtäväksi turnauksessa jäänee kovempien SM-liigajoukkueiden sparraaminen. Ruotsalaisjoukkueiden vahvuudet yleensä ovat taktisessa osaamisessa, mutta miten ruotsalaiset pärjäävät vääntämään tottuneiden SM-liigajoukkueiden kanssa, se nähdään Raksilassa. Ennakkoon arvioituna turnauksen 4.

Kärpät – isäntäjoukkueen ensimmäinen kunnon näytönpaikka

Turnaus on imagollisesti ja markkinoinnillisesti tärkeä turnaus Kärpille, joten menestystä turnauksessa haetaan varmasti parhaalla mahdollisella kokoonpanolla ja kovalla asenteella. Kärpät ovat turnauksen kotimaisista joukkueista se kolmas, jolla on käynnissä "omilla pojilla onneen" –projekti. Tosin seuran taloudelliset resurssit ovat tätä nykyä aivan eri luokkaa kuin kahdella kotimaisella vieraalla.

Harjoituspeleissä Kärppien trendi on ollut koko ajan parempaan päin. Pitsiturnauksessa juuri Lukko katkaisi Kärppien taipaleen jo turnauksen välierissä, joten nyt olisi mahdollisuus pieneen revanssiin. Seuraavissa matseissa Kärpät pelasivat hyvin Hermestä ja TPS:aa vastaan, ja sai kannattajilta varauksettoman hyväksynnän. Uusista pelaajista Kärppä-kasvateilla Lasse Pirjetällä ja Kimmo Lotvosella sopeutuminen koti-Ouluun on ollut helppoa, lappeenrantalaisella Mikko Myllykoskella kohtuullista, mutta odotetusti venäläislaituria Jevgeni Davidovia pienten ja nopeiden kärppien liikeradat oudoksuttaa. Davidovissa valmennusjohdolla onkin melkoinen työmaa, jonka onnistunut päätökseen saattaminen tietää sitä, että Kärpillä on hyökkäyksessä melkoisesti tulivoimaa Jevgenin muodossa. Ainakin etukäteen on vaikuttanut, että Heikkilän maltti riittää Davidoviin.

Kärpiltä oli viimeksi pelatussa pelissä TPS:aa vastaan pois pitkäaikaispotilaat Brett Lievers ja Kristian Taubert sekä vielä Kärppien nuorista runkopelaajista Joni Pitkänen, joka oli parin viikon ajan nuorten maajoukkueessa edustamassa Suomea. Uusi puolustajahankinta Mikko Myllykoski pelasi ensimmäisen erän, mutta joutui sen jälkeen pelistä pois nivusvamman vuoksi. Em pelaajien pelikunnosta ei ole vielä täyttä varmuutta, ja se tuo oman pienen lisämausteensa oululaisleiriin. Joukkue ei ole vielä esiintynyt parhaalla kokoonpanolla, ja nähtäväksi jää, että kuinka paljon junioreita peluutetaan turnauksessa. Lieversin (Jokinen), Taubert (Pitkänen) ja Myllykoski (Palomäki) poissaolot tietävät automaattisesti kunnon näyttöpaikkaa junioreille.

Kärppien alustavat kenttäkoostumukset:
Korhonen ja Kangas
Joenväärä–Palsola–Davidov // Aho–Myllykoski
Pirjetä–Jokinen–Potaitchuk // Lehtonen–Lotvonen
Koskenkorva–Viuhkola–Laukkanen // Pitkänen–Kukkonen
Harjula–Pyörälä–Korpela // Jaakola–Palomäki

Turnauksen otteluohjelma:

16.8. klo 16.30 Lukko – JYP ja klo 20.00 Kärpät – Skellefteå (Swe)
17.8. klo 16.30 JYP – Skellefteå (Swe) ja klo 20.00 Kärpät – Lukko
18.8. klo 13.30 Lukko - Skellefteå (Swe) ja klo 17.00 Kärpät – JYP

Ennakossa esitetyt kenttäkoostumukset ovat siis alustavia ja niihin tulee (todennäköisesti) muutoksia turnauksen aikana. Jatkoaika.com raportoi turnauksen etenemisestä päivittäin.

» Lähetä palautetta toimitukselle