BOS - NYR 2.00
MTL - PHI 2.00
TBL - SJS 2.00
STL - OTT 2.00
DAL - WPG 2.00
NSH - FLA 3.00
MIN - CBJ 4.00
EDM - CGY 5.00
VGK - PIT 5.00
CHI - WSH 19.30
NYI - ANA 22.00
VAN - DET 23.00

JYP-Akatemian pelaaja-arvioinnit 2013-2014: Tutut sävelet Jyväskylässä

MESTIS / Artikkeli
Nuori joukkue todisti jälleen kerran ansaitsevansa paikkansa Mestiksessä.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
JYP-Akatemian kohtaloksi oli jäädä jo kolmatta kertaa peräkkäin runkosarjan yhdeksänneksi. Vuodenvaihteen jälkeen ainoastaan TUTO ja KooKoo onnistuivat keräämään hurrikaanimiehistöä enemmän pisteitä, mutta alkukauden töyssyt jättivät lopulta jyväskyläläiset niukasti ulos pudotuspelijunasta.

JYP-Akatemian kausi päättyi jo kolmatta kertaa peräkkäin runkosarjan yhdeksänteen sijaan. Kaksijakoisen kauden avauspuoliskolla nuori joukkue opetteli vasta voittamisen taitoa törmäten jatkuvasti uusiin karikkoihin. Hurrikaaniryhmä onnistui häviämään kauden yhdeksän ensimmäistä vierasotteluaan, ja pitkään jyväskyläläisten kohtalona oli olla sarjataulukon pahnan pohjimmaisena.

Tämän lisäksi joukkueen uskoa koeteltiin roppakaupalla, kun joulukuun aikana TUTO onnistui iskemään voittomaalin kaksi sekuntia ja Peliitat ainoastaan sekunnin ennen varsinaisen peliajan päättymistä. Kaudesta näytti muodostuvan täydellinen pannukakku lopullisesti, kun juuri ennen joulutaukoa Akatemia menetti JYPin European Trophy -matkalle läjän avainpelaajiaan.

Yö oli kuitenkin pimeimmillään juuri ennen aamunkoittoa. Pahasti siipirikkoisesta joukkueesta nousi esiin uusia vastuunkantajia ja seurajoukkueiden mestaruuden Berliinistä hakeneet pelaajat liittyivät takaisin Akatemian miehistöön joulutauon jälkeen päätä aiempaa pidempinä. Onnistumiset alkoivat seurata toisiaan ja jo toivottamalta vaikuttaneet pudotuspelihaaveet heräsivät uudestaan eloon.

Vuodenvaihteen jälkeen hurrikaaniryhmä lähti hurjaan lentoon. Kolmanneksi eniten pisteitä alkaneella vuodella keränneiden jyväskyläläisten matka loppui kuitenkin kesken ja loistava kiri päättyi lopulta neljän pisteen päähän pudotuspelipaikasta. Valtavasta pettymyksestä huolimatta nuori joukkue oli taas positiivinen yllätys, sillä ennen kauden alkua moni oli valmis sijoittamaan hurrikaanimiehistön sarjajumboksi. 

Viime vuosien menestyksettömyydestä huolimatta Akatemian pelaajajalostamo on tuottanut liigakelpoisia pelaajia hyvällä tahdilla. JYPin kokoonpanossa nähtiin peräti kymmenen pelaajaa, jotka ovat kuuluneet viime tai tämän kauden aikana tiiviisti Akatemian kokoonpanoon, kun joukkue kävi voittamassa Berliinissä European Trophyn. 

Jatkoaika arvioi nuorten jyväskyläläisten kaudet pelaaja pelaajalta. Arviot annetaan yli kymmenen ottelua Akatemian matkassa vääntäneille pelaajille.

Maalivahdit

#30 Juhana Aho

13/38. 3,15 pm/o, 89,57%, 1 nollapeli

Aholle annettiin loppukaudesta ykköstorjujan viitta, kun Sami Rajaniemi ja Dennis Saikkonen hyppäsivät JYPin miehistöön ja Antti Lehtonen aloitti varusmiespalveluksen. Vähemmän mairittelevista tilastoista huolimatta 20-vuotias nuorukainen esiintyi tiukassa paikassa miehekkäästi antaen joukkueelleen mahdollisuuden voittoon illasta toiseen.

#35 Antti Lehtonen

20/38. 2,65 pm/o, 91,47%, 1 nollapeli

A-junioreista täksi kaudeksi nostetulle Lehtoselle tarjottiin heti alkukaudesta ykkösmaalivahdin roolia, kun Sami Rajaniemi nousi JYPin miehistöön. Nuoresta iästä huolimatta pystyi torjumaan hämmästyttävän virheettömästi läpi kauden. Vuoden alussa alkaneen varusmiespalveluksen myötä joutui tyytymään loppukaudesta pieneen rooliin.

A-junioreista Mestikseen nostetulta Lehtoselta nähtiin mallikas debyyttikausi.
A-junioreista Mestikseen nostetulta Lehtoselta nähtiin mallikas debyyttikausi.
Kuva © Kristian Salminen - kristian.salminen@jatkoaika.com

 

Puolustajat

#2 Juuso Pulli

44. 3+6=9, -3, 48 min

Pullin kausi ei ollut millään mittareilla täysosuma. Pisteitä ei kertynyt odotettuun tahtiin ja teholukemakin jäi pakkasen puolelle. Ennen kautta ennakoitiin puolustajan nousevan koko ryhmän ykköspuolustajaksi. Se jäi odottamaan tulevia vuosia.

#3 Jaakko Jokinen

45. 2+5=7, +4, 14 min

Teholukemaltaan Akatemian paras puolustaja. Puolustavassa roolissa pelaava 20-vuotias nuorukainen hoiti oman ruutunsa varmasti illasta toiseen ilman suuria otsikoita. Äärimmäisen tärkeä osa Akatemian takalinjoja.

#5 Olli Aitola

26. 2+1=3, -4, 14 min

Suhteellisen pienessä roolissa Akatemian puolustuksessa häärinyt Aitola täytti roolinsa kelvollisesti saadessaan näytönpaikan.

#6 Jani Ollitervo

17. 1+5=6, -8, 8 min

Akatemian ja Diskoksen välillä sahaillut pienikokoinen puolustaja pelasi kohtuullisesti niissä otteluissa, joissa kentälle pääsi. Teholukema on ottelumäärään nähden surkea.

#20 Valtteri Kemiläinen

43. 3+18=21, 0, 44 min

Nuoren ryhmän nuori johtaja. Kemiläinen luuti takalinjoja hyvällä varmuudella osallistuen myös hyökkäysten tukemiseen. 22-vuotias puolustaja pelasi ottelusta toiseen hurjia minuutteja suurella sydämellä joukkueelleen. Toinen kausi Mestiksessä tarjosi puolustajalle hyvät tehot pistesarakkeeseen.

#29 Samuli Kankaanperä

38. 1+7=8, -16, 26 min

Harjoituskaudella JYPinkin mukana pelannut puolustaja oli Akatemian kauden suurin pettymys. Isokokoinen puolustaja oli yllättävissä vaikeuksissa peruspelaamisenkin kanssa. Teholukema hurrikaanimiehistön huonoin.

#33 Aleksi Salonen

39. 7+15=22, +3, 58 min

JYPin oma kasvatti pelasi pisteiden valossa parhaan Mestis-kauden. Pääsi näyttämään kykyjään myös Liigan puolella. Oikealta ampuva puolustaja oli tärkeä palanen varsinkin Akatemian ylivoimassa.

#36 Sami Niku

30. 0+3, +2, 16 min

17-vuotias puolustajalupaus sai näyttöpaikan kesken kauden Akatemiassa, eikä nuorukainen jättänyt tätä tilaisuutta käyttämättä. Keräsi illasta toiseen kehuja ennakkoluulottomasta ja rohkeasta pelitavasta sekä omien että vieraiden valmennusjohdolta. Nikun peliä ei voi olla vertaamatta Sami Vataseen. Tulevilla kausilla otteiden tulee kuitenkin realisoitua myös pistesarakkeessa. 

#37 Jakub Ferenc

18. 2+3=5, -5, 47 min

Vaihto-opiskelijana Jyväskylään päätynyt kaksimetrinen järkäle hankittiin nuoren joukkueen takalinjoille tuomaan kovuutta. Aika-ajoin Ferenc paikkansa täyttikin, mutta liike ja sijoittuminen ovat vielä vajavaista Mestikseen.

Nuoresta iästä huolimatta Sami Niku pelasi erittäin ennakkoluulottomasti isompiaan vastaan.
Nuoresta iästä huolimatta Sami Niku pelasi erittäin ennakkoluulottomasti isompiaan vastaan.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

HYÖKKÄÄJÄT

#8 Taavi Tiala

32. 3+1=4, -7, 16 min

20-vuotiaalta hyökkääjältä ei odotettu ihmeitä, eikä niitä myös nähtykään. Pienessä roolissa vääntänyt hyökkääjä ei innokkuudestaan huolimatta pystynyt ottamaan seuraavaa askelta urallaan.

#9 Miika Roine

52. 13+16=29, +3, 18 min

Roineen kohdalla voidaan puhua pienestä pettymyksestä. Kauden alla odotukset olivat pistemäärien suhteen huomattavasti kovemmat. Kehitys ei jatkunut sellaisena kuin odottaa sopi. Roineen ura on nyt vedenjakajalla, jatkaako Jyväskylässä vai etsiäkö haasteita muualta?

#12 Niklas Westerlund

11. 0+2, -2, 4 min

Yli piste per peli -tahdilla Suomi-sarjassa takonut hyökkääjä hankittiin leventämään Akatemian hyökkäysarsenaalia loppukauden ajaksi. Täytti oman ruutunsa tyydyttävästi, vaikka tehot jäivätkin Forssaan.

#13 Joel Sund

18. 3+2=5, -7, 8 min

20-vuotias Sund on tulevaisuuden nimiä Mestiksessä. Rooli vielä pieni, mutta täytti paikkansa hyvin.

#15 Samu Markkula

53. 7+17=24, -9, 10 min

Pienikokoisen hyökkääjän alkukausi oli todella vaikea. Viime kaudella JYPissäkin 12 ottelua pelannut laituri heräsi kuitenkin loppukaudesta hyvään lentoon. Ikää on vasta 20 vuotta mittarissa, joten Markkulan kohdalla kaikki on vielä mahdollista. Peloton hyökkääjä pienestsä varresta huolimatta.

#16 Atte Kukonlehto

25. 0+1, -6, 6 min

A-junioreissa tehokkuutensa osoittanut hyökkääjä ei ole onnistunut vielä lyömään itseään läpi Mestis-tasolla. Odotuksista huolimatta Kukonlehdon rooli jäi vähäiseksi, mikä näkyi myös 21-vuotiaan hyökkääjän pistesarakkeessa.

#17 Henri Kanninen

55. 10+9=19, +4, 24 min

Ensimmäinen kausi miesten tasolla. Ei mikään pistelinko junioreissa, mutta debyyttikausi Mestiksessä oli vähintäänkin vakuuttava. Raatoi alivoimaa todellisella taisteluasenteella ollen joukkueensa suurimpia onnistujia. Kymmenen maalia rouhijan roolissa on loistava suoritus. Valittiin Mestiksen tammikuun tulokkaaksi.

#18 Olli-Aleksi Pietilä

29. 1+5=6, -6, 2 min

Raahessa kiekko-oppinsa saanut 20-vuotias hyökkääjä pelasi Akatemian lisäksi myös A-junioreissa kauden aikana. Mestiksessä rooli jäi vähäiseksi, eikä Pietilän kaudesta tulla kertomaan suuria sankaritarinoita jälkipolville.

#19 Kalle Saramäki

50. 7+6=13, +8, 10 min

Osoitti tulokaskaudellaan pystyvänsä pelaamaan aikuisten tasolla huoletta. Muodosti kauden aikana vaarallisen trion Kannisen ja Antosen kanssa. Saramäen arvo näkyy kentällä hikipisaroina ja mustelmina.

#21 Valtteri Hotakainen

50. 17+14=31, +2, 24 min

Joukkueen kapteeni ja paras maalintekijä. Pääsi kokeilemaan myös liigavauhtia kauden aikana. Maalineduspelaamisessa erinomainen. Puutteet liikkeessä ja pelinluvussa kiekottomana. Uran paras kausi, ja kehityksen jatkuessa samanlaisena kutsuvat tulevaisuudessa isommat sarjat.

#22 Joonas Sammalmaa

20. 5+12=17, +7, 16 min

Sammalmaa esiintyi kauden aikana sekä Liigassa että Mestiksessä. Juonikas oikealta ampuva laituri ei osin loukkaantumisten takia päässyt täyteen liitoon. Terveenä ollessaan Akatemian parhaita hyökkääjiä. Vaarallinen laukaus.

#25 Joose Antonen

45. 6+12=18, -8, 14 min

Äärimmäisen taitava, mutta pehmeä pelaaja. Potentiaalia olisi taitojen puolesta kärkihyökkääjäksi Mestiksessä, mutta tilanteisiin reagoiminen on vielä puutteellista. Loistava laukaus ja pehmeät kädet varsinkin ylivoimalla. Hyvin kiekkoa suojaava hyökkääjä oli unessa muun joukkueensa tapaan alkukaudesta, mutta paransi otteitaan kevään edetessä.

#27 Riku Pitkänen

56. 16+23=39, +1, 28 min

Joukkueen paras pistemies. 22-vuotiaan JYP-kasvatin kehityskäyrä osoittaa jyrkästi ylöspäin. Röyhkeää maalineduspelaamista, ja ylivoimalla pelintekijä. Pitkäsen kiekollinen peli otti ison harppauksen eteenpäin kauden aikana.

#31 Mikko Virtanen

48. 5+12=17, -7, 22 min

22-vuotias hyökkääjä sai kauden mittaan vaihtelevasti vastuuta Akatemian hyökkäysnipussa. Virtaselta nähtiin kelvollinen kausi, mutta suurta harppausta uralle jäätiin vielä odottamaan.

#43 Emppu Pulliainen

18. 0+0=0, -6, 6 min

Diskoksesta lainalla ollut Pulliainen oli pienessä roolissa. Teholukema peliaikaan suhteutettuna rumasti miinuksella.

Pitkäsen maalivainu tuotti kauden aikana kahdeksan ylivoimaosumaa.
Pitkäsen maalivainu tuotti kauden aikana kahdeksan ylivoimaosumaa.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Kesken kauden pois siirtyneet

#1 Sami Rajaniemi

15/15. 3,20 pm/o, 90,70%, 0 nollapeliä

Rajaniemi nousi alkukaudesta JYPin kakkosmaalivahdiksi Joni Myllykosken siirron myötä. Kävi hakemassa pelituntumaa Akatemiassa 15 ottelun verran. Pystyi torjumaan epätasaisesta peliajasta huolimatta varmasti, vaikka maagisuus jäikin puuttumaan.

#7 Oula Palve

43. 10+17=27, -6, 24 min

22-vuotias hyökkääjä nakutteli pisteitä kiitettävällä tahdilla, mutta kehitystä viimekauteen ei nähty. Palveen lahjakkuus tiedetään Jyväskylässä, mutta sopivaa roolia JYPin miehistössä seuran juniorille ei löydetty. Lähti hakemaan uutta nostetta uralleen Mikkelin Jukureista.

#14 Topi Nättinen

26. 11+10=21, -3, 14 min

20-vuotiaalta hyökkääjältä todellinen läpimurtokausi. Taitavan nuorukaisen potentiaali tiedettiin, mutta onnistui silti ylittämään odotukset. Nättisen hyvät otteet palkittiin kolmen vuoden sopimuksella JYPin kanssa.

#32 Henri Auvinen

21. 1+3=4, -5, 16 min

Liigan ja Mestiksen väliä sahannut Auvinen ei häikäissyt Akatemian rivistössä 21 ottelun aikana. Teholukeman jääminen pakkasen puolelle ei vakuuta puolustajalta, joka taistelee paikasta kovatasoisessa liiga-JYPin miehistössä.

#43 Dennis Saikkonen  

10/15. 1,70 pm/o, 94,33%, 2 nollapeliä

Suomen, sveitsin ja ruotsin kansalaisuudet passistaan löytävä Saikkonen hankittiin vuodenvaihteessa täydentämään Akatemian maalivahtiosastoa. Täydellisestä tuntemattomuudesta noussut 21-vuotias maalivahti pelasi välittömästi itsensä jyväskyläläisyleisön sydämiin. 

Saikkonen nappasi yhdeksästä aloittamastaan ottelusta seitsemän voittoa saalistaen näissä kaksi nollapeliä. Vaihtelevasti peliaikaa saaneelta maalivahdilta ei voi enempää pyytää. Nostettiin siirtoikkunan sulkeuduttua JYPin miehistöön.

Lisäksi Akatemian paidan pukivat yllensä kauden aikana Jonne Virtanen, Severi Kuntsi, Antti Jaatinen, Eemeli Hynninen, Julius Nättinen, Arttu Likola, Niklas Tikkinen, Oskari Käyhkö, Joni Myllykoski, Valtteri Hietanen, Markus Poukkula, Mikko Salmio ja Yohann Auvitu.

» Lähetä palautetta toimitukselle