JYP-Akatemia 2016-2017: Keskisuomalainen kunnianpalautus − nuorten taitajien uusi tuleminen

MESTIS / Artikkeli
Jukka Ahvenjärvi komentaa JYP-Akatemian jälleen yhteen Mestis-kauteen.
Kuva © Timo Savela
JYP-Akatemian farssimaisen viime kauden jälkeen suunta ei juuri voi olla kuin ylöspäin. Merkkejä tähän on olemassa, mutta myös uhkakuvia löytyy.

Toissa kaudella JYP-Akatemia ylsi ensimmäisen kerran puolivälieriin, joten viime kauden päättyminen Mestis-karsintoihin oli suuri pettymys. Jyväskyläläisen kiekkoilun onneksi Mestis-paikka säilyi hurrikaaniryhmällä 4−0-voitoin JHT:sta.

Kesän aikana rosteriin on tullut pienoisia muutoksia, kun muun muassa pitkään kultakypärää kantanut Samuel Salonen vaihtoi maisemaa. Nimekkäin kiinnitys oli seuraan palaava Riku Pitkänen.

Kauden alla pelatuissa harjoitusotteluissa on ollut nähtävillä pienoisia pelitavallisia muutoksia viime kauteen verrattuna. Akatemian peli perustuu edelleen pääosin mahdollisimman nopeaan pelin kääntämiseen, mutta joukkue pysyy aktiivisemmin itse kiekossa.

Hyökkäysalueella joukkue on pyrkinyt jopa yltiörohkeasti saamaan riistoja muodostamalla ylivoiman kulmiin. Tämä on olennaisesti heikentänyt joukkueen puolustusvalmiutta, mikä on näkynyt runsaana määränä vastustajan vastahyökkäysmaaleja.

Valmentaja sarjan huipulta

Jos harjoituspelien askelmerkit siis pitävät paikkansa, Jukka Ahvenjärven suojateilta voidaan odottaa otteluita, joista ei tapahtumia ja vauhtia puutu.

Tämä tuskin tulee kenellekään Akatemian taivalta seuranneelle yllätyksenä. Ahvenjärvi on valmennusprofiililtaan ennenkaikkea nuorten pelaajien kehittäjä, joka laittaa hedelmät kypsymään, eikä niinkään poimi niitä.

Tämä sopii emoseura JYPin käyttötarkoituksiin erinomaisesti.

Kai Lehtinen hakee Jyväskylästä uutta askelta eteenpäin.
Kuva © Antti Varonen

Nuorin voimin eteenpäin

JYP-Akatemian ykkösmaalivahti ensi kaudella tulee olemaan Markus Ruusu. A-junioreista Akatemian matkaan noussut Jose Kangaskorte tulee olemaan kakkosmaalivahti, mutta myös molemmat JYPin maalivahdit, Pekka Tuokkola ja Veini Vehviläinen todennäköisesti pelaavat hajapelejä Mestistä.

Maalivahtiosastolla suurin kysymysmerkki on se, että pystyykö Ruusu saamaan tasonsa tasaisemmaksi. 18-vuotiaalta maalivahdilta nähtiin jo viime kaudella näytteitä loistavasta maalivahtipelistä, mutta useissa tilanteissa taakse livahti myös luvattoman helppoja kiekkoja.

Puolustusosastolle on tullut pieniä muutoksia, kun SaPKosta saapui Kai Lehtinen. Hän kuuluu todennäköisesti noin viiden puolustajan ryhmään, jotka tekevät hissiliikettä JYPin ja Akatemian välillä.

Juuri tuo hissiliike tekeekin Akatemian puolustajatilanteen hyvin mielenkiintoiseksi. Jos pysyvyyttä ei löydy, kuinka hyvin yhteispeli saadaan toimimaan? Viime kaudella parit ja ketjut tuntuivat vaihtuvan jokaiseen peliin uuteen muotoon, minkä seurauksena oli totaalinen sekametelisoppa.

Kuten aiemmillakin kausilla, lukuisilta nuorukaisilta vaaditaan jälleen askelta eteenpäin. Näistä mielenkiintoisin nimi on Ville Tiitinen, joka ehti jo viime kaudella suorittamaan debyyttinsä Mestis-tasolla. Kiekollinen puolustaja on väläytellyt taitojaan erityisesti pelin avaamisessa myös harjoitusotteluissa.

Hurrikaanipaitaan palaavan Pitkäsen odotetaan tuovan maalintekovoimaa ja johtajuutta.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Kun järki löysi hyökkäykseen

Viime kaudella Akatemian hyökkäyspeli rakentui täysin mahdollisten liiga-apujen varaan. Ja kun niitä ei tullut, tulos oli kamala. Täksi kaudeksi myös Akatemiaan on siis kiinnitetty tasonsa osottaneita pelimiehiä.

Uudet nimet Pitkänen ja LeKistä tuttu Aleksi Luhtalampi ovat kelpo pelimiehiä Mestikseen. Erityisesti Pitkäseltä voidaan odotella voimia takunneeseen viimeistelyyn. Myös Arttu Likola ja Waltteri Lehtonen ovat herroja, jotka kantavat pistevastuuta, Likolan tapaan liigasopimuksen kirjoittanutta Riku Tiaista unohtamatta.

Taustavoimina nähdään jälleen debyyttikauttaan miesten peleissä pelaavia nuoria. Erityisesti 1998 syntynyt kolmikko Anton Stråka, Jerry Turkulainen ja Riku Sihvonen on syytä painaa mieleen.

Tästä kolmikosta erityisesti Sihvonen on profiloitunut taitohyökkääjäksi, mutta koko kolmikko edustaa jyväskyläläisten taitopelaajien uutta tulemista.

Kun vertaa viime kauteen, Akatemian hyökkäyskalusto näyttää huomattavasti paremmalta sekoitukselta santapaperia ja samettia. Kädentaitoja pitäisi tällä kaudella riittää huomattavasti enemmän myös ylivoimapeliin.

Arvio: Akatemian nippu on parempi kuin viime kaudella, mutta ei järisyttävästi. Jyväskyläläisjoukkue taistelee paikasta pudotuspeleihin, mutta jää niistä ulos. Tällä kaudella karsinnat sarjapaikasta kuitenkin vältetään ja kesälomat aloitetaan jo hyvissä ajoin.

» Lähetä palautetta toimitukselle