JYP-Akatemia 2013-2014 – Taistelua tuulimyllyjä vastaan

MESTIS / Artikkeli
Taisteleva hurrikaaniryhmä ei myy nahkaansa halvalla.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Kaksi viimeistä kautta pudotuspelien ulkopuolelle jääneelle JYP-Akatemialle ei povailla tällekään kaudelle suurta menestystä. Jyväskyläläisessä pelaajaruletissa kärsijän roolin saanut Akatemia joutunee myös tällä kaudella taistelemaan suuren vaihtuvuuden kanssa. Mestiksen nuorimmalla pelaajaringillä operoiva joukkue on kuitenkin osoittanut jo useaan otteeseen, ettei sitä todellakaan kannata aliarvioida.

Edellisellä kaudella JYP-Akatemia oli tekemättömän paikan edessä, kun loukkaantumissuman keskellä avainpelaajat suuntasivat liiga-JYPin riveihin. Helppoa ei Akatemialla varmasti ole tälläkään kaudella, mutta palasten loksahtaessa kohdalleen nuoret hurrikaanit voivat olla erittäin varteenotettava nippu kevään pudotuspelitaistelussa.

Farmiseuran maineesta huolimatta Akatemia ei ole lähtenyt selittelemään viime kausien vaisuhkoa menestystä jyväskyläläisellä pelaajaruletilla. Energisellä ja rohkealla pelityylillä varustettu joukkue luottaa vahvasti omaan tekemiseensä, ja nuoret lupaukset kantavat joukkueensa pelipaitaa suurella kunnioituksella. Tästä syystä yhdelläkään vastustajalla ei ole varaa aliarvioida JYP-Akatemiaa.

Nuoruuden energiaa

Viime kausilla JYP-Akatemian päävalmentaja Jukka Ahvenjärvi on pystynyt ulosmittaamaan joukkueestaan lähes kaiken potentiaalin. Ennakkoluulottomasti ja pelirohkeasti pelaava joukkue pyrkii reagoimaan tilanteisiin nopeasti ja kääntämään peliä vauhdikkaasti ylöspäin. Pelitapa tuottaa ajoittain helppoja virheitä ja päämäärätöntä koheltamista, mutta parhaimmillaan Akatemia pystyy pelaamaan erittäin yleisöystävällistä ja tehokasta kiekkoa. Joukkueen koetinkiveksi muodostuukin tasaisuuden löytäminen ja loukkaantumissumista selviytyminen pitkän runkosarjan aikana.

Useammalle JYPin A-junioreista nostetulle pelaajalle alkava Mestis-kausi on ensimmäinen aikuisten tasolla. Akatemia lähteekin kauteen ainoana joukkueena, jonka pelaajistosta löytyy ainoastaan 90-luvulla syntyneitä pelureita. Joukkue joutuu maksamaan kokemattomuudesta luonnollisesti kovaa hintaa virheiden muodossa, mutta nuoruuden energia voidaan nähdä myös vahvuutena. Flow-tilaan päästyään Akatemia pystyy voittamaan kenet tahansa sarjan joukkueista.

Joukkueen sisäinen kilpailutilanne ja pelaajien näyttämisenhalu takaavat, ettei nuori hurrikaaninippu tule myymään nahkaansa halvalla yhdessäkään ottelussa. Akatemian kauden onnistumista mitataan Jyväskylässä myös nuorten pelaajien kehittymisellä. Viime kauden vakuuttavat otteet poikivat Markus Nenoselle ja Mikko Salmiolle näytönpaikat emoseuran riveissä, eivätkä nuoret lupaukset jättäneet näitä tilaisuuksia käyttämättä. Uusia läpimurtoja odotetaankin Jyväskylässä jo vesi kielellä.

Löytyykö puolustukseen yhtenäisyyttä?

Loistavia otteita edellisillä kausilla esittäneen Sami Rajaniemen ansiosta Akatemia ei tule menettämään yöuniaan heikon maalivahtitilanteen vuoksi. 21-vuotias veräjänvartija pääsi harjoituskaudella näyttämään taitojaan myös European Trophyssa JYPin paidassa voitokkaasti. Onnistunut kausi saattaakin avata Rajaniemelle liigaportit emoseuran riveissä. Edellisellä kaudella A-junioreissa maalinsuuta vartioinut Antti Lehtonen täydentää uutena pelaajana Akatemian maalivahtiosastoa.

Jukka Ahvenjärvi on JYP-Akatemian kasvot.
Jukka Ahvenjärvi on JYP-Akatemian kasvot.
Kuva © Jaakko Stenroos

Akatemian puolustusosasto lähtee kauteen pienoisena kysymysmerkkinä. Juuso Pulli ja Valtteri Kemiläinen muodostavat nuoren, mutta erittäin potentiaalisen puolustuksen kulmakiven. Leveyttä ja laatua puolustukseen tuovat liiga-JYPinkin matkassa harjoituskaudella pelanneet Aleksi Salonen, Valtteri Hietanen ja Samuli Kankaanperä

Puolustuksen yhtenäisyys on kuitenkin suuri arvoitus, sillä kauteen lähdettäessä harjoituskaudella muodostuneiden tuttujen puolustusparien löytäminen on haasteellista. Akatemia saakin toivoa sormet ja varpaat ristissä, että omien pelaajiensa lisäksi myös JYPin vakiopuolustajat pysyvät terveenä, jotta pelaajarumbalta vältyttäisiin.

Akatemian hyökkäysarsenaalista ei löydy juurikaan suurelle yleisölle tuttuja nimiä, mutta sen ei pidä antaa kuitenkaan hämätä. Viime kauden ykköspyssyltä Oula Palveelta odotetaan roppakaupalla pisteitä alkavallakin kaudella, ja muun muassa Joonas Sammalmaa, Samu Markkula ja Miika Roine antavat hyvää tulitukea taustalla.

Tehoja tarvitaan kuitenkin myös muulta osastolta, sillä viime kaudella joukkue kärsi ajoittain tehottomuudesta ja heikosta ylivoimapelistä. Katsomoissa katseet kannattaakin kiinnittää loistavasti kahteen suuntaan pelaavaan Riku Pitkäseen ja läpimurtokautta Mestiksessä hakevaan 18-vuotiaaseen Joose Antoseen.

Arvio: Harjoitusotteluissa JYP-Akatemia on kärsinyt lukuisia niukkoja tappioita. Nuorelle joukkueelle on odotettavissa vaikea kausi, mutta joukkue on näyttänyt ennenkin venymiskykynsä. Potentiaalia kauden yllättäjäksi riittää, mutta pudotuspelipaikan saavuttamista voitaisiin pitää yllätyksenä.

» Lähetä palautetta toimitukselle