Junttila ja Kontiola osuvat nappiin

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Julius Junttilan turnauksesta odotetaan menestystä.
Kuva © Sami Kemppainen
Miesten olympiakiekon polkaistaan käyntiin keskiviikkona ja vedonlyönnissä on tarjolla mielenkiintoista pelattavaa muun muassa mitalistien ja Suomen parhaiden pistemiesten kohdalla. Venäjän vahvaan nippuun ei löydy luottoa, kun taas Suomen Julius Junttilaan uskotaan vahvasti.

Superkaksari 2: 

Suomen 1. pistemies: Julius Junttila, Suomen 2. pistemies: Petri Kontiola

Suomen 1. pistemies: Julius Junttila, Suomen 2. pistemies: Joonas Kemppainen

Suomen 1. pistemies: Petri Kontiola, Suomen 2. pistemies: Joonas Kemppainen

Ennakkoon isoja pisteodotuksia Suomen joukkueessa lasketaan nuoren Eeli Tolvasen harteille. Superkaksarissa luotetaan kuitenkin enemmän arvokisakokemukseen ja tämän hetken kovavireisimpään liigahyökkääjään.

Kärppien Julius Junttilan kausi on ollut huikea menestys ja hyökkääjä on takonut kovia tehoja Kärppien tulikuumassa ykkösketjussa. Liukasliikkeiselle laitahyökkääjälle on tarjolla myös isoa roolia olympiajoukkueessa ja ison kaukalon peli sopii hänen pelityylinsä kuin nakutettu. Sopivat kemiat löytäessään Junttila voi olla yksi koko kisojen suurimmista yllättäjistä.

Keskushyökkääjäosastolla Suomen joukkueessa katseet kääntyvät kokeneen Petri Kontiolan suuntaan. Hyökkääjän kausi KHL:ssä ei ole ollut häneltä parasta mahdollista, mutta olympiakisoissa hän on isossa roolissa ja saa varmasti vastuuta erikoistilanteissa. Alkulohkopelit Norjaa ja Saksaa vastaan tarjoavat niin Junttilalle kuin Kontiolalle hyvät mahdollisuudet pistetilin kartuttamiseen. 

Kontiolan lisäksi hyviä kertoimia tarjotaan vahvaa kautta KHL:ssä pelaavan Joonas Kemppaisen pistetehtailusta. Kemppainen saanee Kontiolan ohella Suomen keskushyökkääjistä isointa vastuuta ylivoimilla, joten tehoja voi tulla kaiken osuessa kohdilleen runsaastikin. Hyökkääjä muodosti myös aikanaan Kärpissä tutkaparin Junttilan kanssa, joten nähtäväksi jää löytääkö kaksikko vanhan yhteisen sävelen maajoukkueessakin.

Kyseisten pelaajien sijoittuminen kärkikaksikoksi Suomen joukkueen pistepörssissä on todennäköisesti alipelattua ja kertoimet tulevat olemaan ylikertoimia.

Menestys kiertää jälleen Venäjää

Supertripla 5: 1. Ruotsi 2. Suomi 3. Kanada

Miesten jääkiekon osalta olympialaiset käynnistyvät keskiviikkona. Turnaukseen selkeänä ennakkosuosikkina lähtee Venäjän olympiaurheilijoiden KHL-pelaajista koottu joukkue. Voittajavedon mitalistitrioa veikatessa joukkue jätetään kuitenkin tylysti mitalisijojen ulkopuolelle, sillä se kasvattaa kertoimia roimasti.

Ruotsi saa olympiaturnaukseen jalkeille nimekkään joukkueen, joka koostuu SHL:ssä, Sveitsin pääsarjassa ja KHL:ssä pelaavista pelaajista. Ryhmässä on runsaasti kokemusta aina NHL:stä saakka ja arvokisakonkareita mahtuu myös mukaan useampia, joten se on materiaalinsa puolesta yksi Venäjän kovimpia haastajia turnauksessa.

Vahvaan kiekkokontrollipeliin pelinsä tavallisesti perustava Ruotsi on ollut viimeisissä neljissä kisoissa neljän parhaan joukossa ja voitti Torinossa 2006 olympiakultaa. Tänäkin vuonna se lähtee omaan alkulohkoonsa ennakkosuosikkina ja voi laadukkaan materiaalinsa sekä pelitapansa ansiosta yltää jatkossakin mihin vain.

Mitalisijojen ulkopuolelle ei voi myöskään jättää Suomea, joka on palannut kolmista edellisistä olympiakisoista mitalin kanssa kotiin. NHL-pelaajien puuttumisesta huolimatta joukkueessa on osaamista, mutta joukkue on esimerkiksi Venäjään ja Ruotsiin verrattuna kokematon.

Ryhmästä löytyy Petri Kontiolan, Lasse Kukkosen, Juuso Hietasen ja Sami Lepistön kaltaisia kokeneita yksilöitä, mutta paljon joukkueen onnistumisesta on ladattu painetta etenkin nuorten Eeli Tolvasen ja Miro Heiskasen harteille. Tämän kaksikon mahdollinen epäonnistuminen voi olla kohtalokasta leijonalaumalle.

Alkulohkossa se kamppailee Ruotsin kanssa lohkovoitosta. Jatkopeleissä Suomi on totuttu näkemään tiukoissa paikoissa venyvänä ryhmänä ja tänä vuonna sillä on erityisen hyvät saumat aina kirkkaimpaan mitaliin saakka, kun muiltakin mailta suurimmat tähdet puuttuvat.

Pronssimitaleille sijoitetaan kokenut Kanadan joukkue. NHL-pelaajien puuttumisen vuoksi sillä ei ole aiempiin kisoihin verraten ylivertaista materiaalia käytettävissään, mutta se on silti saanut kasaan laadukkaan nipun. NHL-kokemustakin siitä löytyy yli 5000 ottelun verran, mikä kertoo omaa kieltään materiaalin tasosta.

Kanadan alkulohko on lähtökohtaisesti helpoin ja puolivälierävastustajakaan ei tule todennäköisesti olemaan kovimmasta päästä, joten mitalipelien ulkopuolelle jääminen olisi Kanadan kohdalla pienoinen yllätys. Kokemuksensa ansiosta se selvittää tiensä mitaleille jälleen kerran.

» Lähetä palautetta toimitukselle