Junioritähti, maailmanmestari, Stanley Cup -voittaja: Yle Areenan dokumentti nostaa Jere Lehtisen valokeilaan

LIIGA, MAAJOUKKUE, NHL / Artikkeli
Dallas Stars jäädytti viime syksynä Lehtisen pelinumeron.
Kuva © Getty Images
”Jere Lehtinen #26” -dokumentti tarjoaa kattavan henkilökuvan menestyneestä kiekkotähdestä. Lehtistä kehuvat niin omaiset, pelikaverit kuin valmentajatkin, eikä monikaan pelaaja saa vastaavaa suitsutusta.

"Kun paita alkoi nousta kohti kattoa, niin tunnemyrsky oli valtava", muisteli Jere Lehtinen pelinumeronsa jäädytystä viime syksynä Dallasissa. Jeren vaimo Jaana Lehtinen koki saman hetken yhtä voimakkaasti, mutta ei osannut kuvata tunnetta muuten kuin että "alkaa taas itkettää".

Itselleni tämä oli vain yksi monista hetkistä Yle Areenan "Jere Lehtinen #26" -dokumenttia katsoessa, kun oli pala kurkussa ja kyynel silmäkulmassa. Osin herkistymiseni johtui siitä, että Lehtinen on ollut mukana suurimmassa osassa mieleenpainuvimpia kiekkohetkiä 25 viime vuoden aikana.

Iso ansio on kuitenkin itse dokumentillakin.

Lehtisen urakuvauksen lisäksi dokumentti on myös mahtavaa ajankuvaa 1990-luvun alusta 2010-luvulle.

Noin tunnin mittainen henkilökuva päästää Lehtisen lisäksi ääneen perheenjäsenet ja ystävät sekä ison joukon pelikavereita ja valmentajia. Kaikkien kertomuksista välittyi valtava välittäminen ja suuri kunnioitus.

Erityisesti NHL-pelaajien ja -valmentajien ylistävät kommentit ovat sen laatuisia, että harva pelaaja osakseen saa.

Kattava ja monipuolinen kuvaus

Dokumentti käy arkistomateriaalein ja haastatteluin läpi Lehtisen lähes 20 vuotta kestäneen ammattilaisuran ja kaikki saavutukset MM-kullasta Stanley Cupiin. Iso osuus on myös Dallas Starsin viime syksynä järjestämällä Lehtisen pelinumeron jäädytyksellä, jota edelsi lähes viikon verran juhlallisuuksia.

Lehtisen ammattilaisura alkoi Kiekko-Espoossa I-divisioonassa, josta nuori hyökkääjä nousi myös keväällä 1992 Prahan MM-miehistöön ilman yhtään liigapeliä. Lehtinen esitetään myös junioritähtenä, joka oli fyysisesti muita edellä ja vaarallinen maalintekijä.

Lehtisen urakuvauksen lisäksi dokumentti on myös mahtavaa ajankuvaa 1990-luvun alusta 2010-luvulle. Aikajana Kiekko-Espoon liiganoususta maajoukkuemenestyksen ja Stanley Cup -voiton kautta paidan jäädytykseen on huikea tarina.

Kiekkoammattilaisen lisäksi dokumentti esittelee Lehtistä myös ihmisenä. Lehtinen vierailee itse lapsuutensa maisemissa Espoossa, ja omaiset sekä ystävät muistelevat Jeren varhaisia vuosia.

Lehtinen näyttäytyy vaatimattomana, mutta itseltään paljon vaativana tyyppinä, jota on luonnehdittu myös "ketjun omatunnoksi". Toinen esimerkki Lehtisen vaatimattomuudesta on se, ettei hyökkääjä tuulettanut maalejaan kuin nostamalla toisen kätensä ilmaan.

Ansaittu huomionosoitus

Lehtinen on urallaan voittanut suomenmestaruuden, MM-kultaa, kolme MM-hopeaa, olympiahopeaa, kolme olympiapronssia, Stanley Cupin sekä kolmesti NHL:n parhaalle puolustavalle hyökkääjälle myönnettävän Frank J. Selke Trophyn.

läpi dokumentin Lehtinen esitetään positiivisessa, suorastaan ylistävässä valossa.

NHL-otteluita kertyi runkosarjassa lähes 900, vähintään 20 maalin kausia seitsemän ja kahdesti myös 30 maalin raja meni rikki.

Dokumentissa Lehtistä kommentoivat muun muassa Kiekko-Espoo-vuosien valmentaja Martti Merra, maajoukkueen ketjukaverit Saku Koivu ja Ville Peltonen sekä yksi NHL:n kaikkien aikojen parhaista maalintekijöistä, Brett Hull.

Kaikilla on pelkästään hyvää sanottavaa, ja läpi dokumentin Lehtinen esitetään positiivisessa, suorastaan ylistävässä valossa. Saavutuksistaan huolimatta Lehtinen on hieman jäänyt aikalaistensa varjoon, mutta pelinumeron jäädytys ja kunnioittava henkilökuva ovat hienoja tapoja saada Lehtinen valokeilaan.

Erinomainen esimerkki Lehtisen arvostuksesta on myös se, että kokenut päävalmentaja Ken Hitchcock kuvaa suomalaishyökkääjää ainoaksi valmentamakseen pelaajaksi, jota ei ole tarvinnut yhtään neuvoa.

Katso video tästä: "Jere Lehtinen #26"

» Lähetä palautetta toimitukselle