"Jumalainen näytelmä" − Jarkko Ruutu kertoo oman tarinansa

LIIGA, MAAJOUKKUE, NHL / Artikkeli
"Jumalainen näytelmä" on avoin ja rehellinen kuvaus Jarkko Ruudun urasta.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi
Jarkko Ruudun kova kiekkoura on päätynyt koviin kansiin. Elämäkerta "Jumalainen näytelmä" kuvaa Ruudun uraa ja ajatuksia rehellisesti, mutta keskittyen olennaiseen.

Kun yksi kohutuimmista kiekkoilijoista julkaisee elämäkerran, ovat odotukset korkealla. Jarkko Ruudun pitkälle uralle mahtui värikkäitä vaiheita ja räikeitä ylilyöntejä. "Jumalainen näytelmä" ei kuitenkaan mässäile kohteensa tempauksilla.

Ennen kaikkea kyseessä on tarina siitä, kuinka pikkupoika Vantaan Louhelasta teki lujasti töitä saavuttaakseen unelmansa päästä pelaamaan NHL:ssä.

Kronologisesti etenevä kirja kattaa Ruudun elämän ja uran lapsuusvuosista uran lopettamiseen ja perheen perustamiseen. Jokainen kausi on oma kokonaisuutensa − samoin osa arvokisoista, joihin Ruutu osallistui maajoukkueessa.

Ruudun omia ajatuksia täydentävät pelikavereiden sekä valmentajien ja seurapomojen kommentit - kuin myös Ruudun itsensä päiväkirjamerkinnät. Kommenteista välittyy syvä arvostus Ruutua kohtaan, ristiriitaisesta persoonasta huolimatta.

Ruutu kertoo kaiken, mutta paljastaa vähän

Jarkko Ruutu loi uransa aikana maineen kovaotteisena ja ärsyttävänä pelaajana. Elämäkerrassaan hän pääsee kuvaamaan, kuinka paljon on tehnyt työtä pelityylinsä eteen. Ruutu kuvaa, kuinka kerää vastustajistaan ennakkoon valtavan määrän tietoa ja hyödyntää sitä erityisesti tappeluissa ja vastustajan hiillostamisessa.

Tappeluita kuvataan yksityiskohtaisesti, mutta tehokkaimpia törkeyksiään Ruutu ei paljasta. Omia näkemyksiään sekä seurajoukkueiden että maajoukkueen taktiikoista "Rudi" sen sijaan jakaa auliisti. Monessa kohtaa nousee esille jopa poikkeuksellinen kiinnostus NHL-seuran pyörittämisestä.

Ajatuksiaan ja mielipiteitään Ruutu ei säästele. Jos jokin asia tuntui pahalta, karski kiekkomies myöntää itkeneensä. Kokiessaan epäoikeudenmukaisuutta Ruutu sanoo suorat sanat ja selvittää asian − oli kohteena seurakaveri, valmentaja tai tuomari.

Suhteutettuna kaikkeen analyysin määrään Ruutu on yllättävän näköalaton oman pelinsä suhteen. Pahimmat hölmöilyt kuitataan lätkäjargonilla tunnetiloista, eikä kokenut hyökkääjä tunnista omaa osuuttaan heikompiin peliesityksiinsä − saati vireen korjaantumiseen.

Jotenkin ajattelen, että lähes 20 vuoden uran ja satojen tiukkojen pelien kokemuksella oivaltaisi omia suorituksiaan syvemmin kuin "palaset loksahtivat kohdalleen".

Toimittaja ahmi kirjan parissa päivässä.
Toimittaja ahmi kirjan parissa päivässä.
Kuva © Miikka Jääskeläinen - http://mjfoto.fi

Timanttista tekstiä

Räväkästä pelimiehestä olisi ehkä saanut puristettua vielä säväyttävämmän elämäkerran, mutta "Jumalainen näytelmä" oli kovista odotusarvoista huolimatta erittäin viihdyttävä. Toimittaja Tuomas Nyholmin kirjoittama teksti on värikästä ja helppolukuista.

Ruudun lukemattomat tarinat erilaisista pukukoppijäynistä ovat jo itsessään kirjan arvoista kerrontaa. Myös tarinat AHL-arjesta ja Pohjois-Amerikan byrokratiasta olivat mielenkiintoista luettavaa.

Pakko on myös mainita kronologisen rakenteen vahvuus. Kun lukija on kulkenut vihatun ja halveksitun pelimiehen rinnalla pihapeleistä olympialaisiin ja Stanley Cup -finaaleihin, uran päätyttyä ja viimeisiä sivuja lukiessa paatunut lätkäjätkäkin herkistyy.

Suosittelen.

 

» Lähetä palautetta toimitukselle