Jugra Hanti-Mansijsk - Toiveita paremmasta huomisesta

KHL / Artikkeli
Veli-Matti Savinainen palasi Tapparasta tuttuun seuraan.
Kuva © Vesa Pöppönen www.facebook.com/VesaPhoto
Kahdella ensimmäisellä KHL-kaudellaan pudotuspeleihin yltänyt siperialaisseura Jugra on jäänyt jo viidesti peräkkäin pudotuspelien ulkopuolelle. Lahjakkaat nuoret ja uusi päävalmentaja herättävät toiveita paremmasta huomisesta.

Jeremy Morin (USA) - Dmitri Makarov - Jevgeni Skatškov
Veli-Matti Savinainen (FIN) - Denis Gorbunov - Pavel Varfolomejev
Igor Bortnikov - Anton Kurjanov - Konstantin Panov
Aleksandr Vasiljev - Daniil Iljin - Anton Koroljov

Pavel Valentenko - Martin Stajnoch (SVK)
Ivan Lekomtsev - Aleksandr Ugolnikov
Vitali Šulakov - Sergei Peretjagin

Ilja Proskurjakov
Vladislav Fokin

Päävalmentaja: Igor Zaharkin

Menneellä kaudella itäisen konferenssin kolmanneksi viimeiseksi jäänyt seura pelasi resurssien edellyttämällä tasolla. Matkaa pudotuspeliviivaan jäi 17 pistettä. Jugra ei ole viime vuosina pestannut ulkomaalaisia, mutta nyt suunta on muuttunut syystä tai toisesta. Joukkueella on riveissään kauden alkaessa kolme ulkomaalaispelaajaa.

Uutena päävalmentajana nähdään hyvin mielenkiintoinen nimi, kun Andrei Razinin korvaaja on Salavatin päävalmentajana kaksi edellistä kautta toiminut Igor Zaharkin.

Ennen Salavatin päävalmentajan pestiä hän voitti apuvalmentajana Gagarin Cupin SKA:n riveissä ja meriittilistalla on myös Puolan maajoukkueen päävalmentajan pesti kausilta 2012-14.

Ykkösmaalivahdin paikan napannut Aleksandr Šaritšenkov ja kakkosmaalivahti Vladislav Fokin torjuivat 92 prosentin tehokkuudella. Heistä Šaritšenkov poistui, mutta Jugra onnistui houkuttelemaan Torpedon ykkösmaalivahtina kaksi edellistä kautta hyvällä tasolla pelanneen Ilja Proskurjakovin Siperiaan.

Ykkösmaalivahti pitäisi olla parempi kuin viime kaudella.

Puolustuksen runkomiehistä ovat poistuneet Nikita Hlistov ja Jevgeni Kulik. Kesken viime kauden seura menetti kärkipuolustaja Grigori Želdakovin Torpedolle. Menetykset on saatu paikattua hyvin.

Pakisto sai slovakialaista väriä, kun Tšekin Extraliigasta HK Hradec Kraloven rivestä saapui Martin Stajnoch, 26. Kolme kautta Slovan Bratislavaa aiemmin edustanut Stajnoch ei ole koskaan ollut tehokas pakki.

Uusista hankinnoista puolustuksen kärkikuusikkoon pitäisi kuulua Stajnochin lisäksi varmuudella Neftehimikissä varsin tasapaksun kauden pelannut Ivan Lekomtsev, joka pelasi toissa kaudella vielä Avangardissa isossa roolissa. Hän on hyvä yleispuolustaja.

Kaudella 2014-15 farmisarja VHL:stä löydetty Aleksandr Ugolnikov, 28, on noussut kahden kautensa aikana joukkueen puolustuksen kulmakiveksi. 175-senttinen puolustaja on tunnettu johtajan ominaisuuksistaan alemmilla sarjatasoilla.

Ugolnikov ei karta fyysistä peliä ja tuo uhrautuvaista pelaamista. Isokokokoinen Pavel Valentenko on fyysinen ja erittäin uhrautuva puolustaja. Kaksikko kantoi isoa roolia menneellä kaudella.

Puolustuksen nousevista kyvyistä on mainittava Oleg Pogorišni, 23, joka on sarjan ahkerimpia taklaajia. Puolustusvirheet ovat laskeneet vielä peliaikaa, mutta Jugran organisaatiota koko uransa edustanut puolustaja taistelee vahvasti vakiokokoonpanon paikasta.

Tärkeistä hyökkäjistä poissa ovat 36 pisteellä sisäisen pistepörssin näytöstyyliin voittanut Jevgeni Lapenkov ja Roman Ljudutšinin. Ilmaveivimaalistaan muistettava Pavel Medvedev ei myöskään jatka seurassa.

Jugran kirkkain helmi seuran KHL-historian ajalla on ollut SKA:ssa nykyään loistava Nikita Gusev, joka löi itsensä lopullisesti sarjaa seuraavien tietoisuuteen kaudella 2014-15 iskemällä seuralle 55 peliin tehot 21+16=37. Aivan saman tason lahjakkuuksia seuralla ei ole riveissään tällä kaudella, mutta useita mielenkiintoisia nimiä.

Hyökkäyksen nuoremman polven kirkkaimpina tähtinä loistavat 22-vuotias Pavel Varfolomejev ja 23-vuotias Denis Gorbunov. Sisäisen pistepörssin toiseksi tehoilla 13+10=23 (45 peliä) sijoittunut Varfolomejev on taitava harhauttelija, todella yllätyksellinen ja nopea luistelija. Häneltä voidaan odotetaan entistä enemmän.

Silkinpehmeillä käsillä varustettu nuorukainen ampuu tulisesti ja tarkasti ranteella. Varfolomejevissä on paljon samaa kuin Gusevissa, ruumiinrakenteesta lähtien.

Ulkomaalaisedustusta hyökkäykseen tuovat Liigan maalikuninkaana Tapparasta saapunut Veli-Matti Savinainen, joka pelasi seurassa jo kaudella 2013-14 ja mestaruuden alle 18- ja 20-vuotiaissa voittanut Jeremy Morin.

Morin teki AHL:ssä menneellä kaudella 63 peliin 30 pistettä, on takonut AHL:ssä kovia pistemääriä aiemmin ja päässyt pelaamaan NHL:n puolellakin viime vuosina. Kaksikosta odotetaan varmasti suunnannäyttäjiä nuorille lupauksille.

Kokeneesta kaartista isot odotukset kohdistuvat Zaharkinin mukana Ufasta saapuneeseen ovelaan sentteriin Dmitri Makaroviin, kapteeni Konstantin Panoviin ja muun muassa Torpedossa muutama vuosi sitten loistaneeseen Jevgeni Skatškoviin. Avangardin monivuotinen alempien ketjujen luottosentteri Anton Kurjanov aloittaa seurassa toisen kautensa.

Yhteenveto:

Ulkomaalaispelaajien salliminen kahden vuoden tauon jälkeen voi kieliä pelaajapolitiikan muutoksesta laihempien vuosien jälkeen tai esimerkiksi puhtaasti rahallisten resurssien pienoisesta kasvusta. Niin tai näin, kokoonpano näyttää paremmalta kuin menneellä kaudella.

Päävalmentaja Zaharkinin Salavatin viisikkopuolustaminen oli ajoittain kuin heikoilla jäillä kävelyä − niin herkästi paketti hajosi. Zaharkinin alaisuudessa kauden jälkimmäisellä puoliskolla suurseura oli itäisen konferenssin 12. Olivatko Salavatin ongelmat enemmän pelaajistossa vai päävalmentajan taidoissa? Siitä voidaan olla montaa mieltä.

Maalivahtipelin tason ei pitäisi pudota Torpedon ykkösveskarin tultua seuraan. Puolustuksessa riittää fyysisyyttä ja uhrautuvaisuutta, mutta alakerta vaikuttaa sarjan tehottomimmalta. Ylivoimapelissä ei ole aiempien näyttöjen perusteella minkäänlaista viivapelotetta, toisin kuin suurimmalla osalla joukkueista.

Hyökkäyksessä on mielenkiintoisia nuoria lupauksia jo etulinjassa ja heitä tukemassa varsin pätevät konkarihyökkääjät. Savinaiselta ja Morinilta odotetaan paljon. Sentterien aloitustaidot ovat kokonaisuutena sarjan heikoimmasta päästä. 

Jugran luokaton ylivoimaprosentti 11,4 oli koko sarjan huonoin. Alivoimalla joukkue oli sarjan ylempää keskikastia. Ylivoimaan ulkomaalaiset ja mainiosta syöttötaidostaan tunnettu Makarov tuovat toivoa paremmasta. 

Arvio: Nuorten lupausten johdolla pieni yllätysmahdollisuus, mutta jäänee itäisessä konferenssissa kolmen viimeisen joukkoon.

» Lähetä palautetta toimitukselle