Joukkueraportti 9.4

NHL / Artikkeli
Canadiensin kauden viimeiset pelit kuluivat vain runkosarjan loppua odotellessa. Canadiensin jäänti kolmannen kerran peräkkäin playoffien ulkopuolelle oli varmistunut jo jokin aika sitten.

Huolimatta siitä, että viimeisillä otteluilla ei ollut mitään panosta, Canadiens pelasi hienosti kauden lopun. He saivat vähintään pisteen viidessä kauden kuudesta viime ottelusta. Ainoastaan New Jersey Devils onnistui myömään Canadiensit varsinaisella peliajalla. Montrealin pelaajat näyttivät mihin pystyvät, jos vain pysyvät terveinä.

Viiden ottelun pisteputki

Hieno sarja alkoi Carolinaa vastaan. Montreal kävi hakemassa pisteet kotiin pudotuspelipaikasta taistelevan Carolinan kotiluolasta. Ottelun hahmona toimi Canadiens-puolustaja Patrice Brisebois, joka laukoi kaksi komeaa maalia Arturs Irben taakse. Joukkueen kapteeni Saku Koivu syötti samaisessa ottelussa kaksi maalia.

Seuraavassa ottelussa oli jo täpärällä, että Florida olisi kaapannut täyden pistepotin Canadiensista. Valmentaja Michel Therrien pelasi uhkapeliä ottamalla viime kuukaudet mahtavasti pelanneen Jose Theodoren pois maalilta. Kuudella kenttäpelaajalla pelannut Canadiens onnistui tasoittamaan ottelun 13 sekuntia ennen loppusummeria Oleg Petrovin tehtyä kauden 23. maalinsa. Petrovin maali jäi ottelun viimeiseksi ja nämä pudotuspelien ulkopuolellle jäävät joukkueet jakoivat pisteet.

Petrov oli mahtavalla pelipäällä myös seuraavassa ottelussa Tampa Bayta vastaan, joka päätti Canadiensin kolmen ottelun mittaisen vieraskiertueen. Sekä Oleg Petrov (2+1) että Martin Rucinsky (1+2) keräsivät ottelussa kolme pistettä ja takasivat tehoillaan upean 6-2-voiton Montrealille. Washingtonista trade deadlinen alla hankittu Richard Zednik jatkoi hienoja otteitaan tekemällä upean maalin ja syöttämällä toisen.

Surkea kausi päätökseen ja unholaan

Seuraava ottelu oli kanadalainen klassikko – jos sitä enää siksi voi kutsua. Les Habitants sai vieraakseen Toronto Maple Leafsin, joka oli voittanut selkeästi kaikki joukkueiden aikaisemmat kohtaamiset tällä kaudella. Toronto taisteli playoffpaikasta yhdessä Bostonin ja Carolinan kanssa ja tarvitsi ehdottomasti pisteitä lisää varmistaakseen paikkansa tosipeleihin. Toisin kuitenkin kävi, kun Canadiens Karl Dykhuisin kahdella maalilla upotti Leafsit 4-1. Maalivahti Theodore jatkoi hienoja otteitaan maalinsuulla.

Seuraavat kaksi ottelua päättyivät varsinaisen peliajan jälkeen tasalukemiin 2-2. Ensimmäisessä ottelussa Bostonissa Canadiens taisteli Saku Koivun johdolla ottelun tasoihin, mutta Boston voitti jatkoajalla saaden tärkeät kaksi pistettä playofftaistelua ajatellen. Koivu tehtaili ottelussa tehot 1+1, mutta ottelun sankari oli nallepaitojen Andrei Kovalenko, joka teki ottelun voittomaalin.

Canadiens palasi kotiin Montrealiin odottamaan Philadelphia Flyersin vierailua Molson Centreen. Canadiens oli ottelussa jo 2-0-tappiolla, mutta Saku Koivun hienon pelin ansiosta Canadiens taisteli ottelun tasoihin. Ensin Koivu syötti Karl Dykhuisin kavennusmaalin ja sitten laukoi itse muöhemmin ottelun tasoihin. Koivun ja Canadiensin hienon illan kruunasi Brian Savagen voittomaali jatkoajalla, syöttäjänä tietenkin Koivu.

Canadiensin kauden viimeinen ottelu päättyi 2-0-tappioon hallitsevaa Stanley Cup-mestaria New Jersey Devilsiä vastaan. Voittamalla Canadiensin Devils varmisti Itäisen Konferenssin voiton.

Brisebois teki Canadiensin historiaa...

...tosin ei kovin mairittelevaa sellaista. Puolustaja oli ensimmäinen Canadiens-pelaaja NHL-historiassa, joka oli liigassa +/- -tilaston viimeinen. Brisebois oli –31 verran pakkasen puolella. Hän on ollutkin koko kauden ajan yksi Molson Centren yleisön silmätikuista, jolle yleisö on buuannut ottelusta toiseen. Monet ovat epäilleet, että mies on pelannut viimeisen ottelunsa legendaarisessa CH-paidassa.

Sopimuksia

Valmentaja Michel Therrien ja GM Andre Savard tekivät seuran kanssa jatkosopimukset. Therrien sopimus oli yksivuotinen ja Savard’n kolmen vuoden pituinen. Heidäthän palkattiin nykyisiin toimiinsa, kun Canadiensin johto päätti erottaa silloisen valmentaja Alain Vigneault’n ja GM Rejean Houlen viime marraskuun lopulla. Therrien oli ennen Habs-valmentajan työtään Canadiensin farmijoukkueen Quebec Citadelles’n päävalmentaja. Savard oli ex-GM Houlen apuna.

Savard teki sopimuksen puolustaja Ron Hainseyn kanssa. Hainsey on Canadiensin ykkösvaraus viime vuoden draftista. Hainsey lähetettiin farmijoukkue Quebecin avuksi pelaamaan playoffeja.

Prospect-katsaus

Hyökkääjä Mike Ribeiro on viime aikoina pelannut hienosti Canadiensin AHL:ssa olevan farmijoukkue Citadelles'n riveissä. Ribeiro on kehittynyt farmissa hienosti, mutta lienee liian kevyt vieläkin NHL:ään. Nuorukainen keräsi runkosarjassa 26 maalia ja 66 pistettä 74 ottelussa.

Laitahyökkääjä Alexander Buturlin on kerännyt 65 pistettä 58 ottelussa Ontario Hockey Leaguen runkosarjassa.

Portland Winter Hawksien hyökkääjät Marian Hossa ja Josef Balej, jotka molemmat ovat siis Canadiensin varauksia, pelasivat myös tyydyttävät runkosarjat. Parhaillaan he pelaavat WHL-liigan pudotuspelejä, joissa ovat myös keränneet mukavat tehot. Balej on tehnyt viisi tehopistettä viidessä ottelussa ja Hossa on tehnyt maalin ja syöttänyt kaksi samaisessa ottelumäärässä.

Marc-Andre Thinel pelaa parhaillaan playoff-pelejä joukkueensa Victoriaville Tigersien riveissä. Ensimmäisen kierroksen peleissä tämä hyökkääjälupaus saalisti 11 pistettä kuudessa ottelussa.

Ketjut Boston Bruinsia (2.4.2001) vastaan:

1. Brian Savage - Saku Koivu - Oleg Petrov

2. Martin Rucinsky - Jan Bulis - Richard Zednik

3. Benoit Brunet - Chad Kilger - Craig Darby

4. Jim Campbell - Johan Witehall - Arron AshamD1. Sheldon Souray - Patrice Brisebois

D2. Patrick Traverse - Stephane Robidas

D3. Karl Dykhuis - Francis BouillonG - Jose Theodore / Eric Fichaud

» Lähetä palautetta toimitukselle