Joukkueraportti 6.3.2001

NHL / Artikkeli
Washingtonin tappiottomien otteluiden putki katkesi kolmannentoista ottelun kohdalla ja näin seuran historian pisin tappioton putki jäi haaveeksi. Yllättävänkin maalirikkaan vieraskiertueen jälkeen palattiin kotipeleissä tuttuun vähämaaliseen pelityyliin.

Kuudesta viimeisestä ottelusta Capitals voitti neljä ja hävisi kaksi. Kotiotteluissa sekä Nashvillea(2-1) että Montrealia(3-1) vastaan joukkue otti voitot samalla kaavalla. Jeff Halpern iski ottelun avausmaalin ja Dimitri Khristich puolestaan joukkueen toisen maalin, joka oli kummassakin ottelussa voittomaali. Viimeisissä erissä Olie ”Godzilla” Kölzig hoiti osuutensa pitäen huolen ettei vastustaja päässyt tasoittamaan peliä. Halpern on ollut viimeisen viiden ottelun ajalta joukkueen paras maalintekijä kolmella maalillaan ja viimeisessä 7 pelissä hän on tehnyt kuusi maalia, joista neljä on ollut avausmaaleja.

Carolinaa vastaan odotettavissa oli tiukka neljän pisteen kamppailu. Carolina tarvitsi voiton mikäli haluaisi tosissaan yrittää tavoittaa lohkojohtaja Capitalsin 9 pisteen eron. Ottelu oli Capitalsin hallintaa ja Irbe piti Carolinaa mukana pelissä loisvilla torjunnoillaan. 1-1-tilanteessa Carolinalla oli kolmannessa erässä mahdollisuus ratkaista ottelu pelatessaan lähes minuutin ajan viidellä kolmea vastaan Oatesin ja Reekien istuessa penkillä, mutta alivoimaryhmitys Witt-Konowalchuk-Johansson hoiti tehtävänsä kunnialla. Erän puolivälissä Andrei Nikolishin katkaisi 23 ottelun maalittoman putken tekemällä voittomaalin.

Putki katkeaa

Seuraavaksi Washingtoniin saapui vierailulle Alpo Suhonen joukkueineen. Chicago on ollut vaikea vastustaja kotijoukkueelle ja viimeinen kotivoitto olikin vuodelta 1998. Niinpä ottelun jälkeen ei sinällään ollut suuri ihme, että 12 ottelun tappioton putki katkesi. Chicagon otti voiton Steve Sullivanin kahdella maalilla ja juuri samoilla rohdoilla kuin millä Caps oli putkensa rakentanut: johtoon siirtyminen heti pelin alussa, tehokas ylivoimapeli, hyvä alivoima ja napakka puolustuspeli hyvän maalivahtipelin avustuksella.

Chicago-häviön jälkeinen peli Torontoa vastaan oli heikko. Ottelusta saatiin kuitenkin piste, kiitos Kölzigin loisto-otteiden. Toronto pommitti Kölzigiä kohti 45 kertaa, kun Caps pystyi kotonaan vain 27 laukaukseen. Ottelun ensimmäisessä erässä nähtiin sinällään harvinainen tapahtuma kun Joe Reekie otti yhteen Shane Corsonin kanssa vitosten arvoisesti.

Mario Lemieux oli päättänyt levätä Caps-ottelun, mutta se ei estänyt joukkueita pelaamasta yleisöön menevää ottelua. Kotijoukkueen sankareiksi nousivat nuoret Jeff Halpern ja Richard Zednik kumpainenkin kahdella maalillaan sekä vähintään viikon uskomattomimman torjunnan tehnyt Olie the Goalie. Ilman ykkösketjun laitureita Simonia ja Khristichiä sekä kolmosen Dahlenia pelannut Caps hallitsi peliä ja laukoi 45 kertaa kohti rookievahti Parentia, joka piti Pittsburgia pystyssä. Kolmannessa erässä Zednik iski kaksi maalia siirtäen kotijoukkueen 4-3 johtoon. Vain parikymmentä sekuntia oli ottelua jäljellä kun Kölzig torjui Martin Strakan kaksi vetoa ja ajautui oikealle tolpalle kontalleen. Samaan aikaan Jan Hrdina sai syötön kulmasta maalin eteen ja veti kohti tyhjänä ammottavaa maalia. Kölzig heittäytyi kuin futisveskari ja nappasi kiekon hanskaansa. Niin selostajat, maalituomari kuin paikan päällä ja television ääressä ollut yleisökin luulivat kiekon menneen verkon perille. Ainoastaan päätuomari Frasier näytti saman tien käsimerkein ettei maalia ollut syntynyt.

Ylivoima ratkaisevassa roolissa

Capitalsilla on tällä hetkellä NHL:n paras ylivoima(22.6%). Ylivoimapelin toimivuus onkin ollut erittäin ratkaisevassa asemassa Washingtonin peleissä viime aikoina. Viimeisessä kuudessa pelissä joukkue sai vähintään pisteen kun tehtiin edes yksi yv-maali. Sen sijaan Chicago-pelissä kun jäätiin ilman yv-maalia, jäätiin kokonaan myös ilman pisteitä. Tämän teorian varjolla onkin hieman pelottavaa, että ykkösylivoimasta on todennäköisesti sivussa loukkaantumisten takia ainakin seuraavasta pelistä sekä Simon että Khristich. Lisäksi Peter Bondra pelasi kolme peliä ilman maalia.

Voi Emma Emma

Omistaja Leonsiksen aikaisemman kommentin mukaan Capitals-leirissä oli muutoksia odotettavissa ennen siirtorajaa. Tarkoituksena oli hankkia kokenut puolustava puolustaja, iso sentteri tai maalintekijälaituri. Nyt fanit ovatkin käymässä jo kärsimättömiksi kun huhutuimmat pelaajat(O’Donnell, Weinrich, Pellerin) ovat menneet muille joukkueille ja Caps-leiri tuntuu vain odottavan mitä tapahtuu. Vielä enemmän ihmetystä aiheutti viime lauantain kauppa, jossa nuori fyysinen puolustaja Remi Royer vaihdettiin Floridan 32-vuotiaaseen farmitason sentteriin David Emmaan. Royer hankittiin viime kesänä Chicagosta ja hän on erittäin fyysinen puolustaja, jolla on kykyä myös taitopeliin. Moni fani odottikin Royerin kuuluvan Capsien tulevaisuuden joukkueeseen, mutta näin ei nähtävästi johto asiaa nähnyt. Kyseistä kauppaa ei ole pahemmin Capitalsien organisaation taholta selitetty, mutta päällimmäisenä näyttää siltä, että Portlandiin haluttiin veteraanisentteri playoffseja varten. Silti Royerin menetys ihmetyttää monia vielä pitkään.

Lieviä loukkaantumisia

Ken Klee palasi kokoonpanoon Chicago-ottelussa oltuaan sivussa neljä peliä. Samassa pelissä Rob Zettler puolestaan loukkasi olkapäänsä ja oli poissa kahdesta viimeisestä ottelusta. Hänen odotetaan palaavan viimeistään perjantain Rangers-otteluun.

Ykkösketjun laiturit Dimitri Khristich(selän venähdys) ja Chris Simon(kipeä olkapää) jättivät lauantain Pittsburgh-pelin väliin. Khristich saattaa pelata jo tänään Islandersia vastaan, mutta luultavimmin vasta keskiviikon Pitts-pelissä. Simon jätti suosiolla kahden ottelun vieraskiertueen väliin ja hänen toivotaan olevan pelikunnossa perjantain kotiottelussa Rangersia vastaan. Näiden loukkaantumisten takia Caps nosti lauantaina farmista kokoonpanoon Glen Metropolitin, Brantt Myhresin sekä maalivahti Corey Hirshin. Hirsh paikkaa Craig Billingtonia, joka parantelee harjoituksissa kipeytynyttä kättään, todennäköisesti vielä seuraavat kaksi peliä. Mielenkiintoista on nähdä uskaltaako Wilson lepuuttaa Kölzigiä lähiaikoina kuten oli suunnitellut ennen Billerin loukkaantumista. Hirsch on pelannut Portlandissa loistavasti ja omaa NHL-taustaa, mutta riittääkö se Wilsonille?

Myhres otti lentävän lähdön ensimmäisessä Caps-ottelussaan; ensimmäisessä vaihdossa 17 sekunnin jälkeen nyrkit pystyyn Oliwan kanssa ja tappelun seurauksena ulos koko pelistä, koska menetti paitansa myräkän aikana. Vaikkei Wilson olekaan suuri tappelujen ystävä, suunnittelee hän silti Myhresin peluuttamista keskiviikkona Capitalsin kohdatessa Pittsburghin uudestaan.

Viime lauantain pelistä jäykän niskan takia sivussa ollut Ulf Dahlen palaa kokoonpanoon tänä iltana Islandersia vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle