Joukkueraportti 3.4.2001

NHL / Artikkeli
Sunnuntain jatkoaikahäviö Detroitia vastaan varmisti Washingtonille toisen peräkkäisen Kaakkois-lohkon voiton. Lohkomestaruus ei kuitenkaan joukkuetta auta, sillä pudotuspelit alkavat noin viikon päästä ja peliesityksissä on vielä paljon parantamisen varaa.

Capitalsien otteet ovat parantuneet verrattuna parin viikon takaisiin esityksiin, mutta paljon on vielä tehtävää muun muassa erikoistilannepelaamisen saralla. Liigan neljänneksi paras ylivoima yskii edelleen vakavasti ja alivoimapeli on vain liigan keskitasoa. Maalivahtiosastolla Craig Billington on ollut viime peleissä terävämpi kuin Olaf Kölzig, jolle parin ottelun lepo ei varmasti ole tehnyt pahaa. Puolustuspeli on tiivistynyt, mutta hyökkäys on uhkaavan tehoton kauden tärkeimpien pelien ollessa oven takana. Lisäksi näyttää siltä, että Capitals tullee kohtaamaan vähiten toivomansa vastustajan ensimmäisellä pudotuspelikierroksella eli Pittsburgh Penquinsin.

Caps go physical!

Capsien viimeisin viiden ottelun jakso alkoi samoin kuten edellinen loppui eli tappiolla. Florida Panthers katkaisi oman kuuden ottelun tappioputkensa ja kasvatti Washingtonin putkea viiteen otteluun voittaessaan kotonaan lukemin 4-1. Capitals painosti ottelussa ja voitti laukaukset 39-16, mutta Roberto Luongo oli Kissojen maalilla loistavassa vireessä. Ainoastaan Peter Bondra pystyi hänet ohittamaan ylivoimalla.

Seuraavaksi joukkue jatkoi matkaansa Floridassa Tampa Bayhin, jossa ottelun alku ei luvannut mitään uutta: Tampa johti 2-0 kolmen minuutin pelin jälkeen. Tämän jälkeen Brendan Witt päätti kokeilla samaa kuin edellisenä iltana Floridassa Jakopinin kanssa: herättää joukkuetta fyysisellä pelillä. Witt nahisteli ensin vain väkivaltaisuuskakkosen Vincent Lecavalierin kanssa tuomarien kerittyä väliin. Tästä innostuneena Jeff Halpern otti yhteen Kudrocin kanssa tämän taklauksen jälkeen. Seuraavassa aloituksessa Steve Konowalchuk ja Nils Ekmanin eivät pitäneet naamasta jonka näkivät vieressään ja päättivät ratkaista asian pudottamalla hanskat. Kummatkin välienselvittelyt loppuivat ennen kuin alkoivatkaan, kiitos linjamiesten liian nopean toiminnan. Erän lopussa Brantt Myhres teki työtä palkkansa eteen haastaen Gordie Dwyerin tappeluun.

Toisen erän alkuun nähtiin Wittin ja Barnabyn tappelu ja viisi minuuttia myöhemmin rookie-sentteri Trent Whitfield hankki John Emmonsin kanssa 10+2 minuuttia. Saatuaan joukkueensa hereille Witt päätti vielä ettei se riitä ja aloitti kauden toisella maalillaan Capsien kirin kaventaen pelin 2-1. Bondra tasoitti ottelun vielä samassa erässä 2-2 ja kolmannessa erässä Konowalchuk teki voittomaalin ylivoimalla. Viiden ottelun tappioputki oli saatu vihdoin poikki.

Linden ja Zubrus pisteille

Floridan minikiertueen jälkeen kotona kohdattiin samassa lohkossa pudotuspelipaikkaa metsästävä Carolina. Ottelu oli yhtä Capitals-näytöstä yhdentoista pelaajan päästessä pisteille ja seitsämän hyökkääjän tehdessä vähintään kaksi pistettä. Trevor Linden oli yksi näistä hyökkääjistä avaten pistetilinsä Caps-paidassa maalilla ja syötöllä. Maalissa Kölzigin tarvitsi torjua vain 18 kertaa ansaitakseen kauden neljännen nollapelinsä. Joe Sacco otti yhteen Tommy Westlundin kanssa ja jatkoin näin joukkueen tappeluputkea kolmeen perättäiseen peliin.

Perjantaina siirryttiin Carolinan maaperälle ja vierailijalla oli jo tuolloin mahdollisuus varmistaa lohkovoitto. Pelin juonena oli, että kotijoukkue siirtyi aina sitä mukaa uudestaan johtoon kun Caps tasoitti pelin. Dainius Zubrus hankki ensimmäisen syöttöpisteensä uudessa joukkueessaan syöttäessään Metropolitin 3-3 tasoitusmaalin toisessa erässä. Varsinaisella peliajalla ei ratkaisua saatu aikaiseksi joten siirryttiin jatkoajalle. Rod Brind’Amour iski ylivoimalla ottelun voittomaalin Kölzigin selän taa Sami Kapasen syötöstä kolmen jatkoaikaminuutin jälkeen. Capitals tarvitsi edelleen pisteen varmistaakseen konferenssin kolmossijan.

Sunnuntai-iltana Caps matkusti Detroitiin pelaamaan läntisen konferenssin kakkosjoukkuetta vastaan. Wilson päätti lepuuttaa Kölzigiä ja antoi Billingtonin pelata toisen ottelun neljän pelin sisään. Ratkaisu oli viisas Kölzigin levon kannalta, sillä Billington joutui raatamaan täyden iltapuhteen ilman suurempaa apua joukkueeltaan. Detroit pommitti 42 kertaa kohti Billerin maalia Washingtonin onnistuessa saamaan aikaiseksi vain 22 laukausta. Dmitri Khristich onnistui tasoittamaan ottelun kolmannessa erässä ensimmäisellä maalillaan kuukauteen, mutta Steve Yzerman ratkaisi ottelun kun vain 11 sekuntia oli jatkoaikaa pelattu. Vierailijat saivat kuitenkin pisteen kasaan ja näin onnistuivat varmistamaan lohkovoiton.

Witt nousemassa puolustuksen johtajaksi

Brendan Witt on noussut viime peleissä puolustuksen selkeäksi johtohahmoksi ohi varjojen mailla vaeltavan Sergei Goncharin. Pudotuspelien lähestyessä tämä rankasta metallimusiikista pitävä järkäle on rankentanut myös pelityyliään fyysisempään suuntaan. Viidessä viimeisestä pelistä Witt on kolmessa herättänyt joukkueen mukaan otteluun haastamalla vastustajan nyrkkihippasille. Jäähyminuuttien lisäksi(23minuuttia 5 pelissä) hän on ollut näkyvissä myös pistetilastojen puolella kahdella maalilla ja syötöllään ollen paras puolustaja pisteiden valossa. Mikäli Witt pystyy, ja Wilson sallii, jatkamaan samalla tyylillä myös pudotuspeleissä, tietää se huomattavaa parannusta joukkueen jatkoon pääsemiselle.

Muista puolustajista Ken Klee ja Jason Marshall, jotka kummatkin edustavat fyysistä osastoa, ovat olleet pitemmän aikaa jo katsomon puolella. Wilsonilla onkin pieni ongelma edessään, sillä hän luultavimmin haluaisi antaa kummallekin herralle jääaikaa ennen kuin pudotuspelit alkavat. Kokoonpanossa olleet puolustajat ovat viime aikoina saaneet puolustuksen toimimaan suht tiukkana pakettina, joten Wilson tuskin uskaltaa riskeerata syntynyttä kemiaa kokeilemalla uusia naamoja pakkipareissa.

Linden siirtynyt laidalle

Trevor Linden on viime aikoina esittänyt niitä otteita, joita häneltä on odotettu ensimmäisestä Caps-pelistään lähtien. Linden on pelannut jo jonkin aikaa samassa ketjussa Andrei Nikolishinin ja Peter Bondran kanssa ja ketju on antanut merkkejä hyvästä kemiasta. Ketjun kokoonpanossa ei sinällään ole mitään yllättävää, sen sijaan se että Linden pelaa laiturina on pienoinen yllätys. Lindenhän tunnetaan nimenomaan sentterinä ja hän itsekkin muistelee Washington Postin haastattelussa viimeeksi pelanneensa laiturina vuonna 1994 Vancouverissa.

Runkosarjan viimeiset ottelut

Capitalseilla on runkosarjassa neljä ottelua jäljellä eikä niissä ole oikeastaan muuta panosta kuin taktiikan ja kokoonpanon hiominen pudotuspelejä varten. Vastaan tulevat kotona New Jersey, Florida ja Tampa Bay sekä vieraissa Buffalo. Ottelut New Jerseytä ja Buffaloa vastaan kertovat joukkueelle jotain siitä mitkä mahdollisuudet sillä on itäisen konferenssin pudotuspeleissä. Kölzig tulee pelaamaan kaikki kotipelit saadakseen hyvän tuntuman kotikentällä aloitettaviin pudotuspeleihin ja Billington pelaa vieraspelin Buffalossa. Viisi peliä olkapäävamman takia sivussa ollut Chris Simon palaa kokoonpanoon ottelussa New Jerseytä vastaan. Detroit-pelistä sivussa ollut Ulf Dahlen kävi kuvauttamassa nilkkansa varmuuden vuoksi,mutta pelannee jo Devilsejä vastaan.

Mielenkiintoista on myös nähdä jatkaako Caps viime peleissä tutuksi tullutta "If you mess with my team mate, you mess with me"-linjaansa. Wilson ei tunnetusti ole tappeluiden ystävä, mutta ilmiselvästi hän on löyhentänyt periaatteitaan pudotuspelien lähestyessä. Pelaajien on saatava puolustaa toisiaan tarvittaessa myös nyrkein ja näin nostattaa yhteenkuuluvuuden tunnetta. Tätä ajatusmaailmaa Caps on noudattanut ja ottanut viimeisessä viidessä pelissä tappeluvitosia lähes enemmän kuin aikaisemmin kaudella yhteensä. Viidessä perättäisessä ottelussa on nähty vähintään yksi tappelu(Witt 3, Sacco ja Zettler 1).

Koottuja pikapaloja

• Joe Saccon rangaistuslaukausmaali tappiopelissä Carolinaa vastaan oli Washingtonin ensimmäinen kyseinen vieraskentällä tehty sitten vuoden 1987, jolloin Mike Gartner maalasi Hartfordissa.
  • Witt tehnyt 2+1 viimeisessä 4 pelissä, kauden 65 ensimmäisessä ottelussaan 1+1
  • Lindenin seuraava piste on hänen 700. NHL-pisteensä
  • Konowalchuk tehnyt 17 maalia 21:stä vieraissa ja vastaavasti 14 syöttöä 21:stä kotikentällä
  • Oatesilla enemmän pisteitä(80) kuin laukauksia(71)
  • Capitals teki kahden vuoden sopimuksen yliopistopelaaja Chris Corrinetin kanssa ja siirsi tämän suoraan farmijoukkue Portlandiin loppukaudeksi
  • Viime kesän ykkösvaraus, sentteri Brian Sutherby, liittyy Portlandin joukkueeseen loppukaudeksi juniorijoukkueensa kauden päätyttyä viikonloppuna. Viime kesänä harjoitusleirillä seuran ykkössentterilupaus Beechinkin varjoonsa jättänyt Sutherby pelannee jo perjantain pelissä
  • Sutherbyn lailla myös junioreissa pelaava Kris Beech(vuoden 1999 1. varaus), Tsekin liigassa pelaava Michal Sivek ja Kärppien puolustuksessa luutinut Steve Shirreffs ovat mahdollisia vahvistuksia Piratesin pudotuspelijoukkueeseen mikäli joukkueensa tippuvat pudotuspeleissä