Joukkueraportti 26.2.2001

NHL / Artikkeli
Detroit Red Wingsin All-Star -tauon jälkeinen hurja meno jatkuu edelleen ja pysäyttäjää ole löytynyt vielä kenestäkään. Vastustajatkaan eivät ole olleet helpoimmasta päästä. Dallasin, St. Louisin ja Phoenixin päänahat maistuivat mukavalta ja Phoenix-voitto oli 11 tappioton ottelu peräkkäin. Kotijäällä Detroitin tappioton putki on jo 12 ottelun mittainen, edellinen tappio tuli joulukuun 27. päivä Minnesotaa vastaan.

3 pelin vieraskiertue

Vierasottelussa Dallasia vastaan molemmat tiimit pelasit todella tarkkaa puolustuspeliä. Maalipaikat olivat vähissä, mutta Joe Niuwendyk pääsi iskemään Dallasin rankkarista 1-0 -johtoon Todd Gillin kaadettua hänet läpiajossa.

Itse ottelu ratkesi Detroitin tehokkaaseen ylivoimapeliin ja Chris Osgoodin loistotorjuntoihin. Nicklas Lidström ja Tomas Holmström onnistuivat ylivoimalla, Holmströmin maalin aikana Brett Hull lämmitti jäähypenkkiä filmaamisen takia.

Mika Modanolla oli kolmannessa erässä vielä pari loistopaikkaa, mutta Osgood ei päästänyt ainuttakaan vetoa enää taakseen. Runkosarjakohtaamiset menivät tällä kaudella Red Wingsin hyväksi 3-1 ja tämä oli jo Detroitin viides peräkkäinen voitto Dallasin kotijäällä.

Nashvillen kanssa päädyttiin tasapeliin. Bowmanin kritisoima Predatorsin jarrukiekko ja mailalla kahvaaminen tehosivat hyvin, joten Red Wingsillä hyvät maalipaikat jäivät vähiin kovasta painostuksesta huolimatta. Detroit pystyi kuitenkin jälleen nousemaan kahden maalin tappioasemasta tasoihin.

Tilanteessa 3-2 Predatorsin maalivahti Mike Dunham loukkasi kolmannessa erässä niskansa ja Sergei Fedorov tasoitti ottelun heti Thomas Vokounin tultua tolppien väliin. Scotty Bowman sekä pelaajat olivat tyytyväisiä yhteenkin pisteeseen. Runkosarjassa joukkueet eivät enää kohtaa, molemmat voittivat toisensa 2 kertaa ja kerran päädyttiin tasan.

Chicagoa vastaan verkot olivat tötteröllä. Joukkeet mättivät yhteensä 10 maalia ja Detroit teki kauden korkeimman maalimääränsä (7). Yleisölle ottelu oli varmasti parhaasta päästä. Molemmat esittivät vauhdikasta kiekkoa ilman mitään törkeyksiä ja jäähyjäkin jaettiin ainoastaan 5 kappaletta.

Detroitin vahva kolmas erä oli lopulta Blackhawksille liikaa ja punasiivet olivat pitelemättömiä voittaen sen 4-0. Jocelyn Thibaultin torjuntaprosentti 76,6% ei jäänyt kovin mairittelevaksi. Tämäkin oli joukkueiden viimeinen runkosarjakohtaaminen ja Chicago jäi keskinäisissä kohtaamisissa niskan päälle voitoin 3-2.

Chelios palasi, Yzerman saavutti 1600 tehopisteen rajapyykin

Sitten oli vuorossa viikon tärkein ottelu Central-divisioonan kärkijoukkuetta St.Louisia vastaan. Ilta olikin varsin tapahtumarikas.

Fedorov ehti iskemään avauserässä 1-0 -johdon, kunnes hänen nenänsä murtui laitakahinassa iskusta Bryce Salvadorin kypärään. Fedorov lähti samantien sairaalaan, mutta palasi vaihtoaitioon jo ottelun aikana. Pelaamaan hän ei enää pystynyt, mutta sairasloma ei kuitenkaan tule jäämään kuin muutaman ottelun mittaiseksi.

Chris Chelios teki paluun pitkältä sairaslomalta ja pelasikin vahvan avauksen. Tunne oli hänen mukaan lähes yhtä jännittävä kuin ensimmäisessä ottelussa Red Wingsin paidassa ja hän todella nautti olla taas mukana joukkueessa. Larry Murphy kärsi jalkavaivoista ja Chelios pääsi sopivasti täyttäämään tämän aukon puolustuspäässä. Chelios sai peliaikaa n. 20 minuuttia ja kirjautti plus-miinus-saldokseen +1.

Steve Yzerman teki kolmannessa erässä 4-1 -osuman, joka lopulta ratkaisi ottelun. Maali oli Yzermanin 1600 tehopiste NHL:n runkosarjassa. Kenttäkuulutuksen aikana koko hallin yleisö aplodeerasi seisaaltaan ja Steve kuittasi tilanteen tyypillisen vaatimattomasti nostamalla mailansa kerran pään yläpuolelle. Sitten hän taas keskittyi jatkamaan ottelua.

Kolmannessa erässä myös Vyacheslav Kozlov loukkaantui. Sean Hill taklasi hänet rajusti laitaan ja Kozlov valitteli jäykkyydestä niskan ja oikean olkapään alueella. Kyse on kuitenkin vain lievästä loukkaantumisesta.

Voitollaan Red Wings ohitti St. Louisin pisteellä Central-divioonan kärjessä ja on nyt läntisen konferenssin kakkospaikalla 5 pistettä Colorado Avalanchea jäljessä.

Phoenixiä vastaan Red Wings teki lähes ihmeen. 21 laukauksesta huolimatta Detroit oli ensimmäisen erän jälkeen tappiolla 0-3, Osgoodille erässä ei tullut kuin 10 vetoa. Toiseen erään maaliin tuli Manny Legace ja Detroit aloitti hurjan takaa-ajon. Mathieu Dandenault aloitti maalinteon ja ottelu oli tasan kolmessa ja puolessa minuutissa. Kolmannessa erässä Brendan Shanahan, Boyd Deveraux ja Martin Lapointe viimeistelivät loppunumeroiksi 6-3.

Detroitin ylivoimapeli oli Coyotesia vastaan murhaavaa, kahdeksasta ylivoimatilanteesta Red Wings teki peräti 4 maalia. Illan tähti oli voittomaalin laukonut Shanahan 2+2 tehopisteillään. Phoenixin maalivahti Sean Burke joutui torjumaan 44 laukausta.

Loukkaantumiset Detroitin "onni"

Edellisessä viidessä ottelussa Detroit on tehnyt 22 maalia ja hyökkäys jauhaa maaleja todella leveällä rintamalla. Bowman kierrättää 14 hyökkääjää ja siitä on kehittynyt joukkueelle todellinen ase. Otteluohjelma on niin rankka että pienemmällä ringillä pelaajat väsyisivät taatusti. Nyt kun avainpelaajat ovat olleet "vuorollaan" sivussa, niin kaikille on riitänyt sopivasti peliaikaa ja siitä on syntynyt joukkueen sisällä terve kilpailutilanne. Esim. Deveraux korvasi Phoenixiä vastaan Fedorovin, ja mies oli heti maalinteossa. Monesti Fedorov on ollut Red Wingsille kaikki kaikessa, mutta Phoenix -ottelun tapahtumat ilman häntäkin oli osoitus joukkueen henkisestä vahvuudesta.

Puolustuksessakin vanhoilla parroilla on koko ajan pikku loukkaantumisia, joten Bowman pystyy kierrättämään heitäkin sopivassa tahdissa. Juuri kun Chelios oli tulemassa takaisin kehiin, Murphylle siunaantui pieni jalkavamma ja Chelios oli helppo nimetä pelaavaan kokoonpanoon. Helppo sinänsä, että ketään ei tarvinut poistaa kokoonpanosta terveenä.

Useista maaleista huolimatta koko tämän nykyvireen tärkein lenkki on ollut juuri puolustuksen toimivuus. Yhdessäkään ottelussa All-Star -tauon jälkeen ei ole mennyt 3 maalia enempää omiin. Hyökkääjät eivät jää hyökkäyspäähän surffailemaan, vaan koko joukkue osallistuu puolustamiseen nöyrästi. Pakka on tiivis koko ajan, yhtään huonoa ketjua ei ole.

Todd Gillille farmikomennus alkukaudesta oli miehelle itselleen järkytys, mutta mies pystyi ottamaan sen vastaan oikealla tavalla ja on nyt palannut yhdeksi puolustuksen tärkeimmistä raatajista. Gill on saanut paljon peliaikaa erityisesti alivoimassa.

Maalivahdeista Chris Osgoodin ykkösasema kesti Phoenix -otteluun asti, sitä ennen mies olikin ollut huippuvireessä. Legace pelasi kaksi erää Coyotesia vastaan, eikä suostunut antautumaan kertaakaan. Bowman lupasikin Legacen hyvän esityksen jälkeen lisää peliaikaa. Manny todennäköisesti aloittaa maalissa, kun Detroitin kuuden ottelun vieraskiertue alkaa Anaheimista 28. helmikuuta.

Tehokas ylivoima & vahva kolmas erä

Detroitin ylivoimapeli on ollut todella vahvaa viidessä viime ottelussa. 30 ylivoimasta on tehty 9 maalia, joten yv-prosentti on peräti 30%. Koko NHL:n tilastoissa Detroitilla on toiseksi paras yv-prosentti (65/291 = 22,3%) heti Washingtonin jälkeen.

Aiemmin tällä kaudella Red Wings on hyytynyt yleensä kolmannessa erässä. Vastustaja on päässyt tasoittamaan johdon moneen kertaan ja ottelut ovat ajautuneet "turhaan" jatkoajalle. Nyt tilanne on aivan toinen ja viiden edellisen ottelun kolmansien erien maalisuhde on 11-1, eli Detroit on ollut viimeisessä erässä ylivoimainen.

Monien takaa-ajojen onnistuminen on varmasti nostanut itseluottamuksen sille tasolle, että joukkue uskoo itseensä tilanteessa kuin tilanteessa. Alkukauteen verrattuna Detroit on täysin uudestisyntynyt. Katsotaan pitääkö tahti jatkossa.