Joukkueraportti 22.3.2001

NHL / Artikkeli
Viikko sitten kaikki näytti hyvälle Washingtonissa. Joukkueella oli NHL:n paras rekordi joulukuun alusta lähtien ja se taisteli Itäisen konferenssin mestaruudesta ollen parhaimmillaan kolmen pisteen päässä Ottawasta. Lisäksi loppuohjelmassa oli tiedossa enemmän kotipelejä kuin vieraspelejä. Tähän päälle vielä siirtoajan umpeutuessa hankittiin sentteri Trevor Linden, laituri Dainius Zubrus ja puolustaja Jason Marshall paikkaamaan joukkueen puutteita pudotuspelejä ajatellen. Kaikki oli siis valmista pudotuspelejä varten. Mutta mitä tapahtui? Joukkueen esitykset kääntyivätkin aivan päälaelleen ja nyt jo pessimistisimmät kannattajat pelkäävät jopa lohkovoitonkin karkaavan käsistä.

Viime kauden kohtalo näyttää toistuvan uhkaavasti tällä vauhdilla Amerikan maan pääkaupungin NHL-joukkueelle. Loistavista helmikuun peliesityksistä on tällä hetkellä jäljellä muisto vain ja pitkä voittoputki on vaihtunut viikossa kauden pisimpään tappioputkeen, neljään peräkkäiseen tappioon.

Peli ei kulje edes kotona

Capitals voitti viidestä viimeisestä pelistään vain yhden ja senkin Ottawaa vastaan kirimällä viimeisessä erässä neljällä maalilla 6-5 voittoon. Tuotakin voittoa voisi sanoa ns. ansaitsemattomaksi voitoksi, sillä joukkue pelasi hyvin vain kolmannen erän Ottawan hallitessa peliä muuten mielin määrin. Ottawa-voitto lienee tuudittanutkin joukkueen lopullisesti väärään luuloon itsestään ja tasostaan. Seuraavassa kahdessa ottelussa Anaheim & Carolina palauttivat Capsit maan pinnalle jättämällä kotijoukkueen kokonaan maaleitta ja pisteittä. Noissa otteluissa kentällä nähtiin haluton ja tahdoton kotijoukkue, jota ei pelaaminen tuntunut kiinnostavan. Carolinassa ensiesiintymisensä tehneet uudet Capitaalit Linden, Zubrus ja Marshall eivät pystyneet auttamaan joukkuetta vaan maaliton kausi jatkui toisen pelin ajan putkeen Carolinan voittaessa 3-0.

Kolmannen perättäisen kotitappion Washingtonille aiheutti hyvässä vireessä oleva Buffalo. Capitals painosti koko pelin ajan voittaen laukaukset 44-23, mutta Buffalon maalissa Martin Biron pelasi loisto-ottelun. Caps sai pelissä maalittoman putkensa poikki Bondran tasoittaessa pelin kahdesti, mutta se ei riittänyt voittoon asti vaikka muunkin joukkueen esitys oli jo lupaavampi. Periodin viimeisessä ottelussa joukkue matkusti New Yorkin kohdatakseen Rangersin. Tässä ottelussa odotettiin tappioputken päättyvän, mutta turhaan. Vierasjoukkue tuli peliin jälleen lattealla asenteella ja Rangers johti . erän jälkeen 4-1. Joukkueensa puolustusvirheistä tarpeekseen saanut maalivahti Olaf Kölzig jäikin erätauon jälkeen vaihtoaitioon ja Craig Billington pelasi loput kaksi erää. Rangers oli Messierin historiaan nostaneessa ottelussa loppujen lopuksi parempi lukemin 6-3 .

Missä vika?

Syitä joukkueen huonoihin esityksiin on yhtä monta kuin selittäjääkin. Tällä hetkellä näyttää siltä että korjattavia asioita on enemmän kuin mitä kolmessa viikossa kerkiää korjaamaan. Tässä vaihtoehtoja, joista jokainen voi valita omansa:

Oates ja Bondra

Kyseinen kaksikko johtaa joukkueen maali- ja syöttöpörssejä selvästi. Kumpikin on tehnyt puolet enemmän syöttöjä ja maaleja kuin seuraavat Capitaalit. Vastustajat ovat oppineet, että ottamalla kyseiset herrat vartiointiin saat eliminoitua suuren osan Washingtonin hyökkäysvoimasta. Tämä on näkynyt selvästi miesten viime aikaisia pistetilastoja katsoessa.

Erikoistilannepelaaminen

Capitals oli vielä viikko sitten liigan paras ylivoimajoukkue ja 6. paras alivoimalla. Viikon aikana alivoimatilastoissa joukkue tippui viidenneksitoista vastustajan tehdessä noin joka kolmannella ylivoimallaan maalin(8maalia/28alivoimaa). Caps auttoi vastustajiaan viikon peleissä suuresti ottamalla paljon tyhmiä, kurittomia jäähyjä etenkin puolustuspäässä. Alivoimalla puolustajat eivät putsaa maalin edustalta maskimiehiä pois eivätkä hyökkääjät varmista maalin edustaa puolustajien mennessä nurkkiin.

Ylivoimatilanteita joukkueella oli viikon aikana myös 28 ja niistä tehtiin maali vain neljä kertaa. Todella surkea suoristus liigan toiseksi parhaalta ylivoimajoukkueelta. Erityisesti kotona, jossa joukkueella on liigan paras ylivoima, oltiin hukassa todella pahasti, vain 2 maalia 24 yrityksestä! Syy tehottomuuteen löytyy edellisestä kappaleesta. Oates on Capsien ylivoiman sielu ja passari. Tällä hetkellä vastustajat ottavat hänet tiukasti kiinni ja peittävät aggressiivisesti syöttölinjat. Näin joukkue ei pysty pyörittämään ylivoimaansa aikaisempaan malliin, etenkin kun Dimitri Khristich on ollut yössä loukkaantumisensa jälkeen ja hyvin pelannut ylivoimspesialisti Glen Metropolit lähetettiin käsittämättömästi farmiin vaikka hän nimenomaan on loistanut ylivoimassa.

Puolustuspeli hukassa

Joukkueen tavaramerkkinä on ollut tähän asti kautta puolustuksen kautta pelaaminen. Viime aikojen huonoihin esityksiin pohjimmaisena syynä on tämän asian pettäminen täysin. Valmentaja Wilson sanoin Washington Postin haastattelussa, että hän ei ole alkuunkaan tyytyväinen eräiden puolustajien työskentelyyn viime peleissä. Tapojensa mukaan hän ei maininnut pelaajien nimiä, mutta luultavimmin kyseessä olivat ainakin Joe Reekie ja Jason Marshall, jotka kummatkin ovat istuneet katsomossa jossain vaiheessa viimeisten pelien aikana. Oman osansa ripityksestä saivat myös hyökkääjät, jotka eivät ole viime aikoina hoitaneet osuuttaan.

Kölzig väsynyt?

Epäilykset siitä, että Olie The Goalie on väsyksissä, ovat nousseet esille jälleen. Osa Olien viime aikaisista keskinkertaisista esityksistä menee ilman muuta joukkueen surkean puolustuspelin piikkiin, mutta selvästi on ollut huomattavissa ettei Godzilla ole ollut terävimmillään. Kölzig on todellinen kilpailija luonteeltaan ja nyt on vaarana miehen loppuun palaminen mikäli hänelle ei anneta lepoa ja aikaa rauhoittua. Nyt Kölzig syyttää häviöistä itseään vaikka syy on ehkä enemmänkin muiden pelaajien. Wilsonin olisikin aika sanoa ”Istu” Olielle ja peluuttaa Billingtonia vähintään 2-3 seuraavan ottelun ajan, jotta Kölzig saisi lepoaikaa. Kölzigin täydellinen panos on elintärkeä joukkueelle pudotuspeleissä.

Mitä tehtävissä?

- Joukkueella on yhdeksän peliä aikaa löytää vire pudotuspelejä varten. Tärkeintä on löytää taas se nöyrä puolustuksen kautta pelaaminen, jolla alkuvuodesta pisteitä kerättiin tasaisesti.

- Uudet pelaajat täytyy saada omaksumaan joukkueen pelityyli, joka poikkeaa heidän entisten joukkueidensa tyyleistä. Lisäksi ketjukoostumukset on pyrittävä vakinaistamaan mahdollisimman pian.

- Kölzigille lepoa parin seuraavan ottelun ajan ja Billerille peliaikaa.

- Metropolit ja esimerkiksi tulokaslaituri Matt Pettinger ylös tuomaan virtaa joukkueeseen. Sama veto toimi joulukuussa kun peli ei kulkenu, miksei toimisi nytkin?

Uutisia ja nippelitietoa

- Caps hankki laituri Dainius Zubruksen, Trevor Lindenin ja 2. kierroksen varausoikeuden Montrealista ja lähetti Jan Buliksen, Richard Zednikin ja 1. kierroksen varausoikeuden Montrealiin.

- puolustaja Jason Marshall hankittiin Anaheimista vaihdossa Aleksei Tezikoviin ja 4. kierroksen varausta vastaan.

- farmipuolustaja Dean Melanson hankittiin Philadelphiasta lähettämällä laituri Matt Herr Flyersiin.

- Puolustuksen ikoni Calle Johansson pelasi 1000. ottelunsa NHL:ssä ja juhlisti merkkipaalua tekemällä 50. yv-maalin Caps paidassa ja antamalla syötön Rangersia vastaan. CalleJo jakaa nyt Capitalsin puolustajien kaikkien aikojen ylivoimamaalitilaston kärkitilan Kevin Hatcherin kanssa.

- Adam Oates, 64 syöttöä, on pisteen päässä joukkueen yhden kauden syöttöennätyksestä, joka on Michal Pivonkan hallussa.

» Lähetä palautetta toimitukselle