Jonkun ilta päättyy itkuun - Tukholman haastajat

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Sveitsin ikimuistoisin yllätys nähtiin Torinossa 2006.
Kuva © Getty Images
Tukholman-lohkoon on lastattu kaksi kovaa yllättäjää. Sveitsi ja Norja ovat perinteisiä piinaajia, jotka tänä vuonna vaanivat ylimielisiä uhreja yhdessä.

MM2012: Kanada-Sveitsi 3-2.
MM2012: Tsekki-Norja 4-3 vl.
MM2011: Kanada-Sveitsi 4-3 ja.
MM2011: Norja-Ruotsi 4-3 vl.
MM2010: Kanada-Sveitsi 1-4
MM2010: Tsekki-Norja 2-3
MM2010: Sveitsi-Tsekki 3-2
Vancouver 2010: Sveitsi-Kanada 2-3 vl.
Torino 2006: Kanada-Sveitsi 0-2

Ja lista on vain lyhyt tiivistelmä.

Jos kansainvälisestä jääkiekosta yrittää etsiä kahta tämän hetken kuuminta yllättäjää, kannattaa vilkuilla Tukholman MM-kisalohkon suuntaan. Norja on kaikessa hiljaisuudessa noussut maailmanrankingin sijalle kahdeksan, Kanadan-tappaja Sveitsi on pykälän alempana.

Tänä vuonna duo on mielenkiintoinen seurattava niin suosikkikolmikon Kanada-Ruotsi-Tšekki piinaajana kuin keskinäisinä kilpailijoinakin. Todennäköistä on, että Sveitsi ja Norja ratkaisevat Tukholman viimeisen puolivälieräpaikan.

Sveitsiläisten päävalmentaja Sean Simpson kertoi pelitavallisesta riskinotostaan Jatkoajan haastattelussa.

- Olemme aggressiivisempia. Pelitapamme on nyt näyttävämpi. Kääntöpuoli on juuri se, että voimme olla yhtenä vuonna viidensiä ja toisena yhdensiätoista, Simpson kuvaili.

- Haluan enemmän karvausta ja luistelua kuin seitsemän tai kymmenen vuotta sitten. Silloin se tyyli ei ollut väärä, vaan pakon sanelema. Sveitsin oli oltava puolustava träppijoukkue, mutta nyt olemme valmiita olemaan pelaavampia. Se heijastaa kehitystämme.

Puolustusvoittoisena pikkumaana Sveitsi loi nykyisen maineensa. Suomi muistaa Torinon olympiakisoista katkeran Ruotsi-tappion, Sveitsi huiman Kanada-nollauksen. Martin Brodeur antautui kahdesti ja etunimikaima Gerber oli muuri.

Nykyisen, pelaavan Sveitsin fanimassa on kasvanut iloisemman tyylin ansiosta. Sveitsi liikkuu, tekee töitä ja hyökkää. Sillä se on voittanut MM-harjoitusotteluissa esimerkiksi Venäjän kahdesti ja Suomen kertaalleen.

NHL-pelaajia se ei saa hirmumäärin, eihän heitä olekaan kuin kahdeksan. Pienen iskun Sveitsi kokee johtajuuspuolella, kun New York Islanders kipusi pudotuspeleihin. Tämä tarkoittaa arvostetun Mark Streitin jäämistä Pohjois-Amerikkaan. Farmissa hyökännyt Nino Niederreiter kuitenkin vapautui maajoukkueen käyttöön.

Pitkää NHL-kevättä toivovat myös esimerkiksi Anaheimin Luca Sbisa ja Jonas Hiller. Hillerin tontti on kuitenkin hyvin hallinnassa: Reto Berra siirtyy ensi kaudeksi NHL:ään, eivätkä kolmikon täydentävät Gerber ja Tobias Stephan anna aihetta ennakoida maalivahtipulmia. Raskaimmin sveitsiläisten NHL-pelaajien runkosarjamenestys iskee puolustukseen: viidestä rapakon takana urakoivasta puolustajasta vain Roman Josi on saatavilla.

Otteluohjelma: Sveitsi

Se on silti yksi enemmän kuin Norjalla, joka vuosi sitten kärsi niukat tappiot Ruotsia, Venäjää ja Tsekkiä vastaan sekä huipensi turnauksensa nappaamalla olympiapaikan Saksalta. Puolivälierissä Venäjä oli liian vahva.

Norjalaiskapteeni Ole-Kristian Tollefsen on puolustuksen tukipilari.
Norjalaiskapteeni Ole-Kristian Tollefsen on puolustuksen tukipilari.
Kuva © Tomi Hänninen

Norja pääsi kuitenkin niinkin pitkälle ilman ensimmäistäkään NHL-pelaajaa. Viisi vuotta maassa ja maajoukkueessakin kiekkoillut Eerikki Koivu perusteli norjalaisten nousua valmentaja Roy Johansenilla ja äärimmäisen yhtenäisellä joukkueella.

- Pelaajien sitoutuminen maajoukkueeseen kertoo paljon hänen arvostuksestaan. Kieltäytymiset ovat erittäin harvinaisia. Vanhemmatkin pelaajat ovat aina valmiita hyppäämään MM-leirityksen harjoitusrääkkiin raskaankin kauden jälkeen, entinen puolustaja totesi.

- Moni on sanonut, että he ryhtyvät vaikeiden kausien aikana jo joulun tienoilla odottamaan pääsyä maajoukkueen mukaan nauttimaan siitä, mistä urheilussa on kyse. Joukkuehenki on Norjan ehdoton vahvuus ja iso syy sitoutumisen tasoon.

Valtaosa Norjan viime ja tämänkin kevään MM-joukkueesta kiekkoilee pohjoismaissa, pääasiassa Norjassa, Ruotsissa ja Suomessa. Kyse on tasapaksusta ja yhteen hitsatuneesta ryhmästä. Sillä on Koivun mukaan myös kääntöpuolensa.

- Joukkue ei kestä kovin monen avainpelaajan poisjääntiä tai loukkaantumista. Erityisesti puolustajista on krooninen pula. Huippumiehet Jonas Holös ja Ole-Kristian Tollefsen urakoivat jatkuvasti puolen tunnin jääaikoja, mikä voi kostautua väsymyksenä varsinkin turnauksen loppupuolella.

Otteluohjelma: Norja

Norjan ja Sveitsin keskinäinen vääntö on ohjelmassa alkulohkovaiheen kolmanneksi viimeisenä päivänä, sunnuntaina 12.5. Norjalle se on alkulohkon viimeinen ottelu, Sveitsi kohtaa päivää myöhemmin vielä Valko-Venäjän.

Iltaotteluksi aikataulutettu kamppailu on sijoitettu ohjelmaan osuvasti päivän viimeiseksi ja saa lämmittäjäkseen Kanadan ja Tsekin kärkitaiston. Todennäköisesti silloin ratkaistaan Tukholman neljännen sijan ja viimeisen puolivälieräpaikan kohtalo.

» Lähetä palautetta toimitukselle