Jokerit valmis reagoimaan ja muuntautumaan Sotšia vastaan

KHL / Artikkeli
Ottelusarjasta Jokereiden ja Sotšin välillä on odotettavissa tasaista.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit on jauhanut pelitapaansa tasaisesti koko kauden tekemättä suuria muutoksia. Yhteispelin pitäisi olla jokaisella pelaajalla selkäytimessä, kun pudotuspelit alkavat lauantaina. Vastassa on HK Sotši, jonka helsinkiläisjoukkue on kukistanut KHL:ssä vain kerran.

Helsingin Jokereilla on käynnissä neljäs kausi KHL:ssä. Joukkue on edennyt joka kerta pudotuspeleihin, niin myös tänä keväänä, mutta takana on pudotuspeleistä vain yksi ottelusarjavoitto.

Jokereiden Petteri Wirtanen on ollut kokemassa jokaisen Jokereiden pudotuspelisarjan KHL:ssä ja myöntääkin, että hampaankoloon on viime kausilta jäänyt ja paljon. Samalla hän kuitenkin uskoo, että tämä joukkue on valmiimpi menemään pitkällä pudotuspeleissä.

– Meillä on entistä enemmän työkaluja tässä joukkueessa. Aikaisempina vuosina on ollut paljon loukkaantumisia tähän aikaan vuodesta ja osa on joutunut pelaamaan puudutuspiikeillä. Nyt on terveystilanne hyvä ja päästään virkeänä lähtemään.

Loukkaantuneiden listalla Jokereilla ovat ainoastaan Antti Pihlström, Juho Rautanen ja Mike Lundin. Kolmikosta Jokereiden päävalmentajan Jukka Jalosen mukaan kaukalossa saatetaan nähdä tämän kevään aikana vielä Rautanen ja Pihlström.

"Pudotuspeleissä homman pitää toimia."

Ainoan ottelusarjavoittonsa KHL:n pudotuspeleissä narrilauma on toistaiseksi napannut ensimmäiseltä kaudeltaan kolme vuotta sitten, kun ensimmäisellä kierroksella kaatui Dinamo Minsk.

Sen jälkeen kyyti on ollut kylmää: keväällä 2015 toisella kierroksella 4–1-voitoin lomille Moskovan TsSKA:ta vastaan, 2016 lomille ensimmäisellä kierroksella 4–2-voitoin Torpedo Nižni Novgorodia vastaan ja vuosi sitten TsSKA vei ottelusarjan puhtaasti 4–0 ensimmäisellä kierroksella.

Panokset kovenevat, marginaalit pienenevät. Pudotuspeleissä kaikkien on revittävä itsestään paras irti, niin joukkueena kuin yksilönä.

- Runkosarjassa on aikaa laittaa peliä kuntoon ja aikaa kokeilla juttuja. Pudotuspeleissä homman pitää toimia. Se on tulos tai ulos, Wirtanen painottaa.

Olympialaiset toivat tauon pudotuspelien kynnykselle

Siihen, että Jokerit on nyt välttynyt suuremmalta loukkaantumissumalta, on saattanut vaikuttaa kuukauden olympiatauko, jolloin pelejä ei ollut. Jokereista oli toki yhdeksän pelaajaa Etelä-Koreassa edustamassa maataan, mutta muut ovat saaneet sillä aikaa keskittyä oman kroppansa valmistamiseen pudotuspeleihin.

Aivan suoriltaan tauon jälkeen ei pudotuspeleihin lähdetä sillä Jokerit on pelasi kaksi viimeistä runkosarjan otteluaan tällä viikolla. Tiistaina kaatui Pietarin SKA, mutta torstaina Dinamo Riika oli Jokereita vahvempi.

Kaksi peliä juuri ennen pudotuspelien alkua olivat tärkeitä joukkueelle, vaikka torstain Riika-ottelussa helsinkiläisillä ei panosta enää sarjasijoituksen suhteen ollutkaan.

– Jos olisivat tosiaan pudotuspelit suoraan olympialaisista alkaneet, olisi voinut olla hieman arvoitus, että mikä on vire. Nyt on ihan hyvä rytmi, Wirtanen sanoo.

Wirtanen on saanut kauden mittaan tottua uuteen pelipaikkaan, sillä keskushyökkääjänä tunnettu pelaaja on löytänyt itsensä puolustajan paikalta. Kun Jokereilla oli loukkaantumishuolia erityisesti puolustuksessa, Wirtanen sai kutsun alakertaan.

Vaikka pelaajia on palannut pelaavaan kokoonpanoon, Wirtanen on pysynyt puolustuksessa.

– On ollut todella kivaa. Nyt autetaan joukkuetta voittamaan sieltä puolelta. Kentällä on kuitenkin viisi pelaajaa. Ei sillä pelipaikalla ole niin väliä.

Tällä hetkellä Wirtasen pelipaikkaa katsotaan ottelu kerrallaan sen mukaan, missä tarvetta on.

– Pelataan siellä missä koutsit määräävät.

Petteri Wirtanen oli kokemassa kaksi vuotta sitten pudotuspelisarjaa Torpedoa vastaan.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

Sotši ollut hankala vastus Jokereille

Lauantaina käynnistyvällä pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Jokerit kohtaa HK Sotšin. Kaksi ensimmäistä ottelua pelataan Helsingissä ja sen jälkeen siirrytään Sotšiin.

Vaikka Sotši ei lukeudukaan KHL:n aivan kärkijoukkueisiin ja sijoittui sarjataulukossa 16 pisteen päähän Jokereista, helsinkiläiset eivät missään nimessä lähde ottelusarjaan suurina ennakkosuosikkeina.

– Joukkueet, jotka pääsevät pudotuspeleihin, eivät ole enää "pieniä" tai "isoja". Nolla-nollasta lähdetään. Siinä ei katsota budjetteja, kokoonpanoja tai sarjasijoituksia. Sitten katsotaan lopuksi, kumpi vetää pidemmän korren, Wirtanen sanoo.

Sotši on ollut helsinkiläisille varsin vaikea vastustaja, sillä se on vienyt nimiinsä joukkueiden kahdeksasta KHL-kohtaamisesta peräti seitsemän. Jokerit on onnistunut Sotšin kukistamaan ensimmäisellä KHL-kaudellaan syksyllä 2014.

Tällä kaudella joukkueiden kohtaamiset ovat päättyneet maalin erolla Sotšin hyväksi. Wirtanen ei oikein osaa sanoa syytä, miksi Sotši on ollut varsin hankala vastustaja Jokereille.

– Tulokset kertovat vastustajan laadusta. Osan peleistä olemme hävinneet ihan lopussa virheisiin, muuten olemme olleet pelin päällä, hän pohtii.

Päävalmentaja Jalosen mukaan Sotši on ollut murhaavan tehokas maalinteossa joukkueiden keskinäisissä kohtaamisissa.

– Hyvä kurinalainen joukkue, puolustaa tiiviisti keskustaa ja maalinedustaa. Heille on tehty kohtuullisen vähän maaleja viidellä viittä vastaan, se on heidän vahvuutensa. He pelaavat aika varman päälle, kolme pelaajaa yleensä takana pelin takana, vaikea päästä ylivoimahyökkäyksiin ja maalin eteen, Jalonen kertoo tulevasta vastustajasta.

Tasalaatuista metritavaraa vastustajasta riippumatta

Syksyllä Jokerit eteni voitosta voittoon, mutta sen jälkeen tulokset ovat olleet vaihtelevia. Vahva syksy vankisti kuitenkin Jokereiden asemaan, ja Jokereiden valmentaja Mika Saarinen on tyytyväinen siihen, miten runkosarja meni tuloksellisesti.

– Saimme itsemme divisioonassa kolmanneksi, meillä on kotietu ja olemme niissä asemissa, joissa halusimme olla.

Jokereilla keskittyminen ja katse ovat nyt niin vahvasti tulevassa, että mennyttä ei juuri mietitä - ei edes tuloksellisesti laskukäyrään ajautunutta runkosarjaa.

– Sillä, mitä on tapahtunut aikaisemmin, ei ole niin suurta merkitystä. Olemme pelanneet koko kauden suurin piirtein samanlaisella tyylillä. Uskon, että kaikki meidän pelaajat tietävät, miten me haluamme pelata ja mitä meidän yhteispeli on. Meidän pelaajat ovat sitoutuneet pelaamaan yhdessä. Siitä en ole huolissani, valmentaja Saarinen pohtii.

"Sillä, mitä on tapahtunut aikaisemmin, ei ole niin suurta merkitystä."

Jokerit on tosiaan Jalosen, Saarisen ja Raimo Helmisen alaisuudessa pelannut pitkälti samaa kaavaa noudattaen, eivätkä pelisuunnitelmat ole heitelleet otteluiden välillä.

– Totta kai pelien sisällä pitää pystyä reagoimaan. Periaatteet ovat pysyneet koko ajan samoina, Saarinen muistuttaa.

Noin 10-15 viivelähtöä per peli tasalaatuisena ja samanlaisena pelistä toiseen. Ahnasta prässiä, tiivistä trapia, laadukasta tilanteen tunnistamista niin hyökkäys- kuin puolustussuuntaan. Kolmen kaistan rintamahyökkäyksiä ja lyhytsyöttöpeliä.

Perussapluuna on Jokereilla ollut kasassa, mutta mikä on joukkueen muuntautumiskyky, jos Sotši tyrkkää esimerkiksi niin taidokkaasti organisoidun trapin, että se sotkee Jokereiden kiekollisen pelin?

– Olemme keskustelleet, katsoneet vastustajan peliä ja miettineet jo B-suunnitelmaan. Pyrimme ensin lähtemään kuitenkin pelaamaan sitä omaa peliä. Muutokset täytyvät olla sellaisia, joita pystyy horjuttamaan enemmänkin vastustajan itseluottamusta kuin, että antaisimme omaa peliä pois.

– Ne ovat siihen meidän runkoon liittyviä asioita, joita muutetaan. Ei me muuteta sitä pelaamista kokonaan, Saarinen kertoo.

Pudotuspeleissä pelitahti on todella tiivis, sillä niin ensimmäisellä kuin toisellakin kierroksella ensimmäiset neljä peliä pelataan viiden päivän sisään. Väliin mahtuu siis sarjojen alussa yksi välipäivä.

Pelaajien tulee olla valppaina mahdollisten taktisten muutosten osalta.

– Nämä urheilijat ovat ammattilaisia. Vanhimmilla on 20 vuotta ja nuorimmillakin 10 vuotta joukkuepeliä ja taktista pelaamista takana. Minä luotan siihen, että pelaajilla on kyky muuntautua tarvittaessa, Saarinen uskoo.

» Lähetä palautetta toimitukselle