Jokerit selvisi yli erän ajan vain neljällä puolustajalla - huima kiekkonäytös toi lopulta ensimmäisen otteluvoiton

KHL / Artikkeli
Karri Rämö oli yksi Jokereiden voiton takuumiehistä.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Jokerit onnistui kaivamaan itsestään parhaansa irti tiukassa paikassa, kun se kaatoi TsSKA:n pudotuspelisarjan kolmanessa ottelussa jatkoerässä lukemin 2-1. Neljällä puolustajalla taistelleiden isäntien ottelun hahmoja olivat 33 torjunut Karri Rämö ja kaksi maalia iskenyt Olli Palola.

Pakkovoitto ja selkä seinää vasten. Näitä termejä Jokereiden päävalmentaja Jukka Jalonen käytti joukkueensa ja Moskovan TsSKA:n kolmannesta kohtaamisesta KHL:n tämän kevään pudostuspeleissä.

Näin siitäkin huolimatta, että sarja ei ottelun tultaessa ollut vielä moskovalaisille katkolla.

Jokainen maanantain ottelua seurannut ymmärsi varmasti kuitenkin miten tärkeästä kamppailusta Jokereiden kannalta oli kyse. Voitolla TsSKA karkaisi jo tavoittamattoman tuntuiseen 0-3-johtoon ottelusarjassa.

"Pystyimme tiukassa paikassa erinomaiseen suoritukseen"

Kun ottelu lopulta päättyi Jokereiden 2-1-jatkoerävoittoon, olivat helsinkiläisten ilmeet syystäkin helpottuneita.

- Meillä oli tänään loistava ilme ja vastustajakin oli huippuluokkaa. Tänään nähtiin erinomaista jääkiekkoa. Paljon taklauksia, tunnetta ja jäähyjä. Ylivoimaa, alivoimaa ja kaikenlaisia erilaisia tilanteita. Pystyimme tiukassa paikassa erinomaiseen suoritukseen, Jalonen kehui omiensa otteita.

Päävalmentajan mielestä Jokereiden voiton avaimet olivat hyvä maalivahti- ja puolustuspeli sekä kaksi maalia loppujen lopuksi tuottanut ylivoima.

Maalien lisäksi tilastoihin jäivätkin muun muassa Karri Rämön 33 torjuntaa, Oliver Lauridsenin viisi blokattua laukausta ja Marko Anttilan kahdeksan taklausta ikään kuin alleviivaamaan Jalosen sanomaa.

Illan merkittävin jokerisuoritus nähtiin kuitenkin Olli Palolalta, joka vastasi isäntien molemmista maaleista. Nyt jo yhteensä kuusi maalia pudotuspeleissä iskenyt Palola on ollut Jokereiden kevään paras maalintekijä.

Joukkueen sisäisessä pistepörssissä Palolan maalit eivät kuitenkaan tuo ykkössijaa, sillä edellä on peräti 11 tehopistettä kahdeksaan pudotuspeliotteluun kerännyt puolustaja Matt Gilroy.

Gilroy keräsi syöttöpisteet myös eilisen molempiin jokeriosumiin, kun Palolan jatkoerässä iskemä maali oli ohjaus Gilroyn maalille toimittamaan laukaukseen.

- Olin siinä kohtaa niin väsynyt, että kun näin kiekon menevän sisään, niin mietin vain, että luojan kiitos vihdoinkin ottelu on ohi, Gilroy totesi ratkaisumaalin syntymisestä.

Yli erän verran neljällä puolustajalla

KHL:n pudotuspelien tiukan ottelutahdin lisäksi Gilroyn väsymykseen löytyi toinenkin selkeä syy. Jokereiden puolustajarivit harvenivat ottelun kuluessa kovalla kädellä, kun sekä Jesper B. Jensen että Tommi Kivistö saivat pelirangaistukset.

Kahden ison rangaistuksen lisäksi isäntien ruotsalaispuolustaja Niclas Andersen joutui sivuun loukkaantumisen vuoksi.

Jokerit joutui näin pelaamaan hieman yli puolet päätöserästä ja jatkoerän vain neljällä puolustajalla, Gilroyn, Lauridsenin, Sami Lepistön ja Petteri Wirtasen pelattua nelistään joka toista vaihtoa.

- Eihän siinä kun ei ole vaihtoehtoja. Jos olisi pudonnut vielä kaksi, niin olisi menty kahdella pakilla. Näin se oli vaan tehtävä ja hyvin pojat selviytyivät. Hattua pitää nostaa. Neljä puolustajaa ja joka toista vaihtoa aika kauan TsSKA:n tasoista joukkuetta vastaan on kova suoritus, päävalmentaja Jalonen muistutti.

Puolustajapään oheneminen vaikutti luonnollisesti myös maalivahti Rämön työskentelyyn, kun normaalin kolmen sijasta kentällä nähtiinkin vain kaksi puolustajaparia. Miehen mukaan joukkue hoiti tilanteen kuitenkin huolella.

- Pakit painoivat aika pitkän päivän tänään ja minuutteja kertyi jokaiselle. Pakistossamme on kuitenkin kokemusta paljon ja jokainen tiesi pelin hengen. Lisäksi Petsku (Wirtanen) on tullut hyvin mukaan ja menee ihan kunnolla puolustajasta, Rämö tuumasi.

Osana kiihkeää pudotuspelikamppailua myös jokeripuolustajien saamat pelirangaistukset kuumensivat tunteita niin kaukalossa kuin yleisössäkin. Ottelun jälkeen kommenteissa oli kuitenkin rauhallisuutta.

Jukka Jalonen ei lähtenyt tarkemmin kommentoimaan Jokereiden ottelussa saamia pelirangaistuksia.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

- Ne olivat pelissä ne jäähyt ja nyt on uudet kujeet. Enää ei puhuta siitä asiasta. Sen voi jokainen kuitenkin itse päätellä oliko se mukavaa vai epämukavaa, totesi Jalonen viitaten Jokereiden rangaistuksiin.

- Saimme hyvin pidettyä päämme kasassa ja tapettua ne kaikki alivoimat pois, vaikka oli välillä vastustajalla kahden miehen ylivoimaakin, kommentoi puolestaan Rämö.

"Molempien laitettava parastaan pöytään"

Upeasta taisteluvoitosta huolimatta ottelusarja on Jokereiden osalta edelleen hyvin tukalassa tilanteessa, kun TsSKA johtaa otteluvoitoin 2-1. Sarjan neljäs ottelu on vuorossa jo heti tänään Helsingissä.

Niin Jokereiden kuin TsSKA:n leirissä katseet käännettiinkin heti maanantai-illan ratkaisun jälkeen kohti tämänpäiväistä ottelua, joka määrittää sen, onko sarja tasan vai katkolla TsSKA:lle, kun joukkueet kohtaavat seuraavan kerran Moskovassa.

"Kyllä siinä varmasti oli jokaisella aika paljon omaa sielua mukana"

- Uskon, että tämä jonkun verran henkisesti helpottaa meitä ja panee painetta vähän vastustajankin suuntaan. Kumpikin saa silti laittaa huomenna parasta pöytää, jos haluaa voittaa eli ei kumpikaan saa mitään ilmaiseksi, Jalonen analysoi.

Päävalmentaja muistutti myös, että Jokerit voi edelleen parantaa omaa tehokkuuttaan. Esimerkiksi Jalonen antoi joukkueen hukkaamat seitsemän ylivoimahyökkäystä sarjan kolmessa ensimmäisessä ottelussa.

Maanantai-illan esitys antaa kuitenkin taatusti uskoa ja itseluottamusta jokerileiriin, joka näytti kahden ensimmäisen pelin perusteella jäävän pahasti moskovalaisten jyrän alle.

Tänään esiin on kuitenkin saatava sama kuin päävalmentajan mukaan eilen onnistuttiin jäälle tuomaan.

- Kyllä siinä varmasti oli jokaisella aika paljon omaa sielua mukana. Pelaajat halusivat näyttää mitä varten tässä on tehty töitä nyt pitkän aikaa yhdessä ja millainen joukkue me oikeasti olemme, Jalonen kertoi.

» Lähetä palautetta toimitukselle