Jokerit: Kenelle jatkoa, kenelle ei?

LIIGA / Artikkeli
Jokerijohdolla on jälleen edessä työntäyteinen kevät ja kesä. Ensi kaudenkin kattavia sopimuksia on kasassa vain muutama, ja sopimuksenalaisistakin pelaajista pari uhkaa karata Atlantin yli.

Maalivahtiosasto on jotakuinkin kasassa, mutta kenttäpelaajien osalta eväät ovat levällään niin puolustuksessa kuin hyökkäyksessäkin. Marko Tuulolan, Mikko Kuparisen ja Sami Lepistön ympärille voisi jo jotain kasata, mikäli viimeksimainittu pysyy Jokereissa sopimuskautensa loppuun asti.

Maalivahdit

Ari Ahonen: ei jatkoa

Vaikka kilpailu pelipaikoista onkin tervettä, sekä Juuso Riksmanin että Ari Ahosen pitäminen joukkueessa olisi hätävarjelun liioittelua. Riksmanin sopimus jatkuu ensi kaudellakin, joten Ahonen saa lähteä.

Joonas Hallikainen: rajatapaus

Hallikaisen erinomaiset otteet tammi-helmikuun vaihteen liigapeleissä olisi periaatteessa syytä palkita jatkosopimuksella. On kuitenkin kyseenalaista, kannattaako Niko Hovista enää peluuttaa A-junioreissa, vaikka hän ikänsä puolesta sinne vielä sopiikin.

Puolustajat

Mikko Kalteva: jatkoa

Hyvinkääläinen on jatkanut hidasta mutta varmaa kehittymistään runkopelaajaksi. Läpimurtoa huipulle ei välttämättä koskaan tule, mutta siitä huolimatta Kaltevasta luopuminen olisi tässä vaiheessa puhdasta hölmöyttä.

Markus Kankaanperä: jatkoa

Kankaanperä oli erityisesti alkukaudesta joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja. Puolustuksen fyysinen johtohahmo aiheuttaa joukkueelle ongelmia jäähyilyllään, mutta hänen korvaamisensa olisi luultavasti lähes mahdotonta.

Robert Schnabel: ei jatkoa

Vaikka Schnabel onkin pelannut ensimmäisissä jokeripeleissään yllättävän varmasti, ei hänen tasoiseensa pelaajaan tule käyttää ulkomaalaispaikkaa.

Jan Latvala: ei jatkoa

Latvalan kaksi vuotta sitten solmittu jatkosopimus oli jokerijohdolta paha virhe. Veteraanipuolustajaa on yritetty kaupata sekä ennen kautta että sen aikana, mutta tuloksetta. Rooliin ja esityksiin nähden Latvalalle on maksettu Jokereissa kohtuuttoman suurta palkkaa.

Martti Järventie: ei jatkoa

Kolmikymppisen kiekkoilijan kohdalla lienee syytä todeta, että loistava tulevaisuus on jo takanapäin. Järventiellä olisi periaatteessa eväitä maajoukkuetason puolustajaksi, mutta ainakaan Jokereissa palaset eivät ole missään vaiheessa loksahtaneet kohdalleen. Missään nimessä Järventie ei ole ainakaan tähtitieteellisen palkkansa arvoinen.

Hyökkääjät

Tony Virta: ei jatkoa

Virran kaksi jokerikautta ovat olleet loukkaantumisten täyttämiä. Terveenäkään ollessaan hyökkääjä ei ole pystynyt nousemaan ratkaisijaksi. Työmyyriä Jokereissa on riittämiin omastakin takaa, vahvistuksilta kaivataan jotain muuta kuin Virralla on tässä vaiheessa uraansa tarjota.

Tomek Valtonen: jatkoa

Valtonen ei ehkä ole yhtä näkyvässä roolissa kuin pari vuotta sitten Metropolitin ja Jantusen rinnalla, mutta kaikessa hiljaisuudessa hän on pelaamassa uransa parasta kautta. Ryminälaiturin jatkosopimus toisi joukkueeseen annoksen tarvittavaa pysyvyyttä, onhan hän pelannut edustusjoukkueessa nykyjokereista selvästi pisimpään.

Arto Koivisto: jatkoa

Koiviston läpimurto antaa vielä odottaa itseään, mutta siitä huolimatta hän on joukkueen rakennussarjassa tärkeä palikka jatkossakin.

Tim Stapleton: jatkoa

Yliopistotaustainen hyökkääjä sopeutui ammattilaiskiekkoon jopa yllättävän nopeasti. Tammikuussa saldo karttui kolmellatoista pisteellä, ja esitykset ovat tasaantuneet jatkuvasti kauden edetessä. Valitettavasti kehitys on varmasti huomattu myös NHL-organisaatioissa.

Petri Pakaslahti: optio käytettävä

Kauden 25 ensimmäistä ottelua tuottivat 29 pistettä, ja Pakaslahden yhden kauden piste-ennätys näytti paukkuvan jo syyskaudella. Sen jälkeen Pakaslahti ei ole kuitenkaan saanut aikaan pisteen pistettä! Silti hänen arvonsa joukkueelle on kiistaton. Kuuluu kuuden jokerikauden jälkeen jo kalustoon.

Petri Varis: jatkoa

Mikäli Varis uraansa vielä jatkaa, on sen syytä tapahtua Jokereissa. Veteraanilaituri pelaa parasta kauttaan yli viiteen vuoteen.

Clarke Wilm: rajatapaus

Wilmin piti olla taitorajoitteinen ongelmatapaus, mutta hän on osoittanut arvonsa joukkueelle monella tavalla. Aloittajana ja alivoimantappajana Wilmin tiedettiinkin olevan erinomainen, mutta yllätys on ollut hyökkääjän monipuolisuus. Hyökkäyspelikin sujuu vähintään kohtuullisesti niin keskellä kuin laidassakin. Mikäli markkinat näyttävät tyhjiltä, voi Wilm olla ulkomaalaispaikan arvoinen.

Jani Rita: jatkoa

Kauden maalimäärä noussee helposti yli kolmenkymmenen ja maalikuninkuus häämöttää jo runkosarjan lopussa. Ridan tasoinen pelaaja tuskin pitkään viihtyy SM-liigassa, mutta kaikki keinot tulee käyttää kultakimpaleen pitämiseksi kotona.

Esa Kivistö: rajatapaus

Kivistö väläytteli edelliskaudella osaamistaan liigassakin. Syksyllä jäi Sheddenin suunnitelmien ulkopuolelle ja päätyi lainalle Kiekko-Vantaan riveihin. Oli pitkään loukkaantuneena, eikä ole päässyt vauhtiin Mestiksessäkään.

Arto Kuki: ei jatkoa

Kuki on ollut joukkueelle arvokas puolustavana hyökkääjänä ja alivoimantappajana, mutta pidemmällä aikavälillä nelosketju pitäisi rakentaa omista pelaajista. Kenties A-junioreissa yllättävän sujuvasti puolustajasta keskushyökkääjäksi siirtynyt Ville Peltosuo (191 senttiä, 105 kiloa) pysyisi ensi kaudella jo liigavauhdissa.

Jesse Uronen: jatkoa

Juniorimaalitykki ei ole vielä löytänyt rooliaan liigajoukkueessa. Tulevallakin kaudella se voi olla vaikeaa, mutta kunnollisen mahdollisuuden Uronen vielä ansaitsisi.

Jori Lehterä: jatkoa

Taitavasta nuorisotähdestä pitäisi määrätietoisesti pyrkiä kasvattamaan ratkaisijaa tuleviksi vuosiksi. Luistelutaito ei välttämättä koskaan riitä NHL-tasolle, mutta SM-liigassa Lehterällä on eväät tähdeksi.

Samuli Jalkanen: jatkoa

Viime keväänä Jalkanen ei enää saanut Jokereista jatkosopimusta, mutta syksyllä taisteli itselleen paikan joukkueesta. Sheddenin alaisuudessa paikka on löytynyt nelosketjun laidasta.

Roni Andersson: jatkoa

Syksyn harjoituspeleissä Andersson yllätti kaikki tehokkuudellaan. Liigakausi on mennyt heikosti, mutta läpimurtoon on vielä aikaa.

Mitä vielä?

Järventien ja Latvalan hinnalla pitäisi puolustukseen saada vähintään kakkosylivoimaan riittävää tulivoimaa. Hyökkäyksen taitovajetta tulisi paikata parilla huippuvahvistuksella. Keskinkertaisuudet saisi tällä kertaa jättää rauhaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle