Jokerien pelaaja-arviot 2016-17 – paljon epäonnistujia, vähän tasonsa ylittäneitä

KHL / Artikkeli
Jokerien kapteeni Peter Regin lukeutuu siihen harvalukuiseen joukkoon, jota voidaan kutsua onnistujiksi kuluneen kauden Jokereissa.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Helsingin Jokerien kausi oli vaisu, sillä joukkue lähti kesälomille jo helmikuussa hävittyään pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella Moskovan TsSKA:lle otteluvoitoin 4–0. Jatkoaika arvioi pelaaja pelaajalta Jokerien kuluneen kauden joukkueen.

Helsingin Jokerien kolmas kausi KHL:ssä ja ensimmäinen Jukka Jalosen alaisuudessa oli todella vaikea. Pelitapa tökki, ja usea pelaaja alitti odotukset.

Jokerien rivit voidaan kauden päätteeksi jakaa kahteen ryhmään: tasollaan pelanneisiin ja pettymyksiin. Hutihankintoja oli enemmän kuin kahdella edellisellä kaudella yhteensä. Muutamia onnistujiakin toki oli, mutta todellisia sensaatioita ei kauden aikana noussut. 

Maalivahdit

Ryan Zapolski

40 ottelua – T% 90.9 – PMK 2,45
Saa puhtaat paperit ensimmäisestä kaudestaan Jokereissa ja KHL:ssä. Zapolskiin Jokereiden kausi ei kaatunut. Torjui tasaisen varmasti koko kauden ja piti pudotuspeleissä TsSKA:ta vastaan etenkin sarjan toisessa kamppailussa Jokereita pystyssä. 

Riku Helenius

20 ottelua - T% 90,2 - PMK 2,66
Kolmannen kauden Jokereissa pelanneen veräjänvartijan rooli oli jälleen tiukasti kakkoskassarina. Pelasi 20 ottelua vaihtelevalla menestyksellä. Ailahteli jonkun verran, eikä siksi pystynyt olemaan kunnon kirittäjä Zapolskille.

Puolustajat

Chay Genoway

52 7+18=25 +6
Kiekollisen puolustajan Genowayn kohdalla vertailu käy armotta hänen edeltäjäänsä Philip Larseniin. Ei aivan pystynyt täyttämään Larsenin jättämiä massiivisia saappaita, mutta oli selvästi joukkueen johtava kiekollinen puolustaja. Hieman outo ylivoimapeluutus söi Genowayn tehoja. Joukkueen peliaikakuningas.

topi jaakola

55 3+16=19 –19
Jaakolan kausi oli kaiken kaikkiaan vaikea erityisesti verrattuna edelliseen kauteen. Sortui yliyrittämiseen, hävisi kaksinkamppailuja, menetti kiekkoja ja sijoittui usein tilanteissa väärin. Tehotilastossa komeili runkosarjan osalta peräti –19. Teki kuitenkin 19 tehopistettä ja oli jokeripuolustajien pistepörssin toinen.

Ville lajunen

53 10+6=16 –6
Lajusen laukaus on kova, mutta epätarkka. Silloin, kun se osui kohdilleen, usein verkko heilui. Kun joukkueen hyökkääjistä ei löytynyt kunnon snaipperia, Lajunen otti sen roolin ylivoimalla. Iski kauden ensimmäisen maalinsa vasta lokakuun puolivälissä. Loppukaudella tahti kiihtyi, sillä joulukuusta alkaen tykitti 25 otteluun yhdeksän maalia. 

RAsmus rissanen

44 2+2=4 +/– 0
Toi kaivattua äijämäisyyttä oman maalin eteen. Fyysisessä pelissä vahva, mutta kiekollisena oli vaikeuksia nopean kiekkokontrollijääkiekon kanssa.

Jokereissa toista kauttaan pelannus Jesper B. Jensen otti isoja askelia eteenpäin verrattuna ensimmäiseen kauteen.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

arturs kulda

44 0+11=11 +11
Jämäkkää ja tasaista suorittamista joukkueen takalinjoilla. Ahkerin taklaaja jokeripuolustajista ja runkosarjan tehotilastossa joukkueen toiseksi paras. Pystyi irrottamaan vastustajan nopeasti kiekosta fyysisyydellään ja suhteellisen hyvällä luistelullaan.

oliver lauridsen

48 3+6=9 +7
Samat sanat kuin Rissasella. Fyysisesti todella hyvä, mutta kiekolliset rajallisuudet näkyivät liikaa. Oli kuitenkin mies paikallaan pudotuspeleissä, joissa oli yksi joukkueen parhaimmista.

joonas jalvanti

37 0+6=6  –5
Kaiken kaikkiaan todella outo hankinta Jokereilta. Jäi jämäpakiksi. Sekoili ja hermoili. KHL-vauhti vaikutti olevan aivan liikaa Jalvannille.

jesper b. jensen

53 2+13=15 +4
Toista kauttaan Jokereissa pelannut puolustaja otti kiekollisena ison harppauksen eteenpäin ja löysi itsensä lopulta jopa pyörittämästä ylivoimaa. Lähes kaksinkertaisti pistemääränsä ensimmäiseen kauteen verrattuna. Hyvä peruspakki, joka ei tehnyt isoja virheitä. Tasaisen varmaa suorittamista illasta toiseen.

juho rautanen

21 0+1=2 –1
Toinen kausi Jokerien organisaatiossa toi jo KHL-vastuuta yli 20 ottelua. Toki peliaika jäi usein vähäiseksi. 19-vuotias puolustaja suoriutui kuitenkin yllättävän hyvin KHL-vauhdissa siihen nähden, että pelasi viime kaudella vain nuorten SM-liigan otteluita. Kaksinkamppailuissa pärjäsi mainiosti ja pystyi kiekollisena antamaan helpon ensimmäisen syötön.

Hyökkääjät

Mika Niemi

56 9+11=20 –10
Ei paljoa säväyttänyt. Kiekollisessa pelissä ei pystynyt vastaamaan Jalosen pelitavan haasteisiin. Ei pystynyt ottamaan askelta hyvästä Liiga-pelaajasta hyväksi KHL-pelaajaksi. Yksilötaitoon nähden rooli oli aivan liian suuri.

Antti Pihlstöm

27 3+5=8 –3
Vauhtikone saapui Jokereihin kesken kauden. Aloitti laidalla, mutta sai pian siirron keskushyökkääjän paikalle. Suoriutui kohtuullisen hyvin uudessa pelipaikassaan, mutta totuuden nimessä menestyäkseen paremmin Jokerit olisi tarvinnut keskushyökääjän, joka pystyy muuhunkin kuin luistelemaan päästä päähän. Toi kuitenkin aika ajoin loistavasti energiaa kaukaloon. Tehot jäivät vähäisiksi.

Tomi Mäki

41 2+4=6 -6
Joukkueen Jokeri-ikonin kaudet tuntuvat toistavan itseään vuodesta ja sarjasta toiseen. Pelasi jälleen takuuvarmasti omaa rooliaan. Keskushyökkääjänä pelatessaan aavistuksen vaikeuksissa etenkin kiekollisena. Laitahyökkääjänä pystyi paremmin käyttämään vahvuuksiaan.

jesse joensuu

50 15+13=28 +5
Ailahteli liikaa. Alkukaudella kärsi loukkaantumisesta ja siitä palattuaan oli suorastaan ilmiliekeissä. Iski syys–lokakuun vaihteessa maaleja peräti kuudessa ottelussa peräkkäin. Loppukautta kohden kuitenkin menetti hyvän otteensa. Alkoi jäähyily ja turhautuminen. Joukkueen jäähykuningas ja ahkerin taklaaja.

toMmi huhtala

50 15+10=25 +4
Pelasi koko kauden isolla sydämellä, eikä antanut koskaan periksi. Pelipaikka oli suurimman osan kaudesta kolmosketjussa, jossa riisti, raastoi, taklasi, karvasi ja iski lisäksi 15 maalia ja 25 tehopistettä. Se on Huhtalan paras noteeraus kolmella KHL-kaudellaan. Oli kaiken lisäksi Jokerien paras pelaaja pudotuspeleissä.

sakari salminen

56 6+20=26 +3
Vain kuusi maalia pelaajalta, joka muutama vuosi sitten iski Torpedo Nižhni Novgorodissa lähes 20 maalia. Yksi Sveitsissä ja Ruotsissa vietetty kausi näytti laskevan Salmisen tasoa radikaalisti. KHL-vauhdin ja kaksinkamppailupelaamisen kanssa isoja vaikeuksia. Kaiken kaikkiaan valtaisa pettymys. 

Jokereissa nähtiin luvattoman paljon epäonnistujia. Yksi heistä oli Joey Hishon, jolle maalien tuulettaminen oli ollut aikaisemmin AHL:ssä arkipäivää. Jokereissa arkipäivää sen sijaan oli jäähypenkillä istuminen.
Jokereissa nähtiin luvattoman paljon epäonnistujia. Yksi heistä oli Joey Hishon, jolle maalien tuulettaminen oli ollut aikaisemmin AHL:ssä arkipäivää. Jokereissa arkipäivää sen sijaan oli jäähypenkillä istuminen.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com

marko anttila

56 7+9=16 –5
Kahden metrin Anttila tuli pienin odotuksin Jokereihin, mutta nousi tärkeäksi pelaajaksi. Välillä oli selkeästi jopa kentän parhaimmistoa. Osasi ja uskalsi käyttää isoa kokoaan hyödyksi ja oli hyökkäysalueella vastustajille vaikea pideltävä.

peter regin

57 18+30=48 +15
Ensimmäinen kausi Jokerien kapteenina alkoi vaisusti. Kauden edetessä kohosi jälleen joukkueen tärkeimmäksi pelaajaksi. Tammikuussa viiletti peräti seitsemän ottelun pisteputkessa. Teki lähes poikkeuksetta ketjukavereistaan parempia. Ainoa keskushyökkääjä, joka pystyi toteuttamaan Jalosen pelitapaa illasta toiseen laadukkaasti. Pudotuspeleissä ei tosin ollut tasollaan. Jokerien onneksi kapteenin sopimus seurassa kestää kevääseen 2020 asti.

roope talaja

49 4+6=10 +/– 0
Raskaan työn raataja Talaja oli duunariketjuissa ja alivoimalla tärkeä palanen joukkuetta. Blokkasi ahkerasti laukauksia ja teki kovasti töitä. 

brian o'neill

55 16+20=36 +2
AHL:n pistepörssin voittaja kaudella 2014–15 pelasi lähes koko kauden joukkueen parhaan keskushyökkääjän rinnalla ja sai runsaasti ylivoima-aikaa. Alkukaudella ruuti oli märkää, minkä vuoksi kokonaispistemäärä jäi 36:een. Alkuvaikeuksien jälkeen oli Jokerien parhaimpia hyökkääjiä.

frank gymer

16 1+1=2 +/– 0
Pirteä ja raikas ilmestys. Teki pienimuotoisen läpimurron joukkueeseen. Taitava ja rohkea kiekon kanssa ja pystyi hyökkäysalueella hyviin ratkaisuihin. Iski näyttävän ensimmäisen KHL-osumansa joulukuussa, mutta vähäisten tehojen vuoksi ei kuitenkaan noussut kärkiketjujen pelaajaksi. Nuori pelaaja, joka tarvitsee kehittyäkseen isomman roolin ja enemmän peliaikaa.

pekka jormakka

43 13+13=26 -3
Rikkonainen kausi, mikä näkyi erityisesti pudotuspeleissä, jossa ei ollut selvästi vielä täydessä kunnossa. Terveenä ollessaan usein kentän pirteimpiä pelaajia. Vaikka on pienikokoinen pelaaja, uskalsi mennä ahtaisinkiin väleihin eikä kaihtanut kulmavääntöjä.

petteri wirtanen

42 3+6=9 -1
Luottosentteri nelosketjun keskellä. Ei säkenöinyt hyökkäyspäässä, mutta teki tärkeää työtä puolustuksessa. Erinomainen aloittaja, sillä voitti runkosarjassa keskimäärin 60 prosenttia aloituksista. Blokkasi eniten laukauksia Jokereissa runkosarjassa.

masi marjamäki

37 2+6=8 –4
Toi alempiin ketjuihin fyysisyyttä ja työntekoa, mitä Marjamäeltä myös odotettiin. Ei mikään sateentekijä, mutta hoiti roolinsa moitteetta.

joey hishon

48 3+6=9 -10
Kun tulosyksikössä pelaava keskushyökkääjä tekee kauden aikana yhdeksän tehopistettä, ei voida puhua muusta kuin ison luokan flopista. Vuoden 2010 NHL:n varaustilaisuuden 17. varaus ei ollut hyvä kiekollisena eikä kiekottomana. Pörräili pelin ulkopuolella ja hävisi jatkuvasti kaksinkamppailuja. Otti sen lisäksi käsittämättömän paljon turhia kahden minuutin jäähyjä. Sopimusta jäljellä vielä vuosi, mutta näillä näytöillä Jokerit halunnee purkaa sopimuksen.

michael keränen

25 2+5=7 –5
Sopimus purettiin kesken kauden eikä ihme. Oli todella näkymätön kaukalossa. Menetti kiekkoja liian usein. Ei pystynyt menemään pelin ytimeen vaan jäi ulkopuolelle. KHL:n vauhti ja fyysisyys vaikuttivat olevan liikaa Keräselle.

» Lähetä palautetta toimitukselle