Jokereiden kausi toistaiseksi: ailahteleva, tasapaksu ja toisaalta kliininen – Mitkä ovat näkymät pudotuspeleihin?

KHL / Artikkeli
Jokereiden ilme on vaipunut kauden edetessä epätoivoon.
Kuva © Juuso Pellava - juuso.pellava@jatkoaika.com
Vahvan alkukauden jälkeen Helsingin Jokerit ajautui ongelmiin. Pitkin talvea myös loukkaantumiset ovat verottaneet joukkuetta isommalla kädellä. Missä Jokerit nyt menee? Onko KHL:n läntisen konferenssin kärkiseuralla vielä mahdollisuus pitkään kevääseen? Jatkoajan toimittajat käyvät aihetta läpi tässä artikkelissa.

Jatkoajan toimittajat Juuso Kokkonen ja Nico Oksanen ottavatolympiatauon alun kunniaksi Helsingin Jokerit pihteihinsä ja käyvät läpi joukkueen otteita.

Jokereilla on 54 ottelun jälkeen koossa sata pistettä, olisitko uskonut ennen kautta tätä?

Kokkonen: Pistesaldo ja -keskiarvo ovat sitä tasoa, mitä Jokereilta uskalsi odottaa ennen kautta. Pistekeskiarvo on ennen kauden kahta viimeistä ottelua 1,85, joka on selvästi parempi kuin heikolla viime kaudella. Juhlakausi, vahvistunut joukkue - odotukset olivat ehkä vieläkin korkeammalla. Ensimmäisellä kaudellaan KHL:ssä Jokerit kuitenkin porskutti peräti 1,98 pistekeskiarvolla.

Oksanen: Ennen kautta joukkueen alakerta parani, mutta hyökkäys ja etenkin keskikaista nosti kysymyksiä ilmoille. Pidin kotietuna mahdollisena, mutta oletusarvo oli itselläni, että helsinkiläiset löytyvät sijoilta viidestä kahdeksaan, kun runkosarja päättyy. Joten en olisi uskonut.

Jos kuvailisit kolmella sanalla Jokereiden tähänastista kautta, mitä adjektiiveja valitsisit?

Kokkonen: Ailahteleva, tasapaksu, mutta toisaalta alkusyksyllä äärimmäisen kliininen.

Oksanen: Allekirjoitan asiat, mitkä Juuso tuo esille. Niihin ei omalta osaltani ole lisättävää.

Kuka on toistaiseksi ollut pirtein ilmestys Jokereista? Entä suurin pettymys?

Kokkonen: Jos Jokereiden pirteintä pelaajaa olisi kysytty kuukausi tai pari sitten, vastaus olisi ehdottomasti ollut Eeli Tolvanen. Nuorten kisojen jälkeen hän on kuitenkin ollut kuin varjo syksyn itsestään. Vastaan pirteäksi ilmestykseksi Nicklas Jensenin. Hän on pystynyt tekemään tasaisesti tulosta koko kauden ja on Jokereiden paras maalintekijä ja pistemies.

Pettymyksistä suurin on Peter Regin. Kapteeni, joka hilasi Jokereita kaksi kautta reppuselässään, ei ole tällä kaudella näyttänyt entiseltään. Alkukaudella se ei haitannut, koska Brian O'Neill ja Tolvanen kannattelivat joukkuetta, mutta heidän hyydyttyä olisi kaivattu kapteenilta vahvempaa esiintuloa.

Oksanen: Itse hyppään kolmoskenttään ja nostan esiin ruotsalaisen John Normanin. Normanin hankinta kauden alla oli outo ja nosti esiin kysymysmerkkejä, mutta sittemmin vahvasti kahteen suuntaan pelaava keskushyökkääjä on ollut minulle pirtein ilmestys.

Pettymykseksi nostan myös Reginin, mutta otettava huomioon tanskalaiskapteenin loukkaantumiset, jotka vaivasivat etenkin alkukaudella. Reginin tason pitäisi olla korkea illasta toiseen, mutta hänen todellinen arvonsa nähdään vasta pudotuspeleissä.

Mitkä ovat olleet Jokereiden suurimmat pelilliset ongelmat kauden aikana?

Kokkonen: Jokereiden pelilliset ongelmat olivat nähtävissä jo syksyllä, vaikka tulosta tulikin huimaa tahtia. Pelaaminen ei syksyllä perustunut vahvaan kiekkokontrolliin tai monipuolisiin pelin rakenteisiin, vaan puolustuspeliin ja vastustajan pelin rikkomiseen.

Kiekollinen peli on tullut vähitellen, mutta liian pienissä määrin ja heikoissa kantimissa, jotta ne voisivat tuottaa Jokereille pelitapaetua.

Nyt tuo kiekollisen pelin heikkous näkyy Jokereilla tietynlaisena pelin pakottamisena. Jokereilla on pelin peruspilarit kunnossa, mutta ne eivät oikein tule selkäytimestä. Se näkyy tiiviisti puolustavia joukkueita vastaan, kun Jokereiden tulisi ottaa ohjakset käsiinsä. Jokerit on hieman avuton ja joutuu pusertamaan peliään väkisin - kuten viime kaudellakin.

Pelillinen suorittaminen on näkynyt joukkueen henkisessä vireessä. Rentous ja vapautuneisuus ovat loistaneet poissaolollaan alkukauden jälkeen, ja päävalmentaja Jukka Jalonen on sysännyt huonojen pelien jälkeen vastuuta avainpelaajilleen, vaikka todellinen syy on ollut heikossa kollektiivissa.

Oksanen: Jokerit näytti alkukauden voittoputkensa aikana vaarallisuutensa ja etenkin sen, mihin joukkue pystyy parhaimmillaan, tai minkä tyylistä peliä joukkue kykenee pelaamaan. 

Jokereiden peli on äärimmilleen viritettynä todella loistavaa jääkiekkoa, mutta se on äärimmäisen vaikea toteuttaa. Pelitapa vaatii jokaisen pelaajan panoksen, ja välipäiviä ei saisi tulla.

Joukkueen ongelmat alkoivat kasautua voittoputken jälkeen. Joukkueen sisällä tapahtui todella iso ulospuhallus, eikä voittoja enää tullut entiseen tahtiin. Tämän jälkeen alkoivat loukkaantumiset, jotka ovat vaikeuttaneet pelitavan toteuttamista.

Mikäli narripakka saa pelaajistoaan terveeksi runkosarjan lopulle, niin asiat voivat kääntyä vielä miten päin tahansa.

Kokkonen: Jokereiden pelaaminen on, sanoisin, "flow"-kiekkoa, mikä näkyi alkukauden voittoputkessa. Pelillinen selkäranka on liian ohut, ja siitä on syyttäminen valmennusta. Itse odotin, että Jalonen olisi pystynyt kehittämään ja monipuolistamaan Jokereiden pelaamista, mutta sen sijaan on illasta toiseen nähty tasapaksua puuroa.

Jos tuo alkukauden flow löytyisi jostain ihmeestä, mitä toki vahvasti epäilen joukkueen kiristyneen ilmapiirin vuoksi, homma voisi pudotuspeleissä palata alkukauden raiteille.

Kuinka paljon Jokereissa voidaan mennä isojen loukkaantumisten taakse, kun peilataan marraskuun jälkeisiä tuloksia?

Kokkonen: Jokerit on joutunut pelaamaan pitkään viidellä puolustajalla, ja hyökkääjät ovat joutuneet paikkaamaan puolustusta. Tällä hetkellä Jokereilla on loukkaantuneena peräti neljä puolustajaa. On selvää, että tuolla määrällä loukkaantumisia kuin Jokereilla on ollut, on ehdottomasti vaikutusta peliin. 

Romahdusta ei kuitenkaan voi selittää pelkillä loukkaantumisilla. Jokereiden pelaaminen on pääsääntöisesti ollut alkusyksyn jälkeen niin tasapaksua puurtamista, että sitä ei laiteta loukkaantumisten piikkiin.

Oksanen: Itse olen eri mieltä asiasta kuin Juuso. Loukkaantumiset ovat syy ja seuraus pelin ilmeeseen, mutta se ei poista faktaa siitä, etteivätkö terveenä pelanneet pelaajat olisi voineet nostaa tasoaan peliajan lisääntyessä. 

Puolustaja Mike Lundinin poissaolo on vaikuttanut suuresti avauspelaamiseen ja pelin nopeaan kääntöön, mitkä ovat avainasemassa Jokereiden pelitavassa. Lundia merkittävämpi poissaolo puolustuksesta olisi ollut vain Sami Lepistön tippuminen. Kertoo pelaajasta paljon. 

Yhdysvaltalaisen tiputtua kokoonpanosta ei mennyt kauaa, kun myös ykkössentteri O'Neill loukkaantui. Kahden merkittävän palasen puuttuminen palapelistä on sanalla sanoen iso. O'Neillin poissaolo näkyi heti heikentyneessä ylivoimassa ja normaalia pienemmissä ylivoima-ajoissa, sillä jenkkihyökkääjä oli usein hankkimassa omalla aktiivisuudellaan jäähyjä vastustajille.

Jokaisessa KHL:n laatujoukkueessa on myös laatupelaajat pelaamassa isoja minuutteja. Ne ovat budjetoidut minuutit, joita ei pitkässä juoksussa kovin moni yleensä pysty korvaamaan. Ilman Lundinin loukkaantumista kaikki Jokereiden puolustuksen TOP-4 -osastosta edustaisivat maitaan olympialaisissa. 

Mitkä ovat Jokereiden asetelmat ennen pudotuspelejä?

Kokkonen: Ristiriitaiset. Alkukaudella Jokerit osoitti, että tietynlaisella pelillä, eli tiiviillä puolustamisella ja vastahyökkäyksillä, se on yksi sarjan parhaista joukkueista. Ongelma tulee vastaan heti pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella, jossa vastassa on HK Sotši, Torpedo Nižni Novgorod tai Spartak Moskova.

Asetelma on selvä: Jokerit joutuu ottamaan näitä joukkueita vastaan pelin haltuun. Vastustaja tulee sumputtamaan ja puolustamaan tiiviisti. Sellaisessa pelissä Jokerit on heikoilla, enkä pitäisi ihmeenä, että taival päättyisi helsinkiläisjoukkueella ensimmäiselle kierrokselle.

Oksanen: Jännittävät. Kukaan ei tiedä, mikä on Jokereiden todellinen taso kuukauden päästä. Jos nyt alkaisivat pudotuspelit, niin mitä todennäköisemmin se olisi kuusi peliä ja helsinkiläisten kausi olisi paketissa.

Mutta kuten aikaisemmin sanoin, Jokereilla on varmasti vielä sanansa sanottavana. Se vaatii tietysti joukkueen tervehtymistä ja erilaista peli-ilmettä helmi-maaliskuun vaihteessa kuin mitä joukkue tammikuussa esitti.

Kokkonen: Olympiatauko tulee Jokereille hyvään paikkaan. Sen myötä joukkue pääsee ehkä aloittamaan puhtaammalta pöydältä pudotuspelien käynnistyessä. Sillä saattaa olla positiivista vaikutusta joukkueen yhteiseen tekemiseen, tai sitten Jokerit jatkaa tarpomistaan myös tauon jälkeen.

Kuinka hyvät mahdollisuudet Jokereilla on edetä jopa KHL:n läntisen konferenssin finaaleihin asti?

Kokkonen: Konferenssin finaaleihin edetäkseen Jokereiden tulisi voittaa joko Moskovan TsSKA tai Pietarin SKA. Nuo joukkueet ovat merkittävästi Jokereita edellä niin pelaajamateriaalin laadussa ja leveydessä kuin pelitavan toteutuksessa, joten pudotuspelisarjassa SKA:n tai TsSKA:n voittaminen vaatisi todella kovaa suoritusta.

Jokereilla on käsissään KHL-aikakautensa laadukkain joukkue, jolla pitäisi taistella vähintään pudotuspelien toiselle kierrokselle. Joukkueen pelillinen ilme ja toisaalta ilmapiiri ovat antaneet jo pitkän aikaa huonoa signaalia. 

Jokereissa ei ole tällä hetkellä mitään, mikä viittaisi pitkään pudotuspelikevääseen. Ilmalassa lienee luvassa jälleen totutun pitkät kesälomat.

Oksanen: Lähdetään siitä, että Jokerit saa kokoonpanonsa terveeksi pudotuspeleihin. Lundinin, Niclas Andersenin ja Antti Pihlströmin palatessa kokoonpanoon tuo joukkue on aivan eri planeetalta, mitä tällä hetkellä. Puolustus jämäköityy ja alkukaudella loistavaa jälkeä tehnyt neloskenttä on jälleen yhdessä. Siinä on kaksi asetta, jotka vahvistaa Jokereita merkittävästi.

Ensimmäinen kierros on Jokereille tavallaan haastavin. Siinä joukkue on suosikki kotietunsa turvin. HK Sotšia vastaan Jokereilla ei ole voiton voittoa vielä koossa. Torpedo Nižni Novgorod on tuttu vastustaja parin kauden takaa. Spartak Moskovaa vastaan Jokerit olisi jo 80 prosentin suosikki. Miten joukkue suorituisi tästä paineesta? Mikäli Jokerit jatkaisi matkaansa toiselle kierrokselle, asetelmat kääntyvät ja se sopii Jokereille. 

TsSKA Moskova olisi tässä tapauksessa todennäköisin vastustaja toisella kierroksella. TsSKA ei ole läheskään niin kova, mitä annetaan ymmärtää. Totta kai joukkue repii pisteitä, mutta esimerkiksi Jokereita vastaan tällä kaudella joukkue on ollut ongelmissa. Helsinkiläisten ainoa ongelma on hakea pudotuspelivoitto Moskovasta, sillä viidessä aiemmassa yrityksessään joukkue ei ole onnistunut, mutta Jokereiden pelin ollessa odottamallani tasolla se ei olisi mikään ihmeellinen temppu. Helsingistä TsSKA:n on vaikea voittoa hakea, joten pidän mahdollisuuksia terveystilanteen salliessa oikein hyvänä.

Kokkonen: Jokerit on pelannut KHL-historiansa aikana kaksi pudotuspelisarjaa TsSKA:ta vastaan. Saldo ei ole Jokereiden kannalta häävi: yhdeksän ottelua, joista TsSKA on voittanut kahdeksan. Vaikka Jokerit on monesti ollut näennäisesti lähellä, ero on ollut lopulta tyly. 

Mitä Jokereissa pitäisi tapahtua, jotta joukkueella olisi tällä kaudella mahdollisuus taistella Gagarin Cupista?

Kokkonen: Ihme. Jokerit on nyt ties kuinka monetta vuotta putkeen ennen kautta vouhottanut siitä, kuinka joukkue taistelee tosissaan Gagarin Cupista. Ne ovat jälleen vain mainospuheita. Tuolla budjetilla ja noilla resursseilla, jotka Jokereilla on, mestaruus on lähinnä päiväuni. KHL:ssä on vain kourallinen joukkueita, joilla on aidosti mahdollisuus taistella mestaruudesta, eikä Jokerit kuulu siihen kastiin.

Oksanen: Ihme, kuten sanoitkin. Henkilökohtaisesti olen odottanut koko Jokereiden KHL-aikakauden pudotuspelisarjaa SKA:n ja Jokereiden välille. Tuo ottelusarja olisi tulossa eteen mahdollisissa konferenssifinaaleissa, joihin narripakan on ensin kuitenkin päästävä. Jokereiden olisi voitettava SKA neljä kertaa seitsemästä. Se on temppu, johon kukaan ei usko, mutta silti täytyy muistaa, että kaikki paineet olisivat SKA:lla, mikä nostaisi Jokereiden osakkeita.

Ja tuossa ottelusarjassa Helsinki ei olisi mikään mukava paikka SKA:n tähtipelaajille pelata. 

Mikäli Jokerit SKA:n kampeaisi, ei sitä pysäyttäisi enää yksikään joukkue itäisestä konferenssista.

» Lähetä palautetta toimitukselle