Jim Montgomery − Dallas Starsin raikkain valmentaja pitkään aikaan

NHL / Artikkeli
Dallas Stars palasi jälleen runkosarjan päätteeksi työpöydän ääreen. Viime kauden valtavista muutoksista huolimatta joukkueen kausi oli jälleen valtava pettymys.
Kuva © Getty Images
Muiden aloittaessa NHL:n pudotuspelit Dallas Stars aloitti jälleen uuden valmentajan etsimisen. Starsin GM Jim Nillin käännettyä riittävän monta kiveä hän löysi Jim Montgomerystä itselleen sekä etunimikaiman että uuden päävalmentajan. Minkälaisen valmentajan teksasilaiset itselleen saivat?

Jim Montgomery on parhaiten tunnettu yliopistosarjoista. Hän valmensi vuodesta 2013 nykypäivään Denver Pioneersia. 48-vuotias päävalmentaja sai maineen kiekonhallintaan keskittyvästä filosofiasta. 

Tämä saattaa olla suurin yksittäinen syy, miksi Nill löysi uuden valmentajansa näin nopeasti. Samalla herää toki myös kysymys, miksi Nill ei odottanut AHL:n pudotuspelien päättymistä. Tämän jälkeen myös nimet kuten Sheldon Keefe ja Todd Nelson olisivat olleet mahdollisuuksia. Oli kyseessä sitten uhka tarjouskilpailusta tai vain todella hyvin onnistunut haastattelu, Montgomery on Starsilta erittäin rohkea ja raikas veto.

Tulevaisuus on täällä

Starsilla on jo pidemmän aikaa ollut valtava ongelma. Organisaatio pyörittää edestakaisin tuttuja naamoja. Starsia viime kaudella valmentanut Ken Hitchcock muistetaan juuri vanhoilta hyviltä ajoilta. Hän mukanaan tullut − sinänsä erinomaista työtä puolustajien kanssa tehnyt − apuvalmentaja Rick Wilson oli myös organisaatiolle tuttu entuudestaan. Sama koskee erikoistilanteista vastuussa ollutta Stu Barnesia.

Todellinen ongelma ei silti ole veteraanivalmentajat, vaan organisaatiot, jotka heidät turhan nopeasti kerta toisensa jälkeen palkkaavat.

Ei ole mitään takeita sille, että Stars Montgomeryn alaisuudessa astelee kohti menestystä, mutta kerrankin Stars valitsi päävalmentajan, joka ei ole valintana turvallinen. Riskejä on, sillä Montgomery on vasta neljäs yliopistotasolta suoraan NHL:ään noussut päävalmentaja. Tämä voi olla silti Starsille myös etu.

Jääkiekko pelinä on nimittäin kehittynyt valtavasti 2010-luvulla. Moni vanhan koulukunnan valmentaja onkin siksi alkanut jäädä selvästi ajastaan jälkeen. Siinä missä esimerkiksi Peter Laviolette ja Paul Maurice ovat tehneet Nashville Predatorsin ja Winnipeg Jetsin kanssa erinomaista jälkeä, Hitchcock sekä New York Rangersista kauden päätteeksi potkut saanut Alain Vigneault ovat jämähtäneet paikalleen.

Todellinen ongelma ei silti ole veteraanivalmentajat, vaan organisaatiot, jotka heidät turhan nopeasti kerta toisensa jälkeen palkkaavat. Esimerkiksi Hitchcock saatuaan aikoinaan Columbus Blue Jacketsista potkut piti taukoa valmentamisesta ja opiskeli aktiivisesti peliä. Hän palasikin myöhemmin St. Louis Bluesiin osin raikkain ajatuksin, ja joukkue menestyi pitkään. Saatuaan vuorostaan Bluesista potkut Hitchcock päätyi pian Starsiin, eikä vastaavaa taukoa valmentamiseen tullut. Juuri tämän vuoksi Stars joutuikin etsimään jälleen uuden päävalmentajan kauden päätteeksi.

Kaksi ääntä, yhteinen suunnitelma

Toinen valtava ongelma Nillin ja Hitchcockin välillä oli erimielisyydet suunnitelmasta. Nill rakastaa kiekonhallintaa ja nopeasti luistelevia pelaajia. Hitchcock vuorostaan haluaa joukkueeseensa isoja pelaajia ja hänen pelinsä perustuu pelitahdin hidastamiseen ja aggressiiviseen viisikkopuolustukseen.

Montgomery ei sinänsä ole täysin askel eri suuntaan Hitchcockista, sillä myös hän painottaa puolustamisen tärkeyttä. Juuri tässä onkin uuden valmentajan suurin haaste: kuinka yhdistää kahden edeltäjänsä tyylit. Lindy Ruff nimittäin vuorostaan ymmärsi, kuinka luoda luovaa hyökkäyspeliä. Starsilla on nyt ollut kaksi valmentajaa, joiden molempien vahvuudet on tärkeää yhdistää. Samalla pelaajille on raskasta opetella jatkuvasti täysin uusi systeemi. Tämä näkyi viime kaudella erityisesti kapteeni Jamie Bennin otteissa.

Kahden viime kauden pettymyksistä huolimatta Starsin tulevaisuus ei ole vailla toivoa.
Kuva © Getty Images

Starsille lupaavin uutinen onkin, että Montgomery painottaa myös puolustuksen merkitystä. Siinä missä Hitchcock söi sanansa, Montgomeryn joukkueet eivät luovu kiekosta ilman aidosti hyvää syytä. Tämä on varmasti mieluisa uutinen huippulahjakkaalle mutta koko viime kauden ajaksi Hitchcockin koirankoppiin joutuneelle Julius Hongalle. Ja siinä missä New Jersey Devilsissä pelaava puolustaja Will Butcher on kehityksestään velkaa paljolti Montgomerylle, toinen hänen joukkueessaan pelannut pelaaja on nykyisin Calgary Flamesia edustava Johnny Gaudreau.

Montgomerylla on siis hyvä maine nuorien pelaajien kehittäjänä, mutta samalla hän on myös onnistunut erinomaisesti kehittämään pienikokoisia pelaajia. Tämä lupaa hyvää Hongan lisäksi myös koko Starsin organisaatiolle, sillä Hitchcockin ajatus siitä, että pienikokoiset pelaajat väsyvät nopeammin, ei kuulu 2010-luvulle.

Maltti on valttia

Montgomeryn varsinainen pelisuunnitelma selvinnee kesän edetessä, mutta juuri nyt on tärkeintä rauhassa tutustua organisaatioon ja mahdollisuuksien mukaan jokaiseen joukkueen pelaajista. Tämän kesän varaustilaisuus pidetään myös juuri Dallasissa ja tämä on organisaatiolle erinomainen tilaisuus monella tavoin. Montgomery pääsee välittömästi mukaan uusien pelaajien varausprosessiin, ja samalla hänelle avautuu myös mahdollisuus tutustua tulevalla kotikentällään moniin tulevista vastapelureistaan aina valmentajista muihin avainhenkilöihin.

Stars ei ole myöskään vielä päättänyt viime kauden apuvalmentajiensa kohtaloa. On täysin mahdollista, että heistä esimerkiksi Barnes jatkaa organisaatiossa. Samalla on tärkeää antaa Montgomerylle avaimet uuteen autoonsa ilman suurempia reunaehtoja. Hänen on saatava rakentaa itse valmennusryhmänsä.

MONTGOMERY EDUSTAA TULEVAISUUTTA, JA OIKEISSA OLOSUHTEISSA STARS VOI NYT ENSIMMÄISTÄ KERTAA AIDOSTI SIIRTYÄ MUKAVUUSALUEELTAAN ULOS KOHTI UUSIA TUULIA

Pelaajat kuten Tyler Seguin tai Aleksandr Radulov edustavat kaikkea, mitä Montgomeryn kiekonhallintaan tähtäävä systeemi vaatii. Viime kaudella erinomaisesti esiintyneen John Klingbergin ja Hongan lisäksi Stars saattaa saada jo ensi kaudeksi joukkueeseensa myös erinomaisesti Liigassa esiintyneen Miro Heiskasen. Mikäli Montgomery haluaa puolustajien pitävän kiekkoa mahdollisimman paljon, hänelle on siis jo valmiiksi sopivia palasia joukkueessaan.

Samalla Dallasin on siirrettävä tuleva systeeminsä myös Austiniin. Texas Stars on täynnä − jos ei huippulahjakkaita − niin silti lupaavia pelaajia. Nykyaikana pelaajat ovat huomattavasti aiempaa nuorempina valmiita jo NHL-tasolle, ja tämän vuoksi Starsin on ymmärrettävä, ettei pelaajien ylimarinoiminen ole enää automaattisesti oikea ratkaisu.

Nill teki rohkean valinnan, eikä ole takeita, että Montgomery toisi Starsin takaisin Läntisen konferenssin parhaiden joukkueiden joukkoon. Hän edustaa silti tulevaisuutta, ja oikeissa olosuhteissa Stars voi nyt ensimmäistä kertaa aidosti siirtyä mukavuusalueeltaan ulos kohti uusia tuulia.

Ja mikäli nostalgiaa on pakko ripaus saada, Montgomery pelasi kaudella 2000−2001 Starsissa kahdeksan ottelua. Näin hän ei ole siis teoriassa täysin uusi tuttavuus organisaatiolle.

» Lähetä palautetta toimitukselle