FLA - TOR 2.00
CBJ - MTL 2.00
WSH - NYI 2.30
CAR - OTT 2.30
CGY - DET 4.00
ARI - PIT 4.00
VAN - BUF 5.00
NJD - ANA 20.00
COL - LAK 22.00

Jatkoajan SM-liigajulkaisu 2006−07

LIIGA / Artikkeli
Jatkoajan SM-liigatoimitus on jälleen loihtinut liigakauden avajaispakettiin paksun nipun haastatteluja, analyyseja ja kolumneja. Jokaista joukkuetta koskevat jutut löydät kunkin seuran kohdalta alla olevasta listasta, johon joukkueet on asetettu sen mukaiseen järjestykseen, miten Jatkoajan liigatoimitus arvioi näiden sijoittuvan runkosarjassa – perusteluiden kera.
lisää

Jääkiekon SM-liiga - kasvattajasarja
[lue lisää]Sääntötulkinnat muuttuvat, Jatkoaika listasi hyötyjät
[lue lisää]Haaste olla itkemättä
[lue lisää]Näytön paikka: kuka pitää tasonsa, kuka romahtaa?
[lue lisää]Palkintoveikkauksissa ei sijaa yllättäjille
[lue lisää]Jatkoaika katsoo tulevaisuuteen
[lue lisää]

SM-liiga ei kärsinyt minkäänlaisesta NHL-työsulun päättymisen aiheuttamasta krapulasta, vaan yleisö oli yhtä kiinnostunut suomalaisesta kiekkoilusta kuin ennenkin. Huipennukseksi kausi sai yllättävän ja piristävän päätöksen. HPK:n mestaruus ja Ässien SM-hopea olivat todellisia märkien päiväunien toteutumisia.

Yksi alkavan kauden mielenkiintoisimmista tarkkailun kohteista on, miten viime kauden komeetat onnistuvat. Jatkoajan toimittajat povaavat HPK:n jatkavan menestyksekästä kulkuaan, kun taas Ässien pudotuspelimahdollisuuksiin uskovat harvat.

Samaan aiheeseen liittyy myös Jatkoajan tämänvuotinen Näytön paikka -teema. Viime vuonna tarkkailimme taantumuksen merkkejä osoittaneita lupaavia pelaajia, mutta nyt suurennuslasin alla ovat sellaiset viime kaudella – monet hieman yllättäen – onnistuneet pelaajat, joilta odotetaan tällä kaudella vähintään samanlaista panosta. Lisäksi toimituspäällikkö Mikael Hoikkala pohtii kolumnissaan SM-liigan asemaa kasvattajasarjana.

Yksi kauden keskeisistä puheenaiheista on myös uudet tuomarilinjaukset. Niiden vaikutuksia puntaroi pieni Jatkoajan työryhmä, joka listasi pelipaikoittain eniten tuomarilinjan muutoksesta hyötyvät pelaajat. Päätoimittaja Juha Hiitelä esitti haasteen valmentajille, etteivät nämä kritisoisi tuomarilinjaa, ja Matti Liljaniemi säesti päätoimittajaa mielipidekirjoituksellaan.

Liigatoimitus on myös päivittänyt pelaajakortit ja uutuutena lisännyt loppuun maininnan päivityspäivämäärästä.

Toimittajien ennakkokaavailujen perusteella pelaajabudjetti ei ole tälläkään kaudella sarjasijoituksen ratkaiseva tekijä. Jokereiden perusteelliseen kasvojenkohotukseen enemmistö näyttää uskovan, mutta jotkut pessimistit arvelevat mahtiseuran joutuvan niin sanottuihin säälipudotuspeleihin.

HPK ja Kärpät taistelivat äänestyksessä ykköspaikasta tasaisesti ja jättivät muut kauas taakse. KalPa tuomittiin selvästi jumboksi, ja muutenkin häntäpään sijoitusten veikkauksissa samat joukkueet toistuivat listoilla. Taulukon keskivaiheilla mielipiteet kuitenkin vaihtelivat runsaasti.

Seuraavassa on Jatkoajan SM-liigatoimituksen arvio runkosarjan loppujärjestyksestä sekä veikkaajien kommentteja väitteiden tueksi.

1. HPK

”Kerhon nippuun on jälleen hankittu uransa nousuvaiheessa olevia pelaajia. Esimerkiksi Vihko ja Pihlström ovat nopeudellaan erittäin kerhon näköisiä pelaajia. Kun sapluuna on toimiva ja jatkuvuus joukkueessa riittävää, ei ole syytä epäillä, etteikö liigan parhaiten urheilullisesti johdettu ja valmennettu joukkue runnoisi runkosarjan voittoon. Pudotuspeleissä on jo tiukempaa.”

”Maalivahtipeli on liigan parhaimmistoa, kunhan Wiikman tervehtyy ja pysyy kunnossa. David Schneider ja Ville Leino sarjan parhaimmistoa pelipaikoillaan.”

”Nopeat hyökkääjät ja päävalmentaja Jukka Jalosen vauhtikiekkoon ohjaava pelityyli tuottaa uusilla linjauksilla liikaa päänvaivaa vastustajille. Ville Leinon ylivoimaorkesteri paukuttaa verkkoja ja Miika Wiikman säestää maalilla paraatipelastuksin.”

Analyysi: Tuplaa metsästämässä, 10.9.

Analyysi: Kokemusta vai paniikki-ikäloppuja?, 10.9.

Haastattelu: "HPK uudessa asemassa, ja uusista asemista", 12.9.

HPK:n pelaajakortit

2. Kärpät

”Hyökkäys on edelleen tappavan tehokas, ratkaisijoita löytyy kolmesta ketjusta.”

”Chiodon loukkaantumisen myötä ykkösveskarin paikka jäi auki. Tarkilla vaikeuksia sopeutua suomalaiseen tyyliin ja sylkee liikaa kiekkoja eteensä. Parantaa kuitenkin otteita ja keväällä Kärpillä on positiivinen ongelma kahden hyvin pelaavan veskarin luoman kilpailuasetelman myötä.”

”Hyökkäys sarjan kovin, mutta siinäpä se on. Maalivahti- ja puolustusrintamalla on liian monta kysymysmerkkiä. Varmuudella hankintoja kesken kauden.”

Kolumni: Kärppien sekava maalivahtitilanne, 3.9.

Haastattelu: Suomalainen kisaa paikasta maalilla, 4.9.

Analyysi: Yläkerta kunnossa, kestääkö puolustus?, 5.9.
Kommentti: Kolmen kopla, 7.9.

Kärppien pelaajakortit

3. Jokerit

”Maalivahtipeli ja puolustajat ovat erittäin hyvää tasoa, mutta hyökkäyspäässä säännöllisiä onnistumisia kaivattaisiin puolustus- ja vääntöpeliin tottuneilta roolipelaajilta. Shedden kaipaa joukkueeseen uutta Salmelaista, tällä hetkellä sellaista ei kokoonpanossa ole.”

”Shedden on oikea mies kääntämään kurssin, mutta viime kauden arvet näkyvät yhä pelaamisessa, eikä materiaalikaan ole suurseuran säkenöivää laatua. Hitaasti hyvä tulee, jos taustajoukoilla vain riittää malttia.”

”Viime kaudella flopanneet osa-alueet, valmennus ja maalivahtipeli, ovat kunnossa. Pakisto on sarjan paras, hyökkäystä vahvistamalla mitaleilla.”

Analyysi: Jokerit ei häikäise, 30.8.

Haastattelu: Kim Hirschovits hakee menestystä, 30.8.
Pakina: Pieni suurseura vai suuri pikkuseura, 30.8.
Haastattelu: Doug Shedden puhuu suoraan, 4.9.

Jokereiden pelaajakortit

4. Ilves

”Eloranta sai ajettua systeeminsä sisään jo ensimmäisen kauden aikana. Nyt niksit ovat vielä paremmin hallussa ja joukkue vahvempi. Määttänen, Kurka ja Peltola ovat kaikki hyviä hankintoja. Puolustus ei ole vielä samantasoinen kuin kilpailijoilla, mutta Elorannan taktinen osaaminen paikkaa tämän katvealueen.”

”Ilveksen hyökkäyskalusto ei kalpene muihin verrattuna. Maalilla Rask tekee lopullisen läpimurtonsa liigaan. Puolustus on Ilveksen heikoin lenkki, tosin Kudroc, Jääskeläinen ja Jerofejevs muodostavat kohtuullisen perusrungon.”

”Koistisen korvaajan kanssa olisi vielä vahvempi.”

Haastattelu: Tomas Kurkan tavoitteena yhä NHL, 4.9.

Analyysi: Ilves satsaa juhlakauteen – kuinka pitkälle eväät riittävät?, 10.9.

Artikkeli: Ilveksen menestyksen aakkoset, 10.9

Haastattelu: Elorannan Ilves tähtää korkealle, 11.9

Ilveksen pelaajakortit

5. HIFK

”IFK:n kauden alkua ovat varjostaneet loukkaantumiset, mutta parhaalla kokoonpanolla joukkue haastaa aivan liigan kärjen. Hyökkäyksessä ja puolustuksessa muutamia todellisia profiilipelaajia, joiden onnistuminen/epäonnistuminen ratkaisee pitkälti kauden lopputuleman.”

”Valmennus ja pakisto huippuluokkaa, maalivahti ja hyökkäys ei lähelläkään. Uhoaa, pullistelee ja käyttäytyy brändin mukaisesti, mutta liike ja taito puuttuvat.”

”Uudet linjaukset ajavat puolustuksen vaikeuksiin. Ylivoimalla vaarallinen joukkue, viivassa hurjat pelotteet Jere Karalahti ja Cory Murphy.”

Analyysi: HIFK valmistautuu sekavissa merkeissä, 28.8.

Haastattelu: Jan Lundell - ikuisesta kakkosesta ykköseksi, 11.9.

HIFK:n pelaajakortit

6. Lukko

”Pisti koko paketin uusiksi. Uusi valmentaja, uusi joukkue, uudet pelaajat. Jos maalivahdit kestävät, on korkealla.”

”Lukon materiaali on tasainen, lahjakas ja fyysinen. Hieman arveluttavaa on hankintalinja, jossa joukkueeseen on haettu runsaasti sinällään lahjakkaita, mutta huonon edelliskauden pelanneita pelaajia.”

”Suurin odotuksin kauteen lähtevä ryhmä kaatuu puolustus- ja maalivahtiongelmiin. Harjoituspeleissä on ollut aistittavissa puolustuksen verkkaisuus ja maalivahtien epävarmuus. Tehoista vastaavat pääasiassa Shayne Toporowski ja Josef Straka. Myöskään raumalaista hulluutta ei keksitä kauden aikana.”

Haastattelu: Mika Toivola uusien haasteiden edessä, 23.8.

Haastattelu:
Mikko Viitanen positiivisin mielin tulevaan kauteen
, 27.8.

Analyysi:
Lukko tasaisella ryhmällä juhlakauteen
, 28.8.

Lukon pelaajakortit

7. Blues

”Puolustus hyvä, mutta hyökkäyksestä puuttuu kädet. Ylitarjontaa kolmos-neloskenttiin, kahteen ensimmäiseen vain Viitaluoma ja Kohn.”

"Blues yllättää jälleen – tällä kerralla positiivisesti. Vaikka puolustuksessa rivit ovat harventuneet, Blues puolustaa tiukasti koko viisikon voimin ja kaikki uhraavat kroppansa voitoille. Ari Ahonen on maalillaan maagisessa iskussa.”

“Pettää taas.”

Haastattelu: Sonninen korostaa espoolaisuutta, 21.8.

Analyysi: Jälleen uusi yritys - Blues 2006-07, 1.9.

Kolumni: Pettymysten pitkä oppimäärä, 1.9.

Bluesin pelaajakortit

8. TPS

“Joskus Jortikan ja turkulaisten syöksykierteen on päätyttävä, mutta nykyisellä hyökkäyskalustolla ei mennä kuuhun. Runsaista muutoksista huolimatta taustaorganisaatiolla on vieläkin opettelemista kunnon tavoille, mikä näkyy jonkin verran myös kentällä. Vahvan peräpään ja Jortikan ryhdistäytymisen voimalla täydellinen floppi ei sentään pitäisi toistua.”

”Jani Hurmeen ja Aki Bergin esimerkki tiivistää puolustusta ja päävalmentaja Hannu Jortikka päättää pelata sumppupeliä koko kauden, koska maalinteko ei onnistu. Tasakentällisin nolla-nollaa, ylivoimalla maalit.”

”TPS tuntuu olevan yleisesti pikkuisen yliarvostettu. Toki Berg on liigassa kova vahvistus, mutta jotenkin tuosta Tepsin kokoonpanosta puuttuu laajuutta. Myös Hurme on varmasti hyvä vahti, mutta pelaamattomuus herättää sen verran kysymysmerkkejä, ettei miestä saman tien pysty
nostamaan huippukategoriaan. Hyökkäyksen yllätysnimiksi voisi veikata Makkosta ja Suomista sekä puolustuksesta Teemu 'ei tule' Kesää.”

Analyysi: Tähtäimessä Operaatio Kunnianpalautus, 8.9.

Analyysi: TPS:n iskukyky vielä arvoitus, 8.9.

Haastattelu: Teemu Ramstedt hakee läpimurtoa, 3.8.

Haastattelu: Jani Hurmeen pitkä tie kotiin, 1.9.

Haastattelu: Jatkoajan Kesä-haastattelu, 4.9.

TPS:n pelaajakortit

9. Tappara

”Runko on hyvä ja laadukas, mutta joukkueessa on kaksi isoa kysymysmerkkiä: 1. Kuka ottaa sniperin roolin vai maalaavatko hyökkääjät tasaisesti? 2. Uraman suoriutuminen ensimmäisestä kaudesta SM-liigajoukkueen päävalmentajana? Lisäksi kokeneita pakkeja ei riitä neljään kenttään.”

”Kauden yllättäjä. Hyökkäyspään materiaali on laaja ja Petri Kontiolan johdolla myös tarpeeksi terävä. Laituri Teemu Virkkunen nousee kaivatuksi maalipyssyksi Ruotsiin lähteneen Timo Vertalan tilalle. Teemut Aalto ja Nurmi tekevät tukun ylivoimaosumia.”

”Suurin kysymysmerkki on valmentaja Urama. Miten keltanokkavalmentaja saa joukkueen kokeneet pelaajat puolellensa. Kärsi Lukossa suuresta auktoriteettipulasta, mutta toki asema joukkueessa oli tuolloin eri.”

Tapparan valssissa uudet kuviot, 3.9.

Haastattelu: Tappara 1 jRk, eli vuosi jälkeen Rautakorven, 2.9.

Kommentti: Kuka heittää ensimmäisen kiven?, 2.9.

Tappara kaudella 2006-07: Osa 1 - Valmistautuminen kauteen, 7.9.

Tapparan pelaajakortit

10. Pelicans

”Pelsut jatkavat siitä mihin viime kaudella jäivät. Runko pysynyt pääosin samana. Jantunen tuo joukkueeseen kokemusta ja johtajuutta, Komarov edustaa nuoruutta ja nälkäisyyttä. Hyvä ja tasainen maalivahtikaksikko. In Aravirta we trust.”

”Materiaali on liian tasapaksu kantamaan pelikaaneja pudotuspelikarsintaan. Maalivahtikaksikko ei veny tarpeeksi. Kaataa kyllä monta kovaa kauden aikana, tasaisuutta ei vain löydy tarpeeksi otteista.”

”Pelaajisto on mitä on, mutta valmennus repii siitä kaiken irti.”

Haastattelu: Espoolaiskaverukset löysivät paikkansa Pelicansista, 24.8.

Analyysi: Pelicansilla on eväitä pitkälle, 10.9.

Haastattelu: Pasi Nurminen ja hyppy penkin toiselle puolelle, 10.9.

Pakina: Lahdessa uskotaan jälleen, 10.9.

Pelicansin pelaajakortit

11. SaiPa

”Tehokenttä karkasi suurempiin liigaseuroihin ja puolustuksen luottokolmikko Kokko, Kudroc ja Malmivaara pakkasivat myös laukkunsa. Tulleiden pelaajien on mahdotonta täyttää suuria aukkoja.”

”Ruotsalainen Petré on esiintynyt todella edukseen harjoituspeleissä, selvää profiilipelaajan ainesta. Muutkin uudet miehet lienevät ihan hyviä hankintoja (pois lukien Snellman, Levokari, Rönnberg). Jokila on varmasti todellinen yllätyskortti ensi kaudella, uusi tuomarilinja sopii hänelle hyvin, ja jälki on ollut hyvää harjoituskaudella.”

”Ensi kausi menee pääasiallisesti joukkueen uudelleenrakentamisessa.”

”Kädetönkin porukka tekee ylivoimalla riittävästi maaleja päästäkseen sääläreihin.”

Haastattelu: Neljä vuotta kokeneempi Janne Jokila, 9.9.
Analyysi: SaiPa 2006-07: Takaisin lähtöruutuun, 9.9.
Analyysi: Pienet keltamustat miehet hyökkäävät, 9.9.
Analyysi: Itä-Suomi vetää länsinaapureita, 9.9.

SaiPan pelaajakortit

12. Ässät

”Kokee romahduksen. Kivenmäki ja Kuusela ei riitä kahdestaan. Molarit eivät vakuuta, ja tuomarilinjassa opettelemista. Hulluus näkyy jäähyinä.

”Täysin eri joukkue kuin viime kaudella. Hyökkäys sinnittelee yhden kentän varassa, pakisto tuskin senkään vertaa. Viime kauden veskarit ovat historiaa, samoin valmennusjohto. Joukkue aloittaa
nollapisteestä.”

”Kummastakaan maalivahdista ei nouse uutta riksmania, molemmat ovat vain keskihyvää liigatasoa. Joukkue ei syty uuteen lentoon ja ylivoimapeli takkuaa.”

Analyysi: Ässillä paluu arkeen vai jatkuuko hurmos?, 7.9.

Kolumni: Pelkona kohtuuttoman kovat odotukset, 7.9.

Haastattelu: Komeetta-Konttinen läpimurron kynnyksellä, 9.9.

Haastattelu: Pajuojan pata ei neppaile, 11.9.

Ässien pelaajakortit

13. JYP

”Surkea päätös mahtipontiselle Missio 2007 -projektille. Filppula ja Vänttinen ovat oikeantyyppisiä hankintoja, ja maalissa Wallinheimo on huippu, mutta joukkue on liian tasapaksu. Hieman sellaista tuntua on, ettei Alatalon joviaali johtamistapa enää pure.”

”Hyökkäys on nykylinjausten mukaisesti nopea ja pörräävä. Joukkue kärsi vähän menetyksiä, ydinryhmä jäi joukkueeseen, joten päävalmentaja Matti Alatalolla on valmis paketti käsissään. Maalivahti Sinuhe Wallinheimon show loppuu, mutta kiekko tarttuu edelleen.”

”Vaikea kausi edessä. Joukkueen hyökkäyskalusto on kaventunut kausi kaudelta, sniperin paikka on edelleen vapaana. Pakkeja riittää reiluun kahteen kenttään ja maalivahtipaineet lepäävät lähes yksinomaan Wallinheimon harteilla. Ulkomaalaispaikat vapaana, mutta millä rahalla hankittaisiin todellisia vahvistuksia? JYP lienee alkukaudesta vahvoilla, mutta pitkä kausi vaatii veronsa keväällä.”

Haastattelu: Miska Kangasniemi palasi Jyväskylään, 31.8.

Haastattelu: Siekkisen mietteitä, 13.9.

Kolumni: Missio 2007 - Realistinen tavoite vai mainoskikka?, 31.8.

Analyysi: JYP luottaa kotimaisiin voimiin, 2.9.

JYPin pelaajakortit

14. KalPa

”KalPasta on ikävä kyllä vaikea keksiä mitään positiivista sanottavaa, materiaali on sen verran keskimääräisen liigatason alapuolella. Kevyt ja pienikokoinen joukkue tulee pärjäämään lähinnä
luisteluvoimallaan, mutta pelkästään se ei kanna tälläkään kaudella pitkälle, sillä muut joukkueet taklaavat kuopiolaisista ilmat pihalle.”

”Tällä kaudella KalPa alkaa jo uhata sarjan muita kääpiöjoukkueita, mutta tasaisuutta ei löydy tarpeeksi nousemaan pois jumbotilalta. Myöskään materiaalin laajuus ei ole liigatasoa.”

”Ei enää heittopussi, mutta silti jää viimeiseksi.”

Analyysi: Jotain uutta, jotain vanhaa - KalPa valmis alkavaan liigakauteen , 5.9.

Haastattelu: Mika Pieniniemi: Edessä elämämme kausi!, 5.9.

Haastattelu: Timo Koskelan uusi yritys, 5.9.

Analyysi: Vertailussa ulkomaalaiset, 5.9.

KalPan pelaajakortit

Entä mitalistit?

Yli puolen vuoden päähän ennustaminen on tunnetusti hakuammuntaa, mutta pelin henkeen kuuluvasti toimittajat veikkasivat samalla ensi kevään mitalikolmikkoa. Äänestyksen tulokset olivat samankaltaisia kuin runkosarjaveikkauksissa.

Kultaa: HPK

Hopeaa: Kärpät

Pronssia: Jokerit

Huomionarvoista kuitenkin on, että mitaleille tarjottiin peräti yhdeksää eri joukkuetta. Kaikkia kärkikolmikkoon äänestyksessä sijoittuneita joukkueita joku oli veikannut mestariksikin, samoin HIFK:ta. Hopealle tyrkytettiin tämän nelikon lisäksi Ilvestä, TPS:ää ja Tapparaa. Pronssiäänestyksessä myös Lukko ja Blues saivat kannatusta.

Usko yllätysten jatkumiseen on siis vahva. Kuitenkin vasta kaukalotapahtumat ratkaisevat sen, onko jostakin pienestä seurasta toistamaan Ässien temppu.

» Lähetä palautetta toimitukselle